Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2016 » Kovo » 4

Marianų įdubos Čelendžerio gelmėje užfiksuoti paslaptingi garsai

Kaip įsivaizduojate giliausią vandenyno vietą Žemės planetoje? Taip, ten beviltiškai tamsu ir turėtų būti neįtikėtinai tylu. Turėtų... Tačiau Oregono universiteto mokslininkai pamėgino į 11 km gylio Čelendžerio gelmę Marianų įduboje nuleisti hidrofoną ir pasiklausyti tos "tylos". Tai, ką jie išgirdo, stebina ne tik plačiąja visuomenę - suglumo ir patys okeanografai.

Povandeninis garso įrašymo aparatas Čelendžerio gelmėje buvo paliktas keletui mėnesių. Hidrofonas snausti neturėjo kada: Marianų įdubos dugne vaitoja, gruma, pukši, ūžia, spengia – banginiai, seisminės bangos, laivai, žemės drebėjimai ir... kas ten žino, kas dar. Juk tai – viena sunkiausiai prieinamų planetos vietų.

Tik ne garso bangoms.

"Atrodytų, ten turėtų būti vienas tyliausių kampelių planetoje, – savo įspūdžiais dalijasi NOAA tyrimui vadovavęs okeanografas iš Oregono Robertas Dziakas. – Tačiau ten gerokai triukšmingiau nei įsivaizduojame. Jei atvirai, tylos ten beveik nėra – vien nepaliaujama žmonių veiklos ir natūralios gamtos garsų kakofonija."

Per visą okeanografijos istoriją į Čelendžerio gelmę Marianų įduboje netoli Mikronezijos yra nusileidę vos keletas povandeninių aparatų. Gelmė iš tikrųjų įspūdinga: net jei į ją panardintume aukščiausią planetos kalną Everestą (8448 m), jo viršūnę nuo vandenyno paviršiaus skirtų 2,6 km vandens sluoksnis.

Pastarasis ten apsilankęs žmonijos atstovas – režisierius Jamesas Cameronas. Jis specialiu povandeniniu aparatu į Čelendžerio gelmės dugną nusileido 2012-aisiais ir ten praleido apie porą valandų.

Marianų įdubon yra leidęsis ne vienas nuotoliniu būdu valdomas povandeninis aparatas ar stebėjimo instrumentas, tačiau R. Dziakas įsitikinęs, kad jo projekto metu užfiksuoti Marianų įdubos garsai gali būti pirmieji, įrašyti tokiame dideliame gylyje.

"Nuleisti į tokią gelmę garso įrašymo aparatūrą ir vėliau ją iš ten iškelti taip, kad įrašyta audio medžiaga liktų sveika, nėra paprasta", - pasakojo jis.

0,5 metro ilgio hidrofoną Sietle sukonstravo Oregono valstybinio universiteto inžinieriai Haru Matsumoto ir Chrisas Meiningas. Hidrofonas buvo gaminamas iš beveik 3 cm storio titano plokščių – jam teko atlaikyti nesuvokiamą slėgį, kuris akimirksniu sutraiškytų bet kokį tokiam slėgiui specialiai neparuoštą objektą – pradedant traukinio vagonu-cisterna (beje, vagoną-cisterną įspūdingai traiško ir mūsų planetos atmosfera), baigiant gal net ir tanku.

"Hidrofono giliau nei 1,6 km nesame gramzdinę", - pasakojo H. Matsumoto.

Kad būtų išvengta staigių slėgio pokyčių, garso įrašymo aparatas į Čelendžerio gelmę buvo leidžiamas pamažu ir dugną pasiekė per 6 val. NOAA Ramiojo vandenyno aplinkotyros laboratorijoje buvo sukurtas ne tik hidrofonas, bet ir jo inkaro sistema – ji nusileido 6 metrų atstumu nuo puraus dugno.

Prie 2015 m. liepą vykdytos misijos prisidėjo ir JAV Pakrančių apsaugos pajėgos, savanoriškai pasiūliusios laivą Sequoia. Mokslininkai prie hidrografo plūduro grįžo lapkritį: į dugną buvo paleistas specialus akustinis signalas, kuris įjungė atkabinimo mechanizmą ir povandeninis garso įrašymo aparatas pradėjo iš lėto kilti paviršiaus link.

Pradėję klausytis Čelendžerio gelmės įrašų, mokslininkai gerokai nustebo – ausinėse ir garsiakalbiuose pasigirdo ir štai tokių garsų:

https://soundcloud.com/user-629727076/cd2015-195-2145-bal-sbsmpx3

Marianų įduba yra aktyviame seisminiame regione, kur tektoninės plokštės palindusios viena po kita, todėl ten dažnai vyksta žemės drebėjimai. Jie girdėti ir garso įrašuose – jų grumėjimas labai panašus į pravažiuojančio traukinio sąstato ar sniego lavinos keliamą triukšmą.

Štai taip maždaug garso takelio viduryje skamba 5 balų pagal Richterio skalę žemės drebėjimas:

https://soundcloud.com/user-629727076/eq2015-195220110x5normal

O čia prieš žemės drebėjimą ūbauja banginis:

https://soundcloud.com/user-629727076/eqandbaleenwhale-2015-195220110x5normal

Kur kas aukštesnio registro ir ritmiškesni yra laivų skleidžiami garsai. Netoli Čelendžerio gelmės esanti Guamo sala yra viena pagrindinių transokeaninio laivybos kelio stotelių, todėl laivų triukšmas gelmėje sklinda kone nuolat:

https://soundcloud.com/user-629727076/cd-ship

Labai įspūdingai mokslininkams nuskambėjo jūros žinduolių skleidžiami garsai – išgirsti jų ten mokslininkai nesitikėjo. Banginiai labai retai neria giliau nei 1,5 km. Tačiau jų vaitojimai Čelendžerio gelmėje girdimi labai aiškiai.

https://soundcloud.com/user-629727076/cd2015-195-215010-balodo-132sbsmpx5

Hidrofonas 11 km gylyje užfiksavo ir akustinį taifūno šėlsmą – stichija siautėjo už 300 km į šiaurę nuo Marianų įdubos. "Tai buvo galybė energijos, beprotiškai stiprus vėjas, didžiulės bangos – audros triukšmas tada persmelkė visa ką", - pasakojo R. Dziakas.

Akustinio stebėjimo rezultatai byloja, kad žmogiškos kilmės triukšmas girdimas net ir atokiausiuose planetos kampeliuose. Ateityje mokslininkai planuoja hidrofonais klausytis garsų po Arkties ledo kepure ir palyginti triukšmo intensyvumą iki tirpsmo ir ledo kepurei ištirpus.

Į Čelendžerio gelmę Oregono okeanografai ketina grįžti 2017-aisiais – šįkart ne tik su hidrofonu, bet ir su specialia filmavimo kamera.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
07.06.2019 laikas 18:44 Receptai – Patiekalai Purūs ir švelnūs sausainiai „Varškės švelnumas“. Labai skanus
Šie sausainukai tiesiog ištirpsta burnoje! Labai skanūs, jums patiks. Labai tinka prie arbatos! Skanaus!

Skaityti daugiau

28.08.2019 laikas 19:16 Receptai – Patiekalai Sausainiai “Karakumas”
Dažnai kepiau šį skanėsta, bet nežinojau, kad jis vadinamas “Karakumas”. Kaip iškepti sausainius „Karakumas“.

Skaityti daugiau

08.06.2019 laikas 15:08 Receptai – Patiekalai Gardūs pyragėliai su bulvių įdaru

Gardžių pyragėlių su bulvių įdaru receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau