Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Katastrofos » 2016 » Birželio » 4

Jaunesnysis „Titaniko“ brolis

Tuo metu, kai laineris "Titanikas" nuskendo Atlanto vandenyne, susidūręs su ledkalniu, Kvynso saloje "Harland & Wolff" laivų statykloje pilnu tempu buvo statomas trečiasis "Olimpiko" serijos laivas. Iš pradžių buvo planuojama šiam laivui suteikti "Gigantiko" pavadinimą, tačiau po "Titaniko" katastrofos "White Star Line" kompanijos atstovai nusprendė atsisakyti antikos mitologijos ir laivą pavadino patriotiniu vardu - "Britaniku". Jo statyba buvo keliems mėnesiams įšaldyta, kol Didžiosios Britanijos komisija tyrė "Titaniko" katastrofos priežastis.

1911 m. lapkričio 30 d. Šiaurės Airijoje, Belfasto laivų statyklos 2-a-jame doke prasidėjo trečiojo - paties didžiausio ir brangiausio „Olimpiko“ klasės laivo statyba. Šiame doke buvo pastatytas ir „Olimpiko“ laivas. 1912-ųjų metų balandžio mėnesį laivo statyba buvo sustabdyta po „Titaniko“ katastrofos. Kai darbai buvo atnaujinti, laivo konstrukcijoje buvo atlikta daug pakeitimų. Dvigubas dugnas buvo parplatintas, kad būtų galima uždėti dvigubą korpuso dangą, taip pat buvo padidintos vandens nepraleidžiančios pertvaros. Visa tai bei daug kitų atnaujinimų turėjo užtikrinti, kad laivas vandens paviršiuje išsilaikys netgi tuomet, kai bus pažeistos šešios pertvaros (dviem daugiau, nei buvo „Titanike“). Po šių pakeitimų „Britanikas“ nebūtų nuskendęs po pažeidimų, kurie „Titanikui“ buvo lemtingi.

Jaunesnysis „Titaniko“ brolis

Buvo numatytos dar penkios gelbėjimo valtys. Jeigu laivas pasvirtų ant šono ir kiltų pavojus nuskęsti, niekas negalėjo sutrukdyti nuleisti žmones į valtis ir juos evakuoti, „Britanikas“ buvo pats didžiausias tuo metu Didžiajai Britanijai priklausantis laivas. Kompanija „White Star Line" „Britaniką“ į vandenį nuleido 1914 m. vasario 26 d. Laivas turėjo būti pats komfortiškiausias iš visų trijų „Olimpiko“ klasės laivų. Pirmosios klasės priimamasis turėjo būti dar didesnis, nei buvo „Olimpike“ ir „Titanike“. Pirmosios klasės restoranas ir rūkomasis buvo išplėsti, netgi buvo planuojama virš paradinių laiptų sumontuoti vargonus. Kaip ir „Titanike“ bei „Olimpike“, „Britaniku“ pirmąja klase galėjo plaukti 790 keleivių, antrąja klase ~ 835 keleiviai, trečiąja klase - 950 keleivių. Laivą aptarnavo 950-ies žmonių ekipažas.

„Britanikas“ didelės komercinės naudos neatnešė, nes 1914-ųjų metų liepos mėnesį prasidėjo Pirmasis pasaulinis karas. Britų vyriausybė stengėsi komercinius laivus panaudoti kariniams tikslams. Tai sukėlė keleivių, plaukiančių per Atlanto vandenyną, skaičiaus sumažėjimą. Praėjus keliems Jaunesnysis „Titaniko“ brolis mėnesiams nuo karo pradžios šešis „White Star Line“ kompanijai priklausančius laivus paėmė Didžiosios Britanijos admiralitetas. Už šiuos laivus kompaniją kiekvieną mėnesį gaudavo neblogus pinigus. Kai kurie kompanijos valdybos nariai labai pergyveno dėl savo laivų, dalyvavusių karo veiksmuose, nes buvo įsitikinę, kad karas baigsis iki Kalėdų. Deja, jie buvo neteisūs.

Pirmasis pasaulinis karas tapo naujo tipo kam, Visos naujos technologijos, atrastos per pastaruosius dešimtmečius, kurios turėjo pagerinti žmonių gyvenimą, buvo naudojamos jų naikinimui. Įvairių šalių armijos pirmą kartą panaudojo kare lėktuvus, kurie galėjo ant apkasų ir priešo karinės technikos numesti bombas. Anksčiau armijoje buvo naudojami šautuvai, kuriais buvo galima iššauti keletą šūvių per gana ilgą laiko tarpą. Dabar ginklai tapo automatiniai, jie vos per keletą sekundžių galėjo iššauti daugybę kulkų. Taip pat buvo sukurti povandeniniai laivai, kurie galėjo panirti po vandeniu ir būti nematomais priešo laivams. Atsirado naujo tipo nuodingosios dujos, kurios, patekusios į žmogaus Jaunesnysis „Titaniko“ brolis plaučius, jį per dvi dienas lėtai, tačiau labai skausmingai nužudydavo. Dėl visų šių technologijų kariai žūdavo ne pavieniui, o šimtais, ir tai įvykdavo labai greitai.

Didelės problemos kilo dėl Viduržemio ir juodąją jūras jungiančių sąsiaurių. Pirmojo pasaulinio karo metais vyko įtempta kova dėl šio ruožo kontrolės. Dauguma sužeidimus patyrusių kareivių turėjo būti laivais-ligoninėmis pargabenti gydymui atgal į Angliją ir Prancūziją, tačiau tam buvo reikalingi dideli laivai. Būtent dėl to Didžiosios Britanijos admiralitetas buvo paėmęs du didžiausius „Cunard Line“ kompanijos laivus - „Mauritaniją“ ir „Akvitaniją“.

Deja, du didžiuliai laineriai negalėjo plukdyti visų sužeistųjų. Ir štai tuomet admiralitetas prisiminė apie „Britaniką“. Jo montavimas nebuvo užbaigtas, nes medžiagos, reikalingos statybos pabaigai, buvo panaudotos karo tikslams.

Jaunesnysis „Titaniko“ brolis

1915 m. lapkričio 13 d., po to, kai neužbaigtas statyti laivas metus prastovėjo Belfasto laivų statykloje, admiralitetas perėmė laivą savo žinion. „Britanikas“ buvo paverstas laivu-ligonine, prabangus interjeras buvo perdirbtas į bendro naudojimo patalpas ir operacines.

Pirmosios klasės priimamasis ir pietų salonas buvo perdirbti į intensyvios terapijos skyrių. Visos likusios patalpos - kambariai, salonai - tapo palatomis. Pasivaikščiojimo deniai buvo pradėti naudoti kaip lengvai sužeistųjų skyrius. Pačios prašmatniausios kajutės tapo gydytojų kabinetais.

Ant korpuso buvo nubrėžta žalia juosta ir nupiešti šeši raudoni kryžiai. 1915 m. gruodžio 12 d. „Britanikas“ buvo parengtas karo tarnybai. Jis atplaukė į Liverpulį, kur buvo įrengtos 2034 lovos, patalpintos 1035 sudedamos lovos, paskirtas personalas - 52 vadovaujantys asmenys, 101 gydytojas ir medicinos seserys, 336 lydintieji, 675 komandos narių. Iš viso laivu buvo galima gabenti 3309 pacientus. Laivui vadovauti buvo paskirtas kapitonas Čarlzas Bartletas. Jis savo karjerą „White Star Line“ kompanijoje pradėjo 1874-ais metais, o 1903-iais metais gavo padėką už nuopelnus. Nors komandos nariai kapitoną mėgo, tačiau to negalima pasakyti apie vadovybę, nes jis ne kartą kritiškai pasisakė dėl laivo greičio.

„Britanikas“ buvo identifikuotas kaip „Jo didenybės laivas-ligoninė“ (HMHS), jam suteiktas G618 borto numeris. Į savo pirmąjį reisą išplaukė iš Liverpulio 1915 m. gruodžio 23 d. Laivas užsuko į Neapolį ir Madro uostą Graikijai priklausančioje Lemno saloje. Ši nedidelė sala buvo pasirinkta kaip bazė vykdyti atakas Dardanelų sąsiauryje. Vėliau paaiškėjo, kad būtent ši sala tapo didžiausio sužeistų karių Jaunesnysis „Titaniko“ brolis susikaupimo vieta. Skirtingai nei pirmtakai, „Britanikas“ nešventė savo pirmojo reiso. Laivas prisijungė prie „Mauritanijos“ ir „Akvitanijos" bei pradėjo darbus Dardanelų sąsiauryje. Visi laivai vienu metu galėjo gabenti daugiau nei 10 tūkstančių sergančių ir sužeistų karių. Prie šios grupės buvo planuojama prijungti „Luizitaniją“, tačiau laivą 1915-ais metais nuskandino vokiečių povandeninis laivas. Nors „Britaniko“ paskirties vieta buvo Dardanelų sąsiauris, laivas buvo naudojamas ir kitose vietose.

„Britanike“ dirbusiems žmonėms didžiulis laivas tapo namais. 1915-ųjų metų Kalėdas jie atšventė laive pakeliui į Italiją. įveikti atstumą nuo Anglijos iki Italijos „Britanikui“ prireikė penkių dienų, į paskirties punktą jis atvyko gruodžio 28 dieną. Visi laivai turėjo laikytis būtinos taisyklės - papildyti anglies atsargas ir paimti į laivą sužeistus kareivius. 1915 m. gruodžio 29 d. laivas išplaukė į Madrosą, kurį pasiekė po poros dienų.

„Britanikas“ šalia salos stovėjo keturias dienas ir priėmė 3300 sergančius ir sužeistus karius. 1916 m. sausio 9 d. sugrįžo atgal į Didžiąją Britaniją, kur sužeistieji buvo perkelti į traukinius, kuriais buvo nugabenti į Londono ligonines. Antrasis reisas buvo trumpesnis - „Britanikas" link Italijos išplaukė 1916 m, sausio 20 d., ten paėmė sužeistus karius ir atgal į Angliją grįžo vasario 9 d.

Jaunesnysis „Titaniko“ brolis

„Britanike" buvo nustatytas režimas, kuriam visi turėjo paklusti. Pacientai buvo žadinami 6:00. Jie turėjo nusiprausti ir pasikloti lovas. 7:30 prasidėdavo pusryčiai, po kurių personalas turėjo išvalyti valgyklą. 11:00 kapitonas atlikdavo laivo patikrą. Pietūs buvo pateikiami 12:30. 16:30 ir 20:30 buvo geriama arbata. Po paskutinio arbatos gėrimo lovos paruošiamos miegui. 21:00 kapitonas paskutinį, kartą prieš miegą apeidavo laivą. Su visais pacientais buvo elgiamasi vienodai, nepriklausomai nuo jų sužeidimo sunkumo.

Į trečią reisą „Britanikas“ išplaukė 1916 m. kovo 20 d., į Italiją atplaukė kovo 25 d. Po dviejų dienų laivas paliko Italiją ir išplaukė į Siciliją, kur priėmė sužeistuosius. Iš Sicilijos „Britanikas" išplaukė kovo 30 d. ir į Sauthemptoną atplaukė balandžio 4 d. Po to laivas buvo išsiųstas į Belfastą, kur buvo atšauktas nuo karinės tarnybos. „Britanikas" vėl buvo pastatytas doke remontui, siekiant jį vėl paversti civiliniu laivu, tačiau admiralitetas vėl pašaukė laivą į karinę tarnybą. Jis į Sauthemptoną sugrįžo 1916 m. rugpjūčio 28 d.

Po to „Britanikas" buvo išsiųstas į vieną Didžiosios Britanijos salą, kur keturias savaites buvo naudojamas kaip plaukiojanti ligoninė. Į savo ketvirtąjį reisą laivas išplaukė 1916 m. rugsėjo 24 d. Siame reise buvo gabenami „Savanoriškos pagalbos skyriaus" (SPS) organizacijos nariai. Kitas sustojimas buvo Neapolyje, kur buvo papildytos kuro atsargos. Laivas į Madrą atplaukė spalio 3 dieną, SPS nariai persėdo į „Galekos“ laivą. Jie tyrė komandos apsinuodijimo maistu priežastis.

Į Sauthemptoną „Britanikas" grįžo 1916 m. spalio 11 d. į penktąjį reisą iki Madro ir atgal laivas į išplaukė spalio 20 d. Paskutinę reiso dieną laivas pateko į labai stiprų štormą, tačiau vargais negalais sugebėjo grįžti į Sauthemptoną. Šio štormo metu gana rimtai nukentėjo „Akvitanija", todėl šis laivas negalėjo išplaukti į savo eilinį reisą pargabenti sužeistų karių. Šią užduotį turėjo atlikti „Britanikas". Praėjus vos keturioms dienoms po grįžimo, laivas išplaukė į savo šeštąjį reisą.

Jaunesnysis „Titaniko“ brolis

Iš Sauthemptono „Britanikas" išplaukė 1916 m. lapkričio 12 d., sekmadienį. Kelionė iki Italijos vyko be jokių įvykių. Lapkričio 17 d. laivas atplaukė į Neapolį. Buvo planuojama, kad laivas papildys kuro atsargas ir kitą dieną išplauks toliau, tačiau dėl kilusio štormo išplaukimas buvo atidėtas dar vienai dienai.

Lapkričio 21 d., antradienis, buvo puiki diena. Leidžiantis saulei „Britanikas" plaukė Kėjos kanalu - nedideliu vandens keliu tarp Kėjos salos ir žemyninės Graikijos. Komanda, dirbusi mašinų skyriuje, 8 valandą ryte turėjo būti pakeista kita pamaina. Norėdami pagreitinti žmonių pasikeitimą, karininkai kartais trumpam laikui atverdavo vandens nepraleidžiančias duris.

Po kelių minučių pasigirdo stiprus trenksmas, nuo kurio sudrebėjo visas laivas. Istorikai iki šiol negali tiksliai pasakyti: ar „Britanikas“ užplaukė ant vokiečių povandeninio laivo paliktos minos, ar į jį buvo paleista torpeda.

Laivas iš karto pasviro ant vieno šono. Kapitonas Bartletas nedelsdamas įsakė išsiųsti nelaimės signalą, komandai liepė paruošti gelbėjimo valtis ir visame laive paskelbė pavojų. Gelbėjimo valtys buvo nuleidžiamos ant vandens ir jos plaukė tolyn nuo laivo. Deja, kelias valtis užkliudė vis dar dirbančio sraigto mentės. Kažkiek žmonių spėjo iššokti į jūrą dar prieš tai, kai valtys buvo sumaltos į skiedras.

Ant vandens buvo nuleistos beveik visos gelbėjimo valtys. Galima sakyti, kad žmonių evakuacija buvo gana sėkminga. Iš 1066 laive buvusių keleivių žuvo 30. Praktiškai visi žuvo po to, kai gelbėjimo valtis sudaužė laivo sraigtas. Jeigu laive būtų buvę dar 3 tūkstančiai sužeistų karių, tragedijos mastas būtų prilygęs „Titaniko" katastrofai. Kapitonas Bartletas, kaip ir dera, paliko laivą paskutinis. Po to, kai nugriaudėjo paskutinis sprogimas, jis šoko į vandenį ir nuplaukė tolyn nuo laivo. Kapitonas įsiropštė į netoliese dreifavusią tuščią valtį ir ėmė plaukti link kranto. Jis, būdamas valtyje visiškai vienas, stebėjo kaip jo laivas išnyksta po vandeniu.

Jaunesnysis „Titaniko“ brolis

Pagalba atskubėjo labai greitai. Daug laivų išgirdo „Britaniko" išsiųstą nelaimės signalą. Pirmasis laivas, kuris galėjo padėti, buvo britų kreiseris HMS „Herojikas", kurį lydėjo žvejų laivas. Į du laivus buvo pradėta priimti išgyvenusius. Netrukus atplaukė kreiseris HMS „Srourge". Po valandos ar dviejų gelbėti likusių išgyvenusiųjų į nelaimės vietą atskubėjo laivas „Foxhound". Iš šių laivų moterys ir pareigūnai buvo išlaipinti nedidelėje Maltos saloje. Ten jie buvo tol, kol atplaukė kitas laivas, kuris juos parplukdė atgal į Britaniją. Kiti į Angliją grįžo važiuodami traukiniais per Prancūziją ir perplaukdami Lamanšo sąsiaurį.

„Britanikas“ nuskendo, nors jo konstrukcija po „Titaniko" žūties buvo atnaujinta. Iš pradžių buvo užtvindyti penki vandens nepraleidžiantys skyriai. į šeštąjį skyrių taip pat veržėsi vanduo, nes durys tarp penktojo ir šeštojo skyrių buvo praviros ir neužkirto kelio vandeniui. Laivas galėjo išlikti vandens paviršiuje ir su šešiais pažeistais skyriais.

Tačiau buvo dar viena problema. Dauguma laivo langų buvo atidaryti, nes medicinos seselės vėdino palatas. Jei šie langai būtų buvę uždaryti, tai „Britanikas“, gali būti, nebūtų nuskendęs. Dabar laivas guli 120 m gylyje. Neskaitant kelių pramuštų skylių, korpusas labai nenukentėjo. Laivas buvo apžiūrėtas 1976-ais metais. „Britaniku" neplaukė nė vienas komercinis keleivis. Jis niekada neperplaukė Atlanto vandenyno. Jis taip ir neužėmė jam numatytos vietos transatlantiniame maršrute. Vietoje to, jis tapo pačiu didžiausiu laivu, dalyvavusiu Pirmajame pasauliniame kare.

„Britaniko" žūtis tapo pačia didžiausia Britanijos prekybinio laivyno netektimi per Pirmąjį pasaulinį karą. Tačiau visuomenę sujaudino ne pats laivo nuskendimas, pražudęs apie 30 žmonių, o aplinkybės, dėl kurių jis nuskendo. Juk laivas nuskendo vos per 57 minutes. Dar vieno milžiniško lainerio žūtimi žmonės paprasčiausiai negalėjo patikėti.

Laikraščiuose buvo rašoma, kad „Britaniką" paskandino iš priešo povandeninio laivo paleista torpeda. Šį pranešimą paneigė vokiečių povandeninio laivo U-73 kapitonas Zeisas, kuris tvirtino, kad sąsiauryje buvo palikta mina, ant kurios laineris ir užplaukė. Tai patvirtina ir povandeninio laivo žurnalas, kuriame nėra nė vieno įrašo, kad kapitonas davė įsakymą paleisti torpedą, tačiau yra įrašai, kad buvo duoti įsakymai paleisti į vandenį minas prie salos, kur ir įvyko katastrofa. Povandeninio laivo kapitonas matė, kad laive yra žmonės. Visi jie priklausė kariniam korpusui ir buvo apsirengę
maskuojančios spalvos uniformomis.

Yra dvi „Britaniko“ žūties versijos. Oficiali, versija skelbia, kad laineris susprogo, užplaukęs ant vokiečių povandeninio laivo U-73 paliktos minos. Antroji versija, kuri nėra oficiali, buvo paskelbta 1975-ais metais žinomo tyrinėtojo Žako Ivo Kusto ekspedicijos narių. Buvo teigiama, kad laineryje buvo nelegaliai gabenami ginklai į Egiptą. Laivas turėjo užsukti į Aleksandrijos uostą, kur ginklai turėjo būti iškrauti. Apie šį faktą tapo žinoma vokiečių žvalgybai. Vienas agentas prie dešinio borto esančiame anglies bunkeryje sugebėjo paslėpti bombą, kai Neapolyje į laivą buvo kraunamos anglys. Praėjus keturioms dienoms, kai anglių saugykla gerokai ištuštėjo, suveikė sprogstamasis mechanizmas, sukėlęs antrinį anglies dulkių sprogimą visuose dešiniojo borto anglies bunkeriuose. Tuo paaiškinamas gaudesys, kuris buvo girdimas kurį laiką po sprogimo. Kusto teigia, kad laivas greitai buvo užpiltas vandeniu dėl to, kad antrinis anglies dulkių sprogimas pažeidė visų bunkerių hermetiškumą. Šiaip ar taip, antrinį sprogimą galėjo sukelti ir šalia borto sprogusi mina. Tai patvirtina nemaži anglies kiekiai ant dugno, išsibarstę aplink laivo liekanas.

Jau beveik 100 metų ekspertai bando atsakyti į klausimus - ar „Britanikas" gabeno ginklus, ar jis užplaukė ant minos ir kaip viena torpeda ar mina galėjo paskandinti laivą, kuris buvo laikomas nepaskandinamu? Atsakymai guli 120 m gylyje netoli Kėjos salos.

275 m ilgio didžiulis laineris guli ant kairiojo borto. Paviršiuje išliko tik turėklai, visa kita apnešta smėliu. Didžiulis inkaras yra vienintelis priminimas apie buvusią šio laivo didybę. „Britaniko“ korpusas dabar priklauso kitam pasauliui, kuriame laivas kovoja su kitais grobikais - krabais, jūros kirminais, vandens augalais ir kitais mikroorganizmais.

Dabartiniu metu „Britaniko“ lainerio liekanos priklauso jūrų istorikui Saimonui Milsui. Jis planuoja laivo    skeletą paversti unikaliu muziejumi, išdėstant įvairiose gulinčio ant dugno korpuso vietose vaizdo kameras, kurios transliuos vaizdą į krantą. Ten iš kamerų gautas vaizdas bus apjungiamas į vieną panoraminį vaizdą, rodomą ekrane.

Idėja iškelti „Britaniką" ir atkurti jį iki pradinės išvaizdos yra visiškai protinga ir komerciškai patraukli, nes šis laivas yra vienintelis išlikęs iki mūsų dienų daugmaž sveikas praėjusio amžiaus pradžios transatlantinių laivų pavyzdys ir to paties tipo laivas, koks buvo liūdnai pagarsėjęs „Titanikas".

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
03.07.2019 laikas 18:39 Receptai – Patiekalai Tinginys su graikiniais riešutais

Gaminame. Tinginys su graikiniais riešutais. Į puodą beriame cukrų, kakavą, pilame pieną ir maišant užkaitiname. Nukeliame nuo ugnies ir dedame sviestą, išmaišome. Jeigu sviestas neišsilydė, dar truputėlį pakaitiname, bet neužv...

Skaityti daugiau

21.06.2019 laikas 06:22 Receptai – Patiekalai Skanūs bulviniai blynai su morkomis

Skanūs bulviniai blynai su morkomis. Bulvinių blynų receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

04.06.2019 laikas 21:34 Receptai – Patiekalai Varškės pyragaičiai «Varškėčiai»

Manau, kad kiekviena mama savo vaikui gamina varškėčius, bet jie ne visada būna purūs ir minkšti. Aš jums pasakysiu, kaip greitai ir labai skaniai pasigaminti varškėčius. Labai svarbu, įtikti savo vaikams skaniais patiekalais.<...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 13:43 Kodėl mama šaukia ant vaiko?
Moksliškai įrodyta, kad tokioje aplinkoje esantis vaikas pasmerktas sveikatos sutrikimams. Įžeidžiantis tėvų elgesys blogina smegenų ir širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Nuolatinis žeminimas ir pastabos gali pakeisti vaiko smegenų struktūrą....

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:17 Poros santykių įtaka bendram kiekvieno žmogaus gyvenimo pasitenkinimui
Parama ir įkvėpimas: sveiki poros santykiai gali suteikti partneriams paramą ir įkvėpimą siekti savo tikslų. Abipusė parama, motyvacija ir supratimas gali padėti įveikti iššūkius ir pasiekti didesnių aukštumų. Lengviau judėti į priekį, kai yra tvirta...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 08:06 Japonijos tyrime nustatyta, kad mRNA injekcijos sukelia vėžį (žiniasklaidos užtemimas)

Naujai paskelbtas Japonijoje atliktas tyrimas patvirtina Jungtinės Karalystės profesoriaus Anguso Dalgleišo (Angus Dalgleish) nuogąstavimus dėl mRNA injekcijų, sukeliančių vėžį. Paskelbus tyrimo išvadas, australų profesorius Ianas Brighthope'a...

Skaityti daugiau