Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2017 » Kovo » 24

Kas iš tiesų lemia vėžio atsiradimą?

Vėžį dažniausiai gali lemti paprasčiausias atsitiktinumas dalijantis ląstelėms, o šio proceso supratimas gali padėti užkirsti kelią vėžiui ankstyvoje stadijoje. Tokias išvadas, atlikę išplėstą ir patikslintą tyrimą, padarė Jungtinių Valstijų Johnso Hopkinso universiteto mokslininkai. Tačiau vėžiui palankių aplinkybių, tokių kaip rūkymas, vis vien patartina vengti.

Besidalydamos žmogaus ląstelės nuolat pridaro atsitiktinių klaidų ir dažniausiai jų niekas nepastebi. Bet kartais atsitiktinės klaidos paliečia su vėžiu susijusius genus ir taip atveria duris vystytis ligai. Šią hipotezę Johnso Hopkinso universiteto vėžio centro mokslininkai tikrino dar prieš dvejus metus. Tą kartą žurnale „Nature“ jie paskelbė tik Amerikos gyventojų tyrimą ir akademinėje bendruomenėje sukėlė tikrą audrą, nes teigė, kad ne aplinka ar paveldimumas, o atsitiktinumas lemia daugiausiai vėžio atvejų.

Kas iš tiesų lemia vėžio atsiradimą?

„Labiausiai nustebino, kokią didelę įtaką daro ši paprasčiausia nesėkmė“, – 2015 m. sakė profesorius Christianas Tomasettis.

Patikslintoje studijoje mokslininkai teigia, kad atsitiktinės klaidos dalijantis ląstelėms lemia du trečdalius vėžio atvejų, aplinkos veiksniai beveik trečdalį, o paveldimumas tik 5 proc. Žurnale „Science“ mokslininkai analizuoja DNR sekų ir statistinių ryšių tarp rizikos veiksnių bei susirgimų duomenis iš 69 valstybių. Mokslininkai pabrėžia, kad kalbėdami apie atsitiktinumą neskatina žmonių numoti ranka į prevenciją. Priešingai – jei pavyktų suprasti atsitiktinumų virtinę, prevenciją būtų galima dar sustiprinti.

„Mums atsiveria galimybių įsiterpti į šį procesą ir labai anksti nustatyti vėžį, o tada išgydyti“, – 2016 m. sakė profesorius Bertas Vogelsteinas.

Tiesa, studijos autoriai patys pripažįsta - tai tikrai ne paskutinis argumentas akademinėse diskusijose dėl vėžio priežasčių. Jie pabrėžia, kad jų studija visiškai dera su rekomendacijomis vengti vėžiui palankių aplinkybių, tokių kaip rūkymas ar kaitinimasis saulėje. Esą apie 40 proc. vėžio atvejų tikrai galima išvengti atsargiau gyvenant.

Sveikata

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
03.11.2019 laikas 21:49 Receptai – Patiekalai Nekeptas skanumėlis per 15 min.

Viskas labai paprasta, greita ir gardu. O ir prireiks vos 2 sudedamųjų dalių. Pažiūrėkite patys. Paprasta, ekonomiška, greita ir labai skanu. Saldainiai gaunasi neįkyriai saldaus skonio.

Skaityti daugiau

04.09.2019 laikas 14:34 Receptai – Patiekalai Receptas tiems, kurie nori skanių kotletų, bet tingi stovėti prie viryklės!

Aš gaminu būtent taip! Šis receptas skirtas tiems, kurie nenori stovėti prie viryklės ir tuo pačiu metu nori gauti skanius, sultingus kotletus.

Skaityti daugiau

19.09.2018 laikas 08:51 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai gerklės gydymui

Gerklės ligos liaudies medicinoje, liaudiški patarimai gerklės gydymui, gerklės ligos, gerklė, gerklės gydymas, gerklės skausmas, receptai gerklei, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydyt...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
23.04.2024 laikas 19:30 Spuogai ant veido: kaip atsikratyti problemos namuose
Spuogai anksčiau ar vėliau "užnuodija" beveik kiekvieno žmogaus gyvenimą. Visų pirma, remiantis statistiniais duomenimis, odos problemų turi apie 85 % planetos žmonių. Jie sukelia daug rūpesčių kasdieniame gyvenime. Kaip atsikratyti problemos ir užki...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 18:18 [testas] Tai, ką pirmiausia pastebėsite paveikslėlyje, atskleis jūsų stipriąsias puses
Nors vizualiniai testai nesuteikia tokio gilumo ir detalumo kaip profesionalūs testai, jie skatina mus introspekcijai ir padeda geriau suprasti save. Pavyzdžiui, tai, kaip interpretuojame optines iliuzijas, gali atskleisti asmenybės aspektus, apie ku...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 10:01 Žolininkė ragina prisirinkti pavasarį šių augalų
Visų pirma, Jolanta akcentavo, kad svarbu žoleles rinkti ir dėti į tokią talpą, kurioje galėtų cirkuliuoti oras. Taip pat ji pridėjo, kiek laiko galima tokias žoleles vartoti, „Dabar labai palankus metas prisirinkti šviežių valgymui žolelių....

Skaityti daugiau