Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2015 » Rugpjūčio » 11

Archeologas siūlo griauti faraono kapą, galbūt ten lobis

Arizonos universitete dirbantis britas archeologas Nicholas Reevesas teigia aptikęs slaptą išėjimą iš Tutanchamono kapo, už kurio esą slypi Egipto karalienės Nefertitės palaidojimo kambarys. Jei archeologo teiginiai pasitvirtintų, tai gali būti didžiausias archeologijos atradimas istorijoje.

N.Reevesas teigia tokią išvadą priėjęs po to, kai išanalizavo Tutanchamono kapo komplekso aukštos raiškos skenavimų vaizdus. Juos anksčiau paviešino „Factum Arte“ – organizacija, neseniai sukūrusi realaus dydžio Tutanchamono antkapį, kurį gali apžiūrėti turistai.

Archeologas teigia, kad garsiojo Egipto faraono kape yra du paslėpti praėjimai. Už vieno, manoma, yra

saugykla, o už kito, esančio šiaurinėje kapavietės dalyje, netrukdoma slypi „tikroji kapavietės savininkė – Nefertitė“.

Jei N.Reeveso teorija yra teisinga, ji galėtų paaiškinti kelias Tutanchamono kapavietės keistenybes, kurios jau seniai trikdo tyrėjus.

Pavyzdžiui, kapavietėje aptikti turtai, rodos, buvo sunešti paskubomis ir jie nebuvo itin vertingi. Be to, sarkofago vieta įrengta į dešinę nuo įėjimo, o tai labiau įprasta Egipto karalienėms, ne karaliams. Apskritai, atsižvelgiant į jo statusą, visa kapavietė yra gana kuklaus dydžio. Todėl manoma, kad Tutanchamonas mirė netikėtai, nespėjus užbaigti didesnės kapavietės, ir jį teko palaidoti kažkam kitam skirtoje vietoje.

N.Reevesas mano, kad ši kapavietė priklausė Nefertitei, o faraono kambarį nuspręsta įrengti vėliau – archeologas mano, kad tai yra „koridoriaus stiliaus kapas kape“.

Slaptas praėjimas dekoruotas religiniais simboliais, kurie galimai skirti apsaugoti už jo esančią patalpą.

„Tik viena vėlyvosios 18-os dinastijos karalienė galėjo būti taip pagerbta, ir tai yra Nefertitė“, – įsitikinęs britas.

Mančesterio universiteto egiptologė Joyce Tyldesley pritaria kolegos mintims. „Nenustebčiau, jei paaiškėtų, kad kapavietėje yra daugiau kambarių, tačiau remiantis dabartiniais duomenimis sunku pasakyti, kokio dydžio jie gali būti. Bet būčiau labai nustebinta, jei ši kapavietė pirmiausia buvo skirta Nefertitei.

Man atrodo, kad yra didelė tikimybė, jog ji mirė savo vyro valdymo laikotarpiu, taigi ji turėjo būti palaidota Amarnoje, Echnatono įkurtame mieste.

Tačiau aš manyčiau, kad ji turėjo būti palaidota kažkur vakarinėje slėnio dalyje, o ne pačiame Karalių slėnio centre“, – svarstė ji.

Viena gražiausių Egipto moterų vadinta Nefertitė buvo Egipto karalienė ir faraono Echnatono žmona. Ji su vyru įtvirtino saulės dievo Atono kultą.

Vieni mokslininkai mano, kad ji mirė savo vyro valdymo laikotarpiu, tačiau kiti ginčija, kad ji galėjo būti paaukštinta ir kurį laiką su vyru turėjo tolygiai svarbų statusą, o po jo mirties galbūt net valdė šalį kaip faraonė.

Jei N.Reevesas yra teisus, paslėpta kapavietė turėtų būti gerokai įspūdingesnė už Tutanchamono palaidojimo kambarį.

„Atskiros detalės neatrodo įtikinamos, tačiau sudėjus jas visas kartu sunku paneigti mano išvadas, – sakė archeologas. – Jei klystu, tai klystu, bet jei esu teisus, tai gali būti didžiausias archeologijos atradimas istorijoje.“

Tutanchamono kapas išsiskiria iš kitų faraonų kapaviečių vien jau tuo, jog jo taip ir nerado kapų plėšikai. Tai ne tik sėkmės faktorius – prie to labai daug prisidėjo senųjų Egipto laikų darbininkai. Netikėtai mirusį stengtasi paskubomis palaidoti Karalių slėnyje iškirstoje uoloje, kurios įėjimą vėliau statybininkai, kirtę kapavietes kitiems faraonams, užvertė žemėmis. Taip netikėtai kapas buvo paslėptas ir „išsaugotas“ ir pat praėjusio šimtmečio.

Taip netikėtai beveik jokios žymesnės įtakos Egipto istorijai nepadaręs Tutanchamonas tapo vienu žinomiausių Egipto faraonų.

Parengta pagal Dailymail.co.uk, Economist.com ir Thetimes.co.uk inf.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://lrytas.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
15.06.2019 laikas 10:22 Receptai – Patiekalai Šokoladinių keksiukų receptas
Labai gardžių, burnoje tirpstančių, šokoladinių keksiukų receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

15.11.2017 laikas 11:25 Receptai – Patiekalai Arbata nuo kosulio (saulašarė, gyslotis, trispalvė našlaitė)

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Kosulys. Ingredientai: saulašarė, gyslotis, trispalvė našlaitė

Skaityti daugiau

28.08.2019 laikas 19:31 Receptai – Patiekalai Dažnai gaminu jį vakarais: lengviausiai pagaminamas tortas
Mano uošvė taip pat dažnai jį gamina! Užmaišyti tešlą, padalinti į 6 dalis. Iškepti 180–200 laipsnių temperatūroje. Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočioti ir iškepti papločius. Atvėsinti.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau