Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2016 » Liepos » 31

Linų sėmenys geriau nei probiotikai?

Buvo atliktas tyrimas, kur palygino linų sėmenis su probiotiku (L.paracasei bakterija, randamam jogurtuose). Post-menopauzinio amžiaus moterims turinčioms viršsvorio (nutukusios, BMI >, buvo duota (naudojo 6 savaites) arba 10 g linu sėmenų , kuris turėjo 30% skaidulų arba kapsule su Lactobacillus paracasei bakterija (ši bakterija klesti kai yra geras žarnyno floros balansas), arba placeba (maltodekstrino/cukraus su vandeniu). Yra manoma, kad žarnyno floros sudėtis turi labai didelę įtaką viršsvorio didėjimui. Viršsvorio turintys žmonės turi skirtingą žarnyno bakterijų balansą nei sveiki viršsvorio neturintys žmonės. Iki šiol tiksliai nežinomą, ar žarnyno floros pakitimai sukelia svorio augimą ar žarnyno flora pakinta kaip viršsvorio pasekmė. Tyrimai su pelėmis parodė, kad į sveiką pelę perkėlus bakterijas iš nutukusios pelės, ta sveika pelė priaugo svorio, nors jai buvo duodamas tas pats ir tiek pat maisto kaip ir anksčiau. Žarnyno floros pokyčiai taip pat gali sukelti/skatinti uždegiminius procesus, bei įtakoti imunitetą.

Tyrimo autoriai žiūrėjo, kaip pasikeitė tyrimo dalyvių žarnyno bakterijos, buvo analizuojama bakterijų DNR bei sudėtis/rūšys. Buvo nustatyta, kad linų sėmenų naudojimas pakeitė žarnyno bakterijų balansą/sudėtį - padaugėjo gerų bakterijų skaičius ir sumažėjo blogų. Nuodijimas L. paracasei žarnyno bakterijų balansui reikšmingos įtakos neturėjo. Nuo jos net nepadidėjo lactobacillus rūšies bakterijų (randama fermentuotose pieno produktuose, kaip jogurte). Tyrimo kritikai mano, kad geresnis efektas butu buvęs jei L. paracasei , būtų naudojama kartu su jogurtu, o ne kapsulėje. Taip pat reikia pažymėti, kad toje kapsulėje buvo tik vienos rūšies bakterijos, kai geri probiotikų papildai turi bent keletą skirtingų bakterijų rūšių.

Linų sėmenys taip pat pagerino insulino jautrumą, bet tyrimo dalyviai mano kad tai nesusiję su žarnyno bakterijos pokyčiais.

Kodėl linų sėmenų nuoviras sugebėjo pakeisti žarnyno bakterijas?

Gerai žinoma, kad geros žarnyno bakterijos maitinasi skaidulomis, kurias fermentuodamos pasigamina sau maisto bei kitų reikalingų medžiagų, kai kurias medžiagas mūsų organizmas net sugeba pasisavinti. Skaidulų turi įvairūs grūdiniai produktai, vaisiai ir daržovės, kai gyvuliniai produktai skaidulų neturi. Tad kai valgoma daugiau skaidulų turinčio maisto, geros bakterijos pradeda sparčiau daugintis, ir taip pat išstumia/sumažina blogų bakterijų skaičių. Ir beje tokie pokyčiai žarnyno bakterijų balance įvyksta vos per kelias dienas. Pvz, nustojus valgyti mėsą ir kitą gyvulinį maistą vos po keleto dienų pakinta žarnyno flora, sumažėja kai kurie pro-vėžiniai rodikliai. Esant prastam žarnyno floros balansui taip pat klesti grybelis - Candida Albicans (kandida), jis ypač pasireiškia valgant daug cukraus ir saldumynų.

Tad galbūt, kad pagerinti žarnyno flora geriau naudoti linų sėmenys bei kitus skaidulų turinčio maisto, nei jogurtus ar probiotikų papildus. Jei jau naudojama probiotikus, tai svarbu, kad juose būtų probiotikų (tai skaidulos, bakterijų maistas), arba bent jau kad dietoje būtų daugiau skaidulų. Čia nurodyta keletą geros kokybės žarnyno bakterijų papildų. Master Supplements ir Healthy Origins  (šiems papildams yra sąlygos) ir bei šitas http://www.bluerockholistics.com/product/pross.asp

Kita linų sėmenų nauda:

Linų sėmenys tai pat turi daug omega 3 riebalinių rūgščių (alfa linoleninė rūgštis), turi prieš-vėžinį poveikį ir t.t. Svarbu linų sėmenis pirkti nemaltus, nes malti jie greitai oksiduojasi ir tampa pavojingi. Geriausia malti su kavamale ir tik vienam kartui (1-2 šaukštai). Linų sėmenų aliejus gali būti naudingas, bet jis neturi skaidulų, ir turi tik omega 3 riebalinių rūgščių. Naudojant linų sėmenis aliejų svarbu kad jis būtų šviežias, nekartus. Jei kartus tai greičiausiai riebalinės rūgštys yra oksidavusi, ir tokio pasenusio aliejaus reikia vengti.

Straipsnis parengtas pagal:

Brahe et al. 2015. Dietary modulation of the gut microbiota - a randomised controlled trial in obese postmenopausal women. British Journal of Nutrition.

Andy, BSc Nutrition, MSc, working towards PhD

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
27.10.2019 laikas 18:02 Receptai – Patiekalai Vyniotinis Su Aguonomis: Gaminimo Receptas

Tokie vyniotiniai išeina be galo skanūs. Jie švelnūs, su skaniu įdaru ir labai gražia glazūros plutele. Šie vyniotiniai -tikra šventinio stalo puošmena ir puikus desertas. Mes naudosime aguonų įdarą.

Skaityti daugiau

16.06.2019 laikas 20:43 Receptai – Patiekalai Minkštos varškės spurgos

Senas labai skanių, minkštų varškės spurgų receptas. Gaminame. Varškės spurgos.

Skaityti daugiau

09.06.2019 laikas 14:49 Receptai – Patiekalai Pyragas prie arbatos per 5 minutes. Viską sumaišiau ir į orkaitę
Paprastas ir skanus naminis pyragas! Išsamų torto paruošimą žiūrėkite vaizdo medžiagoje.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 13:17 Poros santykių įtaka bendram kiekvieno žmogaus gyvenimo pasitenkinimui
Parama ir įkvėpimas: sveiki poros santykiai gali suteikti partneriams paramą ir įkvėpimą siekti savo tikslų. Abipusė parama, motyvacija ir supratimas gali padėti įveikti iššūkius ir pasiekti didesnių aukštumų. Lengviau judėti į priekį, kai yra tvirta...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 08:06 Japonijos tyrime nustatyta, kad mRNA injekcijos sukelia vėžį (žiniasklaidos užtemimas)

Naujai paskelbtas Japonijoje atliktas tyrimas patvirtina Jungtinės Karalystės profesoriaus Anguso Dalgleišo (Angus Dalgleish) nuogąstavimus dėl mRNA injekcijų, sukeliančių vėžį. Paskelbus tyrimo išvadas, australų profesorius Ianas Brighthope'a...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 07:24 Horoskopas balandžio 20 d.: pavojai Mergelėms, Dvyniams, Žuvims ir Šauliams

Šiandienos šeštadienis tęsia liūdesio ir taško už praėjusius laikus, tačiau prie šios puokštės dar prisideda Mėnulio ir Juodojo Mėnulio konjunkcija (susijungimas). Juodasis Mėnulis yra pagundų, pagundų, stipraus emocinio lauko, baimių ir toliaregi...

Skaityti daugiau