Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Istorijos Paslaptys » 2016 » Liepos » 30

Keista XVI amžiaus epidemija

XVI amžiuje Europoje nuvilnijo epidemijos banga, pavadinta Anglijos prakaito liga arba Anglijos prakaitu, ir ji buvo labai mirtina. Nuo 1485 iki 1551 metų ši epidemija įsižiebė kelis kartus.

Pirmasis kartas užfiksuotas Anglijoje. Kai Bretanėje gyvenantis Henry Tudoras, būsimas Anglijos karalius, išsilaipino Velso krante, jis atsivežė su savimi Anglijos prakaito ligą. Didžioji dalis jo kariaunos, sudaryta iš prancūzų samdinių, buvo šia liga užsikrėtusi. Po H. Tudoro karūnavimo ir apsilankymo Londone liga persimetė vietos gyventojams ir jau per pirmą mėnesį nusinešė kelių tūkstančių žmonių gyvybes. 1507-1517 metais ji įvairiose vietose įsižiebė dar kartą, taip, pavyzdžiui, Oksfordas ir Kembridžas prarado bent pusę gyventojų. 1528 metais karštligė vėl grįžo į Londoną, iš kur jau paplito po visą šalį. Paskui Anglijos prakaitas persikėlė į žemyną, visų pirma pasiekdamas Hamburgą, tada pateko į Šveicariją, iš kur paplito po visą Šventosios Romos imperiją, pasiekdamas Lenkijos-Lietuvos valstybę ir net Švediją ir Norvegiją. Dėl nepaaiškinamų priežasčių liga nepaplito Prancūzijoje ir Italijoje.

Anglijos prakaito liga arba Anglijos prakaitu

Kiekviename regione keistoji liga tarsi pati savaime baigdavosi per keletą savaičių. Ji buvo labai sunki ir skausminga: ligoniams prasidėdavo drugys, skaudėjo ir svaigo galva, labai stipriai laužė kaklą, pečius ir galūnes. Jau trečią valandą po pirmųjų simptomų prasidėdavo nepakeliamas troškulys, karščiavimas, visą kūną padengdavo smirdintis prakaitas, pagreitėdavo pulsas, ligonis pradėdavo kliedėti. Būdingas požymis buvo labai stiprus mieguistumas. Kitaip nei, pavyzdžiui, buboninis maras, ligonių neišberdavo ir ant kūno nebūdavo vočių. Be to, kartą Anglijos prakaitu persirgęs žmogus neįgydavo imuniteto ir vėl susirgdavo.

Vis dar nieko apčiuopiamo apie šią ligą nežinoma. Šiuolaikiniai mokslininkai iškėlė tik keletą versijų, manydami, kad liga susijusi su kenksmingomis gamtoje esančiomis medžiagomis, nešvarumais, utėlių ar erkių įkandimais. Galbūt tai ir liks neatskleista paslaptis, nes praėjus šitiek laiko liga nebepasikartojo. Specialistų teigimu, mūsų laikais jai iš naujo prasidėti beveik neįmanoma.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.08.2019 laikas 20:35 Receptai – Patiekalai Orkaitėje kepti kiaulienos kotletai

Gaminame. Orkaitėje kepti kiaulienos kotletai Batono riekutes užpilame pienu ir paliekame išmirkti. Bulves nuskutame, nuplauname ir sutarkuojame smulkesne tarka. Taip pat sutarkuojame svogūną. Česnako skilteles išspaudžiame. Į ...

Skaityti daugiau

19.12.2017 laikas 13:08 Receptai – Patiekalai Receptai lieknėjantiems (šaltekšnio, kiaulpienių)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: antsvoris. Ingredientai: šaltekšnio žievės, kiaulpienių šaknų, petražolių vaisių, pankolio, pipirmėtės lapų. šaltekšnio žievės, kiaulpienių šaknys, petražolių vaisiai, pankolis, pipirmėtės la...

Skaityti daugiau

19.05.2019 laikas 15:16 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai uždegimų mažinimui

Uždegimams mažinti liaudies medicinoje, Liaudiški patarimai uždegimų mažinimui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis vaisiais.

...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
16.04.2024 laikas 14:43 Ekspertai įspėja JAV vyriausybę, planuojančią įšaldyti VISUS Amerikos bankų pinigų išėmimus

Ekspertai įspėja, kad JAV vyriausybė slapta planuoja artimiausiais mėnesiais įšaldyti visų Amerikos bankų pinigų išėmimą dėl artėjančio JAV dolerio žlugimo.

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 11:57 Ateina "100 kartų blogesnė" nei KOVID paukščių gripo "pandemija" psy-opas

Pasak "mokslo", artėjanti paukščių gripo pandemija bus "100 kartų baisesnė nei COVID" - ne todėl, kad ji iš tikrųjų kelia realią grėsmę, bet todėl, kad valdžios atsakas į visas netikras naujienas apie ją bus nepanašus į nieką, ...

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 09:28 Izraelio rezervate pastebėta šešiakojė kalnų gazelė
Vakarų Izraelio gamtos rezervate pastebėta labai neįprasta gazelė - jai iš nugaros išaugo papildoma galūnių pora. Tačiau laukinės gamtos ekspertai teigia, kad gyvūnas yra "sveikas" ir "stiprus".

Skaityti daugiau