Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2017 » Kovo » 2

Septynios žemės prie vienos žvaigždės

Prieš porą valandų NASA paskelbė, kad aptiko septynias Žemės dydžio planetas prie vienos žvaigždės. Žvaigždė, kodiniu pavadinimu TRAPPIST-1, naujienose minima ne pirmą kartą: pernai buvo paskelbta apie trijų uolinių planetų aptikimą greta jos (Nature straipsnis). Šios planetos buvo aptiktos dviem teleskopais, kurie kartu vadinami TRAPPIST - iš čia ir žvaigždės pavadinimas. Norėdami geriau nustatyti tų planetų savybes, mokslininkai pasitelkė Spitzer infraraudonųjų spindulių kosminį teleskopą. Juo jie matavo žvaigždės, 12 kartų už Saulę mažesnės masės nykštukės, šviesą. Planetoms skriejant per žvaigždės diską, šviesa pritemdavo. Šitaip pavyko nustatyti visų septynių planetų egzistavimą, jų orbitų periodus ir jų spindulius. Šešių planetų orbitiniai periodai - 1.51, 2.42, 4.04, 6.06, 9.1 ir 12.35 dienos - yra artimi rezonansui, t.y. jų tarpusavio santykiai gali būti išreikšti nedidelių sveikųjų skaičių santykiais (beje, jie sudaro vos ne Fibonačio seką). Planetų spinduliai yra nuo maždaug pusės iki maždaug pusantro Žemės spindulio. Šių planetų masių nežinome, tačiau kitų egzoplanetų duomenys leidžia spręsti, kad visos septynios planetos turėtų būti uolinės.

Nature žurnalo viršelio iliustracija.

Nature žurnalo viršelio iliustracija. ©NASA/JPL-Caltech

Dar įdomiau yra tai, kad visos septynios planetos gali būti tinkamos skystam vandeniui egzistuoti. Trys iš jų - ketvirta, penkta ir šešta, skaičiuojant nuo žvaigždės - tikrai yra gyvybinėje zonoje, o kitose keturiose skystas vanduo galėtų egzistuoti esant tinkamoms atmosferos sąlygoms. Pavyzdžiui, Žemėje ankstyvuoju laikotarpiu, kol ji dar buvo labai karšta, irgi egzistavo skystas vanduo, nes didžiulis atmosferos slėgis neleido jam išgaruoti. Tolimiausioje planetoje skystą vandenį palaikyti galėtų šiltnamio efektą sukelianti atmosfera.

Atstumai tarp planetų yra mažyčiai. Arčiausiai viena kitos pralekia pirmos dvi planetos; mažiausias atstumas tarp jų yra vos dvigubai didesnis už atstumą tarp Žemės ir Mėnulio. Stovint vienoje iš planetų, kitos kartais atrodytų gerokai didesnės, nei Mėnulis mūsų danguje. Galėtume matyti jų paviršių - kalnus ir vandenynus, jei tokių yra. Tokie maži atstumai taip pat rodo, jog mažai tikėtina, kad planetos susiformavo ten, kur dabar ir yra. Greičiausiai jos susiformavo toliau ir atmigravo artyn žvaigždės. Tai paaiškina ir beveik rezonansinius jų periodus - dvi planetos, suartėjusios arti tarpusavio rezonanso, mėgsta ten užsilikti ilgam. Neabejoju, kad jau netrukus pasirodys daugybė straipsnių apie tai, kaip tokia planetų konfigūracija patvirtina ar paneigia vieną ar kitą planetų formavimosi modelį.

Atstumas iki TRAPPIST-1 santykinai nedidelis - 12 parsekų, arba 40 šviesmečių. Nuskristi iki ten kol kas ne mūsų jėgoms, bet stebėjimai gali duoti dar labai daug informacijos. Jau kalbama, kad Džeimso Vebo kosminis teleskopas, kuris į orbitą pakils kitąmet, galės stebėti šią sistemą ir pažerti naujų atradimų.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature. Deja, straipsnis prieinamas tik prenumeratoriams. Tikiuosi, kad netrukus pasirodys ir viešai prieinama arXiv versija. Kol kas galime paskaityti platesnį tame pačiame Nature skelbiamą komentarą apie šį atradimą.

PAPILDYMAS 2017-02-23: pasirodo, žinomos ir planetų masės, ne tik spinduliai. Vakar šitą momentą pražiopsojau.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
01.11.2017 laikas 17:40 Receptai – Patiekalai Medus, kiaušinis gydo bronchitą
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Bronchitas. Ingredientai: Sviesto, Kiaušinio trynių, Miltų, Medaus

Skaityti daugiau

15.11.2019 laikas 20:53 Receptai – Patiekalai Keistos formos pyragas be kepimo nustebins kiekvieną!
Tai yra paprasčiausias ir greičiausias pyragas be kepimo, kurį visada galite gaminti su savo šeimos nariais. Keistos formos pyragas nustebins kiekvieną!

Skaityti daugiau

22.08.2018 laikas 09:24 Receptai – Patiekalai Vaistažolės nuo vyriškų negalavimų
Vyriški negalavimai liaudies medicinoje, Vaistažolės nuo vyriškų negalavimų, receptai nuo vyrišku negalavimu, vyriškos ligos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gy...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:47 Doto piramidės paslaptys
Doto piramidė iškyla kaip jos kūrėjų išradingumo ir įgūdžių liudijimas. Kiekvienas kruopščiai sudėliotas akmuo, tiksliai apskaičiuotas kampas byloja apie senovės civilizacijos pažangias architektūros žinias.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 08:45 Senovės civilizacijų paslaptys ir mįslės: kas sugriovė senovės civilizacijas?
Žmonijos istorija skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau daugybė paslapčių ir mįslių lieka neišspręstos. Pasak visuotinai priimtos nuomonės, žmonija savo kelionę pradėjo kaip primityvi būtybė, palaipsniui evoliucionavo ir tapo vis protingesnė ir pajėges...

Skaityti daugiau