Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Liepos » 27

Gerosios bakterijos – probiotikai

Kas yra probiotikai (gerosios bakterijos)?

Gerosios bakterijos – probiotikai

Gerosios bakterijos arba probiotikai – tai gyvos bakterijos ir mielės, būtinos gerai sveikatai, stipriai imuninei sistemai bei virškinimo, protinės sveikatos ir neurologinių sutrikimų gydymui. Dažnai apie bakterijas galvojame kaip apie kažką neigiamo, kas sukelia įvairias ligas ir negalavimus. Tačiau reikia suvokti, kad kūne yra daugybė bakterijų, tiek gerų, tiek blogų. Odoje ir virškinimo sistemoje yra apie 2000 bakterijų rūšių. Vien gerųjų bakterijų virškinimo trakte yra 10 kartų daugiau nei ląstelių visame žmogaus kūne! Probiotikai vadinami gerosiomis bakterijomis, kadangi padeda išlaikyti sveiką virškinamąjį traktą. Probiotikai mūsų organizme atsiranda nuo gimimo momento. Naujagimio virškinamasis traktas pradeda gaminti gerąsias bakterijas jam gimstant, vos susidūrus su pirmosiomis aplinkos bakterijomis.

Probiotikų nauda

Virškinimo sistema yra antra pagal dydį neurologinės sistemos dalis. Ji vadinama enterine nervine sistema ir randasi virškinamajame trakte. Ne veltui virškinamasis traktas kartais vadinamas antrosiomis smegenimis. Daugeliui žmonių, besiskundžiančių skydliaukės disbalansu, chronišku nuovargiu, sąnarių skausmais, žvyneline, autizmu ir dar daugiau kitų ligų ne visada supranta, kad šios ligos prasideda virškinamajame trakte.

Dažnai nesusimąstoma virškinamojo trakto svarba bendrai organizmo sveikatai, kadangi pamirštama, jog 80% imuninės sistemos yra būtent virškinamajame trakte!

Dėl virškinimo funkcijų suprastėjimo dažnai kaltinami toksinai, kurie daro įtaką organizmo gebėjimui įsisavinti naudingas maistines medžiagas ir pašalinti blogąjį cholesterolį, sukeliantį chroniškus uždegimus kūne, kurie yra pagrindiniai chroniškų ligų sukėlėjai. Iš tiesų paslaptis, kaip atstatyti sveiką virškinimą slypi gerųjų ir blogųjų bakterijų balanse virškinamajame trakte.

15 tyrimais pagrįstų probiotikų (gerųjų bakterijų) suteikiamų naudų:

  • imuninės sistemos stiprinimas
  • šlapimo takų infekcijos prevencija ir gydymas
  • virškinimo funkcijos gerinimas
  • dirgliosios žarnos sindromo gydymas
  • egzemos vaikams gydymas ir prevencija
  • kova su maistu plintančiomis ligomis
  • peršalimo ligų ir gripo gydymas
  • antibiotikų žalos mažinimas
  • inkstų akmenų gydymas
  • dantenų ir burnos ertmės ligų prevencija
  • pagalba kepenims
  • cholesterolio mažinimas
  • aknės mažinimas
  • svorio kontrolė
  • kova su bakterijomis, sukeliančiomis opas

Keletas populiariausių gerųjų bakterijų rūšių

Lactobacillus

Yra daugiau nei 80 lactobacillus gerųjų bakterijų rūšių. Šie probiotikai gyvena žarnyne ir padeda gerinti virškinimą. Jie gamina pieno rūgštį bei vandenilio peroksidą, kurie padeda sukurti kenksmingų bakterijų augimui nepalankią terpę. Šių bakterijų gausu jogurte.

Bifidobacterium

Bifidobacterium probiotikai gali padėti gydyti skrandžio opas, naikindami jas sukeliančias blogąsias bakterijas. Taip pat šios bakterijos naudingos žmonėms, besiskundžiantiems vidurių užkietėjimu.

Streptococcus

Šios gerosios bakterijos yra pradinės jogurto, mocarelos ir kitų fermentuotų pieno produktų gaminimo proceso kultūros. Viena iš pagrindinių streptococcus bakterijų panaudojimo sričių – pilvo spazmų, viduriavimo, pykinimo ir kitų virškinimo sutrikimo simptomų, susijusių su laktozės netoleravimu, palengvinimas. Taip pat šis probiotikas gali padėti išvengti blogo burnos kvapo.

Bacillus Coagulans

Ši geroji bakterija gali būti naudojama virškinimo sutrikimams, tokiems kaip viduriavimas ar dirgliosios žarnos sindromas. Bacillus Coagulans taip pat gali būti naudingos siekiant išvengti kvėpavimo takų infekcijų ir stiprinant imuninę sistemą.

Pagrindiniai probiotikus (gerąsias bakterijas) naikinantys faktoriai

Žemiau išvardinti daugiausia įtakos gerųjų bakterijų kiekio žarnyne mažėjimui turintys faktoriai:

  • antibiotikai
  • cukrus
  • vanduo su kenksmingomis chloro ar fluoro priemaišomis
  • genetiškai modifikuotas, užterštas (chemikalais) maistas
  • glitimas (gliutenas)
  • emocinis stresas
  • riebus, greitas, nesveikas, perdirbtas maistas.

Kaip veikia probiotikai?

Kaip jau minėta, virškinamajame trakte yra tiek gerų, tiek blogų bakterijų. Ekspertai pataria, kad jų santykis turėtų būti apie 85% gerųjų bakterijų ir 15% blogųjų bakterijų. Kai gerųjų ir blogųjų bakterijų santykis pasikeičia (ši būsena vadinama disbioze arba disbakterioze), tuomet virškinamajame trakte tam tikros rūšies grybelio, mielių ar bakterijų susidaro per daug ir tai neigiamai veikia organizmą. Padidėjus blogųjų bakterijų, mielių ir grybelių kiekiui virškinamajame trakte, susiduriame su virškinimo, odos, svorio problemomis, įvairiais skausmais ir diskomfortu vienoje ar kitoje srityje, silpnėjančiu imunitetu, ilgainiui tai gali peraugti į rimtas chroniškas ligas. Gerosios bakterijos kovoja su blogosiomis bakterijomis, mielėmis ir grybeliais. Taip pat probiotikai atsakingi už fermentų (naikinančių žalingas bakterijas) kūrimą bei vitamino B12 ir K2 gamybą.

Probiotikai maiste

Anksčiau probiotikais žmonės pilnai apsirūpindavo tiesiog su maistu, valgydami šviežią, gerame dirvožemyje užaugintą ar fermentuotą maistą. Deja, atsiradus maisto šaldymui ir kenksmingoms žemės ūkio praktikoms, gerųjų bakterijų kiekis maiste reikšmingai sumažėjo. Dėl vaistų, didelio angliavandenių kiekio dietos, vandens su chloro ir fluoro priemaišomis vartojimo, daugeliui žmonių reikia papildomai vartoti gerųjų bakterijų, siekiant išlaikyti sveiką virškinamąjį traktą. tai galima padaryti arba vartojant daugiau žemiau išvardytų maisto produktų, su kuriais gausite probiotikų arba papildomai vartojant gerųjų bakterijų maisto papildus.

Maistas, kuris praturtins organizmą gerosiomis bakterijomis (probiotikais)

  • Jogurtas – tai ko gero, vienas žinomiausių gerųjų bakterijų šaltinių. Rinkitės mažai cukraus turintį natūralų jogurtą.
  • Kefyras
  • Miso – sriuba/pasta, gaminama iš fermentuotų sojų pupelių
  • Rauginti kopūstai.
  • Kombucha – fermentuota juodoji arbata
  • Kefyras
  • Kimchi – tradicinis korėjietiškas patiekalas, gaminamas sumaišant kinišką kopūstą su prieskoniais, paprikomis, ridikėliais, morkomis, česnaku, imbieru, svogūnais, jūros druska ir paliekamas fermentuotis 14 dienų.
  • Gira
  • Sūris – ožkos ar avies pieno sūriai pasižymi itin dideliu probiotikų kiekiu. Rinkitės šviežio, nepasterizuoto pieno sūrį.

Gerųjų bakterijų maisto papildai

Svarbu atsiminti, kad egzistuoja kelių rūšių probiotikai. Tad naudos, kurių galite gauti su vienais probiotikais gali skirtis nuo su kitais probiotikais gaunamų naudų. Vieni probiotikai labiau veikia imuninę sistemą, kiti virškinimą, riebalų deginimą ar hormonų balansą. Deja, maisto papildams nėra taikomi tokie griežti reikalavimai, kaip vaistams ir dažnai jų veiksmingumas nebūna įrodomas tyrimais. Tad siekiant išsirinkti tikrai kokybiškus ir naudą suteiksiančius papildus, pravartu atkreipti dėmesį į šiuos aspektus:

  1. gamintoją – pasidomėkite gamintojo reputaciją, kad išsirinktumėte tikrai gerą, tinkamai papildus laikanti gamintoją. Probiotikai žūsta tiek per aukštoje, tiek per žemoje temperatūroje, tad labai svarbu, kad gamintojas juos laikytų atsakingai.
  2. CFU – tai kolonijas formuojantys vienetai, geruose probiotikuose jų turėtų būti tarp 15-100 milijardų.
  3. bakterijų rūšių spektrą – ieškokite probiotikų, kuriuose būtų ne viena (nebent gydytojas nustatė, kokios konkrečiai jums reikia), o kelios bakterijų rūšys.
  4. gebėjimas išlikti – rinkdamiesi probiotikus ieškokite tokių rūšių kaip bacillus coagulans, saccharomyces boulardii, bacillus subtilis, lactobacillus rhamnosus, kurios gali padėti užtikrinti bakterijų išgyvenimą pereinant per skrandžio sultis ir patekimą į virškinamąjį traktą.

Tinkama terpė probiotikams

Tam, kad gerosios bakterijos galėtų egzistuoti ir augti jūsų žarnyne, joms reikalinga speciali terpė. ją sukurti gali padėti rūgštus maistas. Obuolių sidro actas, fermentuotos daržovės (pvz., rauginti kopūstai). Juose yra ne tik probiotikų, bet ir tam tikros rūšies rūgščių, tokių kaip acto rūgštis, tai yra sveika rūgštis, sukurianti gerųjų bakterijų augimui reikalingą pH. Sukūrus tinkamą terpę ir praturtinus racioną gerųjų bakterijų turinčiu maistu, labai lengva tinkamai „maitinti” gerąsias bakterijas. Aukštos kokybės maistinės skaidulos gali padėti padidinti gerųjų bakterijų kiekį virškinamajame trakte. Tam tinkamiausios yra tirpios dar kitaip fermentuojamomis vadinamos skaidulos. Jų gausu chia sėklose, linų sėmenyse, avižose, kviečių gemaluose, lęšiuose ir kt. Taip pat geras pasirinkimas ekologiški vaisiai ir daržovės.

Išvada

Siekdami sveiko virškinamojo trakto, stiprios imuninės sistemos bei ligų prevencijos, atkreipkite didesnį dėmesį gerosioms bakterijoms savo organizme. Pasistenkite iš raciono išbraukti arba kuo labiau apriboti probiotikus naikinantį cukrų, rafinuotus grūdus, genetiškai modifikuotą maistą, antibiotikus, su maistu ar vandeniu gaunamus chemikalus ir didelį stresą savo gyvenime. Į kasdienį racioną įtraukti daug gerųjų bakterijų turinčio maisto.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
05.07.2019 laikas 19:24 Receptai – Patiekalai Saldžios duonos riekelės su cukrumi ir cinamonu
Gaminame. Saldžios duonos riekelės su cukrumi ir cinamonu. Iškeptas riekeles dedame į lėkštę. Jas galima patiekti su šviežiomis uogomis, bananais, arba apšlakstytas medumi ar tirpintu šokoladu. Labai paprasta ir skanu!...

Skaityti daugiau

04.12.2017 laikas 10:48 Receptai – Patiekalai Arbata nuo tonzilito (medetka, jonažolė)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Tonzilitas. Ingredientai: medetka, jonažolė

Skaityti daugiau

03.07.2019 laikas 18:33 Receptai – Patiekalai Naminiai jautienos/kalakutienos kotletai
Gaminame. Naminiai jautienos/kalakutienos kotletai. Kotletai patiekiami su bulvių koše arba virtomis bulvėmis ir mėgstamomis salotomis. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 16:52 Farmacija planuoja 'paskiepyti' Amerikos vištieną nuo paukščių gripo, (pradėdamas) sąmokslas, nutraukti gyvulininkystę
Šiuo metu paukščių gripo "krizė" yra tik gyvūnų problema. Ji vis dar daro neigiamą poveikį žmonėms, nes masiškai skerdžiami paukščiai, o tai kenkia kiaušinių ir vištų mėsos tiekimo grandinei, tačiau kol kas paukščių gripo "pandemijos" nėra, nors tai ...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 15:48 9 priežastys, kodėl vyrams patinka trumpos merginos
Daugeliui vyrų patinka žemo ūgio merginos, ir nesunku suprasti kodėl. Žemos merginos dažnai suteikia santykiams ypatingo žavesio. Šiame straipsnyje kalbėsime apie priežastis, kodėl vyrams patinka žemos merginos. Apžvelgsime, kodėl ūgis gali būti svar...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:43 Kodėl mama šaukia ant vaiko?
Moksliškai įrodyta, kad tokioje aplinkoje esantis vaikas pasmerktas sveikatos sutrikimams. Įžeidžiantis tėvų elgesys blogina smegenų ir širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Nuolatinis žeminimas ir pastabos gali pakeisti vaiko smegenų struktūrą....

Skaityti daugiau