Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Birželio » 3

Kokie produktai rūgština, kokie – šarmina organizmą

Kokie produktai rūgština, kokie – šarmina organizmą, ir kaip tai veikia mūsų sveikatą.

Žmogaus kraujas yra šiek tiek šarminis. Kad jis toks ir liktų, nes per didelis rūgštingumas, arba lėtinė acidozė, atsiliepia visam organizmui ir gresia daugeliu ligų, mūsų valgiaraštyje turėtų būti 80 procentų šarminių produktų ir tik 20 procentų rūgštingų.

Rūgštis – ne norma

Pasibaigus virškinimo ir apykaitinių procesų ciklui organizme kai kurie produktai palieka šarmingas atliekas, kiti – rūgštingas. Pagal tai skirtingi maisto produktai priskiriami arba prie šarminių, arba prie rūgštingų.

Kokie produktai rūgština, kokie – šarmina organizmą

Paprastai rūgštys (pavyzdžiui, šlapimo rūgštis, pieno rūgštis ir kitos), susintetinamos per metabolinius procesus, pradeda chemines reakcijas su kraujo, limfos, tulžies ir kitais šarmais, ir galiausiai yra neutralizuojamos. Tačiau jeigu mūsų valgiaraštyje dominuoja rūgštingi produktai, ilgainiui neišvengiamai ima reikštis nemalonūs simptomai: nuovargis, galvos skausmai, apetito praradimas (anoreksija), nemiga, nervinė įtampa, hiperacidozė, sloga ir kiti.

Yra ir daugiau reikšmingų padidėjusio kraujo, taigi ir viso organizmo, rūgštingumo šalutinio poveikio apraiškų. Pavyzdžiui, mūsų organizmas tokiu atveju naudoja natrį kaip priemonę savo pH normalizuoti, todėl labai greitai išeikvoja jo atsargas. O kai jau nebėra natrio kovoti su susikaupusiomis rūgštimis, organizmas griebiasi kalcio. Jeigu jo užtektinai negauname su maistu, kalcis paimamas iš visur, kur tik yra jo sankaupų, įskaitant dantis ir kaulus. Dėl to pastarieji išretėja, susilpnėja, tampa trapūs, ir pradeda vystytis osteoporozė.

Kaip turbūt supratote, nuolatinis padidėjęs organizmo rūgštingumas nėra normali būklė. Dėl jos paspartėja degeneraciniai ir organizmo senėjimo procesai. Visos toksiškos medžiagos organizme egzistuoja rūgščių forma, tad tam, kad jos nepradėtų kauptis arba būtų neutralizuotos, turime valgyti daugiau šarminiais laikomų produktų.

Aišku, reikia išmanyti, koks maistas yra rūgštingas, o koks ne. Į tokius produktai skirstomi pagal poveikį šlapimui.

Rūgštūs ir dar rūgštesni

▪ Visi gyvulinės kilmės maisto produktai: mėsa, kiaušiniai, žuvis, naminė paukštiena ir kiti.

▪ Pieno produktai: sterilizuotas ir pasterizuotas pienas, sūris, varškė ir sviestas.

▪ Džiovinti žirniai ir pupos.

▪ Visi grūdai, iš kurių kepama duona, ir ankštiniai augalai: kviečiai, kukurūzai, ryžiai, pupelės.

▪ Visi riešutai ir sėklos (džiovinti): žemės, graikiniai, anakardžiai, sezamai, saulėgrąžos, moliūgų sėklos.

▪ Visi gatavi produktai ir pusgaminiai: balta duona, bandelės ir kiti kepiniai, balti miltai, šlifuoti ryžiai, cukrus.

▪ Arbata, kava, alkoholis, tabakas, nealkoholiniai gaivieji gėrimai.

▪ Visi riebalai ir aliejai.

▪ Visi kepti ir prieskoniais gardinti produktai.

▪ Visi saldūs produktai ir saldainiai (su baltuoju cukrumi).

Kas jie – šarminiai produktai?

▪ Visi vaisiai (švieži arba džiovinti), įskaitant citrusinius.

▪ Visos šviežios daržovės (išskyrus žirnius ir pupas) ir žali šakniavaisiai.

▪ Daigintos pupos, žirniai, grūdai ir sėklos.

Silpnai šarminiai produktai:

▪ Šviežias pienas ir varškė.

▪ Mirkyti riešutai ir sėklos.

▪ Švieži riešutai: migdolai, kokosai, bertoletijos.

▪ Šviežios žalios pupos, žirniai, grūdai, soros.

Naudinga žinoti

▪ Nesijoti kvietiniai miltai, nešlifuoti ryžiai ir kiti grūdai, jeigu natūralūs, yra silpnai rūgštingi, tačiau apdoroti arba išvalyti tampa rūgštingesni.

▪ Beveik visi grūdai, naudojami kepiniams, ankštiniai augalai, visų rūšių mėsa, kiaušiniai ir žuvys yra rūgštingi, o vaisiais ir daržovės – šarminiai.

▪ Visi citrusai (citrinos, apelsinai) valgant atrodo rūgštūs, bet jų galutinis poveikis organizmui yra šarminis, taigi jie laikomi šarminiais produktais.

▪ Sunkiai virškinami ankštiniai priskiriami prie rūgštingų produktų, tačiau virškinant tampa labiau šarminiai nei rūgštingi.

▪ Pienas priskiriamas ir rūgštingiems, ir šarminiams produktams. Todėl reikia atminti, kad šviežias neapdorotas pienas yra šarminis, šildytas arba virintas – rūgštingas. Įvairūs iš pieno gaminami produktai, pavyzdžiui, sūris, sviestas ir kiti, taip pat yra rūgštingi.

▪ Iš visų riešutų rūgštingiausi yra žemės, mažiausiai rūgštingi – migdolai. Kita vertus, kokosų riešutai yra šarminis produktas.

Tarp pliusų ir minusų

Rytuose jogai jau seniai skirstė maistą į rūgštingą ir šarminį. Jų tikinimu, dienos valgiaraštyje vienai daliai rūgštingo maisto turėtų tekti ne mažiau kaip dvi dalys šarminio.

Europoje į tokias produktų savybes dėmesys pirmąkart atkreiptas tik kiek daugiau nei prieš šimtą metų. Kai švedų kilmės vokiečių biochemikas Ragnaras Bergas įrodė, kad žmogaus organizmui optimali yra būtent šarminė vidinė terpė ir kad ją daugiausia lemia atitinkami maisto produktai.

Šarminė terpė būdinga sveikiems žmonėms ir užtikrina efektyvią organizmo veiklą: jam reikia mažiau baltymų, jis turi daugiau jėgų, o jo savininkas sulaukia gilios senatvės. Rūgštinė terpė – ypač ilgalaikė – neša tik ligas ir ankstyvą senatvę.

Mokslininkai yra įvertinę įvairių grupių produktus pagal tai, kaip smarkiai jie rūgština arba šarmina organizmą. Šioje savotiškoje skalėje, kurią sudaro pliusai ir minusai, kiekvienas jų reiškia:

„+“ – silpnas šarminis efektas; „–“ – silpnas rūgštinis efektas;

„++“ – vidutinio stiprumo šarminis efektas; „– –“ – vidutinio stiprumo rūgštinis efektas;

„+++“ – stiprus šarminis efektas; „– – –“ – stiprus rūgštinis efektas;

„++++“ – itin stiprus šarminis efektas ir taip toliau.

Štai kaip tai atrodo konkrečių produktų atveju.

Vaisiai

Švieži abrikosai +++

Persikai +++

Džiovinti abrikosai ++++

Arbūzai +++

Marinuotos slyvos – –

Prinokę bananai ++

Serbentai +++

Neprinokę bananai – –

Šviežios citrinų sultys +++

Vynuogės ++

Citrinų sultys su cukrumi – –

Vynuogių sultys ++

Šviežios apelsinų sultys +++

Vynuogių nektaras – –

Datulės ++

Vyšnios ++

Beveik visi kiti vaisiai +++

Melionai +++

Vaisiai, virti su cukrumi, nuo – – iki – – –

Razinos ++

Džiovintos slyvos ++

Džiovintos figos ++++

Švieži obuoliai ++

Spanguolės +

Džiovinti obuoliai ++

Daržovės ir kruopos

Neskustos bulvės +++

Morkos ++++

Paprikos +++

Krakmolas – – –

Švieži pomidorai ++++

Kukurūzų dribsniai – – –

Ridikai +++

Avižinės kruopos +++

Švieži burokėliai ++++

Miežinės kruopos – – –

Šviežios pupos +++

Balti miltai – – –

Džiovintos pupos –

Juoda duona –

Keptos pupos – – –

Balta duona – – –

Žalieji žirneliai ++

Džiovinti žirniai – – –

Gyvulinės kilmės produktai

Nenugriebtas pienas +++

Virta aviena – – –

Troškinta aviena –

Grietinėlė –

Liesa šviežia jautiena –

Kietas sūris – – –

Riebi šoninė –

Minkštas sūris – – –

Liesa šoninė – – –

Kiaušiniai – – – –

Liesa kiauliena – – –

Jautiena –

Lašiniai +

Veršiena – – –

Žuvis nuo – – iki – – –

Galvijų kepenys – – –

Otas – – –

Laukinių paukščių mėsa – – – –

Vėžiai – – – –

Vištiena – – –

Austrės – – – –

Midijos – – –

Nors šarminė organizmo terpė yra sveika terpė, tai anaiptol nereiškia, kad privalu tučtuojau pradėti maitintis išskirtinai šarminiais produktais. Kaip ir visur, čia reikalinga pusiausvyra, todėl geriau laikytis jogų pamėgto principo: viena dalis rūgštingo maisto, dvi – šarminio.

Stipriai rūgštūs

balta duona

alkoholis

saldūs gazuoti gaivieji gėrimai

cukrus

Silpnai rūgštūs

mėsa, žuvis

daržovės

riešutai

desertai

Silpnai šarminiai

vaisiai

žalumynai

avokadai

migdolai

Stipriai šarminiai

šparagai

Kajeno pipirai

arbūzai

jūros kopūstai

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
18.06.2019 laikas 07:43 Receptai – Patiekalai Keptų daržovių garnyras

Daržoves nuplauname, nusausiname, svogūnus nulupame. Cukiniją ir svogūnus pjaustome maždaug 1 centimetro storio griežinėliais.

Skaityti daugiau

07.08.2019 laikas 22:07 Receptai – Patiekalai Skanūs blynai iš cukinijos ir varškės
Skanūs ir naudingi blyneliai su traškia plutele, kurie patiks visai šeimai. Yra daugybė jų paruošimo receptų, šiandien mes norime pasiūlyti savąjį. Paprasta ir skanu.

Skaityti daugiau

06.10.2019 laikas 20:59 Receptai – Patiekalai Skanus Varškės Ir Uogų Vyniotinis

Pats paprasčiausias kepinys prie arbatos – tai lavašas, o dietiškiausias ir skaniausias variantas – tai vyniotinis iš lavašo su varškės įdaru. Į varškę galima dėti įvairias uogas, vaisius, daržoves, žalumynus, sūrį ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.03.2024 laikas 08:48 Kaip pagaląsti tarką: ji bus kaip nauja

Tačiau laikui bėgant tarka pradeda blogiau tarkuoti, jos ašmenys nusitrina. Tačiau neskubėkite tarkos išmesti. Iš tikrųjų virtuvės įrankius galite galąsti patys. Šiam tikslui pravers priemonės, kurias turi kiekviena namų šeimininkė.

...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:29 Senovės ateiviai: žmonių ir "dievų" maišymas

Visuose pasaulio religiniuose tekstuose randame keletą bendrų dalykų, susijusių su senovės būtybių iš dangaus apsilankymais. Graikų ir romėnų imperijų mitologijoje skaitome apie titanus, milžinus, kurie buvo "dievų" ir jų žmogiškų žmonų ...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:19 100 dienų po vandeniu mokslininką atjaunino 20 metų

Į pensiją išėjęs karinio jūrų laivyno naras Džozefas Dituri pateko į laikraščių antraštes, kai 2023 m. kovo 1 d. ėmėsi novatoriško eksperimento. Dituri apskaičiavo, kad 100 dienų, praleistų Atlanto vandenyne maždaug 9 metrų gylyje po vandeniu, gal...

Skaityti daugiau