Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2016 » Rugpjūčio » 10

Pinigai žmogaus genomui iššifruoti

„Paprastų" ir „įžymių" genų duomenų bazės

2006 metais fondas XPRIZE pasiūlė 10 milijonų JAV dolerių pirmajai mokslininkų komandai, kuri sugebės nustatyti 100 žmonių genomų seką per dešimt dienų ir ypač pagerins šios procedūros sąnaudas ir greitį. Žmogaus DNR tyrimų prasmė aiški — pradėti individualizuotos medicinos erą, kai vaistai ir dietos bus skiriami pagal individualias genetines žmogaus ypatybes. Anot fondo steigėjo Peterio Diamandžio, DNR tyrimai leis pereiti iš reakcinės medicinos į prevencinę.

Greičiau ir pigiau atliekami genomų šifravimo būdai, įtraukiant kuo daugiau žmonių, suteiktų didžiulę naudą sveikatos rūpybos sferai: užtikrintai žinodami paciento genetinį profilį, gydytojai galėtų tiksliai paskirti tinkamiausius vaistus ir laiku įspėti apie konkrečias pavojingas ligas. Negana to, genomų duomenų bazės leistų greičiau atsirasti naujiems vaistams ir gydymo metodams.

Pinigai žmogaus genomui iššifruoti

Pirmajame projekto šimtuke daugiausia buvo anoniminių donorų DNR, todėl gautas rezultatas buvo artimas vidutinio žmogaus genomui. Antrajame šimtuke DNR nustatymo kandidatus teikė visuomeninės organizacijos kovai su tam tikromis ligomis bei judėjimas už pagalbą vaikams su įgimtomis ligomis March of Dimes, taip tikintis, kad iššifravus jų genomą bus atskleistos genetinės ligų šaknys. Kad iššūkis sulauktų daugiau visuomenės dėmesio, fondas pasiūlė antrajame šimtuke savo genus išsitirti ir įvairioms garsenybėms bei milijonieriams. Tarp tokį sutikimą davusių žmonių buvo amerikiečių televizijos žvaigždė Larry Kingas ir fizikas Stephenas Hawkingas.

Visi savanoriai galėjo laisvai nuspręsti, ar po tyrimų jų DNR galės tapti visuomenine nuosavybe. Greičiausiai visi DNR šifravimo duomenys bus naudingi žmonijai, ypač tolimesnėje ateityje. Jau dabar yra daugybė įmonių, siūlančių genetinius tyrimus, kuriais galima apskaičiuoti, kokie buvo tolimiausi žmogaus protėviai, ar nustatyti polinkį į konkrečias ligas. Vis dėlto dar reikia daugiau ištirti skirtingų žmogaus genų funkcijas.

Pinigų srautai technologijoms

Kad gautų XPRIZE, mokslininkai ir verslininkai turėjo surasti naujų techninių būdų. Sprendimas paskatinti mokslininkų kolektyvus per dešimt dienų iššifruoti 100 genomų buvo priimtas pasitarus su keliais žymiausiais srities mokslininkais, kuriems tai atrodė pasiekiamas tikslas, nors ir labai sudėtingas.

Fondo XPRIZE premija paaštrino vis greitesnių ir pigesnių DNR sekų nustatymo būdų konkurenciją. Rizikos kapitalo specialistai įsteigė įmonių asociaciją, kuri mielai investavo lėšų. į naujas, greitesnes technologijas. Pavyzdžiui, JAV Nacionalinis sveikatos institutas iš viso suteikė 71 milijoną dolerių, skatindamas sukurti naujos kartos sekoskaičius. Instituto darbuotojai teigė siekiantys sumažinti vieno žmogaus DNR sekos nustatymo išlaidas taip, kad jos neviršytų 100 dolerių.

Fondas XPRIZE, dosniai remiamas Kanados deimantu kasybos įmones savininko Stevvarto Blussono paskelbė 10 milijonų dolerių premiją moksliniam kolektyvui, kuris per dešimt dienų sugebės iššifruoti šimto savo pasirinktų žmonių genomų, o paskui per šešis mėnesius - dar šimto žmonių. Antrojo šimtuko sąraša sudarė tam tikromis ligomis sergantys žmonės ir įžymybės, tarp kurių - Google bendrasteigėjis Larry Page'as, Microsoft bendrasteigėjis Paulas Allenas, buvęs operacijų vertybiniais popieriais karalius Michaelas Milkenas, televizijos žvaigždė Larry Kingas ir astrofizikas Stephenas Hawkingas.

2006-2011 metais DNR sekoskaičių rinka augo greičiau, nei numatyta - kasmet po 62 procentus. Rinkos augimas lėmė konkurencingą aplinką, dėl kurios buvo padaryta daugybė genetikos mokslo inovacijų. Genomo sekoskaičius pradėta naudoti visur ir medicininiams tyrimams, ir teismo ekspertizėms, pavyzdžiui, nustatant tėvystę.

2013 metais pasaulinė genomų nustatymo rinka pasiekė 1,4 milijardo dolerių, todėl 10 milijonų prizas nebesuteikė pakankamai iniciatyvos, ir domėjimasis juo sumenko. 2013 metais XPRIZE buvo James Watson atšauktas, motyvuojant tuo, kad genomikos rinkos kompanijos vieno genomo seką jau galėjo nustatyti už pigiau nei 5000 dolerių per kelias dienas, o kai kurios jau buvo beveik pasiekusios fondo nustatytą tikslą.

Dabar žmogaus genomą iššifruoti stengiasi daugybė biotechnologinių įmonių, siekdamos patraukti dėmesį prie savo produkcijos. Pavyzdžiui, Konektikuto valstijoje veikianti įmonė 454 Life Sciences, prekiaujanti naujojo tipo sekoskaičiais, pradėjo Jameso Watsono genų tyrimą.

J. Watsonas buvo vienas DNR molekulinės struktūros atradimo autorių praėjusio šimtmečio pirmojoje pusėje. Žmogaus genomo šifravimas vis dar yra labai sudėtingas ir platus, pasak 454 Life Sciences direktoriaus Chriso McLeodo, - menki juokai.

Paulas Diamandis mano, kad atšaukus fondą XPRIZE genomikos rinka nenukentėjo. Pasak jo, buvo pritraukta įmonių, nepriklausančių pagrindinei komercinei srovei, ir būtent tai greičiausiai garantuos įspūdingiausius ateities atradimus. Be to, didelė premijos suma sugebėjo pritraukti didžiulį spaudos dėmesį.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
25.08.2018 laikas 13:28 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Suskilusių kulnų gydymui
Suskilę (įtrūkę) kulnai liaudies medicinoje, Suskilę (įtrūkę) kulnai, receptai nuo suskilusių kulnų, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis....

Skaityti daugiau

30.10.2017 laikas 13:03 Receptai – Patiekalai Rugiagėlės nuoviras gydo širdies ligas

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Širdies ligos. Ingredientai: Džiovinti smulkinti rugiagėlių žiedai, Verdantis vanduo.

Skaityti daugiau

03.07.2019 laikas 21:08 Receptai – Patiekalai Naminė „daktariška“ dešra. Kaip ją pasigaminti?
Virtą česnakinę dešrą pasigaminti labai paprasta ir tam nereikia specialių įrankių. Išsamesnę informacija apie dešros gamybą galite pamatyti toliau pateiktame vaizdo įraše. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 08:06 Japonijos tyrime nustatyta, kad mRNA injekcijos sukelia vėžį (žiniasklaidos užtemimas)

Naujai paskelbtas Japonijoje atliktas tyrimas patvirtina Jungtinės Karalystės profesoriaus Anguso Dalgleišo (Angus Dalgleish) nuogąstavimus dėl mRNA injekcijų, sukeliančių vėžį. Paskelbus tyrimo išvadas, australų profesorius Ianas Brighthope'a...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 07:24 Horoskopas balandžio 20 d.: pavojai Mergelėms, Dvyniams, Žuvims ir Šauliams

Šiandienos šeštadienis tęsia liūdesio ir taško už praėjusius laikus, tačiau prie šios puokštės dar prisideda Mėnulio ir Juodojo Mėnulio konjunkcija (susijungimas). Juodasis Mėnulis yra pagundų, pagundų, stipraus emocinio lauko, baimių ir toliaregi...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau