Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Gegužės » 22

Ajurvedos sveikatos patarimai vasarai

Vienas svarbiausių ajurvedos tikslų - ligų profilaktika, todėl kiekvieno sezono pradžioje ajurvedos specialistai pataria kaip gyventi, kad ilgiau išliktumėte sveiki.

„Ruoniai" saulėje

Pirmieji kaitrūs pavasario saulės spinduliai visus tiesiog pakviečia į lauką. Nenuostabu, kad po ilgos žiemos žmonės nori atsigulti ant žolės, užsimerkti ir užmigti. Krepšinis, tinklinis, ilgesni pasivaikščiojimai gamtoje - visa tai gali palaukti.

Kodėl suaugę žmonės vasaros pradžioje elgiasi kaip aptingę „ruoniai“? Pasak ajurvedos specialistų, tai nieko nuostabaus, nes taip suaugusio žmogaus organizmą veikia alinanti saulė - Adankala. Pavasario pabaigoje ir vasaros pradžioje (iki liepos vidurio) žmogaus organizmas būna išsekęs, todėl ypač svarbu tausoti sveikatą.

Kada saulė išsekina?

Ajurvedos sveikatos patarimai vasarai Stiprios sveikatos nepavyks išlaikyti, jei nekreipsime dėmesio į gamtos ciklus. Žmogaus organizmą alinančio saulės ciklo išvengti neįmanoma, kaip ir negalima išvengti jūrų ir vandenynų potvynių bei atoslūgių, dienos ir nakties, įkvėpimo ir iškvėpimo kaitos. Taip surėdytas gyvenimas Visatoje ir tai neigti - kvaila.

Tausodami savo sveikatą, gamtos ciklus turite vertinti ir į juos atsižvelgti, vengti streso, nepervargti fiziškai ir t.t. Žmogaus organizme yra taip vadinamų adaptacinių energeti-
nių resursų, kurie sugeba nuslopinti žalingąjį išorinių veiksnių (pavyzdžiui, toksinių medžiagų, infekcinių ligų ir t.t.) poveikį bei neleisti pernelyg nusilpti imuninei sistemai.

Tačiau gegužės-birželio mėnesiais šie energetiniai resursai nemaža dalimi išsekę, todėl šiuo metų laiku turime ne eikvoti, o kaupti jėgas.

• Jei mėgstate ilsėtis aktyviai, keliauti pėsčiomis, plaukti baidare ir t.t., tai šias atostogas geriau atsidėkite antrai vasaros pusei. Atminkite, kad iki liepos vidurio, padidėjus fiziniams krūviams, pavojus susirgti infekcinėmis bei ūmiomis lėtinėmis ligomis -labai didelis. Todėl atostogaujant reikia stiprinti sveikatą, o ne jai kenkti!

Medžiagų apykaita organizme

Padidėjęs saulės aktyvumas gegužės-birželio mėnesiais žmogaus organizme pagreitina medžiagų apykaitą. Tai turi įtakos rūgščių ir šarmų balansui žmogaus organizme, nes rūgščių pastebimai padaugėja. Todėl susidaro gera terpė įvairiems uždegiminiams procesams.

Štai kodėl vasaros pradžioje sveikata dažnai pablogėja, mus pažeidžia angina, cistitas ir kitos uždegiminės ligos.

Ajurvedos sveikatos patarimai vasarai

Kaip to išvengti? Per dylantį Mėnulį pabandykite organizme sumažinti rūgščių perteklių, 1 valgomąjį šaukštą sutrintų linų sėklų užpilkite 1 stikline verdančio vandens, leiskite nusistovėti valandą laiko ir paruoštą antpilą išgerkite vakare, 40-50 minučių prieš miegą.

Normalizuoti sutrikusį rūgščių ir šarmų balansą organizme galima ir kitaip - 30-40 minučių prieš miegą suplakite ir išgerkite 1/2 stiklinės šilto pieno su 1 arbatiniu šaukšteliu ricinos aliejaus.

• Per jaunatį ir priešpilnį patariama pasisaugoti anginos ir peršalimo ligų bei sustiprinti imuninę sistemą. Tai padaryti padeda leuzėjų, purpurinės ežiuolės ir mandžiūrinės azalijos antpilai.

• Vasaros pradžioje reikia rūpintis valgiaraščiu. Daugiau valgykite šviežių vaisių ir daržovių, nes šie produktai žmogaus organizme gausina šarminių medžiagų kiekį. Tačiau būtina atminti, kad pirmosiose vasaros uogose (braškėse, trešnėse) gausu rūgščių, kurios gali dirginti švelnią skrandžio ir žarnyno gleivinę, todėl šių uogų reikia valgyti negausiai; iš karto ne daugiau nei saują. Braškių naudingiau valgyti su grietinėle ir natūraliu jogurtu.

Kada saulė yra žalinga

Gegužės-birželio mėnesio įdegį negalima pavadinti naudingu, nes vasaros pradžioje saulės spinduliuose daug ultravioletinių spindulių, todėl ilgalaikis šių saulės spindulių poveikis yra kenksmingas sveikatai.

Pirmieji saulės spinduliai ypač pavojingi sergantiems įvairiomis skydliaukės ligomis, mastopatija bei ginekologinėmis ligomis sergančioms moterims. Šioms moterims būtina saugotis tiesioginio kaitrių saulės spindulių poveikio. Būtina atminti, kad organizmui reikalingą ultravioletinių spindulių ir vitamino D kiekį galime gauti ir sėdėdami medžių pavėsyje. Rugpjūčio mėnesį jau galima pasilepinti ir tiesioginiais saulės spinduliais.

Organizmo neskubėkite valyti

Vasarą gausu šviežių vaisių ir daržovių, todėl kai kas nutaria iš organizmo išvalyti toksines medžiagas ir šlakus. Vasaros pradžioje, kai organizmas nusilpęs, valyti organizmo negalima. Nes valant organizmą, reikia papildomos energijos, kurios vasaros pradžioje nėra daug, todėl organizmo valymas gali ne sustiprinti, o pakenkti sveikatai. Jei visgi gegužės mėnesį nutarsite valyti organizmą, tai darykite labai atsargiai. Norėdami išvalyti žarnyną, valgykite keptų obuolių, morkų, burokėlių, nes juose gausu pektinų.

• Kai Mėnulis dyla, stiprindami imuninę sistemą ir valydami organizmą, galite gerti dilgėlių antpilo.

Ruošdami naudingąjį antpilą, 1 valgomąjį šaukštą susmulkintos dilgėlių žalumos užpilkite 1 stikline verdančio vandens, leiskite nusistovėti 2-3 minutes, nukoškite.

Apie ląstelieną

Ląsteliena ir maistinės skaidulos ypač naudingos žmogaus organizmui. Dėl šių medžiagų trūkumo žiemą dažnai sutrinka virškinamojo trakto darbas ir užkietėja viduriai.

Naminė gira Ajurveda Vasaros pradžioje naudinga gausiau vartoti daržovių ir vaisių. Organizmui suvirškinti grubias maistines skaidulas yra būtinos specialios bakterijos, kurių yra rūgščiuose pieno produktuose, rūgusiame piene ir giroje. Ajurvedos specialistai teigia, jog vasaros pradžioje būtina kasdien vartoti natūralaus jogurto su šviežiomis uogomis ir vaisiais.

• Geriausios kokybės, be abejo, yra naminė gira. Paruošti girą, pavyzdžiui, galima panaudoti persirpusias uogas, kurias reikia užpilti virintu vandeniu.
įberti truputį cukraus ir laikyti ant saulėtos palangės. Giros bus galima gerti, kai jos paviršiuje pasirodys pirmieji rūgimo burbuliukai.

• Atminkite, jei vasarą Jūsų skrandis negaus naudingųjų bakterijų, kurių yra rūgščiuose pieno produktuose ir giroje, tai vasaros pabaigoje pastebimai padidės pavojus susirgti kolitu.

Saugokitės pesticidų

Norėdami savo organizmą geriau aprūpinti vitaminais, valgykite darže, o ne maistiniuose tirpaluose užaugintų daržovių. Atminkite, kad organizmas yra nusilpęs, cheminėmis medžiagomis prisotintos daržovės jį gali apnuodyti. Nepirkite pernelyg ryškiaspalvių vaisių ir daržovių, nes tai požymis, jog šie produktai buvo ypač gausiai tręšti.

• Darže užauginti žalumynai, agurkai ir pomidorai yra sodraus kvapo, o maistiniuose tirpaluose užaugintos daržovės yra praktiškai bekvapės. Prieš vartojimą daržoves pusę valandos pamirkykite pasūdytame vandenyje, kopūstuose išpjaukite griežčius, nupjaukite agurkų galiukus ir šias daržoves nulupkite.

Apie riebalus

Norėdami sumažinti svorį, žmonės visiškai atsisako bet kokių riebalų, taip pat ir augalinių. Taip dalyti negalima, nes tai apsunkina kepenų darbą. Atminkite, kad baltymų produktus, kurie kaupiasi ir raumenyse, iš organizmo galima pašalinti tik per kepenis su tulžies sultimis. Kepenų darbą pagerinti ir skatinti tulžies sulčių išsiskyrimą reikalingi riebalai.

Žiemą įprastai daugiau suvartojame sviesto, riebios mėsos, lašinių ir t.t., o vasarą, rūpindamiesi savo kūno formomis, neretai atsisakome visų rūšių riebalų, todėl padidiname pavojų susirgti tulžies pūslės akmenlige.

Vasarą gyvulinių riebalų žmogaus organizmui reikia mažiau, tačiau tai nereiškia, jog reikia visiškai atsisakyti augalinių riebalų. Pavyzdžiui, Viduržemio jūros šalių valgiaraštyje gyvulinių riebalų - nedaug, tačiau kiekvienoje tavernoje ant stalo bus indai su alyvuogių aliejumi ir citrina. Šie produktai veiksmingai skatina tulžies sulčių išsiskyrimą, bei profilaktiškai apsaugo nuo tulžies pūslės akmenligės. Tokiomis savybėmis pasižymi ir sezamo bei šalto spaudimo saulėgrąžų aliejus. Verta atminti, kad linų ir moliūgų sėklų aliejus tulžies sulčių išsiskyrimo neskatina.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.12.2017 laikas 13:16 Receptai – Patiekalai Receptas lieknėjantiems (šermukšnio, dilgėlių)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Organizmo valymas. Ingredientai: šermukšnio uogų, 3 dalys dilgėlių lapų.

Skaityti daugiau

21.06.2019 laikas 20:11 Receptai – Patiekalai Abrikosų pyragas. Labai skanus ir paprastas receptas
Man šis pyragas vasarą išsigelbėjimas, minimalus laikas paruošimui. Receptas yra labai, išsisaugokite pas save! Aš gaminau su braškėmis, avietėmis, obuoliais, slyvomis, abrikosais, šokoladu ir aguonomis. Apskritai, fantazijai nė...

Skaityti daugiau

06.12.2017 laikas 19:49 Receptai – Patiekalai Nuovirai skrandžio darbui palengvinti ( tankiažiedės rūgštynės, gyvatžolės)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Skrandis. Ingredientai: tankiažiedės rūgštynės, paprastosios gyvatžolės šaknų.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:47 Doto piramidės paslaptys
Doto piramidė iškyla kaip jos kūrėjų išradingumo ir įgūdžių liudijimas. Kiekvienas kruopščiai sudėliotas akmuo, tiksliai apskaičiuotas kampas byloja apie senovės civilizacijos pažangias architektūros žinias.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 08:45 Senovės civilizacijų paslaptys ir mįslės: kas sugriovė senovės civilizacijas?
Žmonijos istorija skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau daugybė paslapčių ir mįslių lieka neišspręstos. Pasak visuotinai priimtos nuomonės, žmonija savo kelionę pradėjo kaip primityvi būtybė, palaipsniui evoliucionavo ir tapo vis protingesnė ir pajėges...

Skaityti daugiau