Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Istorijos Paslaptys » 2016 » Gegužės » 30

Paveikslai unikalūs istoriniai dokumentai

Mokslininkams didžiųjų dailininkų paveikslai yra ne tik meno kūriniai, bet ir unikalūs istoriniai dokumentai. Dėl realistinės tapybos meistrų pastabumo turime nuostabių liudijimų, kaip keitėsi pasaulis. Pasakojame apie keletą atradimų, kurie buvo padaryti nuodugniai tyrinėjant senųjų tapytojų kūrinius.

Atradimo esmė: paaiškėjo, kaip Tamboros vulkano išsiveržimas Indonezijoje (1815 m.) sukėlė globalinę ekologinę katastrofą.

1816 m. į istoriją įėjo kaip „metai be vasaros“. Europoje ir Šiaurės Amerikoje nusistovėjo rekordiškai šalti orai. Iki šiol šie metai lieka šalčiausi Žemės istorijoje per visą meteorologinių stebėjimų laikotarpį. Dėl šalnų sunyko derlius, grūdų kainos išaugo dešimtis kartų, Europoje kilo baisus badas. Graikų ir vokiečių mokslininkų grupė, vadovaujama profesoriaus Kristoso Zerefoso (Christos Zerefos) iš Atėnų akademijos, nutarė ištirti, kaip tais metais pasikeitė atmosferos sudėtis. K.Zerefosas ištyrinėjo 180 dailininkų, dirbusių 1500-1900 metais, tapytus peizažus. Jį domino pirmiausia saulėlydžiai. Saulėlydžio spalva priklauso nuo to, kaip ore esančios dalelės sklaido saulės spindulius. O pagal geltonos, raudonos ir žalios spalvos santykį galima nustatyti atmosferos užterštumo lygį. Profesorius įrodė, kad dangaus spalvos intensyvumas yra susijęs su vulkano išmetamų medžiagų apimtimi. Ryškiausiai šis efektas pasireiškė Kasparo Davido Frydricho (Caspar David Friedrich) ir Viljamo Ternerio (William Turner) kūryboje: jų XIX a. 3-ojo deš. peizažuose pradėjo rastis sodrios geltonos spalvos saulėlydžių. Tokie gamtos reiškiniai tapo rezultatu „vulkaninės žiemos“, Šiaurės pusrutulyje prasidėjusios dėl katastrofiško Tamboros vulkano išsiveržimo 1815 m., pražudžiusio per 70 tūkst. Sumbavos salos gyventojų.

„Moteris. Saulėtekis“ Kasparas Davidas Frydrichas (1774-1840), Vokietija. Paveikslas: „Moteris. Saulėtekis“ (1818 m.) ir kt. Mokslo sritis: atmosferos fizika.

Atradimo esmė: mokslininkai galėjo akivaizdžiai įsitikinti, kaip atrodė laukinis arbūzas ir kaip vyko jo selekcija.

Džeimso Ninhjuiso (James Nienhuis), Viskonsino universiteto augalininkystės fakulteto profesoriaus, mėgstama pramoga - vaizduojamojo meno muziejuose tyrinėti natiurmortus. „Yra nuostabu stebėti, kaip selekcija per pastaruosius 500 metų pakeitė vaisių ir daržovių išvaizdą, - sako mokslininkas. - Per žemės ūkio kultūrų istorijos seminarus aš studentams paprastai rodau 350 metų amžiaus arbūzą iš Džovanio Stankio (Giovani Stanchi) natiurmorto“. Dryžuotas vaisius, nutapytas italo dailininko, pastebimai skiriasi nuo šiuolaikinio giminaičio. Arbūzas paveiksle yra su stora žieve, o raudono minkštimo yra nedaug. Valgomoji jo dalis - tai 6 atskiros skiltys su sėklomis. Viduriuką, kuris, mūsų manymu, yra saldžiausia ir sultingiausia dalis, sudaro mėsingi balti plaušai. Vargu ar Dž.Stankis tapė neprinokusį arbūzą - juodos sėklos rodo, kad arbūzas jau sunoko. Dabartiniai arbūzai atrodo daug patraukliau, nes juose yra gerokai daugiau pigmento likopeno, kuris ir suteikia jiems ryškiai raudoną spalvą.

Natiurmortas su arbūzu ir vaisiais Džovanis Stankis (1608-1675), Italija. Paveikslas: Natiurmortas su arbūzu ir vaisiais (tarp 1645 ir 1672 m.). Mokslo sritis: augalininkystė.

Atradimo esmė: nustatyta, kada ir kur Europoje plito infekcinis reumatoidinis artritas.

Šiandien šia liga serga daugiausia senyvi žmonės: kas 20 žmogų pasaulyje, sulaukusį garbingo amžiaus, kamuoja skausmas smulkiuosiuose sąnariuose. Bet Atgimimo epochoje Europoje netikėtai kilo tikra šios europiečiams anksčiau nežinomos ligos epidemija, pakirsdavusi visai jaunus žmones. Šį fenomeną užfiksavo garsusis dailininkas Piteris Paulius Rubensas (Peter Paul Rubens). Būdingą rankos pirštų deformaciją galima matyti ir paveiksle „Trys gracijos“. Tapant visas tris kūningas gražuoles dailininkui pozavo jo antroji žmona Elena (dailininkas vedė 16-metę merginą, kai jam sukako 53-eji). Kai didysis flamandas baigė paveikslą, moteriai buvo jau 23-eji. Gydytojai tvirtina: kad sąnarių pažeidimai pasiektų tokį mastą, liga turėjo vystytis nuo paauglystės. O tai yra nesąmonė! Ši aplinkybė paskatino dr.Tjerį Eplbumą (Thierry Applebum) iš Briuselio universiteto atlikti tyrimą. Jis atkreipė dėmesį, kad reumatoidinio artrito simptomai pirmiausia atsiranda flamandų meistrų paveiksluose. Pats P.P.Rubensas gyveno Antverpene, dideliame uostamiestyje, kur dažnai užsukdavo laivai iš Naujojo pasaulio. O Amerikoje reumatoidinis artritas - „gimtoji“ liga. Alabamos valstijos teritorijoje buvo rasta šia liga sirgusių indėnų kapaviečių, datuojamų 4000-4500 m. pr.m.e. Europiečiai į Ameriką užvežė raupus, kurie pakirto milijonus indėnų, o atgal laivais į Europą buvo atplukdytas sifilis ir reumatoidinis artritas. Kadangi europiečiai neturėjo imuniteto šiai užjūrio rykštei, ji išplito kaip epidemija. Artritu sirgo ir pats P.P.Rubensas. Paskutiniais gyvenimo metais jis sunkiai nulaikydavo rankoje teptuką, didžiąją darbo dalį atlikdavo jo mokiniai, jis imdavosi tik svarbiausio darbo: piešdavo bendrą kontūrą, personažų veidus ir rankas. Dabar, laimė, tokios agresyvios artrito formos tapo didele retenybe - imunitetas išsitreniravo priešintis užkratui.

„Trys gracijos“ Piteris Paulius Rubensas (1577-1640), Flamandija. Paveikslas: „Trys gracijos“ (1638 m.) ir kt. Mokslo sritis: istorinė epidemiologija.

Atradimo esmė: dėl didelio cholesterolio kiekio ir aterosklerozės prasideda ankstyvas senėjimas.

Norint stebėti grupės savanorių senatvinius pakitimus, mokslininkui prireiks viso gyvenimo. Ar galima procesą paspartinti? Šis klausimas sudomino Džordžtauno universiteto medikus. Jie rėmėsi Rembranto (Rembrandt van Rijn) kūryba: dailininkas įvairiais gyvenimo laikotarpiais nutapė per 40 autoportretų. Realisto ranka, nepratusi pataikauti užsakovui, juolab sau, labai tiksliai pavaizdavo progresuojančios aterosklerozės požymius. Ypatingą gydytojų susidomėjimą sukėlė 1659 m. autoportretas. Tuo metu Rembrantui buvo vos 53 metai, bet jis atrodo gerokai vyresnis. Kairiajame smilkinyje aiškiai matoma sustorėjusi violetinės spalvos kraujagyslė, tikriausiai buvusi dailininką kamavusio galvos skausmo priežastis. Raukšlės po akimis ir vos pastebima balta dėmelė kairiajame vyzdyje taip pat rodo polinkį į šią ligą. Jis ją paveldėjo iš motinos, kurios portretuose tai pat matyti aterosklerozės požymiai.

Autoportretas Rembrantas van Reinas (1606-1669), Nyderlandai. Paveikslas: Autoportretas (1659 m.) ir kiti. Mokslo sritis: medicina.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://Respublika.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:
Temos

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
07.06.2019 laikas 11:50 Receptai – Patiekalai Gardžių čeburekų receptas

Gaminame. Čeburekai Kiaušinių trynius dedame į didesnį dubenį, išplakame, beriame druską, pilame šiltą vandenį ir išmaišome. Į tą patį dubenį dalimis sijojame miltus ir užminkome tešlą Ji gali atrodyti kietoka, bet aliejus turė...

Skaityti daugiau

30.10.2017 laikas 11:22 Receptai – Patiekalai Gudobelė ir paprastoji sukatžolė gydo stenokardija

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Stenokardija. Ingredientai: Sausos gudobelės uogos, Džiovinta sukatžolė, Verdantis vanduo.

Skaityti daugiau

21.08.2018 laikas 10:30 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai nuo žagsėjimo
Liaudies medicinos patarimai - kaip būti sveikiems ir išsaugoti sveikatą. Žagsėjimas liaudies medicinoje, Liaudiški patarimai nuo žagsėjimo, receptai nuo žagsėjimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medici...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:47 Doto piramidės paslaptys
Doto piramidė iškyla kaip jos kūrėjų išradingumo ir įgūdžių liudijimas. Kiekvienas kruopščiai sudėliotas akmuo, tiksliai apskaičiuotas kampas byloja apie senovės civilizacijos pažangias architektūros žinias.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 08:45 Senovės civilizacijų paslaptys ir mįslės: kas sugriovė senovės civilizacijas?
Žmonijos istorija skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau daugybė paslapčių ir mįslių lieka neišspręstos. Pasak visuotinai priimtos nuomonės, žmonija savo kelionę pradėjo kaip primityvi būtybė, palaipsniui evoliucionavo ir tapo vis protingesnė ir pajėges...

Skaityti daugiau