Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Liepos » 21

Karpų gydymas ir naikinimas liaudies medicina

Kas yra karpos?

Karpa – tai virusinis susirgimas, pasireiškiantis ant odos atsirandančiais dariniais, sukeliamais žmogaus papilomos viruso. Egzistuoja daugiau nei 100 žmogaus papilomos viruso formų. Žmogaus papilomos virusas užkrečia viršutinį odos sluoksnį dažniausiai per odos įtrūkimus, žaizdeles. Virusas sukelia viršutinio odos sluoksnio greitą augimą, dėl ko susiformuoja karpa. Karpos gali išaugti ant bet kurios kūno dalies.

Karpų gydymas ir naikinimas liaudies medicina

Karpų rūšys

Egzistuoja 6 pagrindinės karpų rūšys, kurios skiriasi savo forma ir atsiradimo vietose ant kūno.

Paprastosios karpos

Paprastai šios karpos atsiranda ant rankų ar kojų pirštų. Tačiau gali atsirasti ir kitose kūno vietose. Jos pasižymi šiurkščiu paviršiumi, grūdėta išvaizda ir suapvalėjusiu viršumi. Paprastosios karpos yra šiek tiek tamsesnės nei aplink esanti oda.

Padų karpos

Padų karpos kitaip nei kitos karpos auga į odos vidų, ne į išorę. Pastebėti, kad turite pėdų karpą, galite, jei matote, kad ant pado atsirado maža skylutė, apsupta sukietėjusios odos.

Plokščiosios karpos

Plokščiosios karpos dažniausiai auga ant veido, šlaunų ar rankų. Jos yra mažos ir ne iš karto pastebimos. Jos turi plokščią paviršių, gali būti rausvos, rusvos ar gelsvos spalvos.

Siūlinės karpos

Siūlinės karpos auga aplink burną ar nosį, kartais ant kaklo ar po smakru. Siūlinės karpos yra mažos, odos spalvos. Gali būti pavienės, arba dauginės.

Panaginės karpos

Atsiranda po ir apie rankų ir kojų nagus.

Genitalijų karpos

Tai minkštis dariniai, atsirandantys ant genitalijų (išorinių lytinių organų). Jos perduodamos lytinių santykių metu.

Rizikos faktoriai

  • nusilpusi imuninė sistema
  • amžius – karpos dažniausiai pasireiškia vaikams ir jauniems žmonėms
  • vaikščiojimas basomis – ypač viešuose, bendro naudojimo dušuose, baseinuose, sporto salėse.
  • dalinimasis rankšluosčiu, skustuvais.
  • nagų ir odelių kandžiojimas
  • kojų prakaitavimas

Kaip plinta karpos?

Karpos yra užkrečiamas virusinis susirgimas. Jos lengvai plinta tiesioginiu kontaktu nuo žmogaus, sergančio žmogaus papilomos virusu. Užsikrėsti galima naudojantis sergančio žmogaus rankšluosčiu, skutimo peiliukais, kitais asmeniniais daiktais, kuriais galėjo būti paliesta karpa. Užsikrėtus žmogaus papilomos virusu karpa pasireiškia ne iš karto, prireikia kelių mėnesių viruso augimo odoje, kol pastebėsite karpą. Tačiau vien kontaktas su virusu užsikrėtusiu ir karpų turinčiu žmogumi dar nereiškia, kad jums būtinai atsiras karpa. Jei jūsų imuninė sistema pakankamai stipri, ji gali susidoroti su virusu, arba greitai sunaikinti net ir atsiradusias karpas.

Karpų simptomai

Egzistuoja ne viena karpų rūšis, tad ir pačios karpos gali būti įvairių formų, dydžių ir išaugti ant skirtingų paviršių. Karpa gali būti iškilusi, šiurkščiu paviršiumi arba plokščia, lygi. Karpos viduje paprastai būna mažos kraujagyslės, aprūpinančios karpą krauju. Karpos paprastai yra neskausmingos, išskyrus tuos atvejus, kai jos auga vietose, patiriančiose spaudimą, pavyzdžiui, ant piršto ar pado.

Karpų gydymas

Nors paprastai karpų gydyti nereikia, taip atvejais, kai jos yra skausmingos ar plinta, dažnai pageidaujama jas pašalinti. Karpos yra gydomos keliais būdais:

  • naudojant salicilo rūgštį ar lipnią juostą – tai paviršinis karpų gydymas, kuomet šalinami karpos sluoksniai. Tai ilgai užtrunkantis, bet veiksmingas procesas.
  • Naudojant specialius, karpas naikinančius vaistus
  • Krioterapija – tai gali būti skausmingas, kelias savaites trunkantis procesas. Jo metu karpa sunaikinama ją šaldant skystu azotu. Krioterapijos metu susiformuoja pūslelė, kurią nuplėšiant pašalinama karpa.
  • Pašalinant karpą chirurginiu būdu ar lazeriu

Genitalinių karpų gydymas

Genitalinėms karpoms gydyti paprastai gydytojas išrašo vaistus, kurie tepami tiesiai ant karpos. Taip pat genitalinės karpos gali būti šalinamos chirurginiu būdu.

Karpos paprastai nėra gydomos todėl, kad tai virusinis susirgimas ir net fiziškai iš pažiūros pašalinus karpą, ji gali vėl atsirasti toje pačioje, ar kitoje vietoje. Dauguma gydymo būdų net ir sėkmės atveju sunaikina karpą, o ne ją sukėlusį virusą.

Kada rekomenduojama kreiptis į gydytoją?

Kaip jau minėta, paprastai karpos praeina pačios. Dauguma atveju jos yra neskausmingas ir nesukelia didelio diskomforto. Tačiau yra keletas atveju, kuomet vertėtų kreiptis į gydytoją:

  • kai karpos atsirado ant veido ar kitos jautrios kūno dalies (genitalijų, burnos, šnervių, vokų)
  • jei pastebite kraujavimą ar infekcijos ženklus aplink karpą
  • kai karpa yra skausminga
  • kai pasikeičia karpos spalva
  • jei karpos atsiranda sergant diabetu ar imuno deficito ligomis, tokiomis kaip ŽIV ar AIDS.

Kaip gydyti karpas natūraliai?

Sveikiems žmonėms karpos pačios pasišalina per 3 mėnesius (20%) arba 2 metus (60%). Vienas iš efektyviausių būdų kovoti su karpomis – susitelkti ties imuninės sistemos stiprinimu.

Lipnios juostos metodas. Tyrimais įrodyta, kad šis metodas efektyvesnis už šaldymą. Viename tyrime šis metodas padėjo net 85% žmonių, lyginant su 60% pacientų, kuriems padėjo krioterapija. Dauguma karpų, gydomų su lipnia juosta dingsta per 28 dienas. Užklijuokite karpą sidabrine lipnia juosta (angl. “duct tape” 6-ioms dienoms. Po jų nuimkite lipnią juostą, pamirkykite karpą vandenyje, švelniai pašalinkite jau negyvą odos sluoksnį, tuomet po 12 valandų vėl užklijuokite karpą ir kartokite procesą, kol karpą dings.

Banano žievė ar česnakas. Jie būti labai efektyvūs gydant karpas. Ypač gero rezultato galite pasiekti, jei užlašinsite lašelį arbatmedžio eterinio aliejaus ant karpos, prieš uždengiant ją banano žieve ar česnaku. Atpjaukite mažą gabaliuką banano žievės, uždėkit jį ant karpos ir užklijuokite pleistru ar lipnia juosta. Arba, jei naudosite česnaką, tuomet patepkite karpą alyvuogių aliejumi ir tuomet dėkite ploną riekelę česnako bei taip pat pritvirtinkite lipnia juosta. Procedūrą atlikite prieš eidami miegoti. Ryte galite nuimti. Paprastai karpa išnyksta per 3 savaites. Pradėjus karpai nykti, ji gali imti juoduoti.

Cinkas. Paprastai cinko tepaluose būna 20% cinko oksido. Tokį tepalą reiktų tepti ant odos 2 kartus per dieną apie 3 mėnesius. Taip pat galimas variantas – cinko sulfato (5% arba 10%) tepimas ant odos 3 kartus per dieną, 4 savaites.  

Eteriniai aliejai. Populiariausi eteriniai aliejai karpų gydymui: arbatmedžio, raudonėlių, citrinų, čiobrelių ir eukalipto. Galite užlašinti lašelį eterinio aliejaus tiesiai ant karpos ar praskiesti alyvuogių ar kokosų aliejumi ir tepti kelis kartus per dieną. Paprastai karpa išnyksta per 2-4 savaites. Siekdami išvengti karpos pasikartojimo, tęskite gydymą dar apie savaitę.

Išorinėms genitalinėms karpoms gydyti galite naudoti skystą vitaminą A arba beta-karoteną du kartus per dieną. Vidinių genitalijų karpų gydyti patys nesiimkite Jei esate nėščia, apskritai nesiimkite jokių genitalijų gydymo būdų savarankiškai.

Maisto papildai karpoms gydyti

Cinkas. Cinko papildai gali būti išties veiksmingi, kadangi užsikrėtusiems karpomis dažniausiai pastebimas cinko trūkumas. Rekomenduojama gerti cinką 2-6 mėnesius, po 10 mg cinko sulfato kiekvienam kūno kilogramui (bet iki 600 mg per dieną). Prieš nustatydami dozę, pasitarkite su gydytoju.

Antivirusinės arbatžolės. Tai šeivamedžio uogos, kulkštnė, ežiuolė. Šie augalai gali padėti kovoti su virusu, sukėlusiu karpas. Jie taip pat stiprina imuninę sistemą, kas leidžia kūnui lengviau kovoti su virusiniais patogenais.

Česnakas. Rekomenduojama vienas lašas česnako sulčių du kartus per dieną. Padeda kovoti su virusais.

Ežiuolė. Rekomenduojama dozė – 300 mg per dieną. Padeda stiprinti imuninę sistemą bei kovoti su virusais.

Selenas. Rekomenduojama dozė – 200 μg per dieną. Seleno trūkumas gali sukelti viruso pasikartojimą.

Imunitetą stiprinantis maistas ir gėrimai

Kaip jau minėjome, karpos – virusinis susirgimas, išplintantis nusilpus imunitetui. Tad norint atsikratyti karpų taip, kad jos negrįžtų, svarbu didelį dėmesį skirti imuniteto stiprinimui. Įtraukite žemiau išvardytus produktus į savo mitybos racioną, kad pagerintumėte imunitetą ir lengviau įveiktumėte šį virusą:

  • Maistas, kuriame gausu vitamino C – citrusiniai vaisiai, paprikos, braškės.
  • Cinko turintis maistas – jautiena, avinžirniai, moliūgų sėklos.
  • Probiotikų turintis maistas – fermentuotos daržovės, natūralus jogurtas su gyvosiomis bakterijomis, kefyras, nefermentuotas, natūralus sūris, gira.
  • Žalios lapinės daržovės – šios daržovės aprūpins organizmą vitaminu A ir mineralais reikalingais imuninei sistemai palaikyti.
  • Maistas, kuriame gausu seleno – bertoletijos riešutai, jūros gėrybės, žuvis, pilno grūdo duona, saulėgrąžų sėklos, kiauliena, jautiena, vištiena.

Ko nedaryti, siekiant atsikratyti karpų

  • niekada nemėginkite fiziškai pašalinti karpų patys. Bandydami ją nupjauti, nukirpti, nudeginti ar panašiai, užkrėsite odą. Jei manote, kad kadangi jau turite karpą, vadinasi esate užsikrėtęs ir daugiau užsikrėsti jums negresia, klystate. Karpos plinta ypač lengvai. Taigi patys lengvai galite užsikrėsti nuo savęs.
  • Nekrapštykite karpų. Tai gali sukelti kraujavimą, infekciją ir jų išplitimą.
  • Nutraukite bet kokių priemonių, ypač eterinių aliejų naudojimą, jei pastebite bet kokias neigiamas odos reakcijas tose vietose, kuri ji yra nepažeista karpos.
  • Nesiimkite gydyti savarankiškai, jei laukiatės, maitinate kūdikį krūtimi, ar norite padėti vaikui. Prieš bet kokius savarankiškus veiksmus išvardytais atvejais, pasikonsultuokite su gydytoju.
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
20.05.2019 laikas 14:19 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai esant kojų skausmams

Kojų skausmai liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai esant kojų skausmams, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis vaisiais.

...

Skaityti daugiau

19.10.2019 laikas 14:59 Receptai – Patiekalai Svaiginantis Karštas Patiekalas Keptuvėje
Įdomus, skanus, sultingas karštas patiekalas! Puikūs pietūs visai šeimai. Išbandyk :)

Skaityti daugiau

18.06.2019 laikas 10:47 Receptai – Patiekalai Purūs kotletukai vakarienei iš cukinijos
Tokį skanėstą iš cukinijos tu vargu ar kada ragavai! Purūs kotletukai vakarienei. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.03.2024 laikas 08:48 Kaip pagaląsti tarką: ji bus kaip nauja

Tačiau laikui bėgant tarka pradeda blogiau tarkuoti, jos ašmenys nusitrina. Tačiau neskubėkite tarkos išmesti. Iš tikrųjų virtuvės įrankius galite galąsti patys. Šiam tikslui pravers priemonės, kurias turi kiekviena namų šeimininkė.

...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:29 Senovės ateiviai: žmonių ir "dievų" maišymas

Visuose pasaulio religiniuose tekstuose randame keletą bendrų dalykų, susijusių su senovės būtybių iš dangaus apsilankymais. Graikų ir romėnų imperijų mitologijoje skaitome apie titanus, milžinus, kurie buvo "dievų" ir jų žmogiškų žmonų ...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:19 100 dienų po vandeniu mokslininką atjaunino 20 metų

Į pensiją išėjęs karinio jūrų laivyno naras Džozefas Dituri pateko į laikraščių antraštes, kai 2023 m. kovo 1 d. ėmėsi novatoriško eksperimento. Dituri apskaičiavo, kad 100 dienų, praleistų Atlanto vandenyne maždaug 9 metrų gylyje po vandeniu, gal...

Skaityti daugiau