Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Hipotezės » 2015 » Kovo » 22

Pradedant nuo nulio: visuomenė po apokalipsės

Mokslininkas, kuriantis technologijas būsimiems skrydžiams į Marsą, parašė knygą-instrukciją kaip atkurti civilizaciją po apokalipsės.

Įsivaizduokite: vakar pasauliui, kokį jūs žinojote, atėjo galas. Per kažkokį stebuklą Atsibudote savo lovoje, su savo drabužiais, tačiau visa kita aplink jus pasikeitė. Gatvėse griuvėsiai, gatvės žibintai guli išvartyti, automobiliai palikti, o aplinkui – nė gyvos dvasios.

Neįmanoma nustatyti, kas tapo sugriovimų priežastimi, tačiau akivaizdu, kad nutiko kažkas katastrofiško. Svarbiausias klausimas: o kas toliau? Kaip išgyventi ir atkurti visuomenę?

Kaip teigia knygos „Žinios: kaip atkurti pasaulį nuo nulio“ (The Knowledge: How to Rebuild Our World from Scratch) autorius Liuisas Dartnelas, „jeigu visuomenė žlugtų, o įstatymai ir tvarka išnyktų, viena pirmųjų jūsų problemų greičiausiai taptų kiti žmonės“. Dartnelo knyga sumanyta kaip „trumpas vadovas, kaip atkurti civilizaciją“ apokalipsės atveju.

VIENYTIS, KAD IŠGYVENTUM

Plėtojantis tokiam scenarijui, kad būtų atkurta civilizacija, panaši į tą, kuri mums įprasta, pirmiausias dalykas, kurio reikia imtis – vienytis.

Kaip teigia Dartnelas, „išėję iš kavinės ir pamatę, kad visuomenė žlugo, jūs atsidursite bendraminčių kompanijoje, kaip filme „Gyvi numirėliai“. Tie bendraminčiai gali padėti vienas kitam ir tada jūs imsite mėginti susidoroti su situacija savo jėgomis“.

Kai pavyks sėkmingai susirasti kitus išgyvenusius, rimtu sunkumu taps mėginimai surinkti pakankamą išlikusių žmonių kiekį, kad būtų fiziškai įmanoma iš naujo apgyventi savo gyvenamą rajoną. Iš paskos paseks ir visas likęs pasaulis.

Dartnelo nuomone, žmonių tam reikalui prireiks gerokai daugiau, nei numatyta „Adomo ir Ievos“ scenarijuje. Remdamasis genetiniais tyrimais jis paaiškina, kad „sėkla, kurios prireiks pakartotiniams viso pasaulio apgyvendinimui“ – tai keli tūkstančiai drauge gyvenančių žmonių, iš kurių maždaug 70 turi būti pajėgios vaikus gimdyti moterys.

Apgyvendinimas – tai tik viena iš daugelio problemų, aprašytų Dartnelo knygoje, kuri moksliniu ir technologiniu požiūriu nagrinėja mūsų vietą pasaulyje ir tai, kaip mums pavyko ją užimti. Nors knyga nėra grynai praktinis išgyvenimo vadovas, joje aprašyta viskas, nuo instrukcijų kaip pasigaminti muilą iki cheminių fotografijos pagrindų.

DAUGIAU NEGU IŠGYVENIMAS

Kad atkurtume visuomenę, būtina žinoti, iš kur mes atėjome ir kokie buvo esminiai mūsų pažangos faktoriai. Tiems, kurie išgyvena ekstremaliose sąlygose, svarbiausiu faktoriumi tampa nuosavas išlikimas – mėginimas išgyventi po katastrofos.

Kaip mokslininkas, užsiimantis technologijomis, skirtomis būsimiems skrydžiams į Marsą, Dartnelas mano, kad apokalipsės, kuriai žmonėms reikėtų ruoštis, nebus. Tačiau jį domina ilgalaikės pasekmės, į kurias reikia atsižvelgti atkuriant civilizaciją nuo nulio.

„Jeigu bus pasaulio pabaiga, ką jūs darysite po dešimties metų, kai pasibaigs maistas? Kaip veiksite savarankiškai? Aš pamėginau atsakyti į šią klausimų grupę“ – paaiškino Dartnelas.

Savo knygoje Dartnelas nueina kelią nuo „lengvatų periodo“, kurio svarbiausias prioritetas yra išgyvenimas, iki pademonstravimo, kaip žmonės gali atkurti resursus, reikalingus visuomenės atgaivinimui ilgalaikėje perspektyvoje. Sąvokai „resursai“ priklauso viskas – nuo maisto, drabužių ir medikamentų iki energijos, transporto ir efektyvios komunikacijų sistemos.

Autorius aprašo technologijas, kurių pagalba galima paleisti civilizacijos atkūrimo procesą. Pavyzdžiui, kad galima būtų pamaitinti miestą, iš pradžių reikia įsisavinti žemės ūkį.

„Medžiotojai-maisto rinkėjai gali apsirūpinti save patys, susiorganizuodami maisto miškuose, tačiau miestai ir civilizacijos turi pasikliauti didžiuliais kiekiais grūdinių kultūrų“ – rašo Dartnelas.

Jeigu civilizacija žlugs, tai norint grįžti prie to, ką turime šiandien ir sukurti save viskuo aprūpinančią atgaivintą visuomenę, mums prireiks žinių. Ir ne šiaip bet kokių žinių, o gyvybiškai svarbaus žmogaus ir technologijų išmanymo koncentruotu pavidalu.

Kurdami ateitį, išgyvenusieji remsis istorija. Kalbėdamas apie savo knygos prasmę, autorius pažymi, kad „joje nagrinėjama praeitis – kaip mes pasiekėme to, ką turime dabar, ir perpasakojama istorija, aprašant, kaip galėtume viską pakartoti dar kartą, tiktai sparčiau tuo atveju, jei tektų perkrauti sistemą“.

Galų gale tai mokslas atvedė mūsų civilizaciją ten, kur mes dabar atsidūrėme. Be mokslo neskaitytumėte dabar šio straipsnio, nevartotumėte aspirino, ir jeigu mokslo pagalba žmogus nebūtų sukūręs švaraus vandens atsargų ir kitų gyvybiškai svarbių pagrindų, tikimybė, kad jūs dabar būtumėte gyvi ir sveiki žymiai sumažėtų.

Labai dėl daug ko gyvenime mes turime būti dėkingi mokslui, tačiau visa tai labai lengvai galima nepastebėti ar nesuvokti tikrosios pasiekimų vertės ir reikšmės. Galbūt apokalipsė mums primins apie tai, kad reikia vertinti mokslo reikšmę mūsų gyvenimui ir civilizacijai.

Kaip rašo Dartnelas: „Mūsų šiuolaikinį pasaulį sukūrė mokslas ir tam, kad jis būtų atkurtas iš naujo, mums vėlgi prireiks mokslo“.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
25.08.2018 laikas 13:28 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Suskilusių kulnų gydymui
Suskilę (įtrūkę) kulnai liaudies medicinoje, Suskilę (įtrūkę) kulnai, receptai nuo suskilusių kulnų, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis....

Skaityti daugiau

25.07.2019 laikas 12:25 Receptai – Patiekalai Lietiniai su varške
Gaminame namuose. Lietiniai su varške. Prieš tiekiant lietinius iš abiejų pusių apkepiname aliejuje. Lietiniai su varške tiekiami su grietine, grietine ir mėgstama uogiene ar sviesto ir grietinės padažu. Skanaus!

Skaityti daugiau

10.09.2018 laikas 09:17 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nušalimams gydyti

Nušalimai liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nušalimams gydyti, nušalimai, receptai nuo nušalimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kai...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 17:21 Poltergeistas Grotono ūkyje, Konektikute
Veiksmo vieta - ūkis Grotono mieste, Konektikuto valstijoje, JAV. Ūkyje gyveno pagyvenusi pora, 70 metų ponas Hemstedas ir jo žmona, ramiai ir taikiai gyvenę santuokoje daugiau kaip 30 metų, ir 13 metų sūnėnas Frenkis Gardneris bei jo jaunesnis broli...

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 17:06 Zimbabvės šeima teigia, kad juos persekioja «nematomi goblinai»
Šeima iš Magwegvės (Magwegwe) miesto Bulawayo šiaurėje, Zimbabvėje, yra išsigandusi dėl nepaaiškinamų ir bauginančių reiškinių, vykstančių jų namuose.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 16:50 Tamsioji materija gali sukurti sprogstančias žvaigždes

Astronomai jau seniai spėliojo, kad paslaptingoji tamsioji medžiaga, sudaranti didžiąją dalį visatos, gali turėti didelę įtaką įprastai materijai. Naujas tyrimas rodo, kad tamsioji medžiaga gali būti pajėgi kurti sprogstančias žvaigždes.

...

Skaityti daugiau