Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Ginklai » 2015 » Birželio » 2

Kuriami robotai-žudikai, žmonijos saugumas priklausys nuo mašinų

JAV Gynybos ministerijai pavaldi agentūra DARPA siekia sukurti nuotoliniu būdu valdomus karinius robotus, kurie ir be žmogaus įsikišimo galėtų vykdyti užduotis bei priimti sprendimus. Kalifornijos universiteto kompiuterinių mokslų profesorius Stuartas Russellas įspėja apie šių robotų keliamą grėsmę visuomenei.

Anot profesoriaus, šių įrenginių sukūrimas gali pažeisti Ženevos konvenciją, o žmonijos saugumas priklausys moralės neturinčioms mašinoms.

Žmonija nesugebės apsiginti nuo JAV kuriamų robotų-žudikų ©maggionews.com

„Autonominės ginklų sistemos pasirenka ir atakuoja taikinius be žmogaus įsikišimo. Jos tampa mirtinai pavojingos, kadangi taikiniais gali tapti ir žmonės, – sakė jis. – Egzistuojantys dirbtinio intelekto ir robotų komponentai gali suteikti fizines platformas, suvokimą, motorinį valdymą, navigaciją, žemėlapius, taktinį sprendimų priėmimą ir ilgalaikį planavimą. Tiesiog visa tai reikia sujungti. Mano nuomone, didžiausią nerimą turėtų kelti galimas šios technologijos finalas. Nepaisant fizikos ribų, šių platformų gamyba gali siekti milijonus, o dėl jų judrumo ir pavojingumo žmonės liks visiškai bejėgiai apsiginti. Tai nėra itin geidžiama ateitis.“

Nerimą keliančios programos įvardijamos kodiniu žodžiu LAWS (angl. Lethal Autonomous Weapons Systems) – jų tikslas yra sukurti ginkluotas skraidykles, kurios karo lauke be žmogaus įsikišimo nuspręstų, kas turi mirti, o ką palikti gyventi.

Tokius robotus-žudikus siekia sukurti DARPA – agentūra vykdo du tokio pobūdžio projektus. Vienas jų – FLA (angl. Fast Lightweight Autonomy), kurio tikslas yra sukurti nedideles skraidykles, kurios galėtų pačios manevruoti apgyvendintose vietovėse bei pastatų viduje.

Projekto CODE (angl. Collaborative Operations in Denied Environment) siekis yra sukurti autonominius skraidančius aparatus, kurie galėtų patys ieškoti taikinių, juos sekti ar net atakuoti – tai svarbu tais atvejais, kai veikiama priešo teritorijoje ir ryšys su nuotoliniu būdu valdomais aparatais yra blokuojamas. Panašios technologijos vystomos ir Didžiojoje Britanijoje.

S.Russellas ragina geriau apgalvoti kylančias grėsmes: „Šie robotai gali pažeisti pagrindines žmogaus teises, jei mašinoms bus suteikta teisė spręsti, ką derėtų nužudyti – pavyzdžiui, jiems gali būti nurodyta eliminuoti visus, kurių elgesys gali kelti pavojų. Turėtų būti organizuojami mokslininkų debatai, išanalizuoti etiniai argumentai.“

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://lrytas.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
16.10.2018 laikas 10:22 Receptai – Patiekalai Pratimai akių nuovargiui pašalinti

Specialūs pratimai - akių nuovargiui pašalinti ir regėjimo sutrikimų profilaktikai. Taigi, pertraukų metu rekomenduojama daryti specialius pratimus akims. Jie gali būti atliekami stovint arba sėdint, nukreipus akis nuo ekrano, ...

Skaityti daugiau

02.09.2019 laikas 11:19 Receptai – Patiekalai Rudeninis trupininis pyragas iš moliūgų. Moliūgų pyragas

Sotaus pyrago gaminimas iš moliūgo.. Paruošas pyragas yra minkštas, trupininis, šiek tiek drėgnas. Ir labai skanus.

Skaityti daugiau

21.07.2019 laikas 15:19 Receptai – Patiekalai Skanūs kotletai be gramo mėsos. Paprasta, bet kaip skanu!

Avižiniai kotletai. Tokie kotletai gaminami be mėsos, bet tikrai galiu pasakyti, kad jie yra labai skanūs. Paprasta juo gaminti, išeina švelnūs, sotūs su traškia plutele.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau