Matant garsius ir žinomus žmones neretai atrodo, kad šlovė, pinigai ir laimė juos lydėjo nuo pat gimimo. Sunku įsivaizduoti, kad kai kurie žymiausi pasaulio žmonės kažkada buvo benamiai, kurie miegodavo tiesiog gatvėse ar prieglaudose. Jie tapo tikrais įkvėpimo šaltiniais ir susikrovė didžiulį turtą.

Charlie Chaplin – gatvėje gyvenęs vunderkindas

Šios legendinės kino asmenybės gyvenimas buvo sunkus. Vaikystę praleido su alkoholiku tėčiu bei psichikos ligą turinčia mama, kuri pardavinėdavo savo kūną ir mušdavo sūnų. Jis patyrė nuolatinį skurdą ir nepriteklių. Kai sulaukęs 12 metų amžiaus jis tapo našlaičiu buvo išsiųstas į vaikų globos

Milijonieriais tapę benamiai

namus, tačiau iš jų pabėgo. Apsigyvenęs gatvėse dainuodavo, vaidindavo ir sugebėdavo pragyventi už paaukotus pinigus.

Halle Berry – pabėgusi ieškoti laimės

Ši aktorė dabar geriausiai žinoma dėl pelnyto „Oskaro“ apdovanojimo, šelmiškos šukuosenos bei karjeros mados pasaulyje. Ji viena iš žinomiausių Holivudo žvaigždžių, uždirbanti milijonus JAV dolerių ir galinti džiaugtis kasdiene prabanga. Tačiau mažai kas žino, kad šiai aktorei yra tekę gyventi asocialių žmonių prieglaudoje. Būdama 20 metų Halle pabėgo iš namų ir išvyko į Čikagą siekti aktorės karjeros. Jos mama nepritarė tokiai dukros karjerai ir nepadėjo siekti svajonių, tad neturėdama pinigų, darbo ar kito pragyvenimo šaltinio mergina apsigyveno prieglaudoje. Viename interviu ji yra sakiusi, kad ši gyvenimo patirtis išmokė, jog visko siekti reikia pasikliaunant tik savo jėgomis bei sunkiu darbu.

Jim Carrey – likimo skriaustas vaikas

Šis aktorius prajuokintų net patį didžiausią surūgėlį. Tačiau jo paties gyvenimas nebuvo lengvas, vaikystėje gyveno skurdžiai, tėvai išsiskyrė. Kai jam buvo 16 metų, mama smarkiai susirgo. Būdamas dar visai jaunas jis metė mokyklą, pradėjo dirbti ir neišgalėdamas apmokėti sąskaitų drauge su mama išsikėlė gyventi į mažą autobusiuką, kuris stovėdavo vyresniosios sesers namo kieme. Nors istorija gali pasirodyti labai liūdna, aktorius sako, kad šis gyvenimo laikotarpis buvo labai naudingas ir būtent jo dėka jis įgavo tokį puikų humoro jausmą.

Sylvester Stallone – nieko neturėjęs benamis

Šis bene kiekvienam gerai žinomas aktorius praeityje neturėjo kur gyventi ir naktis leisdavo Niujorko autobusų stotyje. Po skyrybų su žmona jis visiškai neturėjo pinigų ir gyveno skurde iki tol, kol nusifilmavo pornofilme bei uždirbęs 200 JAV dolerių (176 eurų) pradėjo atsigauti finansiškai. Jam teko net parduoti savo mylimą šunį, kad galėtų nusipirki maisto.

Daniel Craig – svajonių siekęs skurdžius

Jis geriau žinomas kaip Džeimsas Bondas – vienas iš pačių ryškiausių ir garsiausių sukurtų personažų pasaulyje. Prieš šį vaidmenį Danieliui labai nesisekė. Jis buvo niekam nežinomas, niekaip vaidmenų negaunantis aktorius. Tuo metu jis gyveno Londone, miegodavo parke ant suoliuko, o dienomis vaikščiodavo į peržiūras. Tik gavęs trokštamą vaidmenį savo gyvenimą pakeitė kardinaliai.

Lil’ Kim – mokytis nenorėjusi maištininkė

Ši garsi Amerikiečių reperė turėjo išties sunkią vaikystę. Jos tėvai nepritarė mergaitės norui dainuoti. Nepaklususi ji vietoj mokyklos rinkdavosi įvairius koncertus bei dainų konkursus, tad tėtis ją išmetė iš namų. Likusi bename Lil’ Kim gyveno gatvėje ir apleistuose namuose, kurį laiką glaudėsi pas draugus. Jos pasiekta šlovė – didžiulio darbo ir atsidavimo rezultatas.

Carmen Electra – meile tikėjusi romantikė

Aktorė, modelis, dainininkė ir šokėja. Šios moters gabumo bei įvairiapusiškumo greičiausiai nepaneigs nė vienas. Tačiau gyvenimas jos nelepino – būdama 20 metų ji net gyveno gatvėje. Taip nutiko todėl, kad tuometinis jos vaikinas pavogė visas merginos santaupas ir pabėgo iš namų, palikdamas daugybę skolų. Gatvėje ji gyveno neilgai, tačiau įsitikino, kad šiame pasaulyje pasitikėti galima tik savimi.

Kurt Cobain – benamystę vertinanti žvaigždė

Šis žinomas muzikantas prieš išgarsėdamas buvo benamis, kuriam teko dienas leisti po tiltu, o miegoti naktimis įsilaužus į tuščias ligoninės palatas. Tačiau vyras labai nesureikšmina sunkaus laikotarpio ir sako, kad tai buvo puiki patirtis, išmokiusi vertinti turimus dalykus bei šalia esančius žmones.

Edward Christopher – kentęs skurdą vardan pripažinimo

Vienas garsiausių britų dainininkų, labiausiai žinomas „Ed Sheeran“ slapyvardžiu kažkada kentė didžiulį skurdą ir nepriteklių. Būdamas visai jaunas jis išvyko į didmiestį (Londoną) ieškoti laimės bei muzikinio pripažinimo. Neturėdamas pinigų ir draugų jis miegodavo po tiltu, autobusų stotyse, beveik nevalgydavo ir visą laiką skirdavo muzikai. Vaikinas išpopuliarėjo, kai jį pastebėjo garsus dainininkas Eltonas Johnas, vėliau padėjo įrašyti pirmąjį albumą.

Phil McGraw – ambicingas moksliukas

Jis geriau žinomas kaip Dr. Phil – vienas garsiausių Amerikos psichologų, kurio televizijos laida yra viena populiariausių šalyje. Daktaro vaikystė buvo sunki: jau 12 metų amžiaus ji drauge su tėčiu apsigyveno mašinoje, neturėjo pinigų buto nuomai ar valgiui. Tokiomis sąlygomis vaikinas baigė mokyklą ir net sugebėjo parašyti puikų bakalauro baigiamąjį darbą. Skurdžiai gyvendamas jis apsigynė magistrą, vėliau doktorantūrą bei tapo dažnu Oprah laidos konsultantu. Po kurio laiko jis pats pradėjo vesti savo autorinę patarimų laidą.

Jennifer Lopez – tėvų palaikymo troškusi svajotoja

Ši moteris – tikras įkvėpimo šaltinis. Dabar jos turtas siekia apie 300 milijonų JAV dolerių (264 milijonai eurų), tačiau buvo laikai, kuomet ji skaičiuodavo kiekvieną centą. Mergina nenorėjo mokytis universitete, troško šokti, tačiau jos tėvai tam labai nepritarė. Ji išėjo iš namų ir pradėjo mokytis vienoje šokių mokykloje. Viena žinomiausių šių dienų pasaulio moterų neišgalėjo nuomotis buto, tad persikėlė gyventi į šokių studiją. Karjeros aukštumų ji pasiekė kantrumu, sunkiu darbu bei atsidavimu.

Ella Fitzgerald – netekčių prislėgta legenda

Džiazo karaliene laikoma dainininkė kažkada išgyveno tikrą pragarą – jos mama mirė anksti, tėtis buvo nerūpestingas mafijozas, kuriam dukra mažai rūpėjo. Išsiųsta į mergaičių mokyklą joje ilgai neužsibuvo ir pabėgusi tapo bename. Trokšdama tapti dainininke ji pasirodydavo įvairiuose baruose, vėliau pradėjo dalyvauti rimtesniuose konkursuose. Moteris mirė 1996 metais, būdama viena žinomiausių pasaulio dainininkių. Jos atvaizdas puikuojasi ant JAV pašto ženklo.

Michael Jerome Oher – neįstengęs pamiršti praeities

Šis garsus amerikiečių futbolininkas vaikystėje gyveno išties skurdžiai. Jo mama buvo priklausoma nuo kreko, o būdamas dar paauglys vaikinas jau gyveno gatvėje, miegodavo ant suoliuko. Jis pats treniruodavosi žaisti futbolą, stebėdavo įvairių sportininkų treniruotes ir bandydavo juos atkartoti. Išgarsėjęs ir tapęs žinomu futbolininku jis pradėjo nemažai laiko skirti vesdamas prevencines paskaitas apie skurdą bei būdus jo atsikratyti.

Harry Houdini – išmaldos prašęs keistuolis

Vienas garsiausių visų laikų iliuzionistų iš namų pabėgo būdamas 12 metų amžiaus ir gatvėse praeivių maldaudavo jį paremti. Tokį gyvenimą jis pasirinko tikėdamas, kad pabėgęs į didesnį miestą jis taps žinomu iliuzionistu. Berniukas visaip uždarbiavo, kol galų gale jam pavyko įsidarbinti mago asistentu ir pradėti kilti karjeros laiptais.

Įdomu

  • Dažniausiai išgarsėję benamiai vertina savo patirtį ir visą gyvenimą aukoja nepasiturintiems žmonėms.
  •  Garsus aktorius Morgan Freeman yra sakęs: „Ar man visada taip sekėsi? Ne. Aš buvau benamis, taksistas, sunkvežimio vairuotojas. Aš dirbau bet kokį darbą, kuris suteikė galimybę prasimaitinti. Atsiminkite, jūs niekada nežinote, kas nutiks rytoj, tad nesijauskite turtingais“.
  • JAV gyvena daugiau nei 600 tūkst. benamių. Tai žmonės, kurie nuolatos gyvena ir miega gatvėse. Tačiau pagal būsto ir urbanistikos plėtros statistiką, kas trečias žmogus JAV yra bent trumpam buvęs benamis – miegojęs mašinoje ar lauke, neturėjęs, kur praleisti nakties.
  • Kas ketvirtas benamis – vaikas, kuris dėl blogų sąlygų yra pabėgęs iš namų.
  • Daugybė žmonių turi darbus ir kiekvieną dieną į juos eina, tačiau dėl labai didelių nuomos kainų ir mokesčių negali sau leisti gyventi bute, todėl renkasi mašiną ar parką.
  • Kas penktas benamis turi psichikos sutrikimų.