Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Hipotezės » 2016 » Gruodžio » 7

Kas bus su pasauliu, kai išnyks bitės

Pradedant 10-uoju XX amžiaus dešimtmečiu bitininkai pradėjo pastebėti masinį darbinių bičių nykimą, ypač žiemos mėnesiais. Nuo to laiko situacija tik pablogėjo – išmirė apie 4000 medų nešančių bičių rūšių, o 2006 metais fenomenui buvo suteiktas pavadinimas: „bičių šeimų irimo sindromas“. Niekas tiksliai nežino, kodėl išmiršta bitės. O kas gi bus su pasauliu, jeigu jos galutinai išnyks?

Dings medus, produktas, kuriuo žmonės naudojasi apie 9000 metų. Jis tarnauja mums ne tik kaip maistas, bet ir kaip kosmetikos ir gydymo priemonė. Praradę bites, mes greičiausiai neteksime vieno naudingiausio ir universaliausio produkto visoje planetoje.

Bitė

Nustos augti daugelis vaisių ir daržovių. Žmonės, tolimi nuo kaimiško gyvenimo, sunkiai įsivaizduoja, kokius kiekius augalų apdulkina bitės. Kaip byloja JTO ataskaita, apie 100 augalų sudaro 90% pasaulinės maisto įvairovės ir 70 iš jų apdulkina bitės. Jeigu tikėsime BBC, be bičių maisto parduotuvėse neliks praktiškai pusės prekių. Obuoliai, avokadai, vynuogės, persikai, arbūzai… O kas baisiausia – kava.

Žmonėms teks apdulkinti augalus patiems. Tačiau tik kai kuriuos, su žymiai menkesniu efektyvumu. Šis metodas naudojamas Kinijoje, kur baisiai trūksta bičių. Tai, žinoma, šiek tiek kompensuos išmirusias bites, tačiau jokiu būdu jų nepakeis.

Nebeliks pieno produktų. Jūs kada nors susimąstėte, kuo maitinasi karvės? Jų meniu sudaro ne tik paprasta žolė. Karvėms reikalinga liucerna – augalas, kurį apdulkina tiki bitės. Avis ir ožkas, beje, tai irgi liečia.

Neliks medvilnės. O drauge su ja, laikui bėgant, išnyks ir visi medvilniniai drabužiai, kurių, švelniai tariant, yra nemažai. Mes, aišku, išmokome gaminti dirbtinius pakaitalus, tačiau pasaulyje be medvilnės jų kaina smarkiai išaugs.

Sumažės maisto įvairovė. Be bičių žmonija neteks dalies įprasto raciono, nors kai kas, žinoma, liks. Kiaulės ir vištos nereikalauja pašarų, gaminamų iš apdulkinamų augalų. Kviečiai, soja, kukurūzai ir ryžiai auga be apdulkinimo. Pomidorai, bulvės ir morkos reikalauja jo visiškai nedaug. Tačiau iškils kita problema…

Maisto produktų kainos pašoks iki debesų. Ir tai ne tušti plepalai. 2012 metų žiemą Škotijoje, pavyzdžiui, buvo sunaikintas trečdalis visų bičių avilių, dėl ko staigiai pakilo deficitinių produktų kainos. Geriau net negalvoti, kiek kainuos puodelis kavos pasaulyje be bičių. Badas pavirs rimta problema. Žmogus – sudėtingas organizmas, reikalaujantis subalansuoto maisto. Ir daugumą vitaminų mes gauname iš produktų, kuriuos apdulkina bitės. 2011 metais atliktas tyrimas rodo, kad „bičių“ augalai tiekia mums kalcį, fluoridus, geležį, vitaminus A, C ir E. be jų mūsų sveikata smarkiai pablogės.

Iškils pavojus visai pasaulio ekonomikai. Bent jau smūgis bus suduotas tikrai milžiniškas. Grėsmė iškils medvilnės, pieno ir kavos, daugelio maisto ir medicinos šakų industrijoms. Nuostoliai sudarys šimtus milijardų dolerių ir prireiks stebuklo, kad neįvyktų katastrofa.

Daugelyje šalių prasidės badas. Kas galima būtų persijungti į apdulkinimo nereikalaujančius produktus, pavyzdžiui, soją ir ryžius, prireiks nemažai laiko, kurio gali pritrūkti visai eilei besivystančių šalių.

Tokia problema iškils tik tada, jeigu bitės išnyks jau rytoj. Tačiau ir laipsniškas išmirimas atneš dideles bėdas.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://versijos.lt/kas-bus-su-pasauliu-kai-isnyks-bites/

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.06.2019 laikas 22:43 Receptai – Patiekalai Švelnus tortas su varškės kremu, plakta grietinėle ir persikais

Ką šiandiena pas mus prie arbatos? Švelnus, aromatinis, skanus varškės-vaisių pyragas su persikais! Nuostabus desertas, su kuriuo susidoros net virėjas naujokas.

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 20:09 Receptai – Patiekalai Purūs ir skaniausi kepti pyragėliai. Tešla neprilygstama!

O pasigaminti paprasčiau nei paprasta! Nuostabūs pyragaičiai, kuriuos galima pagaminti su, bet kokiu įdaru: kopūstais, kiaušiniai ir svogūnais, su mėsa ir pan.

Skaityti daugiau

23.06.2019 laikas 19:21 Receptai – Patiekalai Studentiškas kugelis (greitkugelis)

Studentiško kugelio (greitkugelio) receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.03.2024 laikas 19:45 Kaip liaudiškomis priemonėmis mažinti padidėjusį kraujospūdį?

Dauguma sergančiųjų pradine hipertenzijos stadija nei neįtaria, kad jų kraujospūdis nuolat yra padidėjęs. Jei kraujospūdis yra nežymiai pakilęs, jokių nemalonių pojūčių neatsiranda, todėl liga nustatoma tik profilaktiškai pasitikrinus sveikat...

Skaityti daugiau

18.03.2024 laikas 19:15 Kokie produktai kraujyje PAGAUSINA HEMOGLOBINO LYGĮ?

Pablyškimas, bendras kūno silpnumas, galvos skausmai, prastas apetitas, nuovargis - tai akivaizdūs žemo hemoglobino lygio kraujyje požymiai. Kokių produktų reikia vartoti, norint kraujyje pagausinti žemą hemoglobino lygį? Sumažėjęs hemoglobino lyg...

Skaityti daugiau

18.03.2024 laikas 18:21 Kokias paslaptis saugo „išrinktųjų šventykla“, į kurią įleidžiami tik „ypatingi“ mormonai?

Į šiaurę nuo Meksikos sostinės, vos kelios minutės kelio automobiliu nuo vietinių lankytinų vietų - zoologijos sodo ir Aragono miško - stovi paslaptingas labai didelių matmenų objektas. Šviesus neįprastos formos pastatas smarkiai kontrastuoja su v...

Skaityti daugiau