Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2015 » Gegužės » 11

Priimtas naujas medikų kodeksas: ar kyšio duoti nebegalėsime?

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė kartus su Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentu Liutauru Labanausku pasirašė naują medikų etikos kodeksą. Jame, be kita ko, kalbama ir apie tai, kad iki šiol dažnos „padėkos“ medikams vokelio, brangaus gėrimo ar kitokiu pavidalu nėra galimos. Tiesa, nors pasirašytas dokumentas tik rekomendacinio pobūdžio, dalis gydytojų jau dabar sakosi speičiami į kampą.

Jaučiasi spaudžiami

Nors Lietuvoje už kyšių ėmimą bei davimą yra numatyta baudžiamoji atsakomybė, tačiau šis reiškinys egzistuoja tikrai plačiai. Neretai viena sričių, kuriose gajus „atsidėkojimų“ mastas, įvardinama ne kas kita, o sveikatos apsauga.

Jei medikų ir pacientų negąsdina gresianti baudžiamoji atsakomybė, tai negi dėl naujo etikos kodekso pasirašymo kažkas pasikeis ir staiga kyšiai dings? Tokį klausimą uždavėme sveikatos apsaugos ministrei Rimantei Šalaševičiūtei.

„Manau, kaltinti dėl to turėtume abi puses – tiek medikus, tiek ir pacientus. Taip, tam tikra dalis medikų reikalauja vienokiu ar kitokiu būdu atlyginimo už paslaugas – ar pinigais, ar gero gėrimo buteliu. Reikalavimas pasireiškia vilkinant atlikti tyrimus, operacijas. Kiti pasako tiesiogiai.

Tačiau kodeksas yra etikos, ne baudžiamasis. Jį vykdyti yra kiekvieno gydytojo garbės reikalas. Medikai skundžiasi esą yra labai spaudžiami. Nesuprantu, kaip jie suvokia tą spaudimą? Kad vokelių negalės imti ar bendrauti su farmacininkais? Atsakymo neturiu. Svarbiausia visgi, kad visuomenė žinotų ir pasakytų – yra kodeksas, ir kyšiai ar kitoks jo nesilaikymas nėra galimi“, – sakė ministrė.

Atsakomybė nenurodyta

Gydytojų etikos kodeksas, kaip sako jo iniciatoriai, iš esmės atkartoja Hipokrato priesaikoje nurodytas darbo etikos normas. Tiesa, naujasis dokumentas kiek platesnis, jame nurodoma ir tai, kaip medikai bei pacientai turi bendrauti tarpusavy. Esą to prireikė, nes šiuo metu neretai kyla konfliktinės situacijos ir gydytojai nežino, kaip jas spręsti.

Tačiau, kaip pripažįsta R.Šalaševičiūtė, kodeksas yra savireguliacijos mechanizmas, jį vykdyti yra tos bendruomenės, kuri jį priima, garbės dalykas. Kita vertus, garbės reikalas nereiškia, jog tikrai visi laikysis kodekso nuostatų. Juolab, kad ir atsakomybė už tai nėra numatyta.

„Paprastai tokiuose raštuose atsakomybė nėra įvardijama. Ji taikoma bendrais principais. Manęs klausė – o kaip bus kontroliuojama? Mes negalime „iš viršaus“ įsakyti medikams, kaip jiems dirbti. Tačiau jei atsiras toks poreikis, manau, kodeksą bus galima papildyti. Kontrolė kažkiek bus priskirta ir Gydytojų sąjunga turėtų ją vykdyti“, – sakė ministrė.

Turės pranešti apie santykius su farmacininkais

Naujajame gydytojų etikos kodekse numatyta ir tai, jog kiekvienas medikas turi būti nešališkas. Kitaip tariant, neturėti jokių sąsajų su farmacinėmis kompanijomis, dėl kurių galėtų savo pacientams siūlyti konkrečios kompanijos vaistus.

Tačiau, panašu, pati sveikatos apsaugos ministrė netiki, jog vien etikos kodeksu galima užtikrinti skaidrumą šioje srityje. Mat nuo šio mėnesio yra priimti farmacijos įstatymo pakeitimai. Juose įtvirtinta medikų prievolė informuoti apie visus ryšius su farmacininkais, išvykas, už kurias sumoka pastarieji.

Tuo tarpu farmacininkai turi informuoti, kur skiria lėšas, kam ir kaip jas panaudoja. Niekas nedraudžia medikų mokyti apie naujus vaistus, bet tai neturėtų būti turistinės išvykos.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://lrytas.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
30.10.2017 laikas 14:16 Receptai – Patiekalai Nasturta gydo širdies ligas
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Širdies ligos. Ingredientai: Smulkintų nasturtų žiedai, Nasturtų lapai

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 20:09 Receptai – Patiekalai Purūs ir skaniausi kepti pyragėliai. Tešla neprilygstama!

O pasigaminti paprasčiau nei paprasta! Nuostabūs pyragaičiai, kuriuos galima pagaminti su, bet kokiu įdaru: kopūstais, kiaušiniai ir svogūnais, su mėsa ir pan.

Skaityti daugiau

20.08.2019 laikas 12:20 Receptai – Patiekalai Virtinukai su bulvėmis ir šonine

Gaminame namuose. Virtinukai su bulvėmis ir šonine. Virtinukai su bulvių ir šoninės įdaru tiekiami su grietinės-sviesto arba grietinės-spirgučių padažais. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau