Per pirmąjį pasimatymą su žmogumi, kuris fiziškai traukia, sukasi galva, prakaituoja delnai, linksta keliai ir džiūsta burna. Jis atrodo toks įdomus ir malonus, kad taip ir norisi patyrinėti, kas slypi už stilingo kostiumo. Tuomet galvoje pradeda suktis tik dvi mintys: „Pas jį ar pas mane“ ir „Ar aš teisingai elgiuosi? Gal turėčiau palaukti penkto pasimatymo?“.

Kūniškas troškimas mylėtis per pirmą pasimatymą kyla dėl intensyvios fizinės traukos, pomėgio mylėtis arba paprasčiausiai dėl noro, nors trumpam, pasijusti mylimu ir geidžiamu. Kiekvienas žmogus nori pasijusti mėgstamas arba mylimas, todėl tai gali jį gundyti šokti į žavaus nepažįstamojo lovą.

Mylėtis per pirmąjį pasimatymą skatina ir romantiška atmosfera, tamsos metas, kada suaktyvėja seksualinės funkcijos ir troškimai. 2005 metais žurnale apie paros ritmus „Journal of Circadian Rhythms“ tyrėjai pastebėjo, kad daugelis žmonių linkę mylėtis naktį dėl patogumo. Daugiausiai lytinių santykių įvyksta miego metu, t. y. nuo 23 iki 1 valandos nakties, kai abu partneriai jau yra lovoje, baigiasi darbai ir gali skirti šiek tiek laiko vienas kitam. Net jei žmonės šiuo metu neturi nuolatinio partnerio, jie nesąmoningai labiau trokšta sekso, kai žemę pradeda gaubti sutemos.

Kai pradedama diskutuoti, ar seksas per pirmą pasimatymą yra normalu ar ne, žmonės pasidalina į dvi priešingas stovyklas. Taip jau susiklostė istoriškai, kad vyrai, kurie mylisi per pirmą pasimatymą, vertinami kur kas geriau negu moterys. Net dabar, kai viešai skelbiama, kad vyrų ir moterų teisės yra lygios, seksas per pirmą pasimatymą laikomas gėdingu dalyku.

Moterys, kurios sutinka mylėtis praėjus po pažinties mažai laiko, neretai vadinamos kalėmis, pigiomis ir lengvai prieinamomis. Keista, bet tai vyksta net modernioje, iš pirmo žvilgsnio seksualiai laisvoje visuomenėje. Šiuolaikinės moterys gyvena dvigubų standartų pasaulyje, kur reklamuojamas seksualios, apsinuoginusios moters įvaizdis ir kur ji turi laikytis moralinių vertybių. Jeigu moteris per pirmą pasimatymą sutinka užsiimti seksu, nes pati to nori, vyras gali pamanyti, kad ji netinkama pretendentė, su kuria būtų galima kurti ilgalaikius santykius  ir suabejoti jos moralinėmis vertybėmis.

Vis dar dažnai manoma, kad tokia moteris yra lengvai prieinama ir, jeigu ji sutinka mylėtis su vienu, greičiausiai taip daro kiekvieną kartą, kai eina į pasimatymus su kitais.

Atlikta psichologinių tyrimų, kurie parodė, kad moterys nori daugiau sekso negu yra linkusios prisipažinti. Paprašytos apibūdinti savo elgesį per pasimatymus, moterys dažniausiai sumenkina savo seksualinį susidomėjimą partneriu. Tačiau kalbėdamos apie kitas moteris, jas apibūdina kaip tik ir trokštančias užsiimti seksu. Tai reiškia, kad ne tik vyrai, bet ir moterys dažniausiai smerkia tas dailiosios lyties atstoves, kurių požiūris į seksualinius santykius yra laisvesnis.

Tačiau, atrodo, ateityje moralės standartai gali pasikeisti. Jau dabar pastebima, kad seksas per pirmąjį pasimatymą tampa priimtinas vis didesnei visuomenės daliai, ypač tarp studentų ir jaunimo. Viena vertus, gerai, kad pamažu nyksta dvigubi standartai. Tačiau, kita vertus, jauni žmonės, pernelyg lengvai gaudami tai, ko nori, nebemoka ir nebemato prasmės kurti rimtus, ilgalaikius santykius. Jauni žmonės nebežino, kaip pradėti, kurti ir išsaugoti santykius. Tapo norma miegoti kartu per antrą, trečią ar net pirmą pasimatymą, tad ar reikia stebėtis, kad daugelis draugysčių nutrūksta vos po kelerių mėnesių ar metų? Šiuolaikiniai žmonės tik būdami vyresni pradeda suprasti, ko iš tikrųjų nori iš santykių ir antrosios pusės, nes iki tol jie būna visiškai patenkinti atsitiktiniais ryšiais.

Kad ir kaip keistai tai skambėtų, bet seksas per pirmąjį pasimatymą gali padėti pajusti tarpusavio ryšį arba suprasti, kad su tuo žmogumi neverta gaišti laiko. Ne visada idealus partneris atrandamas iš pirmo karto, todėl nereikia bijoti bandyti, net jei pradžioje visi kartai bus nesėkmingi.

Egzistuoja nuomonė, kad geriau dviem žmonėms permiegoti tada, kai abu to nori ir jaučia abipusę trauką, o ne tada, kai pagal visuomenės standartus jie turi tai padaryti, nes bijo, kad juos pavadins lengvai prieinamais, pasileidusiais ir t. t. Moterys neturėtų laukti vestuvių, kad galėtų mėgautis lovos malonumais. Tačiau prieš gulantis į lovą jos turėtų pažinti savo išrinktąjį. Tada bus mažiau nusivylimų ir santykiai po sekso rečiau baigsis skyrybomis.