Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Ligos, Mutacijos » 2015 » Rugsėjo » 26

Lily Elbe – pirmoji transseksualė pasaulyje XIX amžiuje

Nuotraukos su XIX amžiaus madingas karalienės Viktorijos stiliaus sukneles vilkinčiomis damomis nieko nestebina. Pozuojančios apvalainos moterys, įsispraudusios į korsetus ir veido bruožus paryškinusios tų laikų makiažu, iki šiol žavi daugybę XIX-ojo amžiaus gerbėjų. Tačiau jei į tokį korsetą įsispraudžia transvestitai? Susižavėjimas palaipsniui mažėja, tiesa?

Lily Elbe – pirmoji transseksualė pasaulyje

Lily Elbe buvo viena pirmųjų transmoterų, apie kurią buvo sukurtas dokumentinis filmas pavadinimu „Danų mergina“.  Filmo pavadinimas skirtas konkrečiai Lily, kilusiai iš Danijos. Filmo ašis – dokumentinė istorija apie pirmąją lyties pakeitimo operaciją patyrusią moterį. 

Einaras Mogensas Wegeneris (vėliau pasivadinęs Lily Elbe) gimė 1882 metais Danijoje, studijavo

vienoje danų meno akademijoje ir itin susižavėjo dailininke Gerda Gottlieb. Jiedu įsimylėjo vienas kitą ir po kelių metų susituokė.

Gerda nuolat prašydavo vyro pozuoti apsirengus moteriškais drabužiais, todėl ilgainiui Einaras suprato, kad geriausiai save atranda apsirengęs moteriškais drabužiais. Būtent todėl nusprendė pasikeisti lytį.

Šio tikslo vedinas ir gavęs absoliutų Gerdos palaikymą, jis ryžosi tuo metu eksperimentinei lyties pakeitimo operacijai ir pasikeitė vardą į Lily Elbe.

Medikai transmoteriai atliko net keturias operacijas, o vietinė spaudą Lily vadino absoliučia sensacija ir stebėjosi jos drąsa atlikti tokius pokyčius. Tiesa, ši moteris mirė po penktosios operacijos, kuri buvo atlikta siekiant suteikti galimybę Lili Elbe susilaukti vaikų.

Lily Elbe filme „Danų mergina“ įkūnijo aktorius Eddie Redmaynas. Jis yra prisipažinęs, kad tai pats jautriausias jo atliktas vaidmuo. Ir ne todėl, kad reikėjo vaidinti moterį, o todėl, kad jį įkvėpė absoliutus Lily pasiryžimas pakeisti lytį vardan to, kad kūnas atitiktų lytį.

Transvestitų gyvenimas – apverktinas

Didžiojoje Britanijoje paviešintos šokiruojančių senų nuotraukų kolekcija. Jose įamžinti vyrai, persirengę itin moteriškais drabužiais, žemę siekiančiomis suknelėmis ar aukštakulniais bateliais.

Kai kurie homofobai, pamatę tokias nuotraukas ėmė piktintis, kad neva tokiu būdu išdarkoma tikroji moters sąvoka ir jos grožis. Tuo tarpu tolerantiškoji britų pusė džiūgavo, kad mūsų laikais, kai vis dar trūksta tolerancijos, pagaliau atsirado kažkas, kas, tikėtina, gali pakeisti suvokimą apie vyrus, norinčius atrodyti moteriškai. Jie teigė, jog jei XIX-ajame amžiuje vyrukai drįso išreikšti save per moterišką garderobą, tai ką jau kalbėti apie XXI-ąjį amžių, kai visiems suteikiamos lygios teisės.

Išpublikuoto straipsnio, kuriame puikavosi milžiniška transvestitų nuotraukų galerija autorius sakė, kad viešai pasirodyti transvestitams tokiu amplua kadaise buvo didžiulė rizika patirti milžinišką gėdą. Juk, pasak jo, anksčiau dar labiau truko tolerancijos seksualinėms mažumoms. Jis tikino, kad kadaise prieš vyrus, dėvinčius moteriškas sukneles, buvo naudojama fizinė jėga, jie būdavo koneveikiami arba jiems būdavo atimama laisvė. 

Situaciją pakeitė garsiosios transmoterys

Ir iš tiesų, XIX-ajame amžiuje gyvenusiems transvestitams gyvenimas nebuvo rožėmis klotas. Labiau sekėsi tiems vyrams, kurie puošdamiesi moteriškais kostiumais vaidindavo damas scenoje.

Toks darbas jiems ne tik atnešdavo pinigų, bet ir leisdavo jaustis „savose rogėse“. Tuo tarpu kiti homoseksualai iki gyvenimo pabaigos bandė slėpti šį savo potraukį ir kūrė visiškai nesėkmingus gyvenimus su moterimis.

Situacija akivaizdžiai ėmė kisti po daugiau nei šimtmečio, kai vienos garsiausių transmoterų Caitlyn Jenner ir Laverne Cox ėmė garsiai reikšti, kad visi žmonės turi lygias teises gyventi. Po jų viešų pasisakymų daugelis transvestitų rado darbą, ėmė sėkmingai adaptuotis visuomenėje.

Vyrai su apnuogintais pečiais ir makiažu

Garsiosios transmoterys taip pat buvo ir įkvėpėjos specialių transvestitų fotosesijų. Iki šiol daugiausiai dėmesio sulaukia transvestitų nuotraukos, padarytos specialiose studijose.

Stengtasi, kad jose pozuojantys vyrai nė kiek nesiskirtų nuo moterų, todėl buvo parenkami itin moteriški fonai – žydinčios gėlės, gamtos ar sodų vaizdai.

Vyrai puošdavosi ilgomis suknelėmis, moteriškumą pabrėždavo specialiu makiažu, garbiniuotų plaukų šukuosenomis.

Dar vienas pozuojantis su balta žemę siekiančia suknele vyras pristato save Madam Pattirini. Trumpų plaukų šukuosena išduoda, kad tai vyriškis, tačiau stovėsena, moteriški aksesuarai traukia akį ir žavi gerokai labiau nei vyriški veido bruožai.

Kaip teigė garsus dramaturgas Glennas Chandleris, šios paviešintos fotosesijos yra priminimas kiekvienam, kad kadaise buvo laikai, kai už būvimą transvestitu, transseksualu ar tiesiog homoseksualu, galėjai būti nuteistas myriop. Tuo tarpu dabar laikai pasikeitę, todėl žmonės drąsiai gali viešinti savo seksualinę orientaciją. Palaikančių ir tolerantiškų žmonių, anot dramaturgo, sparčiai daugėja visame pasaulyje.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.06.2019 laikas 12:39 Receptai – Patiekalai Purūs amerikietiški blyneliai pusryčiams
Nuostabiausias receptas, kaip pasigaminti purius amerikietiškus blynelius pusryčiams sau ir savo šeimai. Receptas ir video medžiaga.

Skaityti daugiau

26.07.2018 laikas 20:56 Receptai – Patiekalai Ką reikia daryti jei yra pariebėjusi kasa ir būna rytinis atsirūgimas be skonio burnoje? Gal esat kas nors susidūrę?

Ką reikia daryti jei yra pariebėjusi kasa ir būna rytinis atsirūgimas be skonio burnoje? Gal esat kas nors susidūrę? Mišinys mažina ir naikina visceralinius riebalus.

Skaityti daugiau

01.08.2019 laikas 08:07 Receptai – Patiekalai Mielinės tešlos receptas keptiems pyragėliams
Jei jūs seniai susiruošėte pagaminti pyragėlius – šis straipsnis specialiai tau! Pyragėliai pagal šį receptą pavyksta visada ir visiems! Net jei jūs tik vakar pradėjote gaminti!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau