Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Paslaptingi Statiniai » 2016 » Liepos » 11

Ilgiausias senovinis tiltas pasaulyje - Anpinio tiltas

Paieškojus istorijos šaltiniuose galima aptikti, kad pačiu ilgiausiu senovėje pastatytų tiltu laikomas Konstantino tiltas, kurio ilgis buvo 2437 metrai. Tačiau šis tiltas tarp dabartinių Rumunijos ir Bulgarijos stovėjo vos 40 metų.

O štai Anpinio tiltas egzistuoja iki šių dienų. Iki pat 1905-ųjų metų šio tilto konstrukcija buvo pati ilgiausia Kinijoje. Iš masyvių akmens blokų pastatytas tiltas jungia Šičžinio upės krantus, per jį nutiestas kelias, jungiantis Anchojaus ir Šiito miestus. 331 granitinės sijos, šešios akmeninės pagodos ir penki paviljonai keliautojams pailsėti - tai yra Anpinio tiltas.

Anpinio tiltas: Ilgiausias senovinis tiltas pasaulyje

Dėl to, kad upės vagą užnešė dumblas, tiltas buvo sutrumpintas 150-čia metrų ir jo ilgis dabar yra 2070 metrų. Ant tilto liko tik vienas poilsio paviljonas. Vos už kelių šimtų metrų nuo šios konstrukcijos nutiestas šiuolaikinis kelias, kurio tilto konstrukcija yra žymiai mažesnė, nes upės plotis yra labai sumažėjęs.

Anpinio tiltas: Ilgiausias senovinis tiltas pasaulyje

Ciuanžou miestas, įkurtas Kinijos pietryčių pakrantėje, buvo vienas iš svarbiausių Kinijos uostų tuo metu, kai egzistavo taip vadinamas Jūrų šilko kelias. Šis miestas anksčiau buvo žinomas kaip Zaitonas (arba Zaitunas) - taip jį buvo pavadinę arabų pirkliai. Į uostą užsukdavo įvairiausių kultūrų ir religijų jūrų keliautojai bei pirkliai. Prekiniai ir kultūriniai ryšiai su kitais regionais, pavyzdžiui, su kitais miestais, stovinčiais Pietų Kinijos jūros pakrantėje, užsimezgė ne anksčiau kaip VI mūsų eros amžiuje. Vėliau, valdant Tanų dinastijai (618-907 metai) ir Juanių dinastijai (1271-1368 metai), šis uostas buvo vienas iš keturių labiausiai apkrautų uostų Kinijoje. Tai buvo susiję su tuo, kad Šilko kelias, einantis jūromis, turėjo daug kitų uostų - Madrasą Indijoje, Sirafą Irane, Maskatą Omano sultonate, Zanzibarą. Siekiant padaryti įspūdį į uostą įplaukiantiems jūreiviams, Ciuanžou uosto krantinė buvo apsodinta Koralo medžiais, kurie žydėjo raudonais žvilgsnį patraukiančiais žiedais. Galima teigti, kad arabiškas uosto pavadinimas Zaitonas kilo iš šio medžio kiniško pavadinimo „citongas“.

Anpinio tiltas: Ilgiausias senovinis tiltas pasaulyje

Ne vienas žinomas viduramžių tyrinėtojas, iš kurių galima paminėti Marką Polą, Odoriką Pordenonę ir Ibn Batutą, lankėsi Ciuanžou ir aprašė jį kaip vieną iš didžiausių pasaulio uostų: „uostas, į kurį atplaukdavo ir apsistodavo įvairaus dydžio laivai iš visų pasaulio kampelių, pasikrovę prekių jie vėl išplaukdavo, o šalia uosto buvo įrengtas ne vienas turgus, kuriame iš įvairių regionų atvykę pirkliai intensyviai keitėsi prekėmis". Yra manoma, kad Marko Polo misija buvo palydėti mongolų princesę iš Ciuanžou į Persiją (dabartinis Iranas), kur turėjo įvykti jos sutuoktuvių ceremonija.

Anpinio tiltas: Ilgiausias senovinis tiltas pasaulyje

Keletas istorinių objektų, išlikusių Ciuanžou, liudija apie garsią miesto istoriją. Ciuanžou įlankoje aptikti nuskendę laivai, tarp kurių buvo ir burlaivis mediniu korpusu, yra įrodymas, kad uostas savo laiku klestėjo, jame vyko labai aktyvi prekyba. Yra manoma, kad šis jau paminėtas tristiebis komercinis burlaivis buvo pastatytas Ciuanžou XIII amžiuje, ir jis sudužo, kai grįžo iš pietryčių Azijos, gabendamas prieskonių, vaistažolių ir kitų prekių krovinį. Sunų imperijos metu Ciuanžou buvo ne tik didelis prekybos ir mainų uostas Šilko kelyje, jis taip pat pirmavo laivų statybos ir navigacijos technologijų vystymo srityse.

Anpinio tiltas: Ilgiausias senovinis tiltas pasaulyje

Anpinio tiltas: Ilgiausias senovinis tiltas pasaulyje

Į Ciuanžou atkeliaudavo jūrininkai, pirkliai ir tyrinėtojai iš įvairiausių pasaulio kraštų, mieste tarpusavyje taikiai sugyveno įvairios etninės ir religinės grupės - budistai, induistai, daoizmo išpažinėjai, nestoriečiai, manichėjai, žydai, katalikai ir musulmonai. Apie tai liudija daugybė istorinių religinių objektų ir paminklų Ciuanžou mieste. Kaijuanio šventykla su bokštais-dvyniais yra pats seniausias budistų šventyklos kompleksas Kinijoje, o mieste stovinti Lao Dzė, legendinio daoizmo mokymo pradininko, statula yra viena iš didžiausių šiam veikėjui skirta statula visoje Kinijoje. Senovinė Cinzinio mečetė liudija apie ilgalaikius Ciuanžou ryšius su islamiškuoju arabų pasauliu. Manichėjų Kan An (išvertus tai reiškia „šiaudinė trobele") šventykloje stovi vienintelė išlikusi pranašo Manio statula.

Anpinio tiltas: Ilgiausias senovinis tiltas pasaulyje

Anpinio tiltas: Ilgiausias senovinis tiltas pasaulyje

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
09.06.2019 laikas 07:33 Receptai – Patiekalai Gardus varškės pyragas
Pasigaminkime labai skanų ir gardų pyragą iš varškės.

Skaityti daugiau

18.06.2019 laikas 10:34 Receptai – Patiekalai Bulvių kroketai su varške ir sūriu
Aliejuje kepti bulvių kukuliukai. Skanaus!

Skaityti daugiau

07.06.2019 laikas 11:58 Receptai – Patiekalai Labai skanūs Žagarėliai
Gaminame. Žagarėliai Į dubenį mušame kiaušinį, suplakame, pilame kefyrą, dedame grietinę, cukrų, vanilinį cukrų, druską ir išmaišome. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, dalimis sijojame į dubenį ir maišome, kol bus galima min...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau