Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Sausio » 19

Ar galima vartoti maistą su pelėsiu?

Įsivaizduokite situaciją, kad labai norite gabalėlio sūrio, nueinate į virtuvę, atidarote šaldytuvo dureles ir randate šiek tiek apipelėjusį produktą. Ką darote – nedvejodami metate į šiukšlių dėžę ar nupjovę pelėsį valgote toliau? Pasirodo, nemažai maisto produktų tampa visiškai saugūs vartoti, jei nuo jų mechaniniu būdu pašalinamas pelėsis.

Tačiau pelėsis ant kai kurių maisto produktų gali kelti labai didelį pavojų žmogaus sveikatai. Pelėsis gali sukelti kvėpavimo takų, virškinimo sutrikimus, o kartais ir alergijas. Kai kurie pelėsiai iš tikrųjų yra labai toksiški.

Mėlynąjį sūrio pelėsį sudaro tam tikros, gerosios bakterijos, tačiau bet kokios kitos spalvos pelėsiai ant sūrio sveikatai yra nuodingi, todėl juos reikia nupjauti.

Ar galima vartoti maistą su pelėsiu?

Pelėsį galima nupjauti ir saugiai vartojant nuo kietų maisto produktų: morkų, kietųjų sūrių, kriaušių. Pelėsis sunkiau išplinta šiuose produktuose. Tačiau minkštesniuose maisto produktuose, tarkime, minkštuose sūriuose, neužtenka vien tik išpjauti pelėsio, nes taip nepašalinamas jo židinys. Deja, bet tokius supelijusius maisto produktus teks mesti į šiukšlių dėžę. Jeigu pelėsis atsirado ant vienos vynuogės, reikėtų negailint išmesti visą kekę.

Pašalinus pelėsį saugu valgyti šiuos maisto produktus:

  • Kietus vaisius ir daržoves. Pjauti maždaug 1 cm aplink pelėsį.
  • Kietuosius sūrius. Pjauti maždaug 1 cm aplink pelėsį ir suvynioti į naują maistinę plėvelę.
  • Kietą saliamį ir vytintą kumpį. Galima vartoti, pelėsis suteikia pikantiško skonio, tačiau prieš valgant nuo kumpio reikėtų nugremžti pelėsį.
  • Gorgonzolą ir mėlynojo pelėsio sūrius. Tiesiog išpjauti pelėsį.

Pašalinus pelėsį produktus sudėti į naują arba švariai išvalytą indą, kad pelėsis neatsinaujintų.

Negalima valgyti maisto produktų, net jei pelėsio yra labai mažai:

  • Bri, kamambero sūrių;
  • Dešrelių;
  • Šoninės;
  • Troškinių;
  • Maisto likučių;
  • Makaronų;
  • Džemų ir uogienių;
  • Jogurtų ir grietinės;
  • Mėsos gaminių;
  • Virtos mėsos;
  • Minkštų vaisių, daržovių, net jei pelėsis yra tik ant žievelės;
  • Duonos ir miltinių gaminių;
  • Pjaustyto, tarkuoto sūrio;
  • Riešutų ir riešutų sviesto.

Pavojingas maistas tampa ne tik tada, kai pelėsis tampa vizualiai matomas. Jei maisto produktas atrodo suplėkęs, pasikeičia jo skonis ir kvapas, reikėtų negailint tokius produktus mesti į šiukšlių dėžę.

Pelėsio būtų galima išvengti, jei:

  • Maisto likučiai būtų suvartojami per 3 – 4 dienas nuo paruošimo;
  • Šaldytuvas būtų valomas bent kartą per pora mėnesių su sodos ir vandens tirpalu;
  • Pelėsį galima nugramdyti su kempinėle, suvilgyta vandens ir baliklio tirpale (1 l vandens reikia 3 šaukštų baliklio).

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
07.08.2019 laikas 22:07 Receptai – Patiekalai Skanūs blynai iš cukinijos ir varškės
Skanūs ir naudingi blyneliai su traškia plutele, kurie patiks visai šeimai. Yra daugybė jų paruošimo receptų, šiandien mes norime pasiūlyti savąjį. Paprasta ir skanu.

Skaityti daugiau

01.11.2017 laikas 17:22 Receptai – Patiekalai Morka, pienas gydo bronchitą
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Bronchitas. Ingredientai: Morka, Pienas

Skaityti daugiau

13.11.2019 laikas 19:34 Receptai – Patiekalai Burnoje tirpstantis šokoladinis keksas
Sviestą kaitinkite puode, kol ištirps. Suberkite cukrų, kakavos miltelius, supilkite pieną. Viską išmaišykite ir pakaitinkite minutę laiko. Puodą nukelkite nuo kaitlentės. Į dubenį suberkite smulkintą šokoladą ir ant jo užpilkite ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
23.04.2024 laikas 10:01 Žolininkė ragina prisirinkti pavasarį šių augalų
Visų pirma, Jolanta akcentavo, kad svarbu žoleles rinkti ir dėti į tokią talpą, kurioje galėtų cirkuliuoti oras. Taip pat ji pridėjo, kiek laiko galima tokias žoleles vartoti, „Dabar labai palankus metas prisirinkti šviežių valgymui žolelių....

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 06:51 Ar išrinktojo apkabinimas gali pakuždėti apie jo ketinimus?
Paprastai vyrai parodo savo meilę poelgiais. Tačiau išsireiškimo, kad moterys myli ausimis nereikia nedavertinti. Dažniausiai stiprioji žmonijos pusė reiškia savo jausmus apsikabinimu ir bučiniais. Sekantį kartą, kai mylimasis tave apkabins, atkreipk...

Skaityti daugiau

22.04.2024 laikas 08:26 Chuliganas ar geraširdis: paveikslėlio testas parodys, kas esate iš tikrųjų
Norite daugiau sužinoti apie savo tikrąjį "aš"? Atlikite šį testą - nedvejodami pasirinkite vieną iš trijų rožių. Jūsų pasirinkimas parodys, ar esate taisyklių laužytojas, ar konformistas. Ar pasirinksite erškėčiais ir žvaigždėmis nusėtą kelią, ar la...

Skaityti daugiau