Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2016 » Gruodžio » 1

Riebalų, aliejų ir žuvų taukų mitai

Jau kuris laikas riebalams yra paskelbtas karas ir nemažai žmonių savo mityboje jų vengia, o ypač vengia gyvulinių riebalų. Kažkodėl dauguma nusprendė, kad daugybės ligų, tokių kaip diabetas, širdies-kraujagyslių ligos, kaltininkas yra riebalai.

Toks požiūris ne tik neteisingas, bet ir kenksmingas. Žmogaus organizmas negali apsieiti be riebalų. Klausimas tik kurie riebalai organizmui naudingi, o kurie žalingi.
Egzistuojanti klasifikacija riebalus skirsto į tris rūšis: mononesotieji, polinesotieji ir sotieji riebalai.
Riebalai, į kurių sudėtį įeina Omega 3 nesočiosios riebiosios rūgštys, reikalingi daugeliui mūsų organizmo funkcijų – smegenų veiklai, ląstelių membranų pralaidumui... Šių riebalų yra daugelyje augalinių aliejų ir žuvų taukuose. Kuo žuvis gyvena šiauriau ir gilesniuose vandenyse, tuo jų riebaluose daugiau Omega 3.

Visi sintetiniai riebalai gaminami aukštoje temperatūroje iš skystų augalinių aliejų esant aukštam slėgiui ir nikelio induose (nikelis yra šios riebalų sintetinimo reakcijos katalizatorius). Riebalai rafinuojami medžiaga, kurios formulė panaši į benziną ir jos likučiai rafinuotame aliejuje visada yra.

Lašiniai

Vitaminas E nepadaro mus jaunesniais, kaip dažnai skelbiama – ar pragyveno kas nors jo pagalba 150 metų arba 60-ties metų atrodo kaip trisdešimtmetis? Tačiau jis yra reikalingas ir daugiausia jo yra riebaluose.

Žuvų taukai ir kakavos riebalai plonajame žarnyne veikiant kasos šarmams virsta riebiosiomis rūgštimis.
 Riebiosios rūgštys sugeba šalinti nuo kraujagyslių sienelių cholesterolį ir tirpinti trombus.
Trijų mėnesių kakavos riebalų ar žuvų taukų vartojimo kursas po 30 gramų kasdien ryte ir vakare pusvalandis iki valgio išvalo visas organizmo kraujagysles.

Kiaulienos lašiniai taip pat yra reikalingas produktas mityboje. Juose yra arachidoninės rūgšties, vitamino F,  CH3(CH2)4(CH=CHCH2)4(CH2)2COOH riebioji rūgštis, kuri žmogaus mityboje yra būtina. Vertingosios arachidoninės rūgšties augalinės kilmės riebaluose nėra. Jos turi būti ląstelių membranose, ji yra sudėtinė dalis širdies raumens fermento, taip pat dalyvauja cholesterolio apykaitoje. be šios rūgšties negali apsieiti ir hormonai bei imuninės reakcijos. Lašiniai – tai poodinė struktūra, kurioje išsilaikę ląstelės ir biologiškai aktyviosios medžiagos. Lašiniuose yra ir kitos nepakeičiamos riebiosios rūgštys (jas vadina vitaminu F) – linolinė, linoleninė, palmitino, oleino. Pagal jų sudėtį lašiniai artimi augaliniams riebalams. lašiniai turtingi ir vitaminu A ( jo yra iki 1,5 mg 100 g), D, E, o taip pat karotinu. Iš to seka, kad lašinių biologinis aktyvumas yra 5 kartus didesnis, negu sviesto ar jautienos taukų. Lašiniai yra kaip tik tas produktas, kurio reikia gero imuniteto ir organizmo tonuso palaikymui, ypač žiemos metu.

 Svarbus yra ir sviestas. Jo nepakeisite niekuo. Gydytojai seniai pastebėjo, kad jei pacientas, sergantis plaučių uždegimu, kasdien suvartoja 100 g sviesto, tai sveiksta du kart greičiau.

Skaudi tema nelabai protingiems – cholesterolis. Cholesterolis – tai konstanta, tiesiogiai priklausanti nuo  hipofizės  hormono tireotropino (TSH). Jeigu jūs reikalingo jo kiekio, kurį užduoda TSH, nesuvalgysite su maistu, jį pagamins jūsų kepenys, nes cholesterolis – medžiaga reikalinga daugeliui organizmo funkcijų, visų pirma – hormonų gamybai. Jei manote, kad kepenims bus lengviau nuo to, kad sumažinate cholesterolio kiekį maiste, tai klystate. Aklas bėgimas nuo cholesterolio – žala organizmui.

Valentin Kameneckij

HS: Perskaičius šio žmogaus mintis, gali susidaryti įspūdis, kad jau pats laikas keliauti vaistinėn ar parduotuvėn ir, nusipirkus žuvies taukų ar linų sėmenų aliejaus, imti jais „gerinti“ sveikatą, vartoti avansu – kad nesusirgti. Tą, beje, pataria nemaža dalis neišmanančių apie Omega-3 gydytojų, kuriuos irgi yra paveikusios informacijos priemonių skleidžiamos bangos.  Polinesočiosios riebiosios rūgštys Omega-3 šiame kontekste yra pateikiamos tik kaip gydymo priemonė, o ne maisto papildas ar maistas, kuriuo galima piknaudžiauti. Kaip ir kiekvienus vaistus, taip ir Omega-3 reikia žinoti kada, kiek ir kaip vartoti. Ne šiaip sau ant žuvų taukų pakuotės yra užrašas: „Neviršyti nustatytos rekomenduojamos dozės“.  Klaidinga manyti, kad jei japonas ar eskimas valgo daug Omega-3 turinčios žuvies, tai ir  gyventojams, kurių genetinis palikimas jau daugelį kartų veldėtas iš protėvių, gyvenusių toli nuo jūrų, bus naudinga vartoti daug Omega-3. Jei riebiosios rūgštys sėkmingai tirpina riebalus ant kraujagyslės sienelės, reiškia jos lygiai taip pat sėkmingai tirpina ir ląstelių membranas. Buitiška analogija: jei dažnai vartojamos agresyvios cheminės priemonės vonios šveitimui, po kiek laiko galima jau stebėti ir dangos pažeidimus. Tas pats ir su kraujagyslėmis: vartojant daug Omega-3, sterolinių plokštelių ant jų nebus – šiuo atžvilgiu jos bus švarios, tačiau ląstelių membranų pralaidumas nuo riebiųjų rūgščių irgi bus padidėjęs, o tai jau prielaida organizme atsirasti visai eilei disbalansų. Plačiau apie tai metabolizmo skyriuje "Aliejų ir žuvų taukų mitai".

Aliejų ir žuvų taukų mitai

Neretas, pasiekęs gyvenimo pusiaukelę, būna bent kartą jau patyręs reiškinį, kurį paprastai apibūdinant galima pavadinti apsinuodijimu maistu. Įdėmiau gyvenimą žvalgantys turbūt pastebėjo, kad šis apsinuodijimas būna ypač sunkus, kai suvalgoma sugedusios žuvies ar užvalgoma pasenusio maisto, kuriame buvo aliejaus. Visi gerai žinome koks „malonus“ pojūtis pasilieka burnoje, kai perkandamas sugedusio  riešuto branduolys. Kuo ypatingesnis apsinuodijimas sugedusiu riebalu, nei, tarkim, papuvusiu obuoliu? Tuo, kad riebalams, skirtingai nei medžiagoms, tirpstančioms vandenyje, pakliūti į ląstelę per membraną nėra barjero, tai yra jiems nereikia pernašos. Polinesočioji riebioji rūgštis prie savo laisvųjų jungčių prisijungusi ląstelei nuodingą cheminį elementą jį gali nunešti iki chromosomų.

Žuvų taukai

Mums jau kuris laikas gydytojų, dietologų ir visokių kitokių „patarėjų“ kalama į galvą, jog įvairius aliejus valgyti yra sveika, tačiau ar iš tikro taip yra?


Jeigu įjungtume logikos likučius į darbą ir nukreiptume juos į tolimesnę praeitį, tai šie sugeneruotų jums štai tokią mintį ir galvoje ją rikteltų gana garsiai: „Na nevalgė mūsų protėviai tiek tų aliejų, nevalgė!“  Nereikia atgal toli eiti, pakaks kokio šimtmečio ir pamatysite, kad aliejus buvo prabanga (ypač šiauriečiams), jo išgavimas reikalavo papildomo darbo, įrangos, aliejus blogai laikėsi, greitai gedo (ar labai ilgai skanus išlieka parsineštas iš turgaus sėmenų aliejus?). Tačiau atsiradus technologijoms, šaldytuvams ir galimybei pigiai prisiauginti, tarkim, rapsų, kai kam atsirado ir didžiulis potraukis iš viso to išspausti dar ir gerus pinigus.

Noras išsunkti pinigėlių atsirado ne tik aliejingus augalus auginantiems. To paties griebėsi ir žuvų augintojai – išgryninti riebalus galima ne tik iš tų žuvies dalių, kurias noriai perka, bet ir iš tų, kurios eina į atliekas. Prasukę plačiai ir garsiai reklaminę kompaniją, kad žuvų taukai labai sveika, jie juos pardavinėja sėkmingai ligi šiol. Jų dabar tiek prigamino, kad nebespėjame jų suvartoti – nuolaidos jų pirkimui brukamos jau ir eiliniuose prekybos centruose. Plaukia taukeliai į platesnius vandenis, galutinai apsemdami žmogelių smegenis  kaip tas išsiliejęs naftos gaivalas Floridos pakrantėse, tik skirtingai nuo pastarojo, šios dėmės beveik niekas nebando sugraibyti, kad galutinai neužgožtų galutinius blaivumo likučius.

Tas, kas yra ragavęs žuvų taukus iš buteliuko, o ne kapsulėmis, tas gerai žino kaip „maloniai“ jie nuteikia gomurį. Nemažai yra ir aliejų, kurių skonis burnoje tikrai nėra tirpstantis, skirtingai nuo kaimiškų lašinukų, kuriuos galima su malonumu valgyti vienus  net ir neparūkytus, tik   pasūdytus. Ar jau taip ta gamta žiauriai suklydo su tais riebalų skoniais, kad tai, kas sveika,  nėra labai skanu? Matyt nesuklydo.

Ar ne keista, kad žuvies taukų suvartojimas išaugo, bet širdies ir kraujagyslių ligų nesumažėjo? Atvirkščiai – jos dar labiau plinta. Ne keista? Vartojam vaistus nuo ligos, o šiai nė motais. Matyt ne viskas tikrovėje yra taip, kaip mums ją piešia Hipokrato priesaiką davusieji.

Genialusis gydytojas E.Revici vienas iš pirmųjų suprato kokį svarbų vaidmenį organizme vaidina riebalai. Jis vienas iš pirmųjų suprato, kad organizmo organizaciniai lygiai yra atskirti tarpusavyje lipidinėmis (riebalinėmis) membranomis, ir kad nuo jų riebalinės sudėties priklauso viso organizmo funkcionavimas. Jis vienas pirmųjų suprato, kad galima prie polinesočiosios riebiosios rūgšties prijungti, pavyzdžiui, seleną ir taip jį nugabenti į ląstelę, kas nelabai pavyksta dabartiniams onkologams lig šiol – jie girdo onkologinius ligonius tokiomis seleno formomis, kurios daugiau nuodija organizmą, negu pakliūna ten, kur jis tampa gydančiu.

Tai, ką E.Revici suprato daugiau kaip  prieš 70 metų, dabartinis mokslas tik pradeda lukštenti:
 

Липиды и рак. Очерки липидологии онкологического процесса В.В. Безуглов, С.С. Коновалов "Липиды и рак. Очерки липидологии онкологического процесса"

 Данная монография существенно расширяет современные представления о липидах вообще и их роли и значении в патогенезе опухолевого роста в частности. В монографии рассмотрены основные классы липидов, составляющие базис липидной системы регуляции организма. Особое внимание уделено перспективным терапевтическим стратегиям как с использованием липидов, так и с воздействием на ключевые белки их метаболизма и рецепции. Монография крайне актуальна, своевременна и будет весьма полезна широкому кругу читателей - медикам и биологам. Студенты найдут в ней начальные сведения о структурах и функциях различных классов липидов. Данное издание не имеет аналогов в современной научной литературе.


Neatsitiktinai ši 2009 metų leidimo monografija pasibaigia skyriumi, kuris skirtas E.Revici požiūrio ir metodikos analizei, iš kurios matyti, kad E.Revici įdirbis lipidų  klausimais tikrai buvo didelis ir lipidų vaidmuo  labai svarbus ne tik onkologiniame, bet ir kituose organizme kylančiuose patologiniuose procesuose.

Kelios vieno iš šios knygos autorių V.V.Bezuglovo mintys apie E.Revici:
 

  (Безуглов Владимир Виленович –доктор химических наук, профессор, руководитель лаборатории оксилипинов Института биоорганической химии им. академиков M. М. Шемякина и Ю. А. Овчинникова РАН. Более 35 лет проводит исследования в области химии и биохимии липйдов. Разработал и синтезировал несколько принципиально новых классов модифицированных природных липидов, обладающих уникальными фармакологическими свойствами. Автор концепции многофункциональных лекарственных препаратов, построенных из природных молекул разных химических классов. Имеет 135 научных статей и 7 патентов. Один из учредителей Российской ассоциации исследователей липидов.)


Эффекты химических и вирусных канцерогенов синергичны!. Роль липидов в промотировании или противостоянии малигнизации зависит от их строения. Инъекции жирных кислот, особенно полиненасыщенных, перед инокуляцией вируса способны защитить животное от инфекции. Введение же неомыляемой фракции липидов (этерные и сфинголипиды), полученных из организма подопытного животного, приводит к появлению четких признаков инфекции после заражения даже у животных, резистентных к данному вирусу. Высокое содержание холестерина в  мембранах клеток также делает их более подверженными атакам вирусов.

Обобщая, Ревич считал, что основные точки приложения активности липидов находятся на клеточном и тканевом уровнях.

Исходя из своей концепции организации живого; Ревич рассматривал и фармакокинетику известных лекарственных препаратов. Напомним эти принципы: 1) уровень организации, на котором действует вещество; 2) дуалистическая природа его активности; 3) его взаимоотношения с составляющими организм частями, особенно липидами; 4) изменения, которые вызывает данное вещество в механизме защиты.

Рассмотрение длинного списка фармакологических агентов Ревич начинает с жирных кислот, эффекты которых на симптомы заболевания раком он проверял в прямых экспериментах. Наилучшие результаты были получены с использованием полиненасыщенных жирных кислот.

Мы опустим детальное изложение этих и других исследований доктора Ревича. Отметим только, что он настаивал на индивидуальном подходе к терапии ракового больного в противоположность стандартной схеме, применяемой ко всем пациентам с данным типом опухоли. Прежде всего, необходимо идентифицировать тип метаболического дисбаланса у пациента и охарактеризовать, на какой стадии (уровне организации) находится развитие заболевания. Подбор препаратов, доза и частота их введения должны быть индивидуальны при постоянном контроле процесса лечения.

Такой подход, названный «биологически управляемая терапия» (biologically guided therapy), позволил доктору Ревичу и его сотрудникам добиваться хороших результатов в лечении больных. Наблюдательность и тщательность анализов с применением достаточно простых в исполнении тестов позволили установить интересные корреляции и для больных с другими диагнозами. Так, в результате исследования более 27 тыс. образцов мочи по нескольким параметрам была найдена корреляция высокого уровня перекисиых соединений с заболеванием шизофренией; Она наблюдалась в 85 случаях из 100, тогда как у здоровых людей — лишь в 2% проб, а у раковых больных — в 4%. В соответствии со своей концепцией дуалистического характера боли Ревич разработал несколько составов, содержащих бутанол, глицерофосфат и ненасыщенные жирные кислоты, для снятия послеоперационных болей. Эти результаты проиллюстрированы клиническим разбором историй болезней многих пациентов.

Можно по-разному относиться к идеям доктора Ревича и его методам диагностики и лечения рака. Но одно бесспорно — системный подход к живым организмам и хроническим патологическим процессам, последовательно использованный Ревичем (анализ характерных черт конкретного заболевания, определение основных механизмов, его осуществляющих, правильная диагностика и практическое применение в терапии), дает значительный результат даже при менее развитой теоретической базе знаний о биохимии в его время. Точная диагностика типа метаболического дисбаланса, выбор стратегии лечения, применение собственноручно изготовленных лекарств позволили доктору Ревичу добиваться положительных результатов в лечении тяжелых онкологических больных, которые существенно превосходили результаты ведущих клиник США. Этот успех ему не простили и преследовали, отлучая от профессии. В этом, к сожалению, нет ничего удивительного. Нам же ценен его подход и верный взгляд на проблему рака.


Perskaičius šią ištrauką, gai susidaryti įspūdis, kad polinesočiosios riebiosios rūgštys yra vartotinos nuolat, tačiau to daryti nepatartina, nes, žinoma,  vartojant daug polinesočiųjų r.r. virusai neturės geros terpės daugintis, tačiau nereikia pamiršti, kad gera sveikata ir ilgaamžiškumas yra ties viduriu, o tai reiškia, kad sveikame organizme turi būti sterolių ir riebiųjų rūgščių balansas. Ištraukoje kalbama apie polinesočiasias r. rūgštis kaip apie terapinę priemonę.


Toliau jūsų dėmesiui žmogaus (dirbusio, beje, kartu su E.Revici) straipsnio vertimas polinesočiųjų riebiųjų rūgščių tema:
 

Guy R. Schenker, DC
Lapkritis, 2005

Mielas Gydytojau,
 
AR KADA NORS MĖGINOTE PABŪTI ŠIEK TIEK GERANORIŠKESNIU?

AR  KADA NORS MĖGINOTE PAŽAISTI  IR VIENIEMS, IR KITIEMS?


 AR JŪS TIKRAI KADA NORS PAGALVOJOTE, KAD GALIMA SUDERINTI TAI, KAS YRA NESUDERINAMA?


 Tokius žaidimus mes galime žaisti ir kurį laiką save įtikinėti, kad mes laimime, bet laikui bėgant tokios ydingos gudrybės baigiasi blogai. Taigi, taip nutiko su manimi ir daugybe mano programų bandant šokti apie tiesą, susijusią su...
 

OMEGA 3 RIEBIOSIOMIS RŪGŠTIMIS.

Tiesiog nustatyta...

OMEGA 3 RIEBIOSIOS RŪGŠTYS YRA PRAŽŪTIS.

Nepaisant agresyvios sveiko maisto pramonės reklamos apie jų stebuklingas gydomąsias savybes, ALA, EPA ir DHA yra tik polinesočiosios riebiosios rūgštys (PNRR), kaip ir jų mirtinos pusseserės omega 6, sukeliančios oksidacinius laisvųjų radikalų pažeidimus ir priešlaikinį senėjimą.

Mes turėtume pradėti mūsų diskusiją nuo

ALIEJŲ ŽUDIKŲ...

trumpai apžvelgiant jų sudėtį ir agitacijos mechanizmą, kuris šiuos metabolinius nuodus padarė tokius populiarius. Vėliau mes jums parodysime, kad, nepaisant sveiko maisto pramonės reklamos, omega 3 riebiosios rūgštys yra tokios pat pavojingos kaip ir omega 6 riebiosios rūgštys, sukeldamos:
 

  • lipidų peroksidacinius pažeidimus
  •     imuno-slopinančius pažeidimus
  • anti mitochondrinį poveikį
  •     energijos aerobinės gamybos slopinimą
  • senėjimo pigmento lipofuscino gamybą
  •     smegenų pažeidimus
  • kepenų pažeidimus
  •     odos pažeidimus
  • užkrūčio liaukos pažeidimus
  •     blužnies degeneraciją
  • širdies pažeidimus
  •     aterosklerozę
  • sumažėjusį fizinį aktyvumą, susijusį su sumažėjusiu gliukozės panaudojimu
  •     cukraligę
  • retinos degeneraciją
  •     insultą
  • raudonųjų kraujo kūnelių suardymą
  •     vaikų alergijas
  • metastazuojantį vėžį

„Palaukite“, jūs paprieštarausite, „per paskutinius kelis metus aš perskaičiau daugybę straipsnių, teigiančių, kad omega 3 riebiosios rūgštys apsaugo nuo visų šių patologijų, kurias, kaip jūs teigiate, būtent jos ir sukelia!” Aš suvokiu, kokia buvo veiksminga agitacija palaikant omega 3 riebiąsias rūgštis (kaip omega 6 riebiąsias rūgštis prieš tai). Būtent dėl to šis Laiškas yra toks svarbus jums. Jums ir jūsų pacientams buvo taip veiksmingai praplautos smegenys dėl omega 3 riebiųjų rūgščių, kad jums reikės mažiausiai dviejų Nutri-Spec straipsnių, siūlančių daugybę mokslinės literatūros nuorodų, padedančių jums pamatyti tiesą.

Taigi, kaip tos mirtinos PNRR  atrodo? Riebioji rūgštis tėra anglies atomų grandinė, viename gale turinti karboksilo grupę. Trys šios riebiosios rūgšties molekulės sujungtos su glicerolio molekule, formuoja  trigliceridus, dažniausiai pasitaikančią riebalų formą, esančią mūsų maiste ir mūsų organizmuose. Jeigu visi anglies atomai, esantys riebiosios rūgšties grandinėje yra sujungti viengubomis jungtimis, riebioji rūgštis vadinama prisotinta (sočioji), kas reiškia, kad anglis turi maksimalų jungčių skaičių, tinkamų vandenilio išlaikymui, vadinasi riebioji rūgštis yra prisotinta vandeniliu. Kai  riebiosios rūgšties grandinėje tarp gretimų anglies atomų yra dviguba jungtis, užkertamas kelias prisijungti maksimaliam vandenilio kiekiui. Riebiosios rūgštys su dviguba jungtimi vadinama neprisotintos (nesočiosios). Riebioji rūgštis, turinti anglies grandinėje daugiau nei vieną dvigubą jungtį vadinama polinesočioji. Žmogaus riebalai apytikriai yra sudaryti iš 90% sočiųjų ir mononesočiųjų  riebalų, kai polinesočiųjų yra tik 10%. (Kadangi šie duomenys yra šiuolaikiškai besimaitinančio žmogaus, aš įtariu, kad visiškai sveiko žmogaus, valgančio natūralų maistą, PNRR turėtų būti arti nulio.)

Omega 6 riebioji rūgštis turi pirmąją dvigubą jungtį prie šeštojo anglies atomo, skaičiuojant nuo grandinės galo (galas priešingas karboksilo grupei). Dažniausiai pasitaikančios omega 6 riebiosios rūgštys yra linoleinė rūgštis ir gama linoleno rūgštis, pirmiausia gaunamos iš sėklų aliejų – sojų, kukurūzų, rapsų, žemės riešutų, medvilnės, saulėgrąžų, dygminų, sezamo ir kitų aliejų. Agro verslas jas pavadino esminėmis riebiosiomis rūgštimis (EPA). Kodėl yra „esminės“ šios PNRR esančios augaliniuose aliejuose? Jos visiškai nėra esminės, ir faktas, tikriausiai yra pagrindinė mirčių priežastis Šiaurės Amerikoje. Jos tikriausiai yra reikšmingesnės net už cukrų, vertinant jas kaip kardiovaskulinių ligų ir vėžio priežasties faktorius, jau neminint artrito, migreninio galvos skausmo, priešmenstruacinio sindromo, nutukimo ir kt. Taigi, kas sako, kad jos yra esminės? Atspėjote kas? – Tyrimai finansuojami Agro verslo.

Jūs matote, 1950m. Agro verslas pradėjo domėtis, kaip uždirbti iš sojų pupelių, kiekvienais metais pasodintų milijonuose akrų. Sojos pupelės buvo pagrindiniai rotaciniai javai, nes pinigus nešantys kukurūzai visiškai išsekina dirvožemį. Kiekvienais metais būtinai reikėjo užsodinti didžiulius akrų plotus sojų pupelėmis, nors jos buvo nepelningos ir tinkamos tik gyvulių pašarui. Taigi, Agro verslas sugalvojo idėją pasiūlyti sojų aliejų ir taip uždirbti iš sojų pupelių. Sojų aliejaus konkurentai koncentruotoje riebalų rinkoje buvo sviestas bei kokosų ir palmių aliejus. Konkurencija atrodė nepalaužiama. Kiekvienas sausainis, kiekvienas duonos kepalas, kiekvienas gabalėlis paruošto maisto, kuriam reikėjo riebalų, buvo pagamintas iš palmių ar kokoso aliejų. (Aš prisimenu, kaip būdamas vaikas, valgydavau „Ritz“ sausainius, kurių sudedamosios dalys buvo miltai, soda, druska ir palmių aliejus). Palmių ir kokoso aliejai buvo kvepiantys ir išskirtinai nebrangūs. Sviestas taip pat atrodė nenukonkuruojamas. Kas galėjo norėti keisti kvepiantį sviestą į pigų margariną?

Tuomet Agro verslas sugalvojo puikią strategiją. Jie finansavo tyrimus, „įrodančius“, kad sotieji riebalai sukelia kardiovaskulines ligas. Po to su fiktyvių tyrimų rezultatais buvo pažindinta visuomenė ir mus ne tik gana efektyviai įtikino, kad sotieji riebalai sukelia kardiovaskulines ligas, bet ir kad riebiosios rūgštys, esančios sojų aliejuje yra būtinos mūsų saugojimui ir sveikatos palaikymui. Dabar, visuomenės akyse, margarinas buvo ne tik pigesnis už sviestą, bet ir „naudingas jums“, kai sviestas tapo pavojingu. Sojų aliejus negalėjo konkuruoti su palmių aliejumi savo kaina, todėl reikėjo dar agresyvesnės strategijos. Agro verslas išleido dar daugiau dolerių, spausdamas valdžią priimti įstatymus, leidžiančius „apsaugoti“ piliečius nuo pavojingų įvežtinių sočiųjų riebalų kaip palmių ir kokoso aliejai. Biurokratų kišenių pildymas yra įrodyta strategija siekiant gauti ko nori, ir šiuo atveju tai suveikė – buvo įvesti importo apribojimai kokoso ir palmių aliejams ir „Ritz“ sausainiai nuo tada ir iki šių dienų gaminami iš PNRR aliejų.

Sėklų aliejų pramonė įgijo du kitus netikėtus populiarumo pastiprinimus, vieną mažą ir kitą didelį. Gražus mažas pastiprinimas atėjo iš sveiko maisto pramonės, visada pasiruošusios įšokti į pseudo mokslinį vežimą, jeigu tik tai duoda pelną. Sveiko maisto pramonė, pradedant nuo 1960m. pradėjo agresyviai reklamuoti dygminų ir kitus augalinius aliejus, kadangi jos turi netgi daugiau esminių riebiųjų rūgščių negu paprastas sojų aliejus. Didžiausias sėklų aliejų pardavimo pastiprinimas vis dėlto atėjo iš sparčiai besivystančios greito maisto pramonės. 1950m. viduryje, kai Agro verslas pradėjo savo didįjį veržimąsi į rinką, mes taip pat matėme McDonalds ir jo pasekėjų gimimą. Niekas nedarė greito maisto greitesniu, kaip kepimas sojų aliejaus kubile, ar sojų aliejaus pylimas ant grilio. Mėsainiai ir bulvių šiaudeliai pakeitė keptą jautieną ir pertrintas bulves kaip pagrindinius patiekalus Amerikos dietoje. Agro verslas yra riebus ir laimingas, amerikiečiai yra riebūs ir mirštantys.

Yra trys mechanizmai, kodėl PNRR skatina mirtinus patologinius procesus, du yra būdingi pačioms omega 6 riebiosioms rūgštims, ir vienas atsiranda maisto ruošimo metu. Pirmiausia, turėkite omenyje, kad  dvigubos jungtys labai linkusios į peroksidaciją. Netgi nevartojant skrudintų bulvyčių ir bulvių traškučių neįmanoma tokoferolių ir kitų antioksidantų pagalba apsisaugoti nuo PNRR esančių maiste. Netgi retas greito maisto vartojimas, ar salotų užpylimas padažu, jums iššauks migreną, menstruacinius spazmus, artritą ir pagaliau kardiovaskulines ligas ir vėžį.

Kitas mechanizmas, kuriuo taip vadinamos „esminės“ PNRR padarys jus nelaimingus, yra jų tiesioginis virtimas į pro-uždegiminius prostaglandinus, leukotrienus ir tromboksanus. Alergija? Astma? Migrena? Artritas? Autoimuninės ligos, kaip Hašimoto tiroiditas, vilkligė ir reumatoidinis artritas? Jos visos gali būti jūsų, bet tik tuo atveju, jei jūs vartosite aliejus, galinčius kurti šias patologijas.

Dabar apžvelkime trečią mechanizmą, kuriuo Omega 6 riebiosios rūgštys sukelia katabolinį oksidacinį audinių pažeidimą ir spartina senėjimo procesus. Paveikime jas labai aukšta temperatūra, ir stebėkime proporcingai daugėjančius žalingus junginius. Kas nutinka su PNRR esančiomis sojų aliejuje, kai jos kaitinamos grilyje? Kai jos verda giliame kubile, kur bulvės, svogūnai ir viščiukai yra akimirksniu nuplikomi? Kai jos hidrogenizuojamos į nuostabiai baltus pusiau kietus riebalus, skirtus naudoti su  "Betty Crocker‘s" mišiniais pyragų kepimui? Jie transformuojasi iš pavojingų į demoniškus.

Kaitinimas ruošiant maistą padaro augalinius aliejus dar žalingesnius dviems būdais. Pirmas būdas yra dėl cis-trans izomerizmo, kai originalus riebiosios rūgšties cis izomeras virsta į trans izomerą, visiškai nenatūralią  rūgštį, kurios žmogaus organizmas visiškai neatpažįsta. Šios trans riebiosios rūgštys yra daug labiau patologinės nei originalios PNRR. Bet blogoji naujiena čia nesibaigia. Kaitinimas, ruošiant maistą, verčia dvigubas jungtis, esančias PNRR, judėti išilgai anglies grandinės, taip sukurdamas keistas nenatūralias riebiąsias rūgštis, kurios yra išimtinai patologinės savo poveikiu. Tai yra tragiška, bet tai yra tiesa – dauguma amerikiečių pradeda mirti nuo tos dienos, kai baigia maitintis motinos pienu. Ar jūs matote, kodėl augalinių aliejų vengimas yra pagrindinis akcentas pagrindinėje Nutri-Spec dietoje. Amerikiečiai jau 50 metų yra įtraukti į masinį nuodijimą, kurio rezultatus jūs matote savo praktikoje kiekvieną dieną.

Jūs ką tik pamatėte Amerikos mitybos tamsiąją pusę. Kol kas mes net nepradėjome šio mėnesio laiško temos – omega 3 žudikės PNRR. Omega 3 riebiosios rūgštys yra sudarytos iš anglies grandinės, kurioje pirmoji iš kelių dvigubų jungčių yra prie trečiojo anglies atomo, skaičiuojant nuo grandinės galo. Trys, sveiko maisto pramonės smarkiai reklamuojamos PNRR, yra ALA(α-linolenic acid), EPA (eicosapentaenoic acid) ir DHA (docosahexaenoic acid). ALA yra randama linų sėmenyse ir keliose kitose sėklose (nors šiose sėklose omega 6 riebiųjų rūgščių kiekiai yra netgi didesni nei omega 3). EPA ir DHA  daugiausia randama žuvų taukuose.

Ką galima pasakyti ypatingo apie šias omega 3 riebiasias rūgštis? Absoliučiai nieko - jos daugeliu atveju yra net labiau patologinės nei omega 6 riebiosios rūgštys (kaip bus paaiškinta žemiau). Vienintelė nauda gaunama iš omega 3 riebiųjų rūgščių yra ta, kad jos blokuoja omega 6 riebiųjų rūgščių virtimą į žalojančius prostaglandinus, leukotrienus ir tromboksanus. Pagalvokite apie tai minutėlę. Kultūroje, kuri yra totaliai užvaldyta patologinių omega 6 riebiųjų rūgščių, ir rezultate kenčianti siaubingas patologijas, kiek bus veiksminga skirti šias medžiagas, (-bet kokias medžiagas, nesvarbu, jei kaip kitaip žalingos jos gali būti) blokuojančias su omega 6 susijusių patologijų formavimąsi?

Ar jūs suprantate mano mintį? Tiesioginis prostaglandinų, leukotrienų ir tromboksanų veikimas gali būti nuslopintas paskiriant ALA, EPA ar DHA. Taigi, jūs galite pasklaidyti mokslinę literatūrą ir rasti daugybę tyrimų, rodančių, kad omega 3 riebiosios rūgštys yra „geros“ esant didelei įvairovei patologijų. Reklamos stiprioji pusė, liečianti omega 3 riebiąsias rūgštis yra tai, kad pradedama konkuruoti su anksčiau vykusia „esminių riebiųjų rūgščių“ reklama. Tyrimų rezultatai yra tokie įtikinami, kad net aš susigundžiau naudoti omega 3 riebiąsias rūgštis gydymui. Aš galiu tik atsiprašyti savo pacientų ir jūsų už savo patiklumą ir neišmanymą.

Mano susidomėjimas omega 3 riebiųjų rūgščių panaudojimu gydymo tikslais kilo anksčiau nei prieš 25m. – daug anksčiau nei ALA, EPA ir DHA tapo sveiko maisto pramonės mėnesio mada. Suprasdamas viską, ką jūs perskaitėte aukščiau apie omega 6 riebiųjų rūgščių patologinius poveikius, aš buvau suintriguotas galimybes turėti būdus slopinti žalojančių pro-uždegiminių prostaglandinų gamybą iš PNRR. Nuo 1980m. pradžios iki vidurio aš pradėjau skirti žuvų taukų papildus visiems savo pacientams, kurių simptomai buvo aiškiai susiję su prostaglandinų disbalansu (migrena, menstruaciniai spazmai, alergija, astma ir kt.), išskyrus tuos, kurie buvo aiškiai disaerobiniai. Priežastis, kodėl jų reikėjo vengti disaerobiniams pacientams buvo ta, kad būdamos laisvosios riebiosios rūgštys, jos turėjo stiprų anti-anaerobinį metabolinį poveikį.
Jos neabejotinai gilino disaerobinį metabolinį disbalansą ir simptomus susijusius su disaerobiniu disbalansu (vienodai migreną, menstruacinius spazmus, alergiją ir astmą, jeigu jos buvo susijusios su disaerobiniu audinių šarmingumu).

Dabar jūs galite matyti sekančią priežastį, kodėl aš susižavėjau žuvų taukų papildais – jų potencialia nauda mano anaerobiniams pacientams. Smulkiai išstudijavęs Revici darbus aš supratau, kad PNRR, gautos iš žuvų taukų turėjo labai puikų anti-anaerobinį poveikį, bet metabolinis atsakas į šias riebiąsias rūgštis buvo trumpalaikis. Revici parodė, kad pacientai labai greitai adaptuojasi prie riebiųjų rūgščių, nes jos ima dalyvauti energijos gamyboje kaip kalorijų šaltinis, todėl tokių riebiųjų rūgščių anti-anaerobinis veikimas silpnėja labai greitai. Priimdamas tai kaip pranašumą, aš maniau, kad EPA ir DHA duos naudos mano anaerobiniams pacientams, tačiau dėl greitai silpnėjančio poveikio aš priėmiau strategiją, siūlydamas dvi dienas du kartus per dieną vartoti dideles žuvų taukų dozes ir po to daryti penkių dienų pertrauką. Aš tikrai galvojau, kad aš buvau visiškai teisus.

Sekantį mėnesį mes pratęsime apie stulbinančius faktus, nukreiptus prieš omega 3 PNRR vartojimą. Taip pat ir apie linų sėmenų aliejų bei žuvų taukus.

Sincerely,
Guy R. Schenker, D.C. 

Vertė Rūta S.

Dabar, kai jau šiek tiek žinote apie polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų įtaką, pažvelkite kaip atrodo ši lentelė:
Polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų įtaką
Iš lentelės matosi, kad tinkamiausi mūsų organizmui yra kokoso riebalai, nes juose daugiausia yra sočiųjų ir mažiausiai polinesočiųjų riebalų. Neblogas yra sviestas, palmių aliejus. Iš aliejų  tinkamiausias alyvuogių (dėl to pietuose gyvenę žmonės ir neturėjo problemų). Akis užklius už margarino – jame daug sočiųjų riebalų. Taip, bet tų riebalų molekulių erdvinė struktūra yra pakeista ir svetima mūsų organizmams – sintetika tinka tik plieniniams guoliams tept... Panaudojimo stulpelis irgi atitinkamai turėtų būti pakoreaguotas.

Pasianalizuokite kokį aliejų ar riebalus vartojate ir suprasite kur jūsų sveikatos problemų viena iš šaknų, viena iš storiausių šaknų.

Lentelėje yra atsakymas ir kodėl senoliai valgė taukus, ilgai gyveno ir „in daktarą“ nėjo.

Pramonininkams ir prekybininkams yra svarbiausias rodiklis degimo riba, tai yra ta temperatūra, kurią pasiekus ima riebalas svilti ir dūminti (akis graužia kepėjams mat). Jie mano, kad ir mūsų organizmui šis rodiklis svarbiausias, deja kūnelis mūsų taip nemano – jam svarbiausia neužsinešti iš išorės į savo sandėlius riebalų, kurie yra vis dar aktyvūs ir bando su aplinkiniais kontaktuoti, sudarinėdami nepageidaujamus organizmui junginius. Todėl nėra taip svarbu tas riebalų dūminimas, kur kas svarbiau ką tie riebalai sugeba prisijungti iki tos dūminimo ribos. O iki tos dūminimo ribos mažiausiai prisijungia kokoso riebalai. Na, o jeigu kepant ir padūmins jie, tai tie degimo produktai liks junginiuose, kurie tirps vandenyje, o ne bus  prisijungę prie riebalo. O tai, kas ateina su vandeniu,  lengvai į ląstelę, o tuo labiau į jos branduolį – nepatenka. Ir apskritai – kam tokioje aukštoje temperatūroje, ar iš viso kepti. Sveikas maistas yra virtas arba troškintas, o ne keptas.

Bandelės ar duona iškepa ir 150 laipsnių temperatūroje. Tik pramoninėms kepykloms svarbu kepti aukštoje temperatūroje, nes taip sutaupomas laikas. Laikas, bet ne mūsų sveikata.

2013 07 10 :  Na štai, ir kai kurių dar ne visai nukvakusių medikų galvose ima šviesos spinduliai mirksėti.

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10172445/Omega-3-supplements-could-raise-prostate-cancer-risk.html
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://homosanitus.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
28.08.2019 laikas 20:25 Receptai – Patiekalai Traškūs vaflių ritinėliai be vaflinės
Jei jums kilo noras prisiminti vaikystės skonį, pasigamini skanius, traškius susuktus vaflius, bet neturite po ranka vaflinės, šią problemą labai lengva išspręsti. O, ir vaflių kepimas keptuvėje užims mažai laiko....

Skaityti daugiau

13.11.2019 laikas 16:06 Receptai – Patiekalai Kiaulienos kotletai su džiūvėsėliais
Batono riekeles užpilame vandeniu ir paliekame kelioms minutėms, kad išmirktų. Kiaulieną ir svogūnus pjaustome taip, kad tilptų į mėsmalę. Kiaulieną, svogūnus ir nuspaustas batono riekeles praleidžiame per mėsmalę. Gautą faršą pas...

Skaityti daugiau

05.06.2019 laikas 22:07 Receptai – Patiekalai Nuo tokių pyragaičių nestorėjama. Užsirašykite receptą – ir skanu, ir nekenkia!

Šaldytuve liko neišgerta kefyro stiklinė, o jūs nežinote, ką su ja daryti? Pasigaminkite šiuos skanius pyragėlius! Be to šie pyragėliai paruošiami neįtikėtinai greitai, nereikia mielių, nereikia sugaišti laiko pasigaminti tešlą...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau