Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2016 » Rugpjūčio » 4

Druskos poveikis kraujagyslėms

Druska ir kraujo spaudimas

Gerai žinoma, kad žmonės vartojantys daug druskos (natrio) turi padėjusią aukšto kraujo spaudimo riziką. Iki šiol buvo mano, kad pagrindinis mechanizmas, kodėl druska (natris), pakelia kraujo spaudimą, yra tai, kad natris sukelia skysčių susilaikymą organizme, dėl to padidėja kraujo spaudimas. Bet naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad yra ir kitų mechanizmų kaip druska gali neigiamai ir iš karto sukompromituoti kraujagyslių būklę. Net vienas daug druskos turintis valgis gali būti žalingas.

Kraujagyslių elastingumas

Druskos poveikis kraujagyslėms

Kraujagyslių būkle labai priklauso nuo jų elastingumo, kuo jos elastingesnės tuo geriau, bet su amžiumi bei valgant nesveiką maitą, rūkant, nesportuojant kraujagyslių elastingumas ir spindis mažėja ir todėl, gali padidėti kraujo spaudimas, bei ištikti infarktas ar insultas. Yra labai paprastas metodas, kaip pamatuoti kraujagyslių elastingumą - FMD (flow-mediated dilatation). Atliekant FMD naudojamas ultragarsas ir  nustatoma, kaip greitai atsipalaiduoja kraujagyslės. Pulse wave velocity (PWV) yra dar vienas paprastas būdas pamatuoti kraujagyslių elastingumą. Jis atliekamas aparatu panašiu į kraujo spaudimo matuoklį, kuris sujungtas su kompiuterine programa duomenims analizuoti. Parodo jūsų kraujagyslių amžių.

Vidutinis žmogus suvartoja apie 10g druskos per diena (kas būtų apie 2 arbatinius šaukštelius). Dauguma suvartojamos druskos, jau būna įdėta maisto gamintojų į įvairius produktus, net ir tokie iš pirmo žvilgsnio nekalti produktai kaip duona ar corn flakes gali turėti nemažai druskos.

Teigiamas poveikis sumažinus druskos vartojimą

Pvz, vienas tyrimas parodė, kad sumažinus druskos naudojami nuo 9g iki 3g, po dviejų savaičių viršsvorio turintiems žmonėms, (kurių kraujo spaudimas buvo normos ribose), sumažėjo kraujo spaudimas ir pagerėjo FMD.

Dar viename tyrimas, kur druskos kiekis buvo suma 9g/d iki 6g/d taip pat turėjo teigiamą poveikį: pagerėjo FMD ( nuo 3.5 ± 2.8% iki 5.6 ± 2.8%), pulse velocity (dar vienas metodas kraujagyslių būklei matuoti), sumažėjo natrio kiekis šlapime.

Net vienas daug druskos turintis valgis gali būti žalingas

Kitas tyrimas buvo atliktas su sveikais viršsvorio neturinčias žmonėmis ir buvo nustatyta, kad net suvalgius vieną valgį turintį daug druskos (~3.8g), iš karto per sekančias dvi valandas suprastėjo FMD, bet kraujo spaudimas išliko nepakitęs. Bet sekančiame tyrime, vėlgi su sveikais žmonėmis, buvo duota dar daigiau druskos - 6 g (sriuboje), ir po to buvo palyginta kas būna kai valgoma sriuba be druskos (tie patys dalyviai buvo tirti du kartus atskiromis dienomis). Iš karto po tokio daug druskos turinčio valgio plazmos/kraujo natrio koncentracija padidėjo - 3.13±0.75 mmol/l (normali natrio koncentracija kraujyje yra 145- 155mmo/l), dėl to padidėjo kraujo spaudimas (buvo pakilęs tris valandas po tokio valgio). Buvo paskaičiuota, kad natrio kiekio padidėjimas 1-mmol/l kraujyje padidina kraujo spaudimą 1.91-mm Hg. Vėlgi 6 mmHg neatrodo, daug, labai daug, bet per ilga laiką tai gali turėti žymų neigiamą poveikį kraujagyslių būklei.

Buvo atliktas dar vienas tyrimas, kur matavo, kaip gerai kraujas teka į periferines kraujagysles (pirštuose). Įmerkus pirštus į šiltą vandenį, kraujagyslės prasiplečia ir taip ten atiteka daugiau kraujo. Žmonėms suvalgius daug druskos turintį valgį, tas kraujagyslių prasiplėtimas sumažėjo, palyginus su tai kai buvo valgoma druskos neturinčio maisto. Šis neigiamas druskos poveikis buvo panaikintas tik suleidus vitamino C. Beje suleidus vitamino C, suvalgius maisto be druskos jis nedavė papildomo efekto. Atlikus papildoma tyrimą buvo nustatyti kad natris sumažina svarbaus enzimo/fermento - SOD (superoxide dismutase) veiklą. SOD neutralizuoja organizme susidarančius laisvuosius radikalus. Todėl manoma, kad kai druska/natris sustabdo SOD veiklą, kraujyje padaugėja laisvųjų radikalų, kurie neigiamai veikia kraujagyslių elastingumą ir taip pakyla kraujo spaudimas ar sumažėja kraujo tekėjimas. Vitaminas C, taip pat yra stiprus antioksidantas ir sugeba neutralizuoti laisvuosius radikalus, tad su daug druskos turinčiu maistu kartu naudojant vitamino C ar jo turinčio maisto (kiwi, apelsinai ir kt), neigimas druskos poveikis yra sumažinamas/neutralizuojamas.

Dar vienas mechanizmas, kaip natris ir druska kenkia kraujagyslėms yra tai, kad druska stabdo azoto oksido (nitric oxide (NO)), gamybą, kurį organizmas gamina, kad atpalaiduoti kraujagysles. Beje, geriant burokėlių sultys ar valgant kitas daržoves kurios turi daug nitratų padidinamas azoto oksido kiekis organizme ir taip sumažinamas kraujo spaudimas. Burokėlių sultys bei nitratai taip pat pagerina rezultatus ištvermės reikalaujančiam sporte , kaip dviračių sportas, ar ilgų distancijų bėgimas: atpalaiduoja kraujagysles, todėl raumenis priteka daugiau kraujo, atnešama daugiau deguonies. Organizmas iš nitratų (NO3), pasigamina azoto oksidą (NO). Beje tai  nereiškia, kad sintetiniai nitratai kaip sodium nitrate, kuriuos deda į mėsos gaminius palaikyti raudonai spalvai, yra naudingi sveikatai. Priešingai, jie padidina žarnyno vėžio riziką.

Daugiau apie druskos poveikį kraujagyslėms galite sužinoti dr. Gregor video, ten rasite nuorodas į mokslines studijas.

Visiškai vengti druskos nereikia

Čia vėlgi reikia pažymėti, kad druskos/natrio visiškai atsisakyti nereikia, bet dauguma jo vartoja žymiai per daug, pilnai užtektų 1-3g druskos per dieną. Beje, 1 g natrio = 2.5g natrio.

Sportuojant ar daug prakaituojant natrio/druskos poreikis pakyla, tad kartais reikia truputi daugiau. Geriausia naudoti mažiau rafinuotą kaip Himalajų kalnų ar Celtic jūros druską. Organizme natrio kiekį kraujyje reguliuoja antinksčiai, bei jų gaminami hormonai, kaip aldosteronas, bei jo įtakojami reninas bei angiotensin. Sumažėjus natrio kiekiui kraujyje (ar nukritus kraujo spaudimui) (kas gali atsitikti jei ilgą laiką gaunama per mažai natrio), antinksčiai pradeda gaminti daugiau aldosterono, kuris stimuliuoja inkstus sulaikyti daugiau natrio, kad jis nebūtų pašalinamas su šlapimu. Todėl, tai kai kuriais atvejais gali išsekinti antinksčius, yra net tyrimų, kur rodo, kad vartojant labai mažai druskos pakyla kortizolio hormonas. Šis hormonas gaminamas kaip organizmo atsakas į stresą. Būna, kad žmonės turintys išsekusius antinksčius, net nesugeba palaikyti reikiamo kraujo spaudimo, jiems būna labai žemas kraujo spaudimas. Tokiems žmonėms naudinga vartoti truputi daugiau druskos. Bet taip pat reiktų atstatyti antinksčių veiklą, naudojant magnį, B grupės vitaminus, vaistažoles kaip ashwaganda, rhodiola rosea, ženšenį.

Svarbu natrio ir kalio balansas.

Yra labai svarbu natrio ir kalio balansas. Dauguma organizme esančio natrio yra kraujyje, limfoje ir tarpląsteliniame skystyje. Kai dauguma kalio yra ląstelės viduje/citoplazmoje. Dauguma žmonių vartoja per daug druskos/natrio ir nepakankamai kalio (kalio paros norma suaugusiems yra apie 4700mg priklausomai nuo šalies. Didesnis  kalio poreikis yra nėščioms ir maitinančioms moterims. Geriausi kalio šaltiniai yra vaisiai ir daržovės, kaip bananai, avokadas, bulvės ir kt. Vienas bananas turi apie dešimtadalį kalio paros normos suaugusiam žmogui.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://sveikatossaltinis.blogas.lt/

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.08.2019 laikas 08:29 Receptai – Patiekalai Organizmo draugės – gervuogės
Dabar miškuose gausu įvairių uogų, taip pat ir gervuogių. Jos ne tik skanios, bet ir turi daug naudingų medžiagų. Be to, vartojamos kaip vaistas įvairioms ligoms gydyti. Gervuogėmis gardinami įvairūs desertai, kepiniai ir kokteili...

Skaityti daugiau

09.06.2019 laikas 14:49 Receptai – Patiekalai Pyragas prie arbatos per 5 minutes. Viską sumaišiau ir į orkaitę
Paprastas ir skanus naminis pyragas! Išsamų torto paruošimą žiūrėkite vaizdo medžiagoje.

Skaityti daugiau

31.10.2017 laikas 10:00 Receptai – Patiekalai Medus nuo širdies ligų

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Širdies ligos. Ingredientai: medus.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau