Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Kovo » 26

Kas geriau sula ar sultys? Verta žinoti!

Sulos tekėjimo metas nelabai ilgas, todėl naudokitės akimirka ir gerkite jos, kiek tik pajėgiate!

Pavasaris - laikas, kai mums kyla didesnis noras aprūpinti organizmą papildomomis maisto medžiagomis. Norisi į racioną įtraukti daugiau žalumynų, sumuštinius su lašiniais keičia įvairūs tirštieji kokteiliai, piktžolių salotos ir sultys bei sulos. Jei nejaučiate tokio potraukio, - nieko tokio. Vis dėlto siūlyčiau pamažu bandyti pereiti nuo sunkesnio ir sotesnio maisto prie lengvesnio ar tiesiog papildyti įprastinį valgiaraštį šviežiais akcentais. Patikėkite, organizmas jums padėkos už papildomus vitaminus, mineralines medžiagas ir antioksidantus, kurių gaus.

Kas geriau sula ar sultys?

Beržų ar klevų?

Mums labai pasisekė geografinės padėties atžvilgiu, dėl kurios turime galimybę gauti beržų ir klevų sulos. Sulos tekėjimo metu patarčiau gerti jos kuo daugiau (kokius 10 litrų drąsiai), nes šis laikas nelabai ilgas.

Suloje yra mineralinių medžiagų, fermentų, įvairių organinių rūgščių ir kitų junginių, palankiai veikiančių organizmą. Mineralinių medžiagų koncentracija ne itin didelė, tačiau proporcionaliai klevų suloje daugiausia yra mangano ir kalio, taip pat truputis magnio ir kalcio. Beržų suloje daugiausia yra kalio, kalcio, magnio ir natrio, be to, joje yra geležies, cinko, mangano ir kitų mineralinių medžiagų.

Sulos tekėjimo metu vandenį galima visiškai ramiai pakeisti šviežia sula, nors ir klevų sula numalšinti troškulį gali būti sunku, kadangi ji palyginti saldesnė už beržų sulą. Klevų suloje gali būti iki pat 10 proc. cukraus - ne veltui iš jos gaunamas natūralus saldiklis, žinomas kaip klevų sirupas. Iš beržų sulos taip pat galima pagaminti sirupą, tačiau tam reikia daug daugiau sulos, nes cukrų koncentracija yra vos 0,5-2 proc.; 100 ml beržų sulos yra tik 4 kilokalorijos.

Jei ketinate gerti sulos litrais, išsiaiškinkite, kur auga konkretūs medžiai. Sulos galima leisti ir iš tokio beržo, kuris auga prie autostrados ar netoli kokios nors gamyklos, bet tokia sula negerins sveikatos. Jei perkate sulos turguje, paklauskite apie tai pardavėjo arba įsigykite ekologiškos, sertifikuotos sulos.

Kas geriau sula ar sultys?

Atsiminkite, kad sula pasižymi šlapimo varomuoju poveikiu, todėl nederėtų jos gerti daug prieš sėdant į autobusą, kai važiuojate kur nors toliau. Visais kitais atvejais - gerkite į sveikatą!

Jei norite mėgautis sula ir po to, kai jos leidimo laikas bus pasibaigęs, nepamirškite apie galimybę ją užšaldyti. Kitas variantas - sulą raugti, bet šitaip sumažėja jos vertė, nes rūgstant bakterijos suardys dalį veikliųjų medžiagų.

Kaip dėl stiklinės šviežiai spaustų sulčių?

Šviežiai spaustomis sultimis galime mėgautis nepriklausomai nuo sezono ir metų laiko; šitaip galime apsirūpinti šviežių maisto medžiagų porcija. Nesu iš tų specialistų, kurie itin užsidegę dėl sulčių kursų, tačiau šviežių sulčių potencialą palaikau. Ypač jei kasdieniame valgiaraštyje būna mažai šviežių vaisių ir daržovių, tada šviežiai spaustų sulčių vaidmuo labai svarbus.

Jei spaudžiate sultis namie, siūlyčiau papildyti jas ir dalimi tirščių (ypač vaisių tirščiais), kurie atskiriami sulčių spaudimo procese. Taip papildysite sultis balastinėmis medžiagomis, kurių grynose sultyse beveik nėra.

Vaisių sultyse daug cukraus

Kas gi nemėgsta šviežiai spaustų apelsinų ar obuolių sulčių? Jos yra saldžios, šiek tiek rūgštokos ir iškart teikia energijos. Vaisių sultys mėgstamos labiau nei daržovių, deja, jose palyginti daug cukraus, kas dauguma atvejų yra šio produkto minusas. Vidutiniškai stiklinėje (250 ml) vaisių sulčių yra apie 25 g cukraus.

Obuolių sultys. Kadangi Lietuvoje ir Latvijoje daug skanių obuolių, todėl galima iš jų spausti sultis. Obuolių sultys nepasižymi itin didele kokios nors maisto medžiagos koncentracija, tačiau jos yra geras kalio, mangano, magnio, fosforo ir kitų mineralinių medžiagų šaltinis. Be to, šviežiai spaustose sultyse nemažai vitaminų, organinių rūgščių ir antioksidantų.

Apelsinų sultys. Jose daugiau vitamino C, kalio ir magnio nei obuolių sultyse. Apelsinų sultys yra daugiausia vartojamos ir tirtos sultys pasaulyje. Pavyzdžiui, per vieną 2015 metais atliktą tyrimą padaryta išvada, kad šimtaprocentinių apelsinų sulčių vartojimas teigiamai veikia oksidacinio streso, metabolizmo ir uždegimo rodiklius nepriklausomai nuo kūno svorio ir liemens apimties. Įdomu, kad tarp tyrimo dalyvių nebuvo konstatuotas kūno svorio padidėjimas, nepaisant to, kad jie 8 savaites kasdien išgerdavo po 750 ml apelsinų sulčių.

Daržovių sultys vertingesnės

Mitybos specialistų požiūriu, daržovių sultys yra daug vertingesnės. Pirma, jose dažniausiai būna mažiau cukraus. Stiklinėje morkų ar pomidorų sulčių būna apie 10 g cukraus (tiesa, burokėlių sultyse cukraus koncentracija panaši j vaisių sultis). Antra, daržovių sultys padeda gauti jose esančias medžiagas koncentruotu pavidalu. Maisto praturtinimo tikslais daržovių sultys yra geros pagalbininkės.

Burokėlių sultys. Burokėlių sultys labai vertingos ir pasižymi dideliu potencialu teigiamai paveikti sveikatą. Pirma, burokėlių sultyse esantys nitratai gali padėti sumažinti kraujospūdį. Per tyrimus konstatuoti kraujospūdžio pokyčiai buvo 3-10 mm/Hg. Antra, reguliarus burokėlių sulčių vartojimas gali pagerinti fizinius pasiekimus, ypač per didelio intensyvumo ištvermės treniruotes (važiavimas dviračiu, bėgimas). Todėl burokėlių sultis ir jų preparatus mėgsta sportininkai.

Šviežiai spaustų burokėlių sulčių nereikėtų gerti iškart. Kaip ir geram vynui, taip ir burokėlių sultims reikia duoti laiko pakvėpuoti, kad oksiduotųsi junginiai, sukeliantys kraujagyslių spazmus. Kai kas net siūlo gerti burokėlių sulčių tik kitą dieną, tačiau, jei sultys atskiedžiamos kitos daržovės sultimis ar vandeniu ir po jų vartojimo nėra jokių nemalonių simptomų, jų galima gerti tą pačią dieną.

Morkų sultys. Šios sultys yra kaip kompromisas tiems, kurie nelabai mėgsta daržoves ir jų sultis. Jos gana saldžios, bet neturi tiek daug cukraus, kaip vaisių sultys. Stiklinė šviežiai spaustų morkų sulčių yra geras kalcio (apie 12 proc. rekomenduojamos paros normos; RPN), vitamino E (apie 16 proc. RPN), vitamino K (apie 50 proc. RPN) ir beta karoteno (daugiau nei 100 proc. RPN) šaltinis.

Kas geriau sula ar sultys?

Ar nesmulkinti vaisiai ir daržovės geresni?

Visada esu pabrėžusi, kad kasdien reikia valgyti vaisių ir daržovių, o ne pasikliauti sultimis. Jei maisto racionas įvairiapusis ir neturite kūno antsvorio, cukraus metabolizmo ar kitų su sveikata susijusių problemų, žinoma, galite gerti ir sulčių. Tačiau jos turi būti sveikos mitybos papildymas, o ne pagrindas ar pagrindinė raciono dalis.

Suaugusiam žmogui rekomenduojama pasirinkimo seka būtų maždaug tokia: beržų sula - klevų sula - šviežiai spaustos daržovių sultys - šviežiai spaustų daržovių ir vaisių sulčių kokteilis - šviežiai spaustos vaisių sultys-fasuotos sultys. Nuo nektarų patarčiau susilaikyti, jei sultys ir vaisių minkštimai papildyti cukrumi.

Kada kasdien nederėtų gerti sulčių?

Esama įvairių specifinių atvejų alergijų, skrandžio ligų, žarnų disbiozės ir kitų sveikatos problemų, kai nereikėtų gerti sulčių kasdien. Jei vartojate kokių nors vaistų, pavyzdžiui, kraujo skystinimo preparatų (varfarino), turite būti atsargūs su sultimis dėl jose esančio kalio.

Dažniausi atvejai, kai gerti sultis kasdien nepatartina, yra turint kūno antsvorio ir cukraus metabolizmo sutrikimų.

Stebėtinai daug tyrimų rodo, kad sulčių gėrimas neskatina antsvorio formavimosi, tačiau ir nepadeda jo mažinti, nebent pakeičiamas visas valgiaraštis.

Tiems, kurie turi cukraus metabolizmo problemų, sultys taip pat nebus geriausios sąjungininkės. Vaisių sultyse gana daug koncentruoto cukraus, o šioje situacijoje tikslas yra vartoti kuo mažiau cukraus turinčių produktų.

Jei be sulčių niekaip negalite apsieiti, teikite pirmenybę daržovių sultims ir visada atskieskite jas vandeniu.

Receptai spalvingesniam pavasariui

Burokėlis - morka - pusė citrinos

Norint truputį sušvelninti burokėlių skonį ir tuo pat metu nepadidinti gaunamo cukraus kiekio, geras sprendimas yra jų derinimas su kita daržove, pavyzdžiui, morka. Savo ruožtu pagardinimas citrinos sultimis padarys šį daržovių derinį gaivesnį ir suteiks gėrimui vaisių aromato. Kad sultys būtų ne tokios koncentruotos, į jas galima įpilti truputį vandens.

Kas geriau sula ar sultys?

Obuolys-saliero stiebas / agurkas-apelsinas

Jei labiau mėgstate vaisių sultis, vis tiek siūlyčiau papildyti jas kokia nors daržove. Salierų stiebuose beveik visai nėra cukraus, todėl jų sultys atskies vaisių sulčių mišinį, kuriame gausu cukraus. Jei salierų skonis jums nepatinka, galite išspausti sulčių ir iš agurko. Tokiu atveju papildomas vanduo nebūtinas, nes agurkas yra gana vandeningas.

Eva Kataja

Šaltiniai:

1. Food Nutr Res, 2015-10-20; 59:28147

2. Nutr J, 2012-12-11; 11:106

3. Eur J Appl Physiol, 2013 m. liepa; 113(7):1673-84

4. Adv Nutr, 2015 m. sausis; 6(1):37-51

"Ko gydytojai tau nepasako"

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
11.09.2019 laikas 20:44 Receptai – Patiekalai Purūs kefyriniai paplotėliai
Tokiais puriais paplotėliais dažnai mane lepino močiutė, kepė juos kiekvieną savaitę. Kaip sunku būdavo sulaukti, kol jie nors truputį atauš… Dabar aš gaminu tokius paplotėlius savo artimiesiems, kuo jie neapsakomai džiaugiasi!...

Skaityti daugiau

03.08.2019 laikas 13:22 Receptai – Patiekalai Purios bandelės su aguonomis: besvorė minkšta tešla ir įdaro gausa

Bandelės su aguonomis – mėgstamas kepinys, kuris iškart sukelia kažkokius malonius vaikystės prisiminimus, perkelia į močiutės virtuvę ir verčia šypsotis. Ir niekur tokio skanėsto nenusipirksi, kad tešla būti orinė ir min...

Skaityti daugiau

25.08.2018 laikas 17:45 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo svaigulio

Svaigulys liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nuo svaigulio, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis vaisiais.

...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau