Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2016 » Balandžio » 25

Goddardo raketos išradimas buvo pripažinti tik po jo mirties

Skystuoju kuru varomos raketos šiais laikais nėra naujiena, tačiau prieš 90 metų tai buvo visiškai nežinomas dalykas.

1926 metų kovo 16 dieną buvo paleista pirmoji skystuoju kuru varoma raketa, kurią sukūrė raketų mokslo pionierius Robertas Goddardas.

Nors pirmoji R.Goddardo sukurta raketa buvo maža ir nuskrido netoli, ji sukėlė revoliuciją raketų moksle. Iki tol visos raketos buvo varomos kietuoju kuru. Pirmosios kietuoju kuru varomos raketos žinomos dar nuo XIII amžiaus, kai kinų inžinieriai kurdavo aparatus, panašius į raketas, kurios buvo varomos paraku.

R.Goddardas

Tačiau R.Goddardas tikėjo, kad skystasis kuras pranašesnis už kietąjį. Šiuo kuru varomos raketos gali kurti didesnę trauką ir leidžia inžinieriams prognozuoti, kiek laiko veiks jų variklis. R.Goddardas pirmą raketą kūrė net 17 metų. Raketa pakilo beveik be garso ar liepsnų.

R.Goddardas svajojo apie tarpplanetines keliones. Deja, jam esant gyvam ši svajonė neišsipildė – R.Goddardas mirė 1945 metais. Vis dėlto skystuoju kuru varomos raketos pakeitė kosmoso istoriją:

  • Pirmasis dirbtinis palydovas „Sputnik“ buvo paleistas 1957 metais, jį iškėlusi raketa buvo iš dalies varoma skystuoju kuru.
  • Skystasis kuras taip pat buvo naudojamas žmonių kelionėms į Mėnulį praėjusio amžiaus septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje.
  • Skystasis kuras iki šiol naudojamas kaip pagrindinis kosminėms raketoms, kadangi jo degimą galima valdyti,  jis saugesnis už kitų rūšių kurą.

Per gyvenimą R.Goddardas patentavo daugiau nei 200 išradimų. Vienas svarbiausių  – daugiapakopės raketos: jos turi kelis variklius su atskirais kuro bakais, kurie, kilimo metu išnaudojus kurą, atsiskiria.

Amerikoje dauguma R.Goddardo išradimų buvo pripažinti tik po jo mirties. Tiesą sakant, kai kurios jo idėjos netgi buvo išjuoktos. Vis dėlto pirmoji skystuoju kuru varoma raketa kosmoso tyrinėjimams buvo tokia pat svarbi, kaip ir brolių Wrightų pirmasis skrydis.

Parengta pagal Space.com inf.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.06.2019 laikas 12:52 Receptai – Patiekalai Skanių varškės spurgų receptas
Gaminame. Varškės spurgos Į dubenį dedame varškę, pertriname šakute, mušame kiaušinius, beriame druską, cukrų, vanilinį cukrų. Sodą nugesiname šlakeliu acto ir taip pat pilame į dubenį. Visus ingredientus gerai išmaišome, dalimis ...

Skaityti daugiau

11.09.2018 laikas 10:24 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai menstruacijų negalavimų gydymui

Menstruacijos (mėnesinės) liaudies medicinoje, Menstruacijos (mėnesinės), receptai nuo menstruacijos, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

13.09.2019 laikas 17:33 Receptai – Patiekalai Citrininis pyragas
Dosniai patepkite ir pabarstykite kepimo formą Nieko nėra apmaudžiau, kaip iškepti pyragą, bandyti išversti jį iš formos ir tą darant kepinį sugadinti. Tad jei recepte sakoma, jog kepimo formą reikia ištepti sviestu ir pabarstyti ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
23.04.2024 laikas 19:30 Spuogai ant veido: kaip atsikratyti problemos namuose
Spuogai anksčiau ar vėliau "užnuodija" beveik kiekvieno žmogaus gyvenimą. Visų pirma, remiantis statistiniais duomenimis, odos problemų turi apie 85 % planetos žmonių. Jie sukelia daug rūpesčių kasdieniame gyvenime. Kaip atsikratyti problemos ir užki...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 18:18 [testas] Tai, ką pirmiausia pastebėsite paveikslėlyje, atskleis jūsų stipriąsias puses
Nors vizualiniai testai nesuteikia tokio gilumo ir detalumo kaip profesionalūs testai, jie skatina mus introspekcijai ir padeda geriau suprasti save. Pavyzdžiui, tai, kaip interpretuojame optines iliuzijas, gali atskleisti asmenybės aspektus, apie ku...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 10:01 Žolininkė ragina prisirinkti pavasarį šių augalų
Visų pirma, Jolanta akcentavo, kad svarbu žoleles rinkti ir dėti į tokią talpą, kurioje galėtų cirkuliuoti oras. Taip pat ji pridėjo, kiek laiko galima tokias žoleles vartoti, „Dabar labai palankus metas prisirinkti šviežių valgymui žolelių....

Skaityti daugiau