Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2015 » Rugsėjo » 19

Miestai - tuneliai Mėnulio gelmėse

Kodėl žmonės iki šiol nekolonizuoja Mėnulio? Svarbiausia priežastis yra agresyvi išorinė aplinka - šaltis, kosminė radiacija ir meteoritų pavojus. atrodo, kad mokslininkams pavyko sugalvoti, kaip padaryti saugų būsimų kolonistų gyvenimą.

Lavos tuneliai

Daugelyje Žemės regionų, kur anksčiau buvo didelis vulkaninis aktyvumas, yra išsišakojusių lavos tunelių tinklai. Tai ilgi kelių metrų skersmens urvai, atsiradę dėl didelio slėgio, susidariusio tekant lavai.

Panašūs lavos tuneliai išliko ir Mėnulyje iš tų laikų, kai tenai buvo aktyvūs ugnikalniai. Tiesa, jie gana žymiai skiriasi nuo mūsų planetoje esančių tunelių. Visa tai susiję su gravitacija, kuri mūsų planetos palydove yra žymiai mažesnė. Kažkada seniai išsiveržusi lava Mėnulio gelmėse sukūrė didžiulio skersmens ir ilgio tunelius.

Būtent šiuos tunelius mokslininkai ir siūlo panaudoti kolonistų gyvenvietėms įkurti. Tik dar neseniai buvo neaišku, ar šie pakankamai tvirti lavos tuneliai Mėnulyje. Tačiau buvo atlikta keletas eksperimentų, kurie atsakė į šį klausimą.

Tvirti ir patikimi

įėjimai į lavos tunelius buvo aptikti dar 2009-ais metais, kai buvo gautos nuotraukos iš japonų gamybos aparato Kaguya. Apvali 65 m skersmens ir ne mažiau 80 m. m gylio įduba veda į milžinišką ertmę - urvą, kurio skersmuo ne mažiau 370 m. Tyrimai suteikė galimybę padaryti prielaidą, kad po Mėnulio paviršiumi egzistuoja didžiulė išsišakojusių „triušio urvų“ sistema.

Ar pakankamai tvirti šie urvai? Moksliniai duomenys, gauti iš GRAIL palydovo, rodo, kad daugelio Mėnulio lavos tunelių skersmuo yra didesnis nei kilometras! Tunelių tyrimą atliko Perdju (Purdue) universiteto (JAV) tyrinėtojų grupė, vadovaujama Deivido Bleiro (David BIair). Paaiškėjo tai, jeigu lavos tuneliai pagal kai kuriuos kriterijus bent kiek atitinka savo analogams Žemėje, tai jie yra absoliučiai tvirti net iki 5 km skersmens. Tai reiškia, kad tokie tuneliai gali būti panaudojami kolonistų bazėms Mėnulyje kurti.

Tai labai reikšminga naujiena. Juk dabar prieš kolonizavimą nereiktų didelio masto grunto paruošimo darbų, kaip buvo manoma anksčiau. Pirmųjų Mėnulio gyventojų paslaugoms jau paruoštos natūralios ertmės, kuriose galima statyti ištisus miestus su šimtais tūkstančių gyventojų. Suprantama, tik tam reikia sukurti būtiną infrastruktūrą.

Naujos galimybės

Aišku, kad nuo milžiniško meteorito neapsaugos joks urvas. Tačiau tikimybė, kad didžiulis kosmoso kūnas pataikys būtent į tą vietą, kur įkurtas požeminis miestas, gana maža. O nuo nedidelių objektų lavos tunelis tikrai yra patikima apsauga. Taip pat ir apsauga nuo kosminės radiacijos.

Mėnulio tuneliuose visą laiką laikosi apie 30°C temperatūra. Palyginus su -150°C naktį ir +100°C dieną paviršiuje, tai tikrai visiškai komfortiškos sąlygos.

O svarbiausias dalykas yra tai, kad lavos tuneliai gali būti labai svarbaus resurso - vandens - rezervuarais. Vandens molekulės galimai susiformavo dėl Saulės vėjo poveikio, kuris iš Saulės karūnos atnešė jonizuotas daleles ir kurios sureagavo su deguonimi, kurio atsargos užšaldytos Mėnulio uolose.

Nors tai ir skamba panašiai į tiesą, tačiau tai kol kas tėra tik tyrinėtojų iškelta prielaida. Ar lavos tuneliai iš tiesų gali būti ta vieta, kurioje galės įsikurti kolonistai, sužinosime tik tuomet, kai milžiniškuose urvuose pabuvos žmonės ar bent jau specialiai nuskraidinti aparatai.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
10.07.2019 laikas 21:12 Receptai – Patiekalai Cepelinai su varške
Gaminame namuose. Cepelinai su varške. Skanių tradicinių cepelinų su varške receptas. Cepelinai tiekiami su spirgučiais ir grietine arba sviesto-grietinės padažu. Skanaus!

Skaityti daugiau

26.10.2019 laikas 14:16 Receptai – Patiekalai Labai Skanūs Sausainiai Iš Varškės

Skanūs, sluoksniuoti, paprastai pagaminami naminiai sausainiai nė vieno nepaliks abejingu. Greit paruošiami ir be jokių problemų.

Skaityti daugiau

04.09.2019 laikas 14:34 Receptai – Patiekalai Receptas tiems, kurie nori skanių kotletų, bet tingi stovėti prie viryklės!

Aš gaminu būtent taip! Šis receptas skirtas tiems, kurie nenori stovėti prie viryklės ir tuo pačiu metu nori gauti skanius, sultingus kotletus.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau