Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Mistika » 2015 » Lapkričio » 18

Lemtingi vardai ir skaičiai

Tarp jūreivių paplitęs prietaras, kad laivo likimas yra labai susijęs su jo pavadinimu. O laivo pavadinimas gali būti ir laimingas, ir atnešantis nelaimes. Pavyzdžiui, jau senai žinoma, jei ant borto užrašytas pavadinimas "Titanikas" arba "Luizitanija", reikia laukti neišvengiamos nelaimės. Jūrų kronikos liudija, kad visi trys laivai, kurie buvo pavadinti "Titaniku", nuskendo, daugiau laivams šis pavadinimas nebesuteikiamas.

Kaip laivas pavadintas ...

Savo paskutinį prieglobstį jūros dugne surado ir trys „Luizitanijos":

- 1901 m. birželio 26 d. prie Balardo kyšulio, esančio netoli nuo Niūfaundlendo, nuskendo anglų transporto-keleivinis garlaivis, pastatytas 1871-ais metais;

- 1911 m. balandžio 18 d. įplaukiant Stalo įlanką ant Belouzo uolų užšoko ir nuskendo antra „Luizitanija" -Portugalijai priklausantis 6 tūkstančių tonų vandentalpos laineris;

- 1915 m. gegužės 16 d. pasaulį sukrėtė anglų lainerio „Luizitanija" tragedija, kurį torpedavo vokiečių povandeninis laivas „U-20“. Tragedijos metu žuvo beveik 1200 žmonių.

Japonų jūrininkams patys nelaimingiausi laivų pavadinimai yra „Toijo-maru" ir „Seikan-maru". Tai ne prasimanymas, o faktas: per 27 metus (nuo 1927 iki 1954 metų) karas ir stichija tapo 14-os laivų, turėjusių šiuos pavadinimus, žūties priežastimi.

Prašmatnus vandenyno laineris „Luizitanija" tapo netinkamai parinkto pavadinimo auka?

Tačiau japonai ir toliau savo laivams suteikia lemtingus pavadinimus, o tų, kurie eksploatuojami, nepervadina. Kodėl taip yra, sunku pasakyti. Japonija ne vieną šimtmetį buvo izoliuota nuo kito pasaulio šalis ir vystėsi pagal savas tradicijas. Kaip pavyzdį galima pateikti japonų požiūrį į kai kuriuos skaičius. Jeigu daugumoje šalių prietaringi žmonės bijo skaičiaus 13, tai japonai visiškai nesibaimindami apsigyvena 13-ajame numeryje viešbutyje, sėda į 13-ą vagoną ar skrenda 13-u reisu. Užtat japonai turi savus „lemtingus" skaičius, apie kuriuos pasakojama žemiau.

Plaukiojanti nelaimė

Šio tankerio, pastatyto 1953-iais metais, pavadinimas nepriklauso „lemtingiesiems", juo labiau, kad laivo pavadinimas ne kartą buvo keičiamas. Tačiau šis laivas vadinamas pačiu nesėkmingiausiu jūreivystės istorijoje, nes su juo susiję daugybė nutikimų.

1964-ais metais plaukimas iš Japonijos į JAV truko 8 ilgus mėnesius, ir tai buvo daug nuotykių turintis reisas. Pakeliui laivas susidūrė su kitu tankeriu, tris kartus laive kilo gaisras, teko 5 kartus užsukti į pakelyje esančius uostus remontui. 1968-ais metais tankeryje kilo komandos maištas, o po metų jis

nuskendo prie Borneo salos. Po kiek laiko laivas buvo iškeltas, 5 metus atliekamas jo remontas Japonijoje, tačiau jau pirmojo reiso po remonto metu vėl nutiko nelaimė - laivas užšoko ant akmenų netoli Sicilijos. Per kitus metus laive „Argo Merchant" net 6 kartus sprogo katilas, kartą sugedo valdymo įranga. Po šių įvykių laivui buvo uždrausta plaukti Panamos kanalu bei įplaukti į Bostono ir Filadelfijos uostus. Pagaliau 1976-ais metais „Argo Merchant" baigė savo nesėkmių paženklintą karjerą - jis nuskendo prie Keip Kodo pusiasalio (Siaurės Amerika), užteršdamas jūros vandenį didžiuliu naftos kiekiu.

Nenaudingas skaičius?

Prietaringa skaičiaus 13 baimė (ji netgi turi mokslinį pavadinimą „triskaidekafobija") kai kuriems žmonėms yra tokia stipri, kad jie niekada neužsiima rimtais reikalais šią dieną, niekada ne-

gyvens name ar bute su šiuo numeriu ir, savaime suprantama, niekada neskris lėktuvu 13-toje vietoje. Ne vienoje užsienio šalyje viešbučiuose nerasite 13-to numerio, o gatvėse - 13-to namo.

Ypač skaičiaus 13 bijoma Anglijoje ir JAV. Namuose nėra 13-tų butų, kino teatruose nėra 13-tos eilės. Sis skaičius taip pat nemėgiamas Italijoje, Ispanijoje, kai kuriose kitose šalyse.

60 minučių sudaro valandą, minutėje - 60 sekundžių, o 60 - tai 5 kartai po 12. Skaičius 12 patogus skaičiavimuose - jis dalijamas į 2, 3, 4, 6, todėl dar tolimais laikais buvo sėkmingai naudojamas prekyboje ir mainuose. Visai kitaip yra su skaičiumi 13. Mistinė jo esmė yra tai, kad jis eina iš karto po skaičiaus 12 ir yra jo priešingybė. Prie tuzino pridėjus vienetą buvo gautas skaičius 13 - nesėkmę nešantis, nenaudingas, nes jo negalima padalinti iš jokio kito skaičiaus, tik iš vieneto ir savęs paties.

Senovės Babilonijos 13-ojo mėnesio simboliu buvo varnas - nelaimės paukštis. Daugelyje senųjų tautų skaičiai buvo žymimi raidėmis. Skaičių 13 senovės žydai vaizdavo raide „mem“. Šia pačia raide senojoje žydų kalboje prasidėjo žodis „mot" - mirtis.

Dar VI amžiuje prieš mūsų erą senovės graikų filosofas Pitagoras parašė traktatą apie skaičius. Jo numerologijoje skaičius 12 reiškė harmoniją ir išbaigtumą. Vėliau mokslininko pasekėjai išmąstė, kad skaičius 13, esantis vienetu didesnis už skaičių 12, yra už harmonijos ir tobulumo ribų, todėl šis skaičius yra blogas.

Štai dar pavyzdžiai: pilnoje kortų kaladėje yra po 13 kiekvienos rūšies kortų; Taro kortose tryliktoji korta reiškia mirtį. Prietaringi žmonės tvirtina, kad į bet kurias kartuves veda 13 laiptelių, o kartuvių virvės ilgis visada lygus 13-ai susuktų virvės kilpų.

Tuo galima tikėti, galima netikėti, o štai 1-o JAV dolerio kupiūra įtikins kiekvieną, kad mistinis skaičius 13 joje egzistuoja visur. Pabandykite gerai įsižiūrėti į kupiūrą. Kairėje pusėje pavaizduota piramidė, turinti 13 pakopų. Virš jos užrašas „Annuitcoeptis" (išvertus iš lotynų kalbos tai reiškia „(Dievas) palaimino (mūsų) sumanymus"), kurį sudaro 13 raidžių. Dešinėje kupiūros pusėje pavaizduotas erelis, ant kurio krūtinės yra skydas su 13 juostų. Vienoje erelio kojoje yra 13 strėlių, kitoje - šakelė su 13 alyvuogių ir 13 lapų. Virš erelio galvos 13 žvaigždžių, o snape jis laiko juostą su užrašu

„E pluribus unum" („Iš daugelio - vienintelis"), kurį sudaro irgi 13 raidžių. Piramidės pagrinde užrašyta romėniškais skaitmenimis data -1776, o toje pačioje vietoje, tik kitoje kupiūros pusėje (ant žalio valstybinio iždo antspaudo) yra kita data - 21789. Nesunku paskaičiuoti, kad skirtumas tarp šių datų sudaro „velnio tuziną"!

Šiaip skaičiaus 13 egzistavimą amerikiečių simbolikoje galima visiškai racionaliai paaiškinti - Jungtines Valstijas sukūrė 13 buvusių britų kolonijų, kurios išsikovojo nepriklausomybę. Turėjo praeiti daugiau nei pusantro amžiaus, kad valstijų skaičius pasiektų dabartines 50. dar vienas įdomus faktas: tarp pirmųjų kolonistų išsilaipinimo Naujajame Pasaulyje 1607-ais metais ir 1776-ais metais priimtos „Nepriklausomybės deklaracijos" praėjo 169 metai, t.y., 13 kvadratu. Vargu ar galima teigti, kad skaičius 13 Amerikai buvo nelaimingas.

Mirties hieroglifas

Japonijoje, kaip ir kitose Rytų šalyse, skaičius 13 neturi jokios baisios mistinės reikšmės. Netgi priešingai - į šį skaičių žiūrima pagarbiai. Pavyzdžiui, viename vienuolyne saugomas šventas kalavijas su 13 paslapčių simboliais.

„Blogais" skaičiais Japonijoje laikomi skaičiai 4 ir 9. japonai tai aiškina labai paprastai - hieroglifas „keturi" skaitomas taip pat, kaip ir kitas hieroglifas, kuris reiškią žodį „mirtis". Dėl šios priežasties Japonijos ligoninėse nėra 4-tų palatų. Beveik tą patį galima pasakyti ir apie skaičių 9 - jį vaizduojantis hieroglifas skaitomas panašiai taip pat, kaip ir hieroglifas, reiškiantis „kančią". Japonai nelaimingu skaičiumi laiko ir 42, kuris savo skambėjimu primena žodį „mirtis".

Atsargūs japonai stengiasi nenaudoti skaičiaus 4 - kai kuriuose viešbučiuose po 3-io numerio galima pamatyti 5-ą numerį, o iš 3-io aukšto pakylama iš karto į 5-ą aukštą.

Geriau nekišti nosies iš namų

Milijonus amerikiečių apima prietaringa baimė, jeigu 13-oji mėnesio diena yra penktadienis. Tokią dieną daugelis jų nepasirašinėja jokių komercinių sandorių, nepriima sprendimų, atidedami juos kitai dienai. Ekonomistų grupė paskaičiavo, kad dėl šio prietaro JAV kiekvieno mėnesio 13-ą dieną JAV netenka apie 250 milijonų dolerių.

O štai anglas Bobas Renfris tikrai tiki, kad 13-a diena, penktadienis, yra tikrai nelaiminga diena. Jis net 4 kartus pateko į automobilio avariją, patyrė keletą rankų ir kojų lūžių, įkrito į upę. Kartą vyrą partrenkė motociklininkas, o kitą kartą Renfris, gerai neapsižiūrėjęs, žengė pro stiklines duris. Pasekmė - daugybė pjautinių žaizdų. Po šio įvykio Bobas nusprendė niekur nekišti savo nosies iš namų penktadieniais, 13-ą dieną.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
26.08.2018 laikas 17:15 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai esant sąnarių skausmams
Sanarių skausmai liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai esant sąnarių skausmams, receptai nuo sąnarių skausmo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomi...

Skaityti daugiau

18.09.2019 laikas 07:18 Receptai – Patiekalai Obuolių blynai su traškia plutele

Nulupkite obuolį, supjaustykite jį kubeliais, dėkite į blynų tešlą ir išmaišykite. Į įkaitintą keptuvę dėkite dalį tešlos, formuokite norimo dydžio bynus ir ant jų viršaus dėkite trupinių masės. Kai blynai apkeps, apverskite ju...

Skaityti daugiau

30.10.2017 laikas 14:38 Receptai – Patiekalai Medetkos gydo širdies, kraujagyslių ligas

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Širdies ligos, Kraujagyslių ligos. Ingredientai: Džiovinti smulkinti vaistinės medetkos žiedai, Verdantis vanduo

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau