Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2016 » Balandžio » 11

Melatoninas ir jo gamyba

Gamta apdovanojo mūsų organizmą įrenginiu, gebančiu priimti šviesos signalus ir paversti signalais, kurie valdo mūsų organizmo ritmus. Centrinė šio įrenginio dalis – epifizis (kankorėžinė liauka) mūsų smegenyse. Jo pagrindinė funkcija – informacijos apie šviesą perdavimas iš išorės į organizmo vidų, ko pasėkoje yra palaikomi fiziologiniai ritmai, užtikrinantys prisitaikymą prie aplinkos.

Šviesos informacija, priimta ypatingomis akių tinklainės ląstelėmis, neuronais  perduodama į epifizį. Tamsoje šie signalai skatina noradrenalino išsiskyrimą, kuris dirgina epifizio ląstelių membranų receptorius, stimuliuodamas melatonino sintezę epifizyje. Melatoninas – pagrindinis epifizio hormonas gaminamas iš amino serotonino, kuris susidaro iš su maistu gaunamos aminorūgšties triptofano. Fermentų, dalyvaujančių  triptofano vertime į serotoniną, slopinamas šviesa. Štai dėl ko šis hormonas gaminamas tamsiu paros metu. Dieną jo koncentracija kraujyje minimali, naktį – maksimali.

Melatoninas

Melatoninas

Melatoninas gaminamas ne tik epifizyje. Jis gaminamas ir kirmėlinėje ataugoje, kitose žarnyno dalyse, kepenyse, inkstuose, tulžies pūslėje, kiaušidėse, placentoje, užkrūčio liaukoje, leukocituose, trombocituose ... Ne epifizyje pagamintas melatoninas naudojamas pagaminimo vietoje. Kol kas nėra išsiaiškinta ar ne epifizyje gaminamas hormonas yra reguliuojamas šviesos.
 Jeigu epifizį prilyginsim kūno laikrodžiui, tai melatoninas atitiks švytuoklę. Mūsų kūnas matuoja laiką šiuo unikaliu saulės laikrodžiu – paromis. Ir tai vėl cikliškai pasireiškianti priešybių vienybė – diena ir naktis.
Visus biologinius ritmus valdo hipotaliamas(pogumburio liauka), kuriame yra visi «laikrodiniai» genai (Per1, Per2, Per3, Cry-1, Cry-2, Clock, Bmal1/Mop3, Tim ir kt.). Šviesa tiesiogiai įtakoja tuos iš jų, kurie atsakingi už cirkadinius ritmus. Šie šviesos įtakojami genai reguliuoja ląstelių dalijimosi ciklus ir apoptozę(ląstelės susinaikinimą). Hormonas-tarpininkas nunešantis valdymo signalus į ląsteles ir yra melatoninas. ląstelės reaguoja ne tik į jo kiekį, bet ir į  to kiekio trukmę – naktinės sekrecijos laiką. Be to melatoninas užtikrina endogeninių bioritmų adaptaciją prie nuolat besikeičiančių aplinkos sąlygų. Šis hormonas randamas pas visus – nuo žmogaus iki pirmuonio ir jo rolė juose yra tokia pati.
 
Bioritmų sinchronizacija
pav. Bioritmų sinchronizacija.
 
Melatoninas tirpsta ir vandenyje, ir riebaluose, todėl lengvai įveikia visus audinių barjerus, lengvai prasiskverbia pro ląstelės membraną. Apeidamas signalinių molekulių ir receptorių sistemą, sąveikaudamas su ląstelės branduolio ir membraninias receptoriais, jis įtakoja ląstelės vidinius procesus. melatonino receptoriai aptikti hipotalamuso branduoliuose, akių tinklainėje ir kituose audiniuose.
 Sveiko vaiko organizme melatonino kiekis didėja iki vienerių metų amžiaus ir toks palaikomas iki brendimo. Mažų vaikų organizme naktį šio hormono yra 40 kartų daugiau , nei dieną. Lytiškai suvrendus, šis santykis sumažėja iki 10. Nuo melatonino kiekio priklauso ir lytinis brendimas – jei jo kiekis išlieka didesnis, bredimas sulėtėja.
 Melatoninas įtakoja  miegą ir sapnus – jis dalyvauja aktyvaus ir pasyvaus miego stadijų trukmės reguliavime. Dėl melatonino gamybos sutrikimų vyresniame amžiuje vyksta įvairių hormonų gamybos desinchronizacija, kūno temperatūros reguliavimo sutrikimai, miego sutrikimai.
 
Melatonino grafikas
 
 Jei epifizis organizmo saulės laikrodis, tai šviesos -tamsos periodų pokyčiai atsiliepia ir organizmo senėjimo greičiui. Išradus elektros apšvietimą ir sutrikdžius taip organizmo laikrodį, padaugėjo įvairių susirgimų, nes šviesa naktį neleidžia gaminti pakankamą kiekį melatonino. Kūno dengimas drabužiais irgi daro įtaką melatonino gamybą ne epifizyje. Tyrimai rodo, kad 100 liuksų stiprumo šviesa visiškai sutabdo melatonino gamybą epifizyje.

dismenorėja
Dėl šviesos nakties metu sutrinka ir moterų reprodukcinė funkcija – dismenorėja.

Saulės šviesos spektras
pav. Saulės šviesos spektras ir tinklainės kūgelių ir strypelių(balta linija)  jautrumas skirtingo dažnio bangos ilgiams.

Melatoninas yra stiprus antioksidantas. Jis neutralizuoja hidroksilo radikalus aktyviau, negu tokia antioksidantai, kaip glutationas ir manitolis, o peroksido radikalų atžvilgiu jis yra du kart stipresnis, negu vitaminas E.

Pastovus apšvietimas paros bėgyje: slopina melatonino gamybą, didina prolaktino gamybą(Prolaktinas svarbus seksualiniam potraukiui, erekcijai, ejakuliacijai, vaisingumui, menstruacinio ciklo sureguliavimui, kaulinio audinio tankiui, širdies ir kraujagyslių sistemai.  Padidėjus prolaktino koncentracijai kraujyje, tiek vyrams, tiek moterims gali vystytis osteoporozė , atsirasti išskyrų iš pieno liaukų, jos gali padidėti. Vyrams gali vystytis nevaisingumas, moterims - menstruacinio ciklo sutrikimai ar jų visiškas išnykimas), padidėja  hipotalamuso blokavimo estrogenais slenkstis, padaugėja aktyvių deguonies formų gamyba. Stimuliuoja : pieno liaukų onkologiją, aterosklerozę.

 Melatoninas efektyvus sisteminiame, organiniame, ląsteliniame, subląsteliniame lygiuose ir stabdo senėjimą ir vėžinių susirgimų vystymąsi. Sisteminiame lygyje melatoninas mažina hormonų gamybą, kurie įtakoja šiuos procesus, stimuliuoja imunitetą, apsaugo nuo metabolinio sindromo. Tuo pat metu slopinama deguonies laisvųjų radikalų gamyba ir aktyvuojama antioksidacinė apsauga. Jis slopina ląstelių proliferacinį aktyvumą ir padidina apoptozę augliuose, bet sumažina ją nervų sistemoje, slopina fermento telomerazės aktyvumą. Genetiniame lygyje melatoninas slopina mutagenus ir klastogenus, o taip pat slopina onkogenų ekspresiją:
 

Melatonino gamybos sumažėjimas
Epifizio funkcijos slopinimas nuolatiniu apšvietimu aplinkoje stimuliuoja kancerogenezę, tai yra auglius. Melatoninas įtakoja nemigą, skrandžio ir dvylikapirštės žaizdas, hipertoniją.

 Epifizio (kankorėžinės liaukos) hormonas – melatoninas, daugiau kaip 5000 publikacijų autorių nuomone,  remiantis tūkstančiais jo panaudojimo atvejų onkologinių ligų gydyme, vaidina unikalų vaidmenį: padeda limfo- ir leukocitams atpažinti vėžines ląsteles ir laiku su jomis kovoti. Kol kas oficialioji medicina melatoniną rekomenduoja naudoti po chemo- ir spindulinės terapijos, tam, kad sumažinti šio „gydymo“ padarinius
Faktai apie melatoniną:                                         

• kritimas iki 20 % lygio nuo maksimumo (apie 60-tus gyvenimo metus) atveria kelią onkologiniams susirgimams;                                                                                                            
• melatonino lygis pas onkologinius ligonius visada žemesnis 20 %.

Melatoninas turi dar dvi svarbias funkcijas:                                                     

• jis padeda greitai adaptuotis prie vietinio laiko judant erdvėje;  
• staigiai pakeitus laiko juostą normalizuoja miegą, padarydamas jį moksliškai pagrįstu – miego trukmė tampa 1,5 valandos kartotine: pradžioje jums reiks 7,5 valandos, vėliau pakaks ir 6 valandų.

Dabartinė medicina pripažino, kad žmogaus gyvenimo trukmė priklauso nuo organizmo endokrininės sistemos veiklos ir jos stovio, kuris priklauso nuo skydliaukės, kankorėžinės ir užkrūčio liaukų. Kepenų veikla irgi priklauso nuo tų trijų liaukų.
Žinomi faktai:

• vidutinio amžiaus moterims, pradėjusioms vartoti melatoniną, ėmė „tirpti“ augliai krūtyse – pradingdavo mastopatija;
• toms moterims, kurios turėjo nedideles cistas, fibromas ir fibromiomas, pradėjus vartoti melatoniną, šios problemos dingdavo;
• padėdavo ankstyvose prostatos adenomos stadijose;

Esant ekstremalioms sąlygoms – badavimas, sunkus fizinis darbas ir t.t., melatonino organizme gaminama daugiau.

Išvada: esant endokrininiams sutrikimams, kankorėžinė liauka blogai funkcionuoja ir sutrinka melatonino gamyba.
Melatonino kiekis kraujo serume galėtų būti vienu iš vėžio diagnozavimo faktorių.

Melatonino yra ... vyšniose. Plačiau apie tai " EATING MELATONIN-RICH CHERRIES ARE ‘‘NATURAL” WAY TO RESET YOUR BODY CLOCK WHEN CROSSING TIME ZONES".
Melatoninas gaminamas tabletėmis ir skystoje formoje. Vienas iš pavadinimų receptinio vaisto su juo - Circadin. Be priešvėžinių savybių melatoninas kartu su kitais hormonais sugeba organizmą jauninti – melatonino ir prohormono dehidroepiandrosterono(DHEA) tandemas sugeba grąžinti mėnesines moterims, kurioms virš 60-ties ir šis ciklas buvo nutrūkęs. Tik ar standartinio mąstymo žmogų tai nudžiugins?

Komentarai:

1. Kai kurių tyrimų duomenimis, elektromagnetinių bangų poveikis sumažina melatonino gamybą organizme beveik perpus. Šiame straipsnyje rašoma:< • kritimas iki 20 % lygio nuo maksimumo (apie 60-tus gyvenimo metus) atveria kelią onkologiniams susirgimams; • melatonino lygis pas onkologinius ligonius visada žemesnis 20 %.> tad yra verta apsidairyti savo aplinkoje . Net jei kažkoks elektrą naudojantis prietaisas ir išjungtas, tačiau jo kištukas neištrauktas iš rozetės, jis vis dar sukuria apie save EM lauką, todėl šalia lovos, metro atstumu, neturėtų būti tokių dalykėlių.... http://www.feb.se/EMFguru/Research/emf-emr/EMR-Reduces-Melatonin.htm
 
2. Nebūtina tiek toli, pakaks apsidairyti, kad jų nebūtų keletą šimų metrų atstumu ir turėtų pakakti sveiko proto jų nepasistatyti savo namuose ( Wi-Fi, DECT phone). Melatonino gamybos/išsiskyrimo sutrikimai prasideda kai aplinkoje yra 0.02µW/cm2... Mobilkė gali veikti (jei labai jos reikia)jei aplinkoje yra 0.000002µW/m2 (tai tik dvigubai daugiau už radijo bangų foną ikimobilinėje eroje) , tad visai realus mokslininkų (BioInitiative Group) reikalavimas kad būstuose būtų taikoma 0.01 µW/cm2 leistina norma . Dabar Lietuvoje leidžiama 10 µW/cm2 µW/cm2 arba 1000000µW/m2 ( padalykite šitą skaičių iš buvusio natūralaus fono 0.000001µW/m2 gal suprasite kiek pakeistas mūsų aplinkos fonas ) "Both human and animal circadian rhythms are driven by the day/night cycle and are synchronized with natural geomagnetic electromagnetic fields. The major control gland over this natural cycle is the pineal gland which secretes the neurohormone melatonin. During the day, light falling on the eye’s retina produces signals which are biochemically amplified to stimulate the pineal gland to reduce its melatonin output. At night the absence of light with sleep stimulates the pineal gland to produce melatonin. The circadian production of melatonin is thought to control important processes in the eyes, including restoration of rods (for night vision) at the end of the night, and renewal of cones (for colour vision) at the end of the day. One theory on how man made EMF’s may affect the pineal gland is that the pineal gland may ’sense’ EMF’s as light and therefore reduce melatonin production." "I have no doubt in my mind that at the present time the greatest polluting element in the earth's environment is the proliferation of electromagnetic fields. " - Robert O. Becker, M. D.
 
3. Šviesa yra elektromagnetinės bangos ir ta, matoma šviesa, sustabdo/nutraukia melatonino gamybą išaušus. Lygiai taip pat, kaip ir i šviesą, organizmas reaguoja į elektromagnetines bangas iš elektros ar bevielio ryšio prietaisų, todėl, prieš griebdamiesi gerti dirbtinį melatoniną, apsidairykite savo lovos aplinkoje- kiek jus miegant gali veikti vieno ar kito prietaiso elektromagnetinės bangos ( bevielio ryšio įranga, ar TV stovintis kaimyno bute, taip pat gali turėti tam įtakos).
 
4. Labai tinkamas straipsnis. Viskas priklauso nuo mąstymo ir gyvenimo būdo. Apie melatonino įtaką gyvybiniams procesams man teko girdėti jau prieš 20m. Dar tada rusų mokslininkai sukūrė tam tikrą plastikinį skafandrą su adatėlėmis. Nuskridus lėktuvu į USA ir staiga pakitus laiko juostai, adaptacijai buvo panaudotas tas skafandras, kuris, jį pripūtus oro su paprastu siurbliu, savo plastmasinėmis adatėlėmis visame kūno paviršiuje sukeldavo skausmą. Manau daugumai teko girdėti apie Kuznecovo aplikatorius? Po 1-2 seansų po 3-5min. kūnas tuoj pat adaptuodavosi prie naujo laiko, naujų oro sąlygų ir beje maisto. Kaip matome kažkas tuo puikiai naudojasi. Be to, kaip meditacijų mokytojas, galiu pasakyti, kad meditacijų metu taip pat padidėja melatonino gamyba ir beje visame kūne. Jei kam įdomu info daugiau tai aurelijus369@gmail.com Beje. išorinis melatonino vartojimas nemanau, kad yra išeitis.Tai gali įtakoti naujų problemų atsiradimą.Na,dar teko susidurti su info, kad Amerikoje mokslininkai įaugina gyvūnams mikroschemas į smegenis ir siunčia elgesio komandas. Tinkamai įvykdžius komandą, išsiskiria daugiau melatonino? Tai per TV rodė, kad "geriausių norų" vedini padėti neįgaliems žmonėms,kuriamos mikroschmemos, kurių pagalba žmonės galės valdyti išorėje esančias mašinas, bet tuos tyrimus finansuoja ganybos ministerija. Ateities kariai-kiborgai kuriami. Bet tai ne į temą :-).
 
5. Prieš puolant gerti melatonino preparatus siūlyčiau pasitikrinti jo sąveika su kitais jūsų geriamais vaistais (ypač atkreipiant dėmesį i antidepresantus). Daugiau info apie melatonino preparato ir kitu vaistu sąveika galima rasti čia http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/circadin/H-695-PI-lt.pdf
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://homosanitus.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.09.2018 laikas 08:07 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai kraujavimo stabdymui
Kraujavimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai kraujavimo stabdymui, kraujavimas, receptai kraujavimui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, ...

Skaityti daugiau

02.11.2017 laikas 08:52 Receptai – Patiekalai Svogūnas, žąsų taukai gydo bronchitą

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Bronchitas. Ingredientai: Svogūnas, Žąsų taukai

Skaityti daugiau

01.11.2017 laikas 17:22 Receptai – Patiekalai Morka, pienas gydo bronchitą
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Bronchitas. Ingredientai: Morka, Pienas

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.03.2024 laikas 08:48 Kaip pagaląsti tarką: ji bus kaip nauja

Tačiau laikui bėgant tarka pradeda blogiau tarkuoti, jos ašmenys nusitrina. Tačiau neskubėkite tarkos išmesti. Iš tikrųjų virtuvės įrankius galite galąsti patys. Šiam tikslui pravers priemonės, kurias turi kiekviena namų šeimininkė.

...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:29 Senovės ateiviai: žmonių ir "dievų" maišymas

Visuose pasaulio religiniuose tekstuose randame keletą bendrų dalykų, susijusių su senovės būtybių iš dangaus apsilankymais. Graikų ir romėnų imperijų mitologijoje skaitome apie titanus, milžinus, kurie buvo "dievų" ir jų žmogiškų žmonų ...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:19 100 dienų po vandeniu mokslininką atjaunino 20 metų

Į pensiją išėjęs karinio jūrų laivyno naras Džozefas Dituri pateko į laikraščių antraštes, kai 2023 m. kovo 1 d. ėmėsi novatoriško eksperimento. Dituri apskaičiavo, kad 100 dienų, praleistų Atlanto vandenyne maždaug 9 metrų gylyje po vandeniu, gal...

Skaityti daugiau