Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2015 » Balandžio » 28

Orų valdymas lazeriu tarsi juodoji magija

Ar yra toks dalykas, kurio negalima padaryti su lazeriu? Nuo deimantų pjaustymo iki modernių ginklų ar akių spalvos keitimo – atrodo, lazeriu galima padaryti viską. Ir dabar greta potencialių lazerių darbų sąrašo galima įrašyti šveicarų fiziko Jeano-Pierre'o Wolfo pavardę, kuris lazerio spindulį ketina panaudoti tam, kad pakeistų orus.

Iš pirmo žvilgsnio tai skamba tarsi juodoji magija, tačiau šveicarų fiziko taikomas būdas yra švaresnė pastaruosius kelerius metus naudotos „ debesų sėjos“ modifikacija. 2008 m. „debesų sėja“ panaudota Kinijoje, kuomet siekiant išvengti lietaus per Olimpinių žaidynių atidarymą, į dangų buvo paleistos raketos.

Tačiau kol kas sunku pasakyti, kiek ši technologija efektyvi. Be to, „debesų sėja“ negali apsieiti be chemikalų. O lazeriai yra visiškai nekenksminga alternatyva, kuomet naudojama vien tik lazerio šviesa.

Taigi kaip lazeris gali paveikti orą? Visai kaip ir „debesų sėjos“ metodas, šis leidžia sukurti debesis ten, kur jų nėra, paskatindamas kondensaciją. Natūraliai pasirodantys vandens garai kondensuojasi į lašelius, o tuomet susiformuoja ledo kristalai – taip debesys susidaro ir natūraliu būdu. Tokiu būdu „išvaloma“ atmosfera ir sumažėja tikimybė, kad vėliau toje vietoje lis.

„Mes jau galime sukurti debesis lazeriu laboratorijoje, tačiau ne makroskopiniu mastu. Taikant šią technologiją danguje nematyti artėjančio didelio debesies, nes lazeris nėra labai galingas ir yra daug techninių parametrų, kurių mes negalime kontroliuoti“, – CNN sakė profesorius.

Tačiau negalima sakyti, kad jo naudojamo lazerio galia menka – lazerio energija siekia vieną teravatą – tiek energijos pagamina visos Žemėje esančios elektrinės, tačiau energija gyvuoja tik trumpą laiką.

Technologija kol kas yra ankstyvoje bandymo stadijoje, tačiau kai ji bus ištobulinta, gali padėti reguliuoti orus ten, kur jie nepastovūs. Lazeriai galėtų sumažinti kritulius lietingose vietovėse ir paskatinti ten, kur klimatas labai sausas.

Dar vienas lazerių metodo privalumas prieš įprastinę „debesų sėją“ – juo galima sukelti ir žaibą. Iki šiol žaibą pavyko sugeneruoti tik debesyse.

Žaibo kontroliavimas arba elektros iškrovos generavimas norimoje vietoje padėtų sumažinti dėl žaibų patiriamą žalą. Kasmet žaibo padaroma žala vertinama šimtais milijardų dolerių. Be to, nuo žaibų kasmet nukenčia arba miršta tūkstančiai žmonių.

Oro valdymas ateityje galėtų padėti sumažinti klimato kaitos pasekmes. Pasak profesoriaus Wolfo, lazeriai gali būti panaudojami orų „taisymui“: uraganų, audrų ar potvynių sumažinimui.

Ši mokslininkų naudojama lazerių technologija gali būti pritaikyta ir kitose srityse – pakeitus lazerio spalvą galima nustatyti ir žudyti vėžines ląsteles be jokios arba su minimalia žala.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://15min.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
15.11.2019 laikas 18:18 Receptai – Patiekalai Virtuvė. Orkaitėje kepti varškėčiai su razinomis
Razinas užmerkiame šiltame vandenyje ir palaikome kor išmirks. Į dubenį dedame varškę, cukrų arba medų, miltus, kepimo miltelius, mušame kiaušinį. Viską išminkome ir pertriname blenderiu. Dedame nusausintas razinas, išmaišome....

Skaityti daugiau

19.08.2019 laikas 08:29 Receptai – Patiekalai Organizmo draugės – gervuogės
Dabar miškuose gausu įvairių uogų, taip pat ir gervuogių. Jos ne tik skanios, bet ir turi daug naudingų medžiagų. Be to, vartojamos kaip vaistas įvairioms ligoms gydyti. Gervuogėmis gardinami įvairūs desertai, kepiniai ir kokteili...

Skaityti daugiau

14.09.2018 laikas 07:59 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo kraujavimo iš nosies

Kraujavimas iš nosies liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo kraujavimo iš nosies, kraujavimas, nosis, vaistažoles, receptai kraujavimui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 17:21 Poltergeistas Grotono ūkyje, Konektikute
Veiksmo vieta - ūkis Grotono mieste, Konektikuto valstijoje, JAV. Ūkyje gyveno pagyvenusi pora, 70 metų ponas Hemstedas ir jo žmona, ramiai ir taikiai gyvenę santuokoje daugiau kaip 30 metų, ir 13 metų sūnėnas Frenkis Gardneris bei jo jaunesnis broli...

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 17:06 Zimbabvės šeima teigia, kad juos persekioja «nematomi goblinai»
Šeima iš Magwegvės (Magwegwe) miesto Bulawayo šiaurėje, Zimbabvėje, yra išsigandusi dėl nepaaiškinamų ir bauginančių reiškinių, vykstančių jų namuose.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 16:50 Tamsioji materija gali sukurti sprogstančias žvaigždes

Astronomai jau seniai spėliojo, kad paslaptingoji tamsioji medžiaga, sudaranti didžiąją dalį visatos, gali turėti didelę įtaką įprastai materijai. Naujas tyrimas rodo, kad tamsioji medžiaga gali būti pajėgi kurti sprogstančias žvaigždes.

...

Skaityti daugiau