Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2016 » Birželio » 23

Pavojingi augalai, kuriuos laikome namuose

Tikriausiai kiekvienos šeimos namuose ant palangių žaliuoja ir įvairiaspalviais žiedais žydi augalai. Jie suteikia namams jaukumo, geros energijos, valo orą. Tačiau ar esate tikri, kad jūsų mėgstamos gėlės nėra kenksmingos jūsų ir artimųjų sveikatai bei augintiniams?

Pavojingų augalų grupės

Pavojingi namie auginami augalai į orą neišskiria jokių kenksmingų medžiagų, tačiau jų sultys, vaisiai, lapai gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų ar net mirčių. Pagal savo kenksmingumą, kambariniai augalai yra skirstomi į kelias grupes: ypač pavojingus, pavojingus ir nudeginančius odą. Ypač pavojingi yra stepukinių šeimos augalai: oleandrai, tinūtrai, tukviai, jostrai arba plumerijos. Pavojingos jų sėklos, sultys, stiebas. Odą nudegina dažniausiai aroninių šeimos augalai: anturiai, kaladžiai, alokazijos, Pavojingi augalai difenbachijos, filodendrai, papėdžialapiai (vėzdūnės) ir kt.

Kaip atpažinti nuodingą augalą ir apsisaugoti?

Paprastai nuodingi augalai turi pieno spalvos išskyrų, natūraliai blizgančius lapus, baltas arba geltonas uogas, dažnai būna skėčio formos. Kenksmingus augalus reikėtų laikyti aukštai, kur nepasiektų vaikai ir augintiniai arba kambariuose, kur nei vaikai, nei augintiniai nebūna dažnai. Augalus reikia kruopščiai prižiūrėti, reguliariai valyti. Būtina dėvėti gumines pirštines, kai valote ar persodinate nuodingus augalus. Jei liečiate šiuos augalus be pirštinių, iškart kruopščiai nusiplaukite rankas su muilu ir šiltu vandeniu. Jokiu būdu nelieskite akių, odos nenusiplovę rankų! Neišmeskite nuodingų augalų nuopjovų ten, kur jos lengvai bus pasiekiamos vaikams ir naminiams gyvūnams. Mokykite vaikus, kad augalų negalima čiupinėti. Būtinai pasirūpinkite, kad augintiniai nuolat turėtų švaraus vandens atsigerti ir negertų iš gėlių vazonėlių lėkštučių, mat toksinai gali išsiskirti į vandenį ir apnuodyti jūsų gyvūnus. Miegamajame nerekomenduojama laikyti jukų, krotonų, difenbachijų, karpažolių, fikusų, meilenių, bromelijinių augalų. Be to, šio kambario išvis nereikėtų paversti žaliuoju kampeliu, nes dieną augalai grynina orą, į aplinką išskirdami deguonį, o naktį išskiria anglies dvideginį.

Pavojingos kambarinės gėlės

Puansetijos arba karpažolės. Dar vadinamos Kalėdų gėlėmis. Jų labai pavojingos pieno spalvos sultys. Geriausia vaikus ir augintinius nuo šios gėlės laikyti atokiai. Jeigu palaižytų baltas šio augalo išskyras, iškart sunkiai apsinuodytų ir pradėtų vemti, viduriuoti.

Oleandrai. Mirtinai pavojingos visos augalo dalys. Nuo vaikų ir naminių gyvūnėlių taip pat reikėtų laikyti atokiau, kadangi vienas šio augalo lapelis gali pražudyti. Apsinuodijimas oleandru sutrikdo virškinimo sistemą, sukelia pykinimą, viduriavimą, vėmimą, sukelia širdies veiklos ir centrinės nervų sistemos veiklos problemas.

Rododendrai. Taip pat nuodingas visas augalas. Pakramčius rododendro lapelį po kurio laiko atsiras gausus seilėtekis, ašarojimas, tada prasidės vėmimas, pradės kristi kraujospūdis, suretės pulsas. Jei augalo bus pavartota daugiau, gali prasidėti traukuliai, ištikti koma ar net mirtis.

Hiacintai. Simptomai lygiai tokie, kaip apsinuodijus narcizais – vėmimas, viduriavimas. Ypač pavojinga gyvūnams – galimi ir mirties atvejai.

Difenbachijos. Gana paplitęs augalas, bet tuo pačiu ir labai nuodingas. Difenbachijos sultys mirtinai pavojingos vaikams ir naminiams gyvūnams.

Alavijai. Alijošius daugeliui žinomas kaip įvairių teigiamų ir gydomųjų savybių turintis augalas, tačiau vertėtų nepamiršti, kad šis augalas teigiamai veikia tik naudojamas išoriškai. Patekęs į skrandį, jį suerzina. Žmogui šis augalas nėra toks pavojingas kaip gyvūnams – augintinius gali ir pražudyti.

Hortenzijos. Namuose šio augalo geriausia nelaikyti, jei nenorite netikėtai atsidurti komoje. Suvalgius hortenzijos pumpurą tiek žmogui, tiek gyvūnui prasidės viduriavimas, stiprūs pilvo skausmai, sutriks kvėpavimas.

Sansevjeros. Šis augalas puikiai valo namų orą, tačiau geriau vietoj jo rinktis kitus – ne tokius kenksmingus. Nuo šios gėlės gali pykinti, gausiai skirtis seilės ar imti skaudėti gerklę.

Azalijos. Priklauso tai pačiai šeimai, kaip ir rododendrai. Šias gėles mėgstama dovanoti, mat jos gausiai ir ryškiai žydi, tačiau jų aromatas gali sukelti galvos svaigimą. Jei patalpa prastai vėdinama – nuo šios gėlės skleidžiamo kvapo galima net ir nualpti. Šis augalas turi narkotinių medžiagų.

Ciklamenai. Ši gėlė džiugina ir puošia namus visą žiemą, todėl dažnai laikoma kaip namų puošmena. Ciklamenų sultys gali sukelti odos uždegimą, alergines reakcijas. Dar didesnį pavojų kelia šakniagumbiai.

Fikusai. Vieni populiariausių augalų, auginamų namuose. Apskritai, į alergijas linkusiems žmonėms šio augalo geriau nelaikyti namuose. Fikuso sultys nuodingos ir nuo jų išberia odą, suerzinami kvėpavimo takai, gali sukelti net astmos priepuolius.

Monsteros. Plačialapė gėlė, namuose auginama vazonuose. Populiari būtent dėl didelių savo lapų. Tačiau šiuose įspūdinguose jos lapuose yra toksinų, kurie sukelia gleivinės uždegimą, stiprų seilių išsiskyrimą, pykinimą, virškinimo sutrikimus.

Kenksmingos skintos gėlės

Lelijos. Visi lelijų tipo augalai skleidžia labai stiprų specifinį kvapą, kuris sukelia galvos svaigulį, alpulį, galvos skausmą, alergijas. Priešnuodžio nuo į lelijas panašių augalų nuodų nėra, todėl nepatariama tokių gėlių laikyti namuose. Lelijos ypač nuodingos augintiniams – žinoma, kad net ir labai nedidelis kiekis lelijinių šeimos augalų gali sukelti katės inkstų užsiblokavimą ir sukelti augintinio mirtį. Gyvūnams pavojingiausias yra žiedas, nors kenksmingos ir kitos augalo dalys (net ir žiedadulkės!).

Vilkdalgiai – labai kenksmingos gėlės. Neigiamai gali paveikti net ir suaugusiojo organizmą. Apsinuodijimo šiuo augalu simptomai primena karštinę – kyla temperatūra, vemiama.

Narcizai – labai toksiškos gėlės. Sukelia pykinimą, viduriavimą, didina kraujospūdį. Suvalgius narcizo svogūnėlį gali ištikti mirtis.

Pentiniai – visas augalas yra mirtinai pavojingas Ypač jauni lapeliai ir subrendusios sėklos, kuriose – didžiausia nuodingų medžiagų koncentracija. Žydrų varpelių jokiu būdu negalima ragauti, kitaip iškart pajusite pykinimą, deginimą burnoje, širdies ritmo sulėtėjimą. Paragavus šio augalo į gydytoją kreiptis reikėtų nedelsiant, nes praėjus 6 valandoms po apsinuodijimo ir nesuteikus reikiamos pagalbos, ištiks mirtis.

Rusmenės – tai taip pat labai pavojingas augalas. Ypač kenksmingi viršutiniai lapai. Juose gausu medžiagų, kurios nors ir naudojamos medicinoje, tačiau suvartotos didelėmis dozėmis yra mirtinai pavojingos. Šis augalas yra nuodingas ne tik žmonėms, bet ir augintiniams. Pirmieji apsinuodijimo rusmene požymiai atsiranda po maždaug 20 minučių: pradeda pykinti, vemiama, viduriuojama. Priklausomai nuo apsinuodijimo stiprumo, skubiai nesikreipus į medikus, gali ištikti mirtis. Šis augalas labiausiai pavojingas vaikams.

Pakalnutės – nors šios dailios gėlės naudojamos įvairių vaistams širdies ligoms, epilepsijai, vandenligei gydyti, tačiau pakalnutės ypač nuodingos vaikams. Jų uogomis mažyliai gali sunkiai apsinuodyti. Nuodingas visas augalas, ypač lapai. Vos truputį nurijus pakalnutės, pradeda skaudėti galvą, išmuša karštis, prasideda haliucinacijos, atsiranda dirglumas, oda tampa šalta ir lipni, išmušta raudonomis dėmėmis, širdis pradeda plakti lėčiau, žmogų ištinka koma, o paskui ir mirtis.

Įdomu

  • Vėzdūnė iš oro valo alkoholį, acetoną ir formaldehidą, normalizuoja visus ekstremalius virpesius. Šią gėlę tinka laikyti bet kokioje vietoje.
  • Ciklamenas aktyvina širdies darbą ir kraujotaką, gerina širdies ritmą, paguodžia, jei stinga meilės, kankina vienatvė. Ciklamenas sugeria ore esančias chemines medžiagas.
  • Alijošius – augalas, kurį galima laikyti miegamajame. Alijošius sumažina kenksmingų medžiagų kiekį ore, naktį išskiria deguonį ir suvartoja anglies dioksidą.
  • Begonijos darbo vietoje – puikus pasirinkimas. Šis augalas efektyviai kovoja su kenksmingu kompiuterio ir kitos organizacinės technikos poveikiu, stimuliuoja protinę veiklą.
  • Citrinos, mirtos, mėtos prisotina orą deguonimi ir gamtiniais antiseptikais.
  • Anglijoje atliktų tyrimų duomenimis, žmonės, kurių darbo vietoje buvo augalų, buvo 12 % produktyvesni už tuos, kurie darbe gėlių neaugino.
  • Įvairiais tyrimais patvirtinta, kad kambariuose, kuriuose yra augalų, 50 – 60 % mažiau pelėsių ir bakterijų, nei tuose, kuriuose augalų nėra.
  • Anglijos karališkasis agrokultūros koledžas atliko tyrimą, kuriuo nustatė, kad studentai, kurių kambaryje augo gėlės, 70 % labiau susikoncentruodavo darbui nei tie, kurie augalų kambaryje neturėjo.
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://priekavos.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.06.2019 laikas 16:02 Receptai – Patiekalai Grybukų receptas. Meduoliniai grybukai
Gardžių ir lengvai pagaminamų meduolinių grybukų receptas. Pasigaminkime namuose. Kitoks grybukų paruošimo receptas. Žiūrėkite vaizdo įrašą. Skanaus!

Skaityti daugiau

13.07.2019 laikas 20:17 Receptai – Patiekalai Gaminame namuose. Pusryčių sumuštiniai su avokadu ir kiaušiniu
Gaminame namuose. Sumuštiniai su avokadu ir kiaušiniu receptas. Batono riekeles paskrudiname skrudintuve arba orkaitėje. Joms atvėsus, aptepame paruoštu avokado mišiniu. Ant sumuštinių viršaus dedame keptą kiaušinį. Skanaus!...

Skaityti daugiau

07.06.2019 laikas 11:58 Receptai – Patiekalai Labai skanūs Žagarėliai
Gaminame. Žagarėliai Į dubenį mušame kiaušinį, suplakame, pilame kefyrą, dedame grietinę, cukrų, vanilinį cukrų, druską ir išmaišome. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, dalimis sijojame į dubenį ir maišome, kol bus galima min...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:47 Doto piramidės paslaptys
Doto piramidė iškyla kaip jos kūrėjų išradingumo ir įgūdžių liudijimas. Kiekvienas kruopščiai sudėliotas akmuo, tiksliai apskaičiuotas kampas byloja apie senovės civilizacijos pažangias architektūros žinias.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 08:45 Senovės civilizacijų paslaptys ir mįslės: kas sugriovė senovės civilizacijas?
Žmonijos istorija skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau daugybė paslapčių ir mįslių lieka neišspręstos. Pasak visuotinai priimtos nuomonės, žmonija savo kelionę pradėjo kaip primityvi būtybė, palaipsniui evoliucionavo ir tapo vis protingesnė ir pajėges...

Skaityti daugiau