Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Liepos » 6

Plačialapis šaukštis ar antihistaminai nuo šienligės. Kas efektyvesnis?

Ar žmogui, sergančiam šienlige, labiau vertėtų pasitikėti gydomųjų augalų preparatu, ar antihistamininiais vaistais?

Antihistamininiai vaistai - tai standartinė gydomoji priemonė tiems, kurie kasmet pavasarį ir vasarą su siaubu laukia pasirodysiančių šienligės simptomų. Deja, medikamentų, kurie taikomi šienlige sergantiems asmenims gydyti, šalutinis poveikis kartais gali būti nemalonesnis už ligos simptomus - čiaudulį, patinimą ir niežulį. Dažniausi šalutiniai reiškiniai yra šie: mieguistumas, galvos svaigimas, sausumas burnoje, pasimetimas, galvos skausmas ir miglotas regėjimas. Net vadinamieji antrosios kartos antihistamininiai vaistai, kurie neturėtų sukelti mieguistumo ir turėtų būti geriau toleruojami, vis dėlto gali padaryti žmones mieguistus ir pavargusius, atskirais atvejais net konstatuotas Plačialapis šaukštis (Petasites hybridus) kardiotoksiškumas (širdies raumens pažeidimas ar disfunkcija).

Antihistamininių vaistų turėtų ypač saugotis nėščios moterys, nes nė vienas iš jų nėra pripažintas saugiu nėštumo metu.

Kalbama, kad efektyvi alternatyva kovai su šienligės simptomais yra plačialapis šaukštis.

Bet ar tikrai taip yra?

Plačialapis šaukštis - kas tai?

Plačialapis šaukštis (Petasites hybridus) yra daugiametis astrinių šeimos pavasarinis žolinis augalas, paplitęs Europoje, dalyje Azijos ir Šiaurės Amerikoje. Jo taikymas gydymui turi seną istoriją. Viduramžiais juo buvo gydoma nuo maro ir karštinės, o XVII amžiuje jis buvo plačiai taikomas gydant kosulį, astmą ir žaizdas. Mūsų laikais plačialapis šaukštis yra populiarus alternatyvus gydomasis augalas nuo šienligės, jo ekstraktas naudojamas įvairių maisto papildų sudėtyje, kurių galima nusipirkti beveik kiekvienoje homeopatinėje vaistinėje.

Efektyvesnis už placebą

Šienligės simptomams malšinti taikoma daug gydomųjų augalų preparatų, tačiau plačialapis šaukštis yra vienintelis augalas, kurio veiksmingumas patvirtintas ir moksliniais tyrimais. Viename kontroliuotame atsitiktinių imčių tyrime (kuris laikomas mokslinių tyrimų aukso standartu) dalyvavo 186 pacientai, kuriems kasdien 2 savaites duodavo didesnių ar mažesnių standartizuoto plačialapio

šaukščio ekstrakto dozių (vadinamojo Zellerio ekstrakto - Ze339) ar placebo (tablečių be gydomųjų medžiagų). Tyrėjai konstatavo ne tik tai, kad plačialapio šaukščio ekstraktas buvo daug efektyvesnis už placebą, bet ir tai, kad didesnėmis dozėmis augalo preparatas buvo veiksmingesnis nei mažomis, o šis požymis liudija, kad minėtas preparatas tikrai sukelia pokyčius.

Plačialapis šaukštis (Petasites hybridus)

Alternatyva antihistaminams

Vadinamasis Zellerio plačialapio šaukščio ekstraktas (Ze339) per tyrimus buvo lyginamas su dviem populiariausiais antihistaminų grupės vaistais - cetirizinu ir feksofenadinu, - o rezultatai gauti gana įspūdingi.

Lygindami minėtą ekstraktą su cetirizinu (Zyrtek Didžiojoje Britanijoje, arba Zyrtec JAV), antihistamininiu vaistu, kurio be recepto galima nusipirkti kiekvienoje vaistinėje ar prekybos centre, tyrėjai konstatavo, kad plačialapio šaukščio preparatas tiek pat efektyviai kaip vaistas sumažino šienligės simptomus -akių ašarojimą, niežulį ir alerginę slogą. Tačiau didžiausias skirtumas buvo susijęs su šalutiniu poveikiu. Nors cetirizinas laikomas nesedatyviniu medikamentu, vis dėlto jis sukeldavo mieguistumą ir nuovargį, o plačialapis šaukštis tokiu poveikiu nepasižymėjo. Tyrėjai konstatavo, kad „plačialapį šaukštį reikėtų taikyti sezoniniam alerginiam rinitui (tai šienligės medicininis pavadinimas) gydyti, kai būtina išvengti medikamentų sedatyvinio poveikio".

Malšinant šienligės simptomus, plačialapio šaukščio ekstraktas buvo tiek pat efektyvus, kaip antihistaminų grupės vaistas feksofenadinas.

Zellerio ekstraktas, arba Ze339, yra ir tiek pat efektyvus kaip feksofenadinas (kuris parduodamas pavadinimais Telfast ir Allegra). Tai receptiniai vaistai, kurių galima įsigyti trijų dozių: 30 mg,

120 mg ir 180 mg. Per vieną kontroliuotą atsitiktinių imčių tyrimą, kuriame dalyvavo 330 pacientų, didžiausia vaisto dozė buvo lyginama su gydomojo augalo ekstraktu, ir tyrėjai konstatavo, kad abu gydomieji preparatai yra efektyvesni už placebą, ir abu vienodai veiksmingai malšina simptomus.

Vertiname įrodymus

Per vieną nedidelį tyrimą konstatuota, kad plačialapis šaukštis nedaro „esminio poveikio", tačiau visų iki šiol šio augalo efektyvumui skirtų tyrimų apžvalgoje padaryta išvada, jog vis dėlto esama „daug žadančių įrodymų", kad plačialapį šaukštį galima veiksmingai taikyti šienligei gydyti. Vis dėlto, kaip nurodo apžvalgos autoriai, reikėtų atlikti daugiau nepriklausomų tyrimų, nes 3 didelius tyrimus finansavo Zellerio ekstrakto gamintojas.

Nagrinėjant, kaip tiksliai plačialapio šaukščio ekstraktas veikia, per vieną tyrimą prieita prie išvados, kad jis sumažina nosies uždegimo mediatorių (pavyzdžiui, histamino ir leukotrieno) koncentracijas. Tai molekulės, kurios dalyvauja sukeliant uždegiminę reakciją, pasireiškiančią mums žinomais simptomais - čiaudėjimu, nosies užgulimu ir akių uždegimu.

Dozės ir vartojimo saugumas

įprastinė plačialapio šaukščio dozė yra 50-75 mg standartizuoto gydomojo augalo ekstrakto 2 kartus per dieną (paprastai jame būna bent 7,5 mg petasino ir izopetasino - tai dvi svarbiausios šio augalo veikliosios medžiagos). Paprastai tokia dozė nesukelia jokio šalutinio poveikio, nebent lengvus skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimus (pavyzdžiui, riaugėjimą).

Tačiau plačialapiuose šaukščiuose esama ir toksiškų junginių, pavyzdžiui, pirolizidino alkaloidų. Jie gali pakenkti kepenims ar net sukelti vėžį, todėl įsitikinkite, kad preparate, kurio vartojate, nėra alkaloidų.

Plačialapio šaukščio preparatų nederėtų vartoti nėščioms ar vaiką krūtimi maitinančioms moterims, kadangi nėra tyrimų apie šio gydomojo augalo poveikį tokiais atvejais. Taip pat minėto augalo ekstraktų turėtų vengti asmenys, turintys sunkių kepenų ar inkstų veiklos sutrikimų, bei vaikai.

Plačialapis šaukštis ar antihistaminai nuo šienligės. Kas efektyvesnis

Išvados

Jei norite išvengti antihistamininių vaistų, plačialapis šaukštis galėtų būti sprendimas, kaip sumažinti šienligės simptomus, nebent priklausote prie tų asmenų grupių, kuriems nepatartina vartoti šio gydomojo augalo. Kilus abejonėms, pasitarkite su kvalifikuotu žolininku ar homeopatu.

Plačialapis šaukštis ar antihistaminai nuo šienligės. Kas efektyvesnis?

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
15.09.2019 laikas 19:41 Receptai – Patiekalai Pyragėlių su kopūstais receptas be kiaušinių
Pasigaminkite namuose skanius pyragėlius su kopūstais. Receptas be kiaušinių!

Skaityti daugiau

16.07.2019 laikas 06:59 Receptai – Patiekalai Kaip pasigaminti baltyminio kokteilio mišinį namuose?
Sportininkai bei sveikos gyvensenos propaguotojai puikiai žino įvairių baltyminių kokteilių skonį. Šiuos kokteilius labai paprasta susiplakti, jie puikiai pasotina ir padeda atgauti jėgas po treniruotės, pasitarnauja kaip užkandis...

Skaityti daugiau

16.08.2019 laikas 19:58 Receptai – Patiekalai Bandeles su obuoliais. Be orkaitės ir be mielių
Labai paprastos ir skanios keptos bandeles su obuoliais. Gaminame keptuvėje, orkaitė nereikalinga. Pabadykite pasigaminti! Išsamų bandelių su obuoliais paruošimą žiūrėkite vaizdo įraše žemiau. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau