Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Istorijos Paslaptys » 2016 » Sausio » 29

Imperatoriaus Otono sestercijus

Po I amžiaus prieš mūsų erą Senovės Romos valdovai dažnai įsiveldavo į puolamuosius ar gynybinius karus, kuriuose sėkmė šypsodavosi tai vieniems, tai kitiems. Norint patirti kuo mažiau pralaimėjimų, pakelti karių kovinę dvasią, jie ne tik buvo skatinami žemės sklypais ir kitokiomis dovanomis. Pirmą katą žmonijos istorijoje buvo pradėta apdovanoti garbės ir narsos ženklais - ypatingais medalionais.

Iš pradžių tai buvo gerokai padidintos bronzinės monetos. Imperijoje jos buvo vertinamos žymiai labiau už auksą. Dar labiau dabartiniu metu jos vertinamos kolekcionierių tarpe. Už kai kuriuos apdovanojimo ženklus - šiuolaikinių medalių prototipus - pasaulio muziejai ir turtingi kolekcionieriai pasiryžę sumokėti didžiules sumas. Tai yra priežastis, dėl kurios „juodieji archeologai" stengiasi įvairiais būdais rasti šių ženklų, kartais netgi rizikuodami gyvybe. Pačia didžiausia sėkmė yra aptikti taip vadinamą imperatoriaus Otono sestercijų. Vienas sestercijus yra saugomas senovinių monetų kolekcijoje Ermitaže Sankt Peterburge. Kiek šių ženklų iš viso yra pasaulio kolekcijose, niekas negali tiksliai pasakyti, nors specialistai nurodo labai kuklų skaičių - nuo dviejų iki penkių. Kodėl yra toks didžiulis susidomėjimas būtent šiais medaliais? Kodėl Interpolas paskelbė aukščiausią Marko Simpsono paieškos lygį? Simpsonas yra senovės civilizacijų žinovas, per keletą minučių iš gerbiamo

  Sorbonos universiteto profesoriaus tapęs nusikaltėliu, pasikėsinusio į savo kolegų gyvybes.

Reikia pradėti nuo to, kad į Simpsono rankas patekęs sestercijus, skirtingai nei bronziniai analogai, iškaltas iš sidabro, ir, greičiausiai, buvo skirtas apdovanoti patį imperatorių. Deja, jis šio apdovanojimo taip ir negavo, nes, pralaimėjęs mūšį prie Bordioko, nusižudė, išgerdamas nuodų. Unikalaus medaliono likimas labai įdomus - Kapitolijaus monetų kalyklos šedevras, pereidamas iš vienų rankų į kitas, ištisus šimtmečius klajojo įvairiose šalyse, apie ką liudija įvairūs rašytiniai šaltiniai. Sestercijaus savininkais buvo šio pasaulio galingieji, žinoję jo tikrąją vertę, todėl sugebėję išsaugoti jo pirminę išvaizdą. Simpsono vadovaujama archeologų grupė imperatoriaus Otono sidabrinį sestercijų gavo Irake iš vieno aukšto rango karininko, priklausiusio tuo metu jau nužudyto Sadamo Huseino aplinkai, už pažadą išgabenti jį su šeima iš konflikto zonos į saugią Europą.

Pažemintas generolas buvo išgelbėtas, tačiau jis, atsidūręs Šveicarijoje, visiškai nematė reikalo slėpti, kaip „archeologų viršininkas" šaltakraujiškai susidorojo su trimis iš dešimties savo kolegų, kaip pabėgo, pametęs galvą dėl „kažkokio senovinio niekučio". Kai generolo paklausė, kur, jo nuomone, gali slapstytis Simpsonas, jis atsakė, kad, greičiausiai, Irake. Jis ten ieško karininkų, kuriems Huseinas patikėjo savo meno kūrinių kolekcijas. Šioje kolekcijoje, kaip teigė generolas, buvo du imperatoriaus Otono sestercijai, pagaminti iš korėtos sunkios bronzos.

Būtent juos ir rengiasi nupirkti Markas Simpsonas, įgaliotas kažkurios pasakiškai turtingos JAV bankininkų šeimos. Buvusio Irako tirono karininko žodžiai netrukus pasitvirtino gana paradoksaliu būdu. Simpsonas netikėtai „išplaukė" Pasadenoje. Elitiniame restorane, kuriame jis pietavo, apsuptas būrio gerai treniruotų vyrukų, buvo surengta foto sesija ir trumpa spaudos konferencija. Bėglys archeologas pareiškė: „Aš puikiai įvykdžiau man skirtą užduotį. Temidė nuo šiol man neturi jokių pretenzijų. Dar daugiau - čia, JAV, esu apgaubtas pelnytos pagarbos". Į klausimą, nuo kada demokratinėje šalyje nebaudžiama už tyčinę žmogžudystę, Simpsonas net nemirktelėjęs atsakė: „Jokios tyčios nebuvo. Veiksmas iššaukė atoveiksmį. Papasakoti apie įvykių detales dar per anksti. Pridursiu, kad mano trofėjai nebus amžinai paslėpti, jie būtinai bus eksponuojami muziejuose".

Landiems žurnalistams pavyko iššniukštinėti, kaip vyko „kruvinos sestercijų dalybos". Apie tai bus papasakota straipsnio pabaigoje.

O dabar labiau pasidomėkime imperatoriaus Otono asmenybe ir tai, kodėl jo įsteigtas apdovanojimo ženklas yra pats unikaliausias tarp visų unikalių medalių. Po Azijos valdovų ir Egipto faraonų Romos imperatoriai pačia didžiausia privilegija laikė asmenybės kultą, žmonų, tėvų ir kitų giminaičių kultą. Dar daugiau, jie tapatino save su dievais. Pavyzdžiui, imperatorius Markas Antonijus ir jo žmona Kleopatra   buvo laikomi Dionyzo ir Atėnės žemiškaisiais įsikūnijimais. Imperatorius Antonijus, norėdamas, kad jo „dangiškąja" kilme neabejotų vėlesnės kartos, liepė nukalti monetų, kuriose jisai vaizduojamas kaip Dionyzas. Sekstas Pompėjus save tapatino su Neptūnu. Julijus Cezaris, dievinamas dar būdamas gyvas, buvo taip išaukštintas, kad buvo neprieinamas paprastiems mirtingiesiems, o juo vardu duota priesaika buvo laikoma šventa ir teisiškai galiojančia bet kuriame teismo procese. Grįžtant prie Otono asmenybės, reikia pažymėti, kad jis Romos imperatoriumi buvo tik de facto. Labai ilgai jis, turėdamas daugybę slaptų priešų Senate, negalėjo gauti absoliučios valdžios - Vyriausiojo žynio titulo, de jure prilygstančio „absoliučiai tikram imperatoriui“. Pagal Romos teisę, monetų kalyklos neturėjo teisės kalti bronzinių monetų su jo atvaizdu ir žyme „CS“, kuri reiškia „Senato sprendimu". Ir štai 69-ųjų metų prieš mūsų erą kovo 9-ą dieną Otonas buvo paskelbtas Vyriausiuoju žyniu. Kaip pasakoja istorikas Tacitas, tuo metu, kai Otonas iškeliavo iš Romos patirti pralaimėjimą jam lemtingame mūšyje prie Bodrioko, Kapitolijaus monetų kalykloje buvo nukaldinta nedidelė partija „pačių didžiausių žinomų didelių monetų - medalių su jo atvaizdu su peruku ant galvos ir imperatoriškąja žyme „CS“. Tacitas, būdamas nepriekaištingai sąžiningu senovės istoriku, taip pat rašė, kad vienas sestercijus, kuris turėjo būti įteiktas Otonui po to, kai grįš su pergale, buvo sidabrinis. Senovės romėnai manė, kad sidabras yra Mėnulio metalas. O pats Mėnulis - pačių dievų, jiems prilyginamų imperatorių, jų šeimos narių, aukšto rango žynių, garsių karvedžių, filosofų, poetų buveinė. Tai reiškia, kad sidabrinis sestercijus, kuris buvo du kartus didesnis ir sunkesnis už tuometinius pinigus, tiek tuomet, tiek dabar buvo neįkainojamas. Tai yra istorinis ir kultūrinis šedevras, neturintis analogų. Štai todėl Markui Simpsonui, kuris medalį perdavė vienam JAV muziejui, buvo atleisti visi kruvini jo darbeliai. Ir ne tik atleisti. Amerikiečių archeologas Solomonas Varas tikina, kad Simpsonui ne tik buvo išmokėta didžiulė premija, bet ir suteikta JAV pilietybė bei sukurtos idealios sąlygos profesinei veiklai.

Pats Markas Simpsonas teisinasi, kad buvo priverstas šaudyti į kolegas, nes šie pasiūlė jam, „žmogui su nepriekaištinga moksline reputacija", niekšišką dalyką - neįkainojamus trofėjus pelningai parduoti, pinigus pasidalinti, o ateityje užsiimti juodąja archeologija. „Aš sugrąžinau žmonėms vieną visai žmonijai priklausantį artefaktą, ir tuo labai didžiuojuosi", - pareiškė Simpsonas. Silpnas argumentas pateisinti kelių žmonių nužudymą. Bet yra nemažai atvejų, kai į amoralius nežmoniškus poelgius nebuvo kreipiama dėmesio. Sunkūs nusikaltimai nublanksta prieš tariamą tikslą. Šiuo atveju šiuo tikslu tapo sidabrinis Romos imperatoriaus Otono sestercijus.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.12.2018 laikas 10:01 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kaip gydytis svarainiais

Svarainiai liaudies medicinoje, svarainiais, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina. Liaudies medicinos specialistai rekomenduoja vartoti svarainius sergant skrandžio arba žarnyno veiklos sutrikimai...

Skaityti daugiau

24.09.2018 laikas 08:08 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai lengvinantys atsikosėjimą
Atsikosėjimą lengvina liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai lengvinantys atsikosėjimą, atsikosėjimą lengvina, atsikosėjimas, atsikosėjimo gydymas, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydyt...

Skaityti daugiau

07.08.2019 laikas 22:07 Receptai – Patiekalai Skanūs blynai iš cukinijos ir varškės
Skanūs ir naudingi blyneliai su traškia plutele, kurie patiks visai šeimai. Yra daugybė jų paruošimo receptų, šiandien mes norime pasiūlyti savąjį. Paprasta ir skanu.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau