Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Gegužės » 7

Ekspertai: naudos iš vaisių ir daržovių galėtume gauti daugiau

Lietuvoje kasmet suvartojami didesni šviežių vaisių ir daržovių kiekiai. Daugelį metų kategoriškai mėsėdžiais vadinti Lietuvos gyventojai vis giliau susipažįsta su vaisių ir daržovių organizmui teikiama nauda, o tai nulemia ir nuolat kintančius mitybos įpročius.

Visgi visuomenėje apie vaisius ir daržoves sklando ir kiek abejotini mitai, kurie užkerta kelią iš šių produktų gauti daugiau naudos, o kai kuriais atvejais priverčia išmesti ir pačius maistingiausius vaisius bei daržoves. Populiariausius mitus komentuoja didžiausios Lietuvoje šviežių vaisių ir daržovių importuotojos ekspertė Lina Rimutytė.

Daržovės

Mitas nr. 1. Kuo ryškesnės spalvos vaisius ar daržovė – tuo daugiau vitaminų. Pasak UAB „Augmos“ kokybės skyriaus vadovės L. Rimutytės, tenka išgirsti nuomonių, kad daržovės ar vaisiaus spalva parodo jo turimų vitaminų kiekį. „Kiekvienas vaisius ir daržovė savyje turi skirtingas maistingąsias medžiagas, kurios nulemia ir jų spalvą. Vaisių ir daržovių spalva gali identifikuoti, kokių maistinių medžiagų jos turi daugiausiai, tačiau vien spalva turimų vitaminų kiekio tikrai neparodo. Puikus pavyzdys galėtų būti citrusiniai vaisiai bei morkos – oranžinė, geltona spalva siejama su vitaminais C ir A, tuo tarpu žaliaspalvės daržovės, tokios kaip špinatai ar brokoliai, neretai pasižymi geležies, folio rūgšties gausa. Tikrai nebūtina valgyti kuo ryškesnių vaisių ar daržovių – daug svarbiau užtikrinti jų įvairovę, jog organizmas gautų visas reikiamas medžiagas bei vitaminus“, – teigia L. Rimutytė.

Mitas nr. 2. Užšaldžius neplautas daržoves, vėliau jų plauti nebereikia. Užšaldžius šviežius vaisius ir daržoves, išsaugomos jų maistingosios medžiagos ir vitaminai. Tiesa, jeigu vaisiai ir daržovės nenuplaunami, kartu užšaldomos ir bakterijos. „Neretai tikimasi, kad šaltis sunaikins ant vaisių, uogų ar daržovių esančias bakterijas. Deja, šaldant jos užkonservuojamos, o atšildžius vėl tampa gyvybingos. Taigi, prieš šaldant vaisius ar daržoves būtina juos tinkamai nuplauti, išdžiovinti, jei esama – išimti kauliukus, o jau tik tada šaldyti. Jeigu daržovės užšaldomos neplautos, prieš vartojimą rekomenduojama jas nuplauti karštu vandeniu“, – dėmesį atkreipia ekspertė. L. Rimutytė taip pat primena, kad plauti reikėtų ir fasuotas šviežias daržoves bei vaisius, nes tai tik ilgiau šviežumą išlaikantis pakavimo būdas, kuris savaime negarantuoja, kad produktas bus pakankamai švarus valgymui.

Mitas nr. 3.  Vaisiai blizgiu paviršiumi yra švarūs, tad jų plauti nebereikia. Tenka pastebėti, kad tokie vaisiai, kaip obuoliai ir kriaušės, neretai turi blizgų ir kiek lipnų paviršių, kuris kuria patrauklumo įspūdį. Ekspertė paaiškina, kaip derėtų elgtis su tokiais sunkiau nuplaunamais vaisiais. „Kriaušės ir obuoliai  natūraliai pasidengia tam tikra vaškine plėvele, kuri apsaugo juos nuo džiūvimo bei kenksmingų mikroorganizmų. Kai kurie augintojai, siekdami išsaugoti kuo šviežesnę produkciją, dažnai vaisius nuplauna arba kitaip apdoroja – taip pažeidžiama minėta natūrali apsauginė plėvelė. Tuomet pasitelkiamos organiškos alternatyvos – natūralūs vaškai, kurie sukuria efektyvesnę vaisiaus apsaugą nuo išorinio poveikio“, – teigia L. Rimutytė. Ekspertė pažymi, kad visus vaisius ir daržoves prieš valgį būtina kruopščiai nuplauti: lieti karštu vandeniu, gruoblėtoms žievelėms naudoti tam skirtą šepetėlį ar kitas plovimo priemones. Tuo tarpu sunkiau nuplaunamu vašku padengti vaisiai bei jų žievelės bus saugios valgyti, tačiau jeigu asmuo turi jautresnę nei įprastai virškinimo sistemą, tokiais atvejais rekomenduojama žievelę nulupti.

Mitas nr. 4. Prapjautas vaisius ar daržovė pakeitė spalvą – valgyti nebegalima. Kai prapjautas vaisius ar daržovė staiga pakeičia savo išvaizdą – papilkėja, paruduoja, neretai keliauja į šiukšlių dėžę. „Nulupus ar perpjovus vaisių ar daržovę, įvyksta cheminė reakcija su deguonimi. Nepaisant parudavimo ar pajuodavimo, vaisius ir daržovė nepraranda nei skonio, nei maistingumo, tad estetinis vaizdas neturėtų nulemti šviežių maisto produktų kelionės į šiukšlių konteinerį“, – pasakoja L. Rimutytė. Vaisius ir daržoves nuo spalvos pakeitimo gali apsaugoti keli citrinos lašai. Apšlaksčius prapjautą obuolį, avokadą, bulves ir pan. jie išlaikys savo įprastinę spalvą.

Mitas nr. 5. Vaisius galima valgyti bet kuriuo metu ir kiek tik telpa. Anot mitybos specialistų, idealiu atveju žmogus per parą turėtų suvalgyti apie 400 g (tai atitinka 5 vnt.) vaisių ir daržovių. „Vaisiai organizmui suteikia energijos pliūpsnį, nes juose esanti fruktozė paskatina insulino gamybą. Dėl šios priežasties vaisius rekomenduojama rinktis pusryčiams ir sveikam užkandžiavimui – jie suteiks energijos pagrindiniams dienos darbams. Tuo tarpu vakare patariama valgyti maistingas, mažiau fruktozės turinčias daržoves: morkas, salierus ir pan. Kaip ir bet kokį maistą, vaisius ir daržoves rekomenduojama valgyti iki miego likus nemažiau kaip 2-3 valandoms“, – teigia L. Rimutytė.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
22.06.2019 laikas 09:18 Receptai – Patiekalai Sveikuoliški moliūgų blynai

Gardžių ir sveikų moliūgų blynų receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

12.09.2018 laikas 08:43 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai miežio gydymui
Liaudies medicinos patarimai - kaip būti sveikiems ir išsaugoti sveikatą. Miežis liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai miežio gydymui, receptai nuo miežio, miežio gydymas, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradi...

Skaityti daugiau

03.11.2017 laikas 13:15 Receptai – Patiekalai Bulvių kaukė Įvairių tipų odai
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Įvairių tipų odą. Ingredientai: Didelė bulvė, Pienas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 20:48 H5N1 paukščių gripas rastas maisto prekių parduotuvių piene, nes pradedami Gateso finansuojamos vakcinos bandymai
Ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė valstijoms pasirengti "greitiems paukščių gripo tyrimams" po to, kai pasterizuotame piene iš maisto prekių parduotuvių buvo rasta H5N1 viruso fragmentų.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau