Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Mistinės Vietovės Lietuvoje » 2016 » Birželio » 12

Panų (Mergų) kalnas

Tarp Plinkšių ežero ir Sruojos upės yra istorinis Mergų piliakalnis. Miške, šalia pagrindinio kelio "Telšiai - Seda" maždaug 10 - ajame kilometre stovi kryžius, kuris nurodo keliuką, kuriuo pasukus į miško gilumą atrasime Panų kalną, dar kitaip vadinamą Mergų kalnu (1996 m. gruodžio 23 d. įtraukta į Lietuvos Respublikos kultūros paveldo registrą). Panų kalnas - tai padavimais garsėjanti kalva, apaugusi pušimis, juosiama pelkių (pailga, smėlėta ir pušimis apaugusi kalva, kuri yra apie 210 m ilgio ir 100 - 150 m pločio, šlaitai nuolaidūs, 5 - 6 m aukščio).

Apie Panų kalną užrašyta keletą padavimų, bet dauguma jų siejami su švedų puolimais ir savo orumą saugojusiomis žemaičių mergelėmis. Ši vieta gilioje senovėje buvusi labai įtvirtinta; įruošta požeminių urvų - slėptuvių sistema. Kai XVII a. Žemaičių žemę užplūdo švedai ir žiauriai niokojo kraštą, piliakalnio slėptuvėje pasislėpusios apylinkės merginos ir jaunos moterys.

Panų kalno koplyčia

Švedai buvę nustebinti, niekur nerasdami jaunų moterų. Tačiau po kiek laiko jiems pavyko susekti slėptuvę. Jie užvertę urvo angą ir palaidoję apie 2000 merginų ir jaunų moterų. Nuo to laiko šis kalnas Mergų kalnu vadinamas. Žuvusiųjų atminimui ant jo pastatyta koplyčia. Piliakalnio papėdėje yra šaltinis, kurio vandeniu žmonės akis gydydavo.

Šiandien Panų kalne aukojamos Šv. Mišios. Maldininkai lanko kalnelį, sudeda aplink koplyčią kryžius ir kryželius, kad ir iš šakelių ar vytelių susuktus. Žmonės čia palieka savo rūpesčius, išsako prašymus, aplankę kalnelį jaučiasi dvasiškai stipresni.

Panų kalnas

Netoli Žemaičių Kalvarijos yra Panų kalnas; ant jo stovi koplytėlė, žyminti, jog, lietuviams kovojant su švedais, čia buvo gyvos palaidotos gretimuose kaimuose gyvenusios jaunos merginos. Šioje vietoje pradedami didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai (liepos 1–12 d.).

Manau verta apsilankyti šią vieta, juk tiek mes nedaug žinome apie musų Lietuvos istorija, mistines ir sakralines vietas.

Žinote, apie šios vietovės legendas, padavimus, stebuklus, senų žmonių pasakojimus! Pasidalinkite su kitais. Buvote tenai kas? Pateikite vaizdo, foto medžiaga. Turbūt daug kas ir nežinote, kokias nuostabias vietas turime Lietuvoje kurias verta aplankyti.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.05.2019 laikas 16:04 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kaip gydytis linų sėmenimis
Plaukų stiprinimui - išsiplovus plaukus, praskalauti linų sėmenų nuoviru - 2 šaukšteliai linų sėmenų užpilame dviem stiklinėm vandens, paviriname apie 10 minučių, leidžiame nusistovėti bei atvėsti, tuomet nukošiame. Vočių gydymui ...

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 08:44 Receptai – Patiekalai Drėgnas šokoladinis pyragas “negriukas”!
Gardaus šokoladinio pyrago gamyba ir receptas. Drėgnas pyragas “negriukas”! Gardaus šokoladinio pyrago receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

23.08.2018 laikas 21:30 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Tonzilito gydymui
Tonzilitas liaudies medicinoje, Tonzilitas, liaudiškomis priemonėmis, receptai nuo tonzilito, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 20:48 H5N1 paukščių gripas rastas maisto prekių parduotuvių piene, nes pradedami Gateso finansuojamos vakcinos bandymai
Ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė valstijoms pasirengti "greitiems paukščių gripo tyrimams" po to, kai pasterizuotame piene iš maisto prekių parduotuvių buvo rasta H5N1 viruso fragmentų.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau