Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2015 » Birželio » 15

Plaučių vėžys puola ir sveikuolius

Kada pastarąjį kartą darėtės plaučių rentgeno nuotrauką? Kaip dažnai vargina kosulys? Šie klausimai turėtų rūpėti netgi sveikuoliams ir aktyvų gyvenimą propaguojantiems žmonėms.

Nacionalinio vėžio instituto Krūtinės chirurgijos ir onkologijos skyriaus vedėjas profesorius Saulius Cicėnas priminė, kad nėra klastingesnės ligos už plaučių vėžį.

Kasmet Lietuvoje nustatoma apie 1,5 tūkst. naujų plaučio vėžio atvejų, du trečdaliai pacientų – vyrai. Tačiau didelė bėda – jaunos moterys, kurios niekada nerūkė, laikėsi vegetarizmo, propagavo sveiką gyvenimo būdą, ir vis tiek susirgo plaučių vėžiu.

Kada pastarąjį kartą darėtės plaučių rentgeno nuotrauką? ©vtm.e15.cz

„Plaučių vėžio gydymas visame pasaulyje – keblus dalykas, Lietuvoje – taip pat ši liga sunkiau gydoma ir rezultatai nėra stulbinantys“, – aiškino profesorius S.Cicėnas.

Šį faktą patvirtino ir Vilniuje vykstančios Europos torakalinės onkologijos mokslinės konferencijos dalyviai, skyrę dėmesį krūtinės piktybinėms ligoms. Lietuvoje viešėję žymiausi Europos specialistai pripažino, kad kovojant su plaučių vėžiu laukia daug iššūkių.

Elektroninės cigaretės taip žaloja bronchų gleivinę

Plaučių neskauda, nes juose nėra skausmo receptorių, o kai atsiranda negalavimai, jau būna per vėlu. Kai žmogus spaudo krauju, dažnai padėti būna neįmanoma

„Mūsų institute vis dažniau gydosi nuo plaučių vėžio nerūkančios moterys. Tai moterys, kurios neseniai šventė savo 50-metį ar 60-metį, o prieš dešimt metų Lietuvoje plaučių vėžiu dažniausiai sirgo moterys gerokai vyresnės – sulaukusios 70 metų“, – sakė profesorius S.Cicėnas.

Ši tendencija būdinga ne tik Lietuvai, bet ir Europos Sąjungos valstybėms. Kurį laiką plaučių vėžys buvo siejamas tik su rūkymu. Atlikta daug mokslinių tyrimų, įrodančių, kaip šis įprotis lemia piktybinės ligos atsiradimą: „Jei galite mesti rūkyti, puiku, jei galite nepradėti rūkyti – labai gerai, cigarečių rūšys neturi reikšmės plaučių vėžiui. Elektroninės cigaretės nėra saugesnės, nes jos sukelia plaučių vėžį taip pat kaip įprastos cigaretės. Yra atlikta daug įvairių klinikinių tyrimų, nustatytos medžiagos, kurios veikia bronchų gleivinę ir žinomas jų poveikis“, – aiškino S.Cicėnas.

Joga ir kvėpavimo pratimai negelbsti nuo plaučių vėžio

Tačiau liko dar daug neatskleistų paslapčių. Pagrindinis klausimas, į kurį šiuo metu nori atsakyti viso pasaulio onkologai, yra apie tai, kodėl plaučių vėžiu serga moterys, kurios niekada nerūkė. Kodėl ši liga pasirenka sveiką gyvenimo būdą propaguojančias moteris, kurios fiziškai aktyvios, renkasi tik ekologišką maistą?

Neseniai į vilniečių onkologų rankas pateko penkiasdešimtmetė moteris, kuri daugelį metų praktikuoja jogą ir atlieka kvėpavimo pratimus. Pradėjus mausti nugarą, moteris manė, kad pasitempė darydama jogos pratimus. Kai nepadėjo masažas ir tepalai nuo uždegimo, buvo padaryta rentgeno nuotrauka.

Sužinojusi, kad serga plaučių vėžiu, moteris negalėjo tuo patikėti, nes ji manė, kad ši liga užklumpa tik daug rūkančius vyrus.

Serga taip pat moterys, kurios niekada nerūkė

Į Vilnių atvykusi viena žymiausių Europoje plaučių vėžio tyrinėtojų Turino universiteto profesorė Silvia Novello prisipažino, kad negali ramiai praeiti pro rūkančias moteris.

„Esu gydytoja, onkologė, todėl mano pareiga įspėti moteris apie tai, kad jos pačios pasikviečia vėžį į savo organizmą, jos rodo nemeilę sau“, – tikino viešnia iš Italijos.

Italų mokslininkė S.Novello ragino ieškoti ligos priežasčių moters organizmo viduje – jos imuninėje sistemoje, hormonų pokyčiuose, įvairiose plaučių vėžio naviko ląstelėse ir receptoriuose. Tik tyrinėdami ląstelę mokslininkai gali atsakyti, kokie mechanizmai lemia piktybinės ligos priežastis.

S.Novello pripažino, kad moterų plaučių vėžys yra visai kita liga nei vyrų plaučių vėžys, nors sergant vėžiu nėra didelių skirtumų tarp lyčių. Mokslinių tyrimų rezultatai rodo, kad moterų plaučių vėžys – tai atskira liga, kuri turi kitą prognozę, kitą progesavimo laiką ir kitą išgyvenamumą nei vyrų plaučių vėžys.

Viešnia iš Italijos išreiškė viltį, kad Lietuvoje taip pat susiburs sergančiųjų plaučių vėžiu moterų organizacija. Visame pasaulyje buriasi tokios bendruomenės, nes susirgęs onkologine liga žmogus negali likti vienas. Vienam būna labai sunku, jis turi ieškoti bendraminčių ne tik savo šalyje, bet ir visame pasaulyje.

Kosulys gali būti rimtos ligos pradžia

Į Vilnių susirinkę žymiausi Europos onkologai, gydantys krūtinės onkologines ligas, aptarė daug įvairių klausimų, šių ligų negali gydyti vien onkologai, nes tai – komandinis darbas, į kurį įsilieja chirurgai, radiologai, chemoterapeutai, net šeimos gydytojai.

Kosulys ir nugaros skausmas – vieni dažniausių negalavimų, kai žmonės gydosi patys arba kreipiasi patarimo į vaistininką. Netgi šeimos gydytojas retai susimąsto, kad tai gali būti plaučių vėžys.

Profesorius S.Cicėnas apgailestavo, kad anksčiau Lietuvoje būdavo profilaktiniai plaučių patikrinimai. Tai padėdavo gydytojams kur kas daugiau aptikti ankstyvosios stadijos plaučių vėžį.

„Žmonės turi eiti tikrintis sveikatą. Blogai yra tada, kai manoma, kad kosulys – paprastas bronchitas. Kai jo nepavyksta išgydyti, specialistas galvoja „Gal tai plaučių uždegimas?“ Kai ir ši diagnozė nepasitvirtina, yra ieškoma tuberkuliozės, skiriami vaistai nuo šios ligos. Dar laukiama 6-7 mėnesių, o kai įsitikinama, kad toks gydymas nepadeda, galiausiai įtariamas plaučių vėžys. O tada paaiškėja, kad ši liga jau išplitusi. Deja, mes turime tokių „neatpažintų“ atvejų“, – pripažino pašnekovas.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://lrytas.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
17.09.2018 laikas 10:17 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai inkstų akmenligės gydymui

Inkstų akmenligė liaudies medicinoje, inkstų akmenligė, inkstų akmenligės gydymas, Inkstų akmenligės receptai, Inkstų akmenligės vaistažolės, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė ...

Skaityti daugiau

20.09.2019 laikas 06:17 Receptai – Patiekalai Kepti varškėtukai su razinomis
Išmirkinkite razinas, nupilkite ir apsausinkite. Dubenėlyje šakute gerai išmaišykite varškę, miltus, cukrų, druską, razinas ir kiaušinius. Pabarstykite stalą miltais, ant jų išdėliokite po šaukštą varškinės masės. Kiekvieną masė...

Skaityti daugiau

08.06.2019 laikas 15:08 Receptai – Patiekalai Gardūs pyragėliai su bulvių įdaru

Gardžių pyragėlių su bulvių įdaru receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.03.2024 laikas 19:45 Kaip liaudiškomis priemonėmis mažinti padidėjusį kraujospūdį?

Dauguma sergančiųjų pradine hipertenzijos stadija nei neįtaria, kad jų kraujospūdis nuolat yra padidėjęs. Jei kraujospūdis yra nežymiai pakilęs, jokių nemalonių pojūčių neatsiranda, todėl liga nustatoma tik profilaktiškai pasitikrinus sveikat...

Skaityti daugiau

18.03.2024 laikas 19:15 Kokie produktai kraujyje PAGAUSINA HEMOGLOBINO LYGĮ?

Pablyškimas, bendras kūno silpnumas, galvos skausmai, prastas apetitas, nuovargis - tai akivaizdūs žemo hemoglobino lygio kraujyje požymiai. Kokių produktų reikia vartoti, norint kraujyje pagausinti žemą hemoglobino lygį? Sumažėjęs hemoglobino lyg...

Skaityti daugiau

18.03.2024 laikas 18:21 Kokias paslaptis saugo „išrinktųjų šventykla“, į kurią įleidžiami tik „ypatingi“ mormonai?

Į šiaurę nuo Meksikos sostinės, vos kelios minutės kelio automobiliu nuo vietinių lankytinų vietų - zoologijos sodo ir Aragono miško - stovi paslaptingas labai didelių matmenų objektas. Šviesus neįprastos formos pastatas smarkiai kontrastuoja su v...

Skaityti daugiau