Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Birželio » 18

Ką reikėtų žinoti apie skydliaukės sutrikimus

Labai dažni, nors neretai supainiojami su kitomis ligomis, skydliaukės sutrikimai vargina daugybę mūsų planetos gyventojų. Sutrikusi skydliaukės veikla daro neigiamą poveikį daugybei organizmo sistemų. Štai keletas faktų, kuriuos reikėtų žinoti apie skydliaukę ir šio gyvybiškai svarbaus organo sutrikimus.

Ką reikėtų žinoti apie skydliaukės sutrikimus

10 faktų apie skydliaukės sutrikimus:

  • Skydliaukė yra drugelio formos liauka kakle, kuri kontroliuoja medžiagų apykaitą ir energiją. Nuo jos priklauso endokrininės sistemos veikla. Skydliaukė gamina keletą hormonų, kurie perneša  energiją į kiekvieną organizmo ląstelę ir kurie yra būtini, kad jaustumėmės laimingi, liekni ir šilti.
  • Hipotirozės simptomai – svorio augimas ir nuovargis, taip pat vidurių užkietėjimas, depresija, žema kūno temperatūra, miego sutrikimai, sunku susikaupti, skysčių kaupimasis, plaukų slinkimas, nevaisingumas, sąnarių skausmai ir jautrumas šviesai.
  • Skaičiuojama, kad hipotirozė arba per mažai aktyvi skydliaukė vargina 30 milijonų amerikiečių moterų ir 15 milijonų vyrų (hipertirozė – per daug aktyvi skydliaukė pasitaiko kur kas rečiau).
  • Dažniausiai hipotirozės priežastis – lėtinis autoimuninis (Hašimoto) tiroiditas. Tai autoimuninė liga, kuri verčia organizmą pulti savo paties skydliaukės audinius. 90 % amerikiečių, sergančių hipotiroze, serga ir autoimunine liga. Likę 10 % kenčia nuo neautoimuninės kilmės hipotirozės.
  • Asmenis, sergantys hipotiroze, vargina simptomai, kurie būdingi ne tik skydliaukės sutrikimams ir tai apsunkina būklės diagnozavimą bei gydymą. Jeigu jaučiatės nusiminę ar nemotyvuoti, gali būti, kad gydytojas paskirs antidepresantų. Jeigu vargina užkietėję viduriai – laisvinamųjų. Jeigu sunku naktį užmigti – preparatų nuo nemigos. O pagrindinė priežastis liks negydoma.
  • Asmenins, kuriuos vargina skydliaukės sutrikimai, patariama vengti glitimo ir valgyti maistą, turtingą medžiagų naudingų skydliaukei, t. y. vitamino D, geležies, seleno ir cinko. Kiti maisto produktai, kurie gali kenkti skydliaukės veiklai: žalios kryžmažiedės daržovės, soja, cukrus ir kofeinas.
  • Be jodo negali formuoti hormonai T3 ir T4. Žmonių populiacijose, kuriose pastebimas jodo trūkumas (Lietuva yra tarp tų šalių), dažniau pasitaiko skydliaukės sutrikimų.
  • Kai kuriems žmonės gali tekti vartoti vaistus nuo Hašimoto tiroidito. Kai kuriais atvejais vaistai skiriami neribotam laikui, ypač tada, kai autoimuninė liga ilgai buvo nediagnozuota ir skydliaukė nebegamina reikalingų hormonų. Svarbu pasitarti su patikimu gydytoju ir rasti geriausią vaistų tipą ir dozę konkrečiam asmeniui.
  • Specifiniai hormonai, kuriuos gamina skydliaukė ir, kurie yra svarbiausi žmogaus sveikatai, yra trijodtironinas (T3) ir tiroksinas (T4), kurie abu reguliuoja metabolizmą. Vienintelis vaistas skydliaukės sutrikimams gydyti yra sintetinis T4 hormonas.
  • T4 yra daugiausiai neveiklus hormonas ir hormono oT3 pirmtakas, kuris yra vyraujantis ir aktyvus hormonas ir kuris turi didžiausią poveikį mūsų sveikatai ir bendrai savijautai. Kūnas yra sukurtas konvertuoti T4 į T3, bet daug žmonių šis pakeitimo procesas yra sutrikęs, dažniausiai dėl streso, hormonų ir žarnyno disbalanso bei mitybos spragų.

Ką reikėtų žinoti apie skydliaukės sutrikimus

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
21.06.2019 laikas 06:22 Receptai – Patiekalai Skanūs bulviniai blynai su morkomis

Skanūs bulviniai blynai su morkomis. Bulvinių blynų receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

28.07.2019 laikas 14:18 Receptai – Patiekalai Skanus abrikosų pyrago receptas. Be svorio!
Paprasčiausias skanus abrikosų pyrago receptas! Gaminame abrikosų pyragą! Gaminu jį kiekvieną savaitgalį! Greitas vasaros pyragas be svorio prie arbatos per 5 minutes + kepimas.

Skaityti daugiau

13.09.2019 laikas 17:33 Receptai – Patiekalai Citrininis pyragas
Dosniai patepkite ir pabarstykite kepimo formą Nieko nėra apmaudžiau, kaip iškepti pyragą, bandyti išversti jį iš formos ir tą darant kepinį sugadinti. Tad jei recepte sakoma, jog kepimo formą reikia ištepti sviestu ir pabarstyti ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau