Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Karo Paslaptys » 2016 » Birželio » 6

A.Hitlerio šifravimo mašina „Lorenzo“ prieš „Colossus“

Aparatas, kurį nacių lyderis Adolfas Hitleris naudojo siųsti užšifruotiems pranešimams savo generolams, penktadienį buvo įjungtas šalia savo amžininko britų „superkompiuterio“, padėjusio atskleisti jo paslaptis, stebint veteranams kriptologams, kurių kruopštus darbas padėjo užbaigti Antrąjį pasaulinį karą.

Anglijos pietuose esančiame Blečli Parke, pagrindiniame karo laikų Britanijos kriptologijos centre, mokslininkai įjungė abiejų aparatų reles ir besisukančius ratus, kad pademonstruotų, kaip vokiečių kariuomenės vadai siųsdavo užšifruotus pranešimus ir kaip jos būdavo iššifruojamos.

A.Hitlerio kanceliarija naudojo Lorenzo aparatą – elektromechaninę šifravimo mašiną, turinčią 12 besisukančių rotorių, kurių tarpusavio nustatymo kombinacijų gali būti maždaug 10¹⁵¹.

Toks galimų nustatymų skaičius išties yra astronominis, apie milijoną kartų didesnis negu labiau žinomo šifravimo aparato „Enigma“, naudoto karinio jūrų laivyno ir sausumo pajėgų.

Dėl laimingo atsitiktinumo ir inžinieriaus Tommy Flowerso išradingumo mokslininkai sugebėjo nuspėti, kaip veikia vokiečių aparatas, ir sukurti mašiną, kuri galėjo nustatyti pradinį Lorenzo aparato rotorių derinį.

Britų aparatas „Colossus“ („Kolosas“) laikomas pirmuoju pasaulyje programuojamu elektroniniu skaitmeniniu kompiuteriu, bet liko mažai žinomas, nes tas projektas dešimtmečius buvo laikomas paslaptyje, o jo kūrėjai ilgai nesulaukė deramo įvertinimo.

Tarp žmonių, stebėjusių abiejų aparatų darbą Nacionaliniame kompiuterių muziejuje, buvo Margaret Bullen, padėjusi sukonstruoti „Colossus“, taip pat kelios tebegyvenančios operatyvininkės, padėdavusios įvesti užšifruotas vokiečių žinutes į superkompiuterį. Viena iš jų buvo vyresnė negu 90 metų Irene Dixon.

A.Hitlerio šifravimo mašina Aparatas, kurį nacių lyderis Adolfas Hitleris naudojo siųsti užšifruotiems pranešimams 

„Neįmanomas uždavinys“

Tik praėjus keliems dešimtmečiam po karo I.Dixon sužinojo, kad ji dirbo su pačia slapčiausia informacija.

„Sužinojome, kad mes perimdavom užšifruotus pranešimus, kuriuos Hitleris siųsdavo savo generolams“, – sakė ji, – Hitleris būtų įtūžęs, jeigu būtų sužinojęs, kad mes žinutes iššifruojam netgi greičiau negu jo generolai“, – pridūrė I.Dixon.

Informacija, perimta naudojant „Colossus“, padėjo Sąjungininkams patvirtinti, kad Hitleris buvo klaidingai įsitikinęs, jog „D dienos“ jūrinio desanto operacijos taikinys bus Prancūzijos uostamiestis Kalė. Ekspertų nuomone, tas superkompiuteris padėjo sutrumpinti karą dvejais metais.

I.Dixon ir kitos „karetaitės“ (wrens) iš Karališkojo laivyno moterų padalinio buvo prisaikdintos saugoti paslaptį. Netgi kiti Blečli Parko darbuotojai nežinojo apie didžiulio superkompiuterio, kuris užėmė visą kambarį, egzistavimą.

„Kai kurios iš „karetaičių“ klausinėdavo, kodėl taip karšta (prie „Colossus“ patalpos), o kai kurios netgi džiovindavo skalbinius gretimoje patalpoje“, – prisiminė I.Dixon.

Pagrindinė Lorenzo šifravimo aparato dalis buvo paskolinta Osle įsikūrusio Norvegijos ginkluotųjų pajėgų muziejaus, bet speciali klaviatūra, naudota įvesti žinučių tekstams, buvo surasta visai neseniai.

Muziejaus tyrėjas Johnas Wetteris pastebėjo elektroninių aukcionų portale „eBay“ skelbimą apie parduodamą „telegramų mašiną“ ir suprato, kad iš tikrųjų yra Lorenzo aparato teletaipas.

Lorenzo aparatas Jis nuvyko į Anglijos pietinį Sautendo miestelį ir rado tą įrenginį stovintį daržinėje, apkrautą šiukšlėmis.

„Pasakėme: „Labai jums ačiū; pakartokit, kiek jis kainuoja?“ Ji atsakė – 9,50 svaro. Taigi, pasakėm: „Štai jums 10 svarų banknotas, grąžos nereikia“, – pasakojo J.Wetteris.

Manoma, kad 10 „Colossus“ aparatų buvo sunaikinti, siekiant išsaugoti slaptumą, bet velionis mokslininkas Tony Sale'as pašventė gyvenimą, kad atkurtų vieną iš tų kompiuterių. Tai buvo dalis pastangų apsaugoti Blečli Parko kompleksą nuo nekilnojamojo turto vystytojų.

„Džiaugiuosi, kad mano velionio vyro svajonė išpildoma, – jo žmona Margaret sakė naujienų agentūrai AFP. – Paskutinius 25 (jo) gyvenimas buvo Blečli Parkas. Gana daug žmonių sakė, kad tai neįmanomas uždavinys“.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://www.bns.lt/

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
23.11.2019 laikas 22:48 Receptai – Patiekalai Triufelinis pyragas be kepimo per 15 minučių! Skanumėlis!
Pasigaminkite namuose skanų per 15 minučių triufelinį pyragą. labai greitai pagaminamas ir be galo skanus, be kepimo. Skanaus!

Skaityti daugiau

06.11.2017 laikas 13:59 Receptai – Patiekalai Anyžių sėklų nuoviras gydo užkimimą
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: užkimimas. Ingredientai: anyžiaus sėklos, vanduo, medus, konjakas

Skaityti daugiau

14.11.2017 laikas 11:38 Receptai – Patiekalai Arbata mažinantį karščiavimą (mėlynės, šalpusnis, raudonėlis)

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: karščiavimas. Ingredientai: mėlynės, šalpusnio lapai, raudonėlis

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau