Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Paslaptingi Statiniai » 2016 » Kovo » 31

Dvasių ratas arba Rudžm el Chiri - akmeninis žiedas Izraelyje

Dvasių ratas arba Rudžm el Chiri (Rujm al Hiri) - senas statinys Izraelyje, kuris, kaip teigia tyrinėtojai, gali būti senesnis netgi už Stounhendžą. Kuo labiau tiriamas šis statinys, tuo daugiau mokslininkams klausymų kyla.

Įdomi statinio konstrukcija. Akmenys Dvasių rate, kurių masė sudaro apie 37,5-40 tūkstančių tonų, sudėti ratais aplink centre esantį pilkapį. Išorinis akmenų ratas yra 156 m skersmens ir 2,4 m aukščio. Pro vieno supilto apskritimo akmeninius „vartus“ galima buvo matyti saulės patekėjimą per lygiadienį. Kiti vartai nurodė į artimiausius užgesusius ugnikalnius - Tel Fareso ir Tel es Sakio kalnus, kurie per Dvasių ratas arba Rudžm el Chiri (Rujm al Hiri) daugybę amžių stipriai apiro ir dabar vos pastebimi virš žemės paviršiaus.

Viduryje apskritimo esančio pilkapio aukštis siekia 4,5 m, o jo viduje yra nedidelė kamera, į kurią veda ilgas koridorius. Archeologas Michailas Freikmanas, kuris tyrė statinį pastaraisiais metais, aptiko, kad vasaros saulėgrįžos dieną saulės spinduliai krenta tiesiai ant didelio akmens, esančio pilkapio viduje. Mokslininkas mano, kad senais laikais ant šio akmens buvo atliekami aukojimo ritualai.

Pačiame pilkapyje archeologai aptiko labai mažai radinių - vienerius aukso auskarus, ginklų elementus ir keletą artefaktų, kurie galėjo atsirasti šioje vietoje vėlesniais laikais - maždaug 1500-1300 metų prieš mūsų erą.

Dvasių ratas arba Rudžm el Chiri (Rujm al Hiri) Pagal vieną versiją, Dvasių ratas buvo pastatytas apie 3000-2700 metus prieš mūsų erą, vario amžiuje, kaip ir kaimelis, kuris įsikūrė šalia statinio. Įdomu tai, kad arti statinio žmonės negyveno, o už 300-350 m nuo jo jau statė gyvenamuosius būstus.

Pagal kitą hipotezę, gyvenvietė atsirado apie 4000 metų prieš mūsų erą. Iš pilkapio kameros paimto smėlio tyrimas rodo tą patį periodą - smėlio nelietė saulės spinduliai 5640±290 metų.

Kokie žmonės tais laikais gyveno šalia Dvasių rato? Tyrinėtojai nustatė, kad gyvenvietėje gyvenę žmonės buvo gana išsivystę: jie naudojo nugludintus akmenis grūdams malti, mokėjo pasigaminti Dvasių ratas arba Rudžm el Chiri (Rujm al Hiri) pjautuvus iš silicio plokščių. Jie taip pat statė grūdų saugyklas.

Tyrimų metu buvo aptiktos iš bazalto pagamintos dievų statulėlės. Įdomu tai, kad jos visos buvo perskeltos pusiau. Mokslininkai sako, kad tai negali būti atsitiktinumas. Kartais tokiai skulptūrai perskelti reikėjo didelių pastangų.

Archeologai mano, kad naujosios kartos palikdavo protėvių namus, juos išdegindamos ir uždarydamos visus įėjimus ir išėjimus. Dievų statulėles perskeldavo pusiau, kaip ir kitus buities reikmenis. Tokiu Įėjimas, vedantis į pilkapio kamerą būdu protėvių namas būdavo simboliškai „palaidojamas“, o šį ritualą atlikdavo, kaip mano archeologai, namą pastačiusiojo žmogaus anūkas arba proanūkis.

Iš tiesų, šalia namų buvo aptikti dolmenai. Tai buvo iš didelių akmens riedulių pastatyti p-formos statiniai su kapavietėmis, kuriose galėjo ilsėtis tie patys namus pastatę protėviai. Pačiame Dvasių rate kapaviečių nebuvo aptikta.

Pagal radinius galima įsivaizduoti to meto žmonių buitį, tačiau negalima tiksliai pasakyti, kas to meto gyventojams buvo Dvasių ratas. Sunku pasakyti, kokia buvo statinio paskirtis, kam jis buvo naudojamas, nors jo statybai reikėjo panaudoti daug jėgų.

Archeologai iki šiol neįminė mįslės - ar tai buvo observatorija, ar bendruomenės socialinis kultūrinis centras.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
02.11.2017 laikas 12:41 Receptai – Patiekalai Šalavijas vaisingumui skatinti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Šalavijo, Vandens

Skaityti daugiau

14.12.2018 laikas 10:01 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kaip gydytis svarainiais

Svarainiai liaudies medicinoje, svarainiais, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina. Liaudies medicinos specialistai rekomenduoja vartoti svarainius sergant skrandžio arba žarnyno veiklos sutrikimai...

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 18:32 Receptai – Patiekalai Naminiai florentinai

Pasigaminkime naminius florentinus namuose. Nežinote, kaip? Naminių florentinų receptas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau