Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Automobilių Naujienos » 2015 » Gegužės » 11

Iki 177 km/val. įsibėgėjantis automobilis, iš kurio duslintuvo kyla tik gryno vandens garai

Ar pavyktų įsivaizduoti tokį automobilį, kurio variklis į aplinka išmeta ne anglies dvideginį, smalkes, angliavandenilius, benzeną, šviną ir kitą bjaurastį, o tik vandenį - tokį švarų ir gryną, jog būtų galima gerti? Nors ir tiesiai iš duslintuvo "čiaupo", jei tik tas vanduo iš jo ne garuotų, o čiurlentų? Galbūt visa tai panašu į nepadoriai tolimą mokslinę fantastiką, tačiau toks projektas – jau įgyvendintas. Nors dar ne serijinis. Jo pavadinimas – Toyota Mirai.

Mirai (jap. – ateitis) girdomas ne benzinu ar dyzelinu, o labiausiai visatoje paplitusiu cheminiu elementu vandeniliu. Dujos į automobilio baką pilamos kaip įprasti degalai, o tada, kuro elementų magija pradeda cheminę ore esančio deguonies ir vandenilio reakciją, kurios energija konvertuojama į elektros energiją, o ši suka automobilio ratus. Sunku patikėti, tačiau vienintelis šalutinis tokio variklio produktas – vanduo.

Naftos produktų magnatai Mirai modelį, ko gero, vadins nevykusiu pokštu, triuku, nesusipratimu, kuris, kaip ir daugelis elektromobilių, sugeba nuriedėti vos keliasdešimt ar šimtą, kitą kilometrų, o rieda ne greičiau nei 55 km/val. Tačiau jie klys. Nes Mirai techninės charakteristikos niekuo nenusileidžia įprasto automobilio parametrams.

Pradėkim. Maksimalus Toyota Mirai greitis – 177 km/val. Nuo 0 iki 100 km/val. jis įsibėgėja per 9,6 s. Be sustojimo gali nuvažiuoti apie 500 km. Kitaip tariant, per Lietuvą tokiu laisvai pervažiuotum vienu degalų baku. O ypač stiprus anglies pluošto degalų bakas užpildomas ne ilgiau nei per 10 min.

Žinoma, užsiminus apie tai, jog automobilis varomas vandeniliu, daugelis prisimins dirižablio „Hindenburg“ tragediją, kai 1937 m. Naujajame Džersyje orlaivis suliepsnojo tiesiog ore. Vis dėlto vandenilinio automobilio atveju tokio pavojaus tikimybė yra beveik nulinė, nes kuro elementai patalpinti ypač atspariuose neperšaunamuose bakuose. Didesnė tikimybė, jog sprogs tradicinis benzinu varomas automobilis, o ne vandeniliu varoma transporto priemonė.

O išoriškai Mirai sunkiai atskirtumėte nuo įprasto automobilio. Tiesa, Toyota – ne vienintelis į vandenilinių automobilių segmentą nusitaikęs koncernas. Kitais metais rinkoje savo produktą pristatys jau ir Honda, savąsias koncepcijas kuria Ford, Nissan.

Jei vandeniliu būtų varomos visos transporto priemonės, kelių eismo keliamos taršos problemos pasaulyje nebeliktų. Maža to, visiškai nebereikėtų nei dyzelino, nei benzino – vairuotojai būtų visiškai laisvi nuo naftos produktų perpardavinėjimu spekuliuojančių „verslininkų“ ir nuo įvairiausių „naftos gavybos“ krizių Artimuosiuose Rytuose ar kur nors kitur. Tai iš esmės pakeistų pasaulinės ekonomikos ir aplinkosaugos struktūrą.

Tačiau, kaip ir visada, yra ne tik privalumai, bet ir trūkumai. Bene didžiausias jų – tokio automobilio kaina. Dabar vandeniliniai automobiliai yra pasiutiškai brangūs. Naujutėlis 4 durų Toyota Mirai pirkėjui atsieitų 63 tūkst. svarų (arba apie 86,5 tūkst. eurų arba apie 300 tūkst. buvusių litų).

Kita bėda – vandenilio degalinės. Jungtinėje Karalystėje tokių kol kas – tik 12. Prognozuojama, jog 2020-asiais jų ten bus jau 65. Bakas vandenilio kainuotų 65 svarus (apie 90 eurų arba apie 300 Lt).

Žinoma, kainų ir infrastruktūros klausimai išsprendžiami atitinkamos politikos ir paklausos kursu – siūlant pirkėjams nuolaidas, taip pat nemokamo vandenilio. Taip jau vyksta Japonijoje – šalis po 2011 m. nelaimės Fukušimoje susirūpinusi energetikos politika. Japonijos vyriausybė subsidijuoja naujų vandenilinių automobilių kainas – ir pirkėjas tokį įsigyja 25 proc. pigiau. Japonijos vyriausybė inicijavo 350 mln. eurų vertės projektą, kurio tikslas – iki 2020 m. Japonijoje parduoti 6 tūkst. vandenilinių automobilių.

Nesnaudžia ir JAV. Štai Kalifornija investuoja 180 mln. eurų į kitais metais valstijoje atsirasiantį beveik 70 vandenilio kolonėlių tinklą. Kalifornijos gyventojams valstijos valdžia padengia apie 8 proc. naujo vandenilinio automobilio vertės. Tad Mirai JAV pigiausiai kainuoja apie 51 tūkst. eurų.

Trūkumų yra ir daugiau. Nors vandenilio apstu mus supančioje aplinkoje (ore, vandenyje), gryną vandenilį nepatogu išgryninti ir izoliuoti. Bene populiariausias metodas – maišyti vandens garus ir gamtines dujas, įkaitinant jas ir papildant katalizatoriumi (pvz., nikeliu). Reakcijos metu išsiskiria vandenilis ir anglies monoksidas. Apie 95 proc. gryno vandenilio pasaulyje išgaunama tokiu būdu.

Deja, šis procesas aplinkai ne toks jau ir draugiškas – išskiriamas anglies monoksido (smalkių) šalutinis produktas. Tad nors pats vandenilinis automobilis aplinkos neterš, aplinka bus teršiama degalų gamybos metu. Todėl net ir labiausiai prisiekę vandenilinės energetikos išpažinėjai pripažįsta „anglies emisijų“ pėdsaką vandenilinėje pramonėje. Tačiau technologijos tobulinamos, ir galbūt ateityje šią bėdą pavyks eliminuoti.

Įdomu tai, kad, Toyota teigimu, automobilis Mirai kas 1,5 km garų pavidalu išskirs po 100 militrų vandens. Atrodytų, tai – lašas jūroje, bet štai vien Britanijoje per metus visos transporto priemonės nurieda po 450 mlrd. km. Jei visos jos būtų Toyota Mirai, vien Britanijoje kasmet susidarytų apie 3 mlrd. litrų vandens perteklius. O tai – apie 12 tūkst. olimpinių plaukimo baseinų.

Žinoma, vanduo nėra teršalas, jei jie neišpilamas, pvz., ant kelių esant šalčiui. Galima įsivaizduoti, kaip atrodytų šiauriečių keliai viduržiemį, jei kas 15 km toks automobilis išlietų po litrą vandens. Keliai ir gatvės virstų čiuožyklomis? Jei vanduo būtų šalinamas garų pavidalu, kiltų rūkų ir miglų problema.

Žodžiu, tobulėti dar yra kur. Nišų inovaciniams sprendimams čia irgi netrūksta. Tačiau ar jau artimiausiais dešimtmečiais persėsime į vandenilinius automobilius, parodys laikas.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://technologijos.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
02.11.2017 laikas 12:41 Receptai – Patiekalai Šalavijas vaisingumui skatinti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Šalavijo, Vandens

Skaityti daugiau

11.09.2018 laikas 09:59 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai gydant naktinį šlapinimasi

Naktinis šlapinimasis liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai gydant naktinį šlapinimasi, receptai nuo šlapinimosi, liaudiški patarimai gydant ligas, naktinis šlapinimasis, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vais...

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 18:32 Receptai – Patiekalai Naminiai florentinai

Pasigaminkime naminius florentinus namuose. Nežinote, kaip? Naminių florentinų receptas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau