Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2015 » Liepos » 16

Australijos dykumos paslaptis

Neįprasti, paslaptingi įvykiai siejami su Australijos nacionaliniu Uluru parku. Turistai, neteisėtai pasiėmę atminimui gabaliukų nuo milžiniško raudono monolito, kurį iki šiol aborigenai laiko šventu, neišvengiamai grąžins juos atgal iš bet kurio pasaulio krašto.

Aborigenai laipiojimą Uluru kalno šlaitais laiko baisia šventvagyste. Jiems kiekviena įduba, plyšys, kiaurymė ar žolės kuokštelis turi ypatingą reikšmę. Bet ne nuotykių ieškotojams. Ekstremalai ištroškę adrenalino ir jie jo gauna, ropšdamiesi stačiais šlaitais.

Tuo tarpu aborigenai nepailsdami tikina, kad kalnas ir šiandien pasiima žmonių gyvybes ir įkopusiems į jį tai neišvengiamai atsirūgs ateityje. Kai kas tomis „pasakėlėmis“ netiki, bet nuolatiniai paslaptingi nutikimai patvirtina, kad aborigenai nemeluoja.

Uluru turi mokslo nepaaiškinamos galios. Kasmet kopdami į jo viršukalnę bent keli nuotykių ieškotojai miršta dėl širdies nepakankamumo. Akmenukų kalno papėdėje pasirenkantys turistai irgi dažnai grąžina juos atgal paštu, bandydami atsikratyti užklupusių nesėkmių ir nelaimių.

Dar vienas paranormalus reiškinys, kartais nutinkantis kalno apylinkėse, - NSO pasirodymas. Neseniai ir astronomai, ir turistai teigė ten matę keistus trikampius, tačiau radarams jų užfiksuoti nepavyko. Beje, Uluru olose ant sienų esančiuose piešiniuose vaizduojamas dangaus dievas Vandžina labai panašus į ateivį su šalmu...

Kalnas chameleonas

Parko administracijos atstovai pasakoja, kad per pastaruosius 15 metų tūkstančiai akmenėlių buvo grąžinti paštu iš Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos ir kitų šalių. Sykį iš Vokietijos atkeliavo net septynis kilogramus sveriantis luitas. Suvenyrų savininkai skundžiasi mistine nesėkme, susijusia su Uluru nuolaužomis. Grąžinti akmenys vėl atsiduria savo vietoje, tik nežinia, ar baigiasi jų buvusių savininkų nemalonumai.

Šis mitologijoje plačiai žinomas kalnas, kurio olose kadaise gyveno ne viena gentis, yra 348 metrų aukščio, o aplinkui - net 9 kilometrai.

Tai švenčiausia vieta Australijos aborigenams ir masalas turistams iš viso pasaulio, važiuojantiems čionai pasigrožėti nepakartojamu saulėtekiu ir saulėlydžiu. Saulei pasiuntus į žemę pirmuosius spindulius, Uluru pradeda šviesėti. Keisdamas spalvą iš juodos į tamsiai violetinę, milžiniškas monolitas įgauna vis ryškesnius kontūrus.

Danguje pažirus gausiems saulės spinduliams, atrodo, kad uola tiesiog užsiliepsnoja. Spalvų žaismas nesiliauja visą dieną, leisdamas žavėtis visu spektru - nuo auksinių ir rausvų, raudonų, - iki rubino, ryškiai avietinių ar purpurinių atspalvių. Ir nors uolienų sudėtis leidžia moksliškai paaiškinti tokią spalvų įvairovę, visi, kuriems teko stovėti šio kalno chameleono papėdėje, tvirtina, kad jautėsi prisilietę prie didžiulės paslapties.

Į viršukalnę veda specialus takas, kai kur lentelės įspėja turistus nefotografuoti - tai šventos aborigenų vietos. Vietiniai tiki, kad kalnas yra tuščiaviduris, o jame glūdi šventos energijos šaltinis.

Miego dvasios

Uluru jau seniai yra Australijos simbolis. Pirmasis įspūdis, kurį jaučia keliautojas, išvydęs milžinišką uolą, matomą šimto kilometrų nuotoliu - jos kontrastas su aplink plytinčia lyguma. Stulbina ir kalno dydis. Uluru dažnai minimas kaip didžiausias pasaulyje monolitas, bet iš tikrųjų tai tėra beveik po žeme slūgsančio kalno viršūnėlė, o bendras šio milžino aukštis, specialistų nuomone, net šeši kilometrai!

Pasak Vakarų dykumoje gyvenančių genčių, Uluru - mitinis žvėris, įkišęs galvą į smėlį. Kartą per naktį jis pakelia galvą ir apžvelgia dykumą. Tą dieną skiria šamanai, rengiantys šventę šventojo kalno garbei. Prie jo renkasi gentys iš visos Australijos - kad prisiliestų, paprašytų sau malonės, atliktų ritualinius šokius, melstų atleidimo, įkalbėtų užmiršti ir nebausti.

Uluru paslapties nesugeba įminti ir sinoptikai. Dar nė karto nepavyko tiksliai nusakyti, kada į dykumos centrą atkeliaus lietus, kuris prapliumpa tik virš šventojo kalno. Bet aborigenai maždaug prieš mėnesį šeštuoju pojūčiu pajunta jį artėjant. Šis fenomenas nutinka toli gražu ne kasmet. Plieskia saulė, neregėtai karšta - staiga įsisiautėja vėjas, dangų bemat užtraukia debesys. Stiprus lietus, tiksliau, liūtis, pliaupia keletą minučių ir baigiasi taip pat netikėtai, kaip ir prasidėjo.

Tačiau vanduo dar kurį laiką srūva žemyn galingais srautais ir saulės spinduliuose primena nuo viršūnės kliokiantį kraują. Uluru tomis akimirkomis tampa dar raudonesnis nei įprastomis dienomis.

Uluru reikalauja aukų

Tūkstantmečiais aborigenai garbino šią žemę ir jos reljefą kaip gyvas dievybes. Šventieji landšaftai sudaro jų apeigų ir padavimų pagrindą, nes žemę jis laiko Miego - laikinos būsenos, kai buvo sukurtas pasaulis, fizine išraiška. Aborigenai tiki, kad šventoji vieta, įskaitant ir mitinį kalną, apdovanoti ypatinga galia.

Kiekviena aborigenų bendruomenė atsakinga už keletą šventyklų, skirtų įvairiems dangaus herojų, arba Miego dvasių, žemę sukūrusių būtybių, žygdarbiams. Šventoji vieta parenkama ir jos ribos nužymimos vadovaujantis legenda apie Miego dvasią.

Vietos genčių įsitikinimu, Uluru - tai durys tarp žmonių ir dvasių pasaulio. Nė vienas aborigenas nedrįs įkopti į jo viršukalnę, bijodamas dvasių keršto už tokią šventvagystę. Protėvių įpėdiniai ir šiandien smerkia turistus, kopiančius į kalną, o prieš penketą metų net neprileido jų artyn ištisas tris savaites, reikšdami pagarbą mirusiam vietos vadui. Australijos politikai įspėjo, kad toks elgesys gali sužlugdyti turizmo pramonę, bet aborigenai buvo perkalbami. Kalnui reikia bent trumpo poilsio nuo įkyrių turistų - paaiškino jie ir įspėjo, kad įžūliausieji bus negailestingai nubausti.

Parengta pagal užsienio spaudą

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
08.06.2019 laikas 18:07 Receptai – Patiekalai Skanus šokoladinis bananų tortas per 15 minučių

Tai labai skanus šokoladinis bananų tortas. Gaminamas ne ilgiau, kaip 15 minučių. Jei pageidaujate, galite leisti pastovėti, kad susigertų visi produktai ir įgautų ypatingą aromatą. Niekas net neatspės, kad ten sausainiai.

...

Skaityti daugiau

22.06.2019 laikas 15:27 Receptai – Patiekalai Tarkuotų bulvių apkepas su sūriu ir česnaku

Vieną kartą atsitiktinai radau tarkuotų bulvių pyrago-apkepo receptą, dažnai jį kepu, o dabar noriu pasidalinti ir su jumis.

Skaityti daugiau

06.06.2019 laikas 12:52 Receptai – Patiekalai Skanių varškės spurgų receptas
Gaminame. Varškės spurgos Į dubenį dedame varškę, pertriname šakute, mušame kiaušinius, beriame druską, cukrų, vanilinį cukrų. Sodą nugesiname šlakeliu acto ir taip pat pilame į dubenį. Visus ingredientus gerai išmaišome, dalimis ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:17 Myliu vedusį vyrą, kurio atsisakiau vardan dukros ramybės
Rašau ir suprantu, kad šį kryžių nešiu visą gyvenimą. Sumokėti už klaidas tenka akimirksniu – dabar aš pajutau, kas yra pragaras, sielos skausmas, sudaužyta širdis. Įsimylėjau, iš tikrųjų, nuoširdžiai.

Skaityti daugiau