Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Kovo » 3

Herpes virusas - klastingoji pūslelinė

Ant lūpos ar nosies iškilęs ,,šašas“ yra klastingoji pūslelinė – herpes. Net 90 proc. Žemės gyventojų yra užkrėsti šiuo Herpes virusu. Jeigu virusas pasisėja ant viso kūno, sukelia didelius skausmus, o patekęs į galvos smegenis – virusinės kilmės encefali.

1. Herpes viruso klasta. Pūslelinė dažnai bereikalingai nuvertinama. Juk Herpes virusas, patekęs į žmogaus organizmą dar vaikystėje, jame įsitvirtina visam gyvenimui (yra neišgydomas). Ilgus metus jis tūno pasislėpęs nerviniuose mazguose, o pasireiškus provokuojantiems faktoriams (dažniausiai nusilpus imunitetui) atakuoja įvairiais simptomais bei aktyviai dauginasi.

2. Kas ,,pažadina“ Herpes virusą. Neretai jį iššaukia emociniai sunkumai, stresas, fizinis pervargimas, peršalimo ligos, gripas, odos traumos, nudegimas (soliariume), menstruacijos, higienos stoka ir net saulės kaitra.

3. Herpes viruso simptomai. Tai ne tik skausmingos šlapiuojančios pūslelės ant veido, kūno arba lyties organų. Neretai virusas išprovokuoja limfmazgių padidėjimą, galvos ir raumenų skausmus, karščiavimą ir beveik visada – lėtinį nuovargį.

4. Ypatingi atvejai. Jeigu imunitetas labai nusilpęs, herpes infekcija labai išplinta, apima didelius kūno paviršiaus plotus, pažeidžia vidaus organus, smegenis, sukelia kraujosruvas. Tuomet ligos eiga būna sunki: aukšta temperatūra, kraujo užkrėtimo požymiai, smegenų uždegimo reiškiniai ir kt.

5. Kaip užsikrečiame. Dažniausiai virusu užsikrečiama glaudaus kontakto metu: bučiuojantis, liečiant pažeistą odą, taip pat oro lašeliniu ir lytiniu būdu. Galima užsikrėsti per kraują (atliekant kraujo perpylimą). Labai dažnai motina serganti antrojo Herpes simplex lytinių organų infekcija, šią ligą perduoda naujagimiui gimdymo metu.

Herpes virusas – daugiaveidis

Pas žmogų aptinkamos net 8 skirtingos Herpes virusų rūšys.

Labiausiai paplitusi paprastojo  pirmojo tipo (Herpes simplex) viruso forma. Jūs ją tikrai žinote, nes pasireiškia bėrimais ant veido ir galūnių. O štai antrojo tipo virusas atakuoja lytinius organus, liemens, galvos odos. Trečiojo tipo – provokuoja vėjauraupius (didesnės pavienės pūslelės, ant viso organizmo). Šeštojo tipo Herpes virusas gali iššaukti ne tik staigią ekzantemą pas vaikus, bet ir lėtinio nuovargio sindromą pas suaugusius.

Herpes virusas ant veido

Ant lūpų ir nosies atsiradusi pūslelinė dažniausiai nesukelia stipresnių negalavimų. Užtenka pažeistas vietas laikyti sausai ir švariai. Subliūškusios pūslelės džiūsta ir virsta šašais, o vėliau užgyja per 5-12 parų nepalikdamos randų. Vis gi tai akivaizdus požymis, kad jūsų organizmas yra nusilpęs, galbūt patyrė stresą arba įspėja apie rimtesnes ligas.

Herpes virusas burnoje

Burnos pūslytės greitai išopėja, skleidžia nemalonų kvapą, labai skausmingos valgant. Pūslelinė gali išsisėti po visą burną (burna gali sutinti). Jei pakyla temperatūra ir atsiranda kitų simptomų (dusina), žmonės turi būti gydomi ligoninėse. Bet kuriuo atveju, būtina pasikonsultuoti su gydytoju. Gydantis namuose, burną reikia dažnai skalauti specialiais tirpalais. Burnos pūslelinė pasibaigia po 2-3 savaičių.

Herpes virusas ant lytinių organų

Herpes virusu užsikrečiama netgi tada, kai virusas neaktyvus ir nėra jokių ligos požymių.

Lytinių organų Herpes virusas pasireiškia įtrūkusia oda genitalijų srityje; niežuliu, perštėjimu, dilgčiojimu. Pūslelių gali iškilti genitalijų srityje, ant sėdmenų, šlaunų, prie išangės, rečiau – šlaplės srityje (tada skauda šlapinantis). Šį virusą dažnai lydi galvos ir nugaros skausmas; gripo simptomai, šalčio krėtimas, nuovargis ir net patinusi bei paraudusi gerklė, taip pat – padidėję limfmazgiai; moterims pagausėja išskyrų iš makšties.

Reikia pasirūpinti, kad atsiradusios žaizdelės visada būtų švarios, sausos. Jei jas palietėte, iškart nusiplaukite rankas. Kad pūslelinė neplistų, venkite lytinių santykių nuo pat pirmųjų simptomų pasirodymo iki visiško pūslelių išgijimo (kol nukris šašeliai).    

Lyties organų paprastoji pūslelinė ypač pavojinga nėsčioms moterims. Gimdymo metu jos gali užkrėsti naujagimį, kurio imuninė sistema dar nesusiformavus. Tai gali lemti netgi naujagimio mirtį.

Herpes virusas galvos smegenyse

Nedaug, bet vis gi pasitaiko atvejų, kai virusas persikelia į galvos smegenis ir sukelia virusinės kilmės encefalitą (kuris 20-30 proc. baigiasi mirtimi). Užbėgti šiam virusui už akių jokių priemonių nėra. Pagrindinė ir svarbiausia profilaktikos priemonė – imuniteto stiprinimas. O pajutus virusinės kilmės encefalito požymius, būtina nedelsiant kreiptis į gydytojus. Simptomai: karščiavimas, galvos smegenų funkcijų sutrikimai (vangumas, sąmonės netekimas, svaigimas); vaikus gali užklupti traukuliai ir kita neurologinė simptomatika. Šio viruso sukeltas galvos smegenų uždegimas nėra užkrečiamas.

Saulė ne tik bučiuoja

Manoma, kad viena iš priežasčių, sukeliančių pūslelinės paūmėjimą, yra ilgalaikis saulės šviesos poveikis. Kai kuriems žmonėms užtenka nuvažiuoti į pajūrį, pajusti klimato pasikeitimą ir Herpes virusas smogia visu smarkumu – atakuoja lūpas, nosį, skausmingai įsitvirtina ant lytinių organų.

Todėl venkite tiesioginių saulės spindulių kaitrią dieną, išeidami iš namų užsidėkite kepurę su plačiais kraštais, lūpas patepkite nuo saulės saugančiu balzamu.
Šiukštu nesistenkite greitai atvėsti šaldydami kūną ,,skersvėjyje“, įjungdami šaltą kondicionierių, nerdami į ledinį vandenį, gerdami labai šaltus gėrimus, dideliais kąsniais valgydami ledus.

Kaip sau padėti

Kai žmogų puola virusai, organizmas ginasi nuo jų lįsdamas į paviršių ir ant pažeistų ląstelių formuodamas pūsleles. Tačiau, kai pūslelės pratrūksta, virusas gali patekti ant kitų kūno vietų ir vėl atsirasti naujų pažeidimų. Todėl labai svarbi higiena.

Virusą slopina gydytojo paskirti antivirusiniai vaistai, tepalai. Prasmingiausia juos vartoti tik pajutus pirmuosius infekcijos požymius. Tačiau svarbiausi užduotis – stiprinti imunitetą. Tai reiškia – vengti streso, nepervargti, gerai išsimiegoti, sveikai maitintis, valgyti daugiau daržovių ir vaisių, vengti kofeino, alkoholio, tiesioginių saulės spindulių, nerūkyti.

Liaudiški būdai įveikti pūslelinę

·        Jeigu ant lūpų pastebima tik nedidelė pūslelė, ją galima ištepti dantų pasta.

·        Puikiai Herpes virusą pričiumpą alijošiaus sultys arba auksinio ūso trauktinė. Nepatingėkite pažeistą odos lopinėlį tepti kuo dažniau.

·        Kol pūslelės neiškilo, dilgčiojančias vietas galima paveikti ledo gabalėliu arba trinto česnako kompresais.

·        Veiksmingi yra ir arbatmedžio aliejaus pavilgai.

·        Pasitaiko, kad pūsleles džiovina ausies siera, tačiau kur kas malonesnė priemonė – medus arba bičių pikio ir spirito antpilas.

·        Nuo seno mūsų močiutės puslelinę efektingai gydydavo natūraliu ūkiniu muilu. Tereikia jį šiek tiek sušlapinti ir nuolat tepti pažeistą vietą.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
20.09.2018 laikas 07:28 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai sergant diabetu
Diabetas liaudies medicinoje, liaudiški patarimai sergant diabetu, diabetas, diabeto gydymas, receptai diabetui, vaistažolės diabetui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis...

Skaityti daugiau

20.09.2018 laikas 07:52 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai celiulito gydymui

Celiulitas liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai celiulito gydymui, celiulitas, celiulito gydymas, receptai, vaistažolės, receptai celiulitui, vaistažolės celiulitui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradici...

Skaityti daugiau

06.07.2019 laikas 11:08 Receptai – Patiekalai Prikėlė legendinio varškės pyrago receptą: sugrįšite atgal į vaikystę

Jei mama nekepdavo ko nors skanaus namuose, tuomet parnešdavo iš parduotuvės pyrago “Draugystė“. Ir tikrai, šis pyragas iki dabar yra idealus desertas prie kavos ar arbatos. Ne per drėgnas, ir ne per sausas, ne per ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:47 Doto piramidės paslaptys
Doto piramidė iškyla kaip jos kūrėjų išradingumo ir įgūdžių liudijimas. Kiekvienas kruopščiai sudėliotas akmuo, tiksliai apskaičiuotas kampas byloja apie senovės civilizacijos pažangias architektūros žinias.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 08:45 Senovės civilizacijų paslaptys ir mįslės: kas sugriovė senovės civilizacijas?
Žmonijos istorija skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau daugybė paslapčių ir mįslių lieka neišspręstos. Pasak visuotinai priimtos nuomonės, žmonija savo kelionę pradėjo kaip primityvi būtybė, palaipsniui evoliucionavo ir tapo vis protingesnė ir pajėges...

Skaityti daugiau