Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Hipotezės » 2015 » Lapkričio » 13

Kur ieškojo rojaus senovės tautos

Kaip įsivaizdavo rojų senovės tautos? Kai kas svajojo apie salas, kuriose gyvena amžinai jaunos merginos, kai kas apie nenutrūkstamas kautynes, o kai kas laimę matė vietose, kuriose neišsenka kukurūzų atsargos.

Irijus

Pagal slavų mitologiją petiniuose ir vakariniuose kraštuose, kur išskrenda žiemoti paukščiai, yra Irijus

arba Virijus - legendinė šalis, kuri vėliau buvo siejama su rojumi. Tai septintojo dangaus sala, virš kurios yra aštuntasis ir devintasis dangus. Pagal senovės pravoslavų mitus, šioje saloje gyvena visų paukščių ir žvėrių protėviai.

Dilmunas

Šumerai, kurie maždaug VI-V tūkstantmetyje prieš mūsų erą, rojų ir žmonijos lopšį tapatino su legendine Dilumuno sala, esančia, manomai, Persijos įlankoje, kažkur "ten, kur teka saulė", "už sūraus vandens". Šumerų mite apie "Enkį ir Ninchursagą" Dilumunas aprašomas kaip laimingas žemės

kampelis, žydintis sodas, kur nėra jokių ligų, senatvės ir mirties: "Nė vienas Dilmuno gyventojas nekirto upės, tekančios aplink požeminį pasaulį. nė vienas žynys nevaikščiojo aplink numirėlį, ji apraudodamas, nė vienas dainininkas nedainavo liūdnų dainų, skirtų mirusiajam pagerbti, prie miesto sienų, kuriame gyveno nemirtingųjų gentis".

Taip ir būtų likęs istorijoje Dilmunas mirtingiesiems nepasiekiama vieta, jeigu vėlesniuose šumerų mituose jis nebūtų minimas kaip prekybos partneris, kuris eksportavo varį, brangakmenius ir perlus

mainais į žemės ūkio produkciją iš Mesopotamijos. Sis atradimas paskatino XX amžiaus archeologus rimtai užsiimti šumerų rojaus paieškomis. Šios paieškos atvedė mokslininkus į Bahreino salą, esančią Persijos įlankos centre, kur buvo aptiktos „Barbaro kultūros" pėdsakai - senovės civilizacijos, egzistavusios III tūkstantmetyje prieš mūsų erą. Maždaug tuo pačiu metu atsiradęs epas apie Gilgamešą nukelia Babilono karalių į Dilmuną. Dar daugiau, ten buvo aptiktos kapavietės, apiplėštos dar senovėje, tad ši jų kūrėjų mįslė liko neįminta. Pagal labiausiai paplitusią versiją, tauta, kuri taip atkakliai laidojo savo mirusius žmones Bahreine, buvo būtent šumerai.

Moterų sala

Keltai, kaip ir kitos tautos, savo rojų įkūrė kažkur savo pasaulio pakraštyje. Kalbant apie Airiją, tai galėjo būti tuščiavidurės kalvos - senoviniai laidojimo kompleksai, kurie keltams atiteko iš jų pirmtakų (Naujasis Greindžas, Kruachanas ar Knotas), arba mitinė šalis, dengiama rūko, esanti vakaruose, Atlanto vandenyne. Ši sala žinoma ne vienu pavadinimu - Tir na mban („moterų šalis"), Tir na mBeo („gyvenimo šalis“), Tir na nOg („jaunystės šalis"), Mag Mell („nuostabi lyguma").

Keltų rojus savo teikiamais patogumais nelabai skyrėsi nuo Dilmuno ar senovės graikų Eliziumo - tai buvo šalis, kurioje visko buvo užtektinai, o joje gyveno amžinai jaunos merginos. Tačiau, skirtingai nei

šumerų rojus, ši šalis nebuvo tokia neprieinama paprastiems mirtingiesiems vyrams, kurie gana dažnai užsukdavo į šią šalį savo plaukiojimų metu. Apie tai byloja legendos, išlikusios viduramžių „kelionių" (immrama) tekstuose. Kai kurie, pavyzdžiui airių herojai Mael Dunas ir Branas pasiliko šioje šalyje, gerai sugyveno su vietinėmis karalienėmis, o laikas neturėjo jiems jokio poveikio, kol jie gyveno tame krašte: „Ir pasakė karalienė: „Likite čia, ir laikas jūsų nepalies. Kiekvienas jūsų liks dabartinio amžiaus, o jūsų gyvenimas truks amžinai".

Ne visos tokios istorijos turi panašią pabaigą. Jausdami namų ilgesį, keliautojai palikdavo rojaus salą, tačiau žengę ant Airijos kranto arba pavirsdavo dulkėmis, arba tapdavo žilais seniais - laikas darė savo.

Valhala

Skandinavų rojus atitinka jų karštą būdą. Odino rūmuose, kuriuos sudarė didžiulė salė, dengiama stogo iš paauksuotų skydų, remiamų ietimis, vikingų laukė kasdieninės mirtinos kautynės, po kurių jie atgimdavo ir švęsdavo. O patarnavo jiems nuostabios merginos iš Odino kariaunos - valkirijos.

Skandinavų pasaulio sampratoje Valhala yra kažkur danguje, o patekti į ją galima tik narsiai žuvus mūšyje. Rinkdamas savo dangaus kariauną, Odinas nevengė gudrybių, organizuodamas narsiausių ir geriausių karių žūtį. Bent taip jau vadų ir didvyrių žūtį aiškina skandinavų legendos.

Tie, kurie nemokėjo elgtis kalaviju, o taip pat moterims ir vaikams kelias į Valhalą buvo uždarytas. Jie patekdavo į požeminės pabaisos Chelio valdas - niūrų mirusiųjų pasaulį, iš kurio kelio atgal nebuvo netgi dievams. Beje, geriausios moterys galėjo tikėtis vietos Folgvange - deivės Frėjos valdose.

Tonatiju’ičanas, Sinkalkas ir Tlakoko būstas

Actekų, kaip ir skandinamų, pomirtinis gyvenimas priklausė nuo mirties aplinkybių. Kariai, kritę mūšyje arba paaukoti, patekdavo į saulės Tonatiju’inčano namą, kur kiekvieną dieną auštant pasitikdavo šviesulį ir palydėdavo jį iki zenito, žingsniuodami šalia iškilmingu maršu. Tenai, vakarinėje dangaus dalyje (Sinkalke) estafetę perimdavo mosiuakeckės („dieviškos moterys"), mirusios pirmojo gimdymo metu.

Gero pomirtinio gyvenimo galėjo tikėtis nuskendusieji arba tie, kurių mirtis buvo susijusi su vandenų dievu Tlaloku. Jie keliaudavo į Tlaloko būstą, kur „niekada netrūksta sunokusių kukurūzų, moliūgų, pomidorų, pupelių ir gėlių... Visi Tlaloko gyventojai leidžia laiką šokdami, dainuodami ir žaisdami".

Tie, kurie mirė kitokiomis aplinkybėmis, patekdavo į actekų pragarą - Mitklaną, esantį šiaurinėje pasaulio dalyje, kur nelaimingųjų laukė baisios kančios, o po ketverių metų jų sielos išnykdavo visiems laikams.

Eliziumas

Senovės graikai ir romėnai svajojo patekti į Eliziumą arba Eliziejaus laukus - palaimintas salas vakariniame pasaulio pakraštyje prie Okeano upės, kur be jokių rūpesčių leidžia laiką didieji senovės herojai, o tiksliau - „ketvirtosios kartos" graikai. Paprastieji graikai, priklausantys „penktajai kartai" buvo

pasmerkti kamuotis Aido karalystėje, nepriklausomai nuo to, kaip nugyveno savo gyvenimą.

Beje, tokia Eliziumo samprata charakteringa visai archajiškiems Homero ir Hesiodo laikams (VIII-VII amžiai prieš mūsų erą). Vėlesniais laikais Eliziejaus laukai tapo prieinami paprastiems mirtingiesiems. Pavyzdžiui, senovės graikų poetas Pindaras (VI-V amžiai prieš mūsų erą) užsimena apie salą, kurioje gyvena palaimintos sielos, leisdamos laiką sportuodamos arba grodamos. Praėjus dar ketveriems amžiams senovės Romos poetas Vergilijus, perkėlęs Eliziumą į anapusinį pasaulį, pavadino jį paskutinio atpildo vieta.

Šveta-Dvipa

„Pieno jūroje, į šiaurę nuo Mero, plyti didelė Šveta-Dvipos sala, Baltoji sala arba Šviesos sala. Joje randasi šalis, kurioje vyrauja palaima. Jos gyventojai - narsūs vyrai, neturintys jokio pykčio, abejingi garbei ir negarbei, keistos išvaizdos, pilni gyvybinės jėgos".

Šis senovės indų epe „Machabcharata" aprašytas rojus buvo ieškomas daugelyje vietų. Kai kurie

Indijos žinovai, pavyzdžiui pulkininkas Vilfordas, Šveta-Dvipą tapatino su Didžiąja Britanija. O kodėl ne? Sala už jūrų šiaurėje (pagal. „Machabcharatos" autorius). Jelena Blavatskaja „Slaptojoje doktrinoje Šveta-Dvipą perkėlė į dabartinę Gobio dykumą. Kiti tyrinėtojai Baltąja sala laiko Arktidą - hipotetinį šiaurės poliarinį žemyną, kuris kažkada egzistavo dabartinės Arktikos teritorijoje, tačiau dėl kataklizmų, kurie, atseit, įvyko prieš 100-18 tūkstančių metų, nugrimzdo į vandenį (vokiečių zoografo Egero hipotezė). Arktidos šalininkai neretai legendą apie Šveta-Dvipą sieja su Hiperborėja, kuri, antikos autorių teigimu, taip pat buvo kažkur toli šiaurėje. Tačiau šiaurė - santykinė sąvoka. Kai kurie lingvistai aptiko Uralo toponimų panašumus su indų pavadinimais. Taip, remiantis A.Vinogradovo ir S.Žarnikovos tyrimais, legendinė Šveta-Dvipa atsidūrė teritorijoje tarp Uralo, Baltosios jūros, Šiaurinės Dvinos ir Pečioros upių baseinų, Volgos ir Okos tarpupio.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
27.08.2018 laikas 10:06 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai rūkymo metimui
Rūkymas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai rūkymo metimui, receptai nuo rūkymo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis vaisiais...

Skaityti daugiau

30.08.2019 laikas 19:39 Receptai – Patiekalai Vyniotinis „Napoleonas“. Skanesnio ir greitesnio nieko nebandžiau

Labai patariu pasigaminti! Pabandykite pasigaminti tortą „Napoleonas“ – nepasigailėsite! Šis skanus pyragas susideda tik iš 3 ingredientų. Skanus, švelnus ir tiesiog tirpsta burnoje.

Skaityti daugiau

22.08.2018 laikas 10:01 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai esant vidurių pūtimui
Vidurių pūtimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai esant vidurių pūtimui, receptai nuo vidurių pūtimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, k...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:47 Doto piramidės paslaptys
Doto piramidė iškyla kaip jos kūrėjų išradingumo ir įgūdžių liudijimas. Kiekvienas kruopščiai sudėliotas akmuo, tiksliai apskaičiuotas kampas byloja apie senovės civilizacijos pažangias architektūros žinias.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 08:45 Senovės civilizacijų paslaptys ir mįslės: kas sugriovė senovės civilizacijas?
Žmonijos istorija skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau daugybė paslapčių ir mįslių lieka neišspręstos. Pasak visuotinai priimtos nuomonės, žmonija savo kelionę pradėjo kaip primityvi būtybė, palaipsniui evoliucionavo ir tapo vis protingesnė ir pajėges...

Skaityti daugiau