Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Vasario » 20

Kalcio vartojimas gali būti netgi žalingas

Jūs paskiriate kalcį moteriai menopauzės periodu ir jai netrukus smarkiai užkietėja viduriai. Arba rekomenduojate jį vyrui, besiskundžiančiam nemiga, ir jam paaštrėja artritas, pradeda šalti rankos bei kojos. O jei rekomenduosite kalcį moteriai, kuri skundžiasi menstruaciniais skausmais? Ją pradės varginti nemiga. Arba, jūs paskirsite kalcį vaikui, kurio kaulai ir dantys dar vystosi, ir jis pradės skųstis raumenų mėšlungiu. Kai esate įsitikinę, kad kalcis atneš naudą beveik visiems jūsų pacientams, viskas klostysis blogai.

Jūsų problema yra gal būt tai, kad jūs bandote gydyti konkrečią ligą, kai tuo tarpu remdamiesi objektyviais tyrimais galite gydyti konkretų pacientą.

Kalcio vartojimas gali būti netgi žalingas

Šis straipsnis turi du tikslus: pademonstruoti, kad kalcio vartojimas gali būti netgi žalingas, bei parodyti, kad yra objektyvi testavimo sistema, kuri padės ne tik nuspręsti, kuriam pacientui reikia kalcio, kuriam ne, bet ir pasakys, kuri kalcio forma bus naudingiausia tam, kuriam reikalingas papildomas kalcio vartojimas.

NUOSAVO POŽIŪRIO ĮGIJIMAS

Kalcis ko gero yra populiariausias maisto papildas. Kodėl taip? Pagrindinė kalcio populiarumo priežastis yra tik sukurta gera sena Madison Aveniu propaganda. Šešias dešimtis metų amerikiečiai buvo veikiami pieno industrijos sukurtos didžiulės reklaminės kompanijos, kuri pieną reklamavo kaip idealų maistą, ypač augantiems vaikams. Ir piene esantis kalcis buvo akcentuojamas labiausiai. Kiekvienas turėjo priimti „autoritetingą“ teiginį, kad kalcis yra būtina maisto dalis. Realybėje, nepaisant jo didelio reklamavimo, kalcis nėra nei svarbesnis, nei jo deficitas pasireiškia dažniau, lyginant su daugeliu kitų mineralų.

Ne vienerius metus triukšminga reklama buvo nukreipta į osteoporozę ir kalcio vartojimą. Sutinkamai su straipsniu Barrons‘e (JAV finansinių žurnalų lyderis), 1986-1987 metais suklaidinta Amerikos visuomenė suvartojo milijardus kalcio tablečių vardan stipresnių kaulų. Vargu, ar keli kalcio gramai atrado kelią į kaulinį audinį, kai tonos kreidos nuplovė milijonus į tualetą. Keli mitybos „specialistai“ pateikė mintį, kad žmoguje kalcio kiekis yra subalansuotas tada, kai kalcio vartojimas yra didesnis nei žarnynas ir inkstai sugeba jį pašalinti. Kad visuomenė tuo patikėjo, nėra staigmena, bet liūdnoji šio reikalo pusė yra ta, kad tuo lengvai apkvailinti ir medicinos specialistai.

Įsivaizduokite, kad nesate daugiau priklausomi nuo „specialistų“ nurodymų, kas yra naudinga jūsų pacientams. Įsivaizduokite, kad turite savo nuosavą objektyvią testavimo sistemą, kuri gali suteikti informaciją apie kiekvieno paciento mitybos poreikį. Kiekvienas diagnozuojamas pacientas, aprašomas šio straipsnio pradžioje, gali išvengti nepageidaujamo poveikio, sukelto jūsų paskirtų papildų, jeigu tik jūs atliksite keletą paprastų klinikinių tyrimų.

JŪSŲ POŽIŪRIS Į KALCIO VARTOJIMĄ, ATSIŽVELGIANT Į KONKRETŲ PACIENTĄ

Nutri-Spec sukūrė priemones, kurių pagalba gydytojai gali gauti pilną paciento cheminių reakcijų vertinimą, atlikdami objektyvaus testo procedūras. Nustatant paciento metabolinius sutrikimus kaip klinikinis testas yra naudojama šlapimo ir seilių chemija(3). Nutri-Spec sistema atstovauja radikalų nusigręžimą nuo konkrečios ligos – specifinių diagnozės ir  gydymo metodų, teikdama pirmenybę konkretiems paciento organizmo disbalansams.

Nutri-Spec apibrėžė penkias esmines metabolinio balanso sistemas, kurių veikimas susijęs su visų fiziologinių procesų homeostazės palaikymu. Visos patologijos atsispindi homeostazės netekimu vienoje ar keliose iš penkių metabolinio balanso sistemų(4). Kiekvienas paciento simptomas turi mitybos komponentą ir atstačius  metabolinį balansą bus teigiami pokyčiai simptome(5,6).

Žvelgiant šiuo požiūriu, kalcio metabolizmas yra susietas su trimis iš penkių balansų: vandens/elektrolitų balansas, anaerobinis/disaerobinis balansas, ir simpatinis/parasimpatinis balansas(7).

Pacientas  su vandens/elektrolitų disbalansu turi arba elektrolitų nepakankamumą arba jų perteklių. Nepakankamumo atveju, paciento mineralai išeikvoti ir kalcio ir kitų mineralų vartojimas bus naudingas.

Elektrolitų pertekliaus atveju vartojamas kalcis pablogins paciento savijautą, kartais net iki gyvybei pavojingos būsenos. Tokio ligonio kūne skysčiai yra praradę kelias elektro-neigiamas koloidines savybes. Tai veda į flokuliaciją (dribsnių ar gniutulų susidarymas dispersinėje sistemoje) ir raudonųjų kraujo kūnelių sankaupų formavimąsi (eritrocitai sulimpa į stulpelius)(1). Tai  blogina cirkuliaciją ir yra apkraunama širdis bei inkstai. Šiuo atveju kalcis kuria problemą, nes yra dvivalentis katijonas, kurio fizinės savybės didina tendenciją flokuliuoti  kraujyje ir tarpiniuose skysčiuose.

Keli paprasti klinikiniai testai – tai viskas, ko reikia, norint nustatyti, ar yra elektrolitų perteklius ir ar reikėtų vengti papildomo kalcio vartojimo. Šiuose testuose svarbiausias yra nenormalus šlapimo paviršiaus įtempimas ir lyginamasis tankis, ypatingai kai lydimi padidėjusio kraujo spaudimo ir perdėto klinostatinio  pulso (pulso pokytis keičiant paciento kūno padėtį iš horizontalios į vertikalią) atsako.

Kai dėl kažkokios priežasties, jūs galvojate skirti pacientui, turinčiam elektrolitų perteklių, kalcį, idealiausia forma yra kalcio citratas. Trivalentis citrato anijonas kūno skysčiuose pasižymi disperguojamu (lot. dispergere — išsklaidyti, išbarstyti) efektu, tuo atstatydamas elektro-neigiamą koloidinę būseną ir sumažindamas potencialią kalcio žalą. Kitas pasirinkimas yra šalia kalcio  paskirti vartoti ir kalio citratą.

Svarbu atkreipti dėmesį į kalcio metabolizmą esant anaerobiniam/disaerobiniam sutrikimui. Žemas kalcio lygis yra tiesiogiai susijęs su anaerobiniu disbalansu ląstelėse. Žemas kalcio lygis neatsispindi kiekybiniu  kalcio trūkumu, nes yra tikėtinas aukštas kalcio kiekis kraujyje ir perteklinis kalcio išskyrimas su šlapimu. Egzistuoja kokybinis trūkumas, kuris susijęs su sumažėjusiu anaerobinių ląstelių pajėgumu fiksuoti ir panaudoti kalcį. Pacientai su anaerobiniu sutrikimu gali turėti naudos vartodami kalcį, bet labiausiai jiems reikia papildyti medžiagas, kurios laiko kalcį ląstelėse. Efektyvu vartoti vitaminą D, taip pat tinkamas kalcio ir asparto rūgšties derinys.

Disaerobiniai pacientai, priešingai, turi per aukštą kalcio kiekį ląstelėse ir sumažėjusį kalcio išsiskyrimą su šlapimu. Kalcio paskyrimas tokiems pacientams tik paaštrins simptomus. Kalcio perteklius sąlygoja ląstelių senėjimą(2). Disaerobinis sutrikimas sąlygoja vietinę alkalozę, kurios rezultate kalcis krenta į nuosėdas, kaip matome hipertrofinės artrozės atvejais.

Kalcis pagal savo anaerobinę funkciją yra antagonistas kaliui ir cinkui. Kalio ir cinko vartojimo perteklius išstums kalcį iš jo aktyvios vietos ląstelių sienelėse, dėl to sumažės anaerobinių pacientų ląstelių adhezija (lot. adhaesio – sukibimas),  kas sudarys sąlygas didėti imlumui infekcijoms ir alergijoms.

Dalyvaudamas anaerobinės/disaerobinės pusiausvyros palaikyme, kalcis yra glaudžiai susijęs su kitomis mineralinėmis medžiagomis. Apibendrinant trumpai: kalcio perteklius antagonistiškai veikia kalio, magnio, boro ir mangano įsisavinimą ir panaudojimą. Anaerobiniams pacientams naudingas kalcio vartojimas, tik šalia reikia vartoti magnį, silicį ir manganą. Ir būtinai vitaminą D. Šiuo atveju idealiausia kalcio forma yra kalcio aspartatas.

Disaerobiniai pacientai retai jaus naudą iš terapinėmis dozėmis vartojamo kalcio, greičiau tik žalą. Kai jūs privalote disaerobiniams pacientams paskirti kalcį, geriausia forma yra kalcio glicerofosfatas. Glicerolis užkerta kelią kauptis ir nusėsti pertekliniam kalciui. Kalcio citratas taip pat yra tinkamas. Vitaminas E dažnai yra būtinas kalcio judėjimui į audinius.

Kaip jums nustatyti kalcio poreikį atsižvelgiant į anaerobinį/disaerobinį balansą? Viskas ko jums reikia yra keli objektyvūs klinikiniai testai, atliekami per kelias minutes jūsų klinikoje. Labiausiai informatyvūs yra šlapimo paviršiaus įtempimo, lyginamojo tankio ir pH tyrimai, bei dermografinis refleksas.

Trečias esminis balansas liečiantis kalcį yra simpatinis/parasimpatinis balansas. Kalcis yra kalio ir magnio antagonistas pastarųjų poveikiui į autonominės nervų sistemos aktyvumą. Kalcis skatina simpatinės VNS aktyvumą ir slopina parasimpatinės VNS aktyvumą. Kalis ir magnis veikia priešingai. Kalcis kraujagysles sutraukia, kalis ir magnis – plečia.

Esant padidintam simpatinės nervų sistemos jautrumui, kalcio vartojimas labai dažnai aštrins simptomus. Jei jūs skiriate tokiam pacientui kalcį, nepamirškite kartu paskirti ir kalį ir/arba magnį kartu. Esant simpatinės nervų sistemos disbalansui, negalima skirti kalcio ir fosforo derinio. Tokiems pacientams, ideali skiriama kalcio forma priklauso nuo to, kokie dar sutrikimai yra greta. Jei yra elektrolitų perteklius – skiriamas citratas, jei anaerobinis disbalansas – aspartatas, disaerobinis – kalcio citratas.

Pacientams, su padidintu parasimpatinės nervų sistemos jautrumu kalcis yra reikalingas. Taip pat  reikalingas ir fosforas. Reikia kalcį skirti su fosforu, ar šalia kalcio skirti dar ir fosforo rūgštį. Jeigu dar yra ir disaerobinis disbalansas, idealu skirti kalcio glicerofosfatą.

Norint nustatyti kalcio poreikį esant simpatiniam/parasimpatiniam disbalansui reikia padaryti šiuos paprastus klinikinius testus: dermografinį refleksą, klinostatinį pulsą, kvėpavimo dažnį ir prasižiojimo refleksą.

TRUMPAI APIE NAUDĄ JUMS IR JŪSŲ PACIENTAMS

Įvertindami konkretaus paciento poreikį kalcio vartojimui jūs ir jūsų pacientai gaunate naudą: 
1.Jūsų pacientai vartos kalcio tik tiek, kiek jiems reikia, ir tik tokia forma, kuri yra tinkamiausia jų kūno chemijai.
2.Jūsų pacientai nenaudos savo laiko ir pinigų kalcio papildams, kurių jiems nereikia.
3.Jūsų pacientai daugiau nebepatirs nepageidaujamo poveikio vartojant jūsų paskirtus papildus.
4.Jūs daugiau nebeskirsite maisto papildų, remdamiesi empiriniais bandymų ir klaidos metodais. Jūs galite paskirti ar patarti nevartoti kalcio remdamiesi objektyviais klinikiniais testais.
5.Jūs nebūsite priklausomas nuo subjektyvių reakcijų į jūsų paskirtus maisto papildus. Nebebus persekiojančių simptomų. Jūs turėsite objektyvius testus, kurių pagalba kontroliuosite progreso eigą.
Šis straipsnis parodo, kad kalcis negali būti skiriamas vartoti, remiantis empiriniais metodais. Būdai, nustatyti kalcio poreikį, yra lengvai prieinami. Objektyvios klinikinio testavimo procedūros yra tinkama veiksminga priemonė atlikti diagnozę ir gydymą, tinkamą konkrečiam pacientui. Juk sakoma – mes privalome gydyti ligonį, bet ne ligą.

NUORODOS:
1) Riddick, Thomas M.: "Control of Colloid Stability Through Zeta Potential," Livingston Press, Wynnwood, Pennsylvania, 1968.
2) Revici, Emmanuel: "Research in Physiopathology as a Basis of Guided
Chemotherapy," New York, 1961.
3) Schenker, GR: "Nutritional Specificity and Laboratory Testing, Part I," Digest of Chiropractic Economics, Vol. 27, Number 1, July/August, 1984.
4) Schenker, GR: "Nutritional Specificity and Laboratory Testing Part II," Digest of Chiropractic Economics, Vol. 27, Number 1, July/August, 1984.
5) Schenker, GR: "Pain Control: A Specific Nutritional Approach," Digest of Chiropractic Economics, Vol. 28, Number 3, Nov/Dec, 1985.
6) Schenker, GR: "Nutrition for Athletes: Anabolic and Ergogenic," Digest of Chiropractic Economics, Vol. 30, Number 3, Nov/Dec, 1987.
7) Schenker, GR: “An Analytical System of Clinical Nutrition,” Pennsylvania, 1989.
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanitus/turinys/metabolizmas/Ar_jus_darote_sias_paprastas_klaidas_paskirdami_kalci

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
11.11.2019 laikas 23:09 Receptai – Patiekalai Traškūs šokoladiniai pyragėliai su zefyrais ir riešutų sviestu

Garų vonelėje juodąjį šokoladą ištirpdykite su sviestu. Į tirpinį berkite tirpios kavos miltelius, cukrų ir maišykite, kol masė atvės. Į dubenį su atvėsusiu šokoladu įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kakavos milte...

Skaityti daugiau

18.07.2019 laikas 15:17 Receptai – Patiekalai Keptos voveraitės

Gaminame namuose. Keptos voveraitės

Skaityti daugiau

07.02.2018 laikas 11:13 Receptai – Patiekalai Kaip ruošiamos arbatos
Vaistažolių arbatas geriausia ruošti tik tam skirtuose emaliuotuose neįskilusiuose induose. Nerūdijančio plieno visiškai netinka, nes turi kenksmingų priedų. Nenaudokite aliumininių indų, nes iš jų į arbatą patenka metalo jonų....

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau