Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2016 » Kovo » 4

Astronomai užfiksavo mįslingus pasikartojančius signalus iš kosmoso platybių

Makso Plancko Radijo astronomijos instituto Bonoje (Vokietija) astronomės Lauros Spitler ir Amsterdamo universiteto (Olandija) bei Nyderlandų Radijo astronomijos instituto profesoriaus Jasono Hesselso vadovaujami mokslininkai pirmą kartą radijo astronomijos tyrinėjimų istorijoje užfiksavo paslaptingus pasikartojančius radijo signalus, kurie sklinda ir Žemę pasiekia iš to paties dangaus regiono.

Tiesa, tie signalai registruojami labai trumpą laiką – vos keletą milisekundžių, mat išnyksta beveik taip pat staiga ir netikėtai, kaip ir pasirodo. Trumpieji radijo signalai sklinda iš tos pačios dangaus srities, kuri yra labai toli – ne mūsų galaktikoje.

Pirmą kartą trumpasis radijo signalas (TRS) buvo užfiksuotas 2007 m. Tačiau jis buvo toks laikinas ir užfiksuotas taip atsitiktinai, kad astronomai sugaišo ne vienerius metus, kol galiausiai priėjo išvadą, kad tai nėra radijo teleskopo netikslumas ar gedimas.

Iki šiol trumpieji radijo signalai buvo užfiksuojami vieną kartą – jie nesikartodavo. Išskirtinis signalas užfiksuotas 2015 m. – jis buvo dvigubas.

Iki šiol trumpieji radijo signalai buvo užfiksuojami vieną kartą – jie nesikartodavo. Išskirtinis signalas užfiksuotas 2015 m. – jis buvo dvigubas.

Praėjusių metų pabaigoje mokslininkai priėjo išvadą, kad tokio tipo signalus tikriausiai spinduliuoja ypač įmagnetinti kosmoso regionai, kuriuose neseniai galėjo būti įvykęs supernovos sprogimas ar telkiasi dujų ir dulkių debesys, pasižymintys aktyviais žvaigždėdaros procesais.

Tačiau olando vadovaujami radijo astronomai praėjusių metų gegužę-birželį užfiksavo visą seriją pasikartojančių trumpųjų radijo signalų, kurie sklinda iš to paties dangaus regiono.

Vikipedijos nuotr. / Arecibo observatorija „Ypač džiaugiamės tuo, kad mums pavyko nustatyti dangaus regioną, iš kurio sklinda trumpieji radijo signalai, – sakė stebėjimams vadovavęs J.Hesselsas. – Kai mums pavyks tiksliai lokalizuoti pasikartojančio signalo tašką Visatos platybėse, į jį galėsime nukreipti ne tik radijo teleskopų imtuvus, bet ir rentgeno bei optinių teleskopų objektyvus – išsiaiškinsime, ar toje vietoje yra kokia nors galaktika.“

Anksčiau mokslininkai buvo linkę manyti, kad trumpieji radijo signalai į kosmosą išspinduliuojami per kokį nors katastrofinį įvykį – pvz., per supernovos sprogimą ar neutroninei žvaigždei virstant juodąja bedugne. Tačiau naujausi stebėjimai, kurių rezultatai publikuoti žurnale „Nature“, perša mintį, kad trumpieji radijo bangų signalai gali būti kildinami iš kito – gerokai ilgaamžiškesnio objekto.

Pasikartojančių radijo signalų serija buvo užfiksuota garsiuoju „Arecibo“ radijo teleskopu Puerto Rike, kurį savo fantastiniame romane „Kontaktas“ aprašė pats Carlas Saganas. 2015 m. gegužės-birželio mėnesiais fiksuoti signalai turėjo tam tikrų panašumų su trumpuoju radijo signalu, užfiksuotu 2012 m.

Pirmasis pasikartojantį signalą užfiksavęs tyrėjų grupės narys, McGillo universiteto astronomas Paulas Scholzas savo atradimą pavadino „jaudinančiu“.

„Iškart supratau, kad šis atradimas trumpųjų radijo signalų tyrinėjimuose bus neeilinis“, – sakė jis.

Iš viso jis su kolegomis užfiksavo 10 trumpųjų radijo signalų seriją. Mokslininkai mano, kad signalai gali sklisti iš kažkokio nežinomo „labai egzotiško ir galingo kosminio objekto“ – pvz., iš beprecedenčio galingumo neutroninės žvaigždės.

Astronomai užfiksavo mįslingus pasikartojančius signalus iš kosmoso Taip pat gali būti, kad šiai mokslininkų grupei pirmą kartą pavyko užfiksuoti naują trumpųjų radijo signalų porūšį.

„Šie radijo signalai ne tik kartojasi – jų ryškumas ir spektras gerokai skiriasi nuo praeityje užfiksuotų trumpųjų radijo signalų“, – atkreipia dėmesį tyrimo bendraautorė Laura Spitler.

Manoma, kad trumpieji radijo signalai atskrieja iš tolimų galaktikų. Šie kosmosu atkeliavę impulsai registruojami fiksuojant plazmos dispersijos efektą. Kosmosu keliaujantys impulsai skiriasi nuo žmonijos technologijų išspinduliuojamųjų, nes kosminiai impulsai kelionės metu sąveikauja su dalelėmis (elektronais) tarpžvaigždinėje erdvėje. Todėl tokios radijo bangos sklinda lėčiau ir yra žemesnio dažnio.

10 atrastųjų signalų, kaip ir 2012-aisiais užfiksuotas signalas, triskart viršija maksimalų dispersijos įvertį, kuris bylotų, jog signalas sklinda iš mūsiškės Paukščių Tako galaktikos.

Tačiau šio tyrimo rezultatai prieštarauja ankstesniems trumpųjų radijo signalų tyrimo rezultatams, bylojantiems, kad signalai sietini su tokiais katastrofiškais kosminiais įvykiais, kaip trumpieji gama spindulių žybsniai.

„Prieštaringi šių tyrimų rezultatai gali reikšti, kad galbūt egzistuoja mažiausiai dviejų skirtingų tipų trumpieji radijo signalai“, – situaciją pakomentavo McGillo universiteto astrofizikė Victoria Kaspi.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
28.07.2019 laikas 12:35 Receptai – Patiekalai Stulbinančios spurgos iš stebuklingos tešlos! Minkštos, lengvos ir beprotiškai skanios!
Gaminame namuose. Spurgų receptas. Išsamią informacija apie paruošimą žiūrėkite vaizdo įraše.

Skaityti daugiau

30.07.2019 laikas 19:36 Receptai – Patiekalai Lašiša su špinatų ir pomidorų padažu
Gaminame namuose. Lašiša su špinatų ir pomidorų padažu. Šiek tiek pakepinus dedame nuplautus špinatų lapus ir kepiname dar kelias minutes vis pamaišant. Pilame grietinėlę, beriame Parmezano sūrį, išmaišome, sudedame į keptuvę laši...

Skaityti daugiau

06.09.2018 laikas 10:23 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai organizmo stiprinimui

Organizmo stiprinimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai organizmo stiprinimui, receptai organizmui stiprinti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
16.04.2024 laikas 14:43 Ekspertai įspėja JAV vyriausybę, planuojančią įšaldyti VISUS Amerikos bankų pinigų išėmimus

Ekspertai įspėja, kad JAV vyriausybė slapta planuoja artimiausiais mėnesiais įšaldyti visų Amerikos bankų pinigų išėmimą dėl artėjančio JAV dolerio žlugimo.

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 11:57 Ateina "100 kartų blogesnė" nei KOVID paukščių gripo "pandemija" psy-opas

Pasak "mokslo", artėjanti paukščių gripo pandemija bus "100 kartų baisesnė nei COVID" - ne todėl, kad ji iš tikrųjų kelia realią grėsmę, bet todėl, kad valdžios atsakas į visas netikras naujienas apie ją bus nepanašus į nieką, ...

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 09:28 Izraelio rezervate pastebėta šešiakojė kalnų gazelė
Vakarų Izraelio gamtos rezervate pastebėta labai neįprasta gazelė - jai iš nugaros išaugo papildoma galūnių pora. Tačiau laukinės gamtos ekspertai teigia, kad gyvūnas yra "sveikas" ir "stiprus".

Skaityti daugiau