Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Ligos, Mutacijos » 2016 » Spalio » 12

Šešios mokslu patvirtintos rekomendacijos, kaip išvengti vėžio

Jei manote, kad vėžys yra liga, kuri atsiranda iš niekur ir savo elgesiu jos kontroliuoti negalite – labai klystate. Dauguma vėžio atvejų galima išvengti tiesiog tinkamai maitinantis ir sveikai gyvenant.

Amerikos koledžo žurnalas „Journal of the American College of Nutrition“ paskelbė šešias mitybos rekomendacijas, kurios, anot mokslinių tyrimų, gali padėti apsisaugoti nuo vėžio.

Vėžys kasmet nulemia apie 30 proc. visų Vakarų pasaulio gyventojų mirčių. Dažniausiai pasitaikančios šio susirgimo formos yra prostatos, žarnyno, krūties, odos ir plaučių.

Mokslininkai teigia, kad prie vėžio formavimosi labai prisideda mūsų meilė Saulei bei rūkymas, o taip pat mityba ir gyvenimo būdas. Taigi, ką mokslininkai siūlo šios sunkiai išgydomos ligos prevencijai?

Pieno produktai

Pienas vyrams gali būti pavojingas ©www.farminguk.com

1. Valgykite daug vaisių ir daržovių

Deja, nėra vieno „supermaisto“ prieš vėžį – geriausiai padeda tam tikra produktų kombinacija, kuri teikia didžiausią naudą. Pirmiausia turėtumėte atsigręžti į neapdorotas daržoves.

Kodėl vaisiai ir daržovės yra tokie naudingi? Iš jų žmogus gauna antioksidantų, ląstelienos ir fitocheminių medžiagų.

Ypač naudingi yra tamsūs lapiniai žalumynai: brokoliai, špinatai, salotos ir kopūstai.

2. Sumažinti ar visai atsisakyti alkoholio

Kai kalbame apie alkoholį, pamirškite tokius pateisinimus, kaip –„gėrimas pagerina širdies darbą“. Iš tiesų, alkoholis yra glaudžiai susijęs su burnos, stemplės, krūtų, storosios žarnos ir kepenų vėžiu. Kuo daugiau geriate, tuo didesnė rizika.

Virsdamas į acetaldehidą, alkoholis gali tiesiogiai pažeisti ląstelių DNR. Taip pat gali padidinti estrogenų lygį organizme, pažeisti kepenis, padidinti kitų vėžį sukeliančių cheminių medžiagų tirpumą ir sumažinti kai kurių naudingų maistinių medžiagų kiekį kraujyje, pavyzdžiui, folio rūgšties.

3 + 4. Vengti raudonos ir perdirbtos mėsos

Perdirbtos mėsos žala jau seniai yra įrodyta didelio masto mokslinių studijų. Pasaulio vėžio tyrimų fondas (WCRF), taip pat su tuo sutinka, tvirtindamas, kad raudonos mėsos vartojimas yra smarkiai susijęs su tiesiosios žarnos vėžiu.

Vis dėlto, mėsos mėgėjai gali šiek tiek atsipūsti – WCRF neliepia visiškai atsisakyti šio produkto. Jie rekomenduoja vartoti ne daugiau, nei 500 gramų termiškai apdorotos raudonos mėsos per savaitę. Žuvis ir vištiena yra geros alternatyvos, jei mėsos norisi kiekvieną dieną.

Taip pat mitybos ekspertai siūlo vengti skrudintos mėsos, ypač keptos ant grotelių. Kai mėsa, vištiena ar žuvis yra apdorojama aukštoje temperatūroje ilgą laiką, maiste gali gamintis heterocikliniai aminai (PCV) arba dar vadinami kancerogenais.

Nustatyta, kad šios medžiagos gali sukelti krūties, plaučių, gaubtinės žarnos, skrandžio ir prostatos vėžį.

5. Moterims: valgyti sojos produktus

Sojoje yra fitocheminių medžiagų, vadinamų izoflavonais, kurių cheminė struktūra panaši į estrogenų.

Yra manoma, kad šie izoflavonai iš dalies slopina moters natūralų estrogeną ląstelių augimo procese, taip sumažindami tam tikros rūšies vėžio riziką.

Sojos produktai yra dažnas vegetariškų dietų ingredientas. Jie yra laikomi vertingais baltymų šaltiniais, todėl dažnai įtraukiami į maisto papildų sudėtį.

6. Vyrams: riboti pieno produktų vartojimą

Nors yra tam tikrų įrodymų, kad pieno produktai vyrams gali padidinti galimybę susirgti prostatos vėžiu, taip pat nustatyta, kad piene esantis kalcis gali sumažinti kolorektalinio vėžio riziką.

Daug kalcio turintis maistas gali sukelti vitamino D gamybos sumažėjimą. O ši medžiaga yra svarbus cheminių organizmo reakcijų reguliatorius. Todėl jo sumažėjimas gali sukelti vėžinių ląstelių prostatoje augimą.

Storojoje žarnoje, vyksta kiek kitokie procesai. Kalcis gali prisijungti prie potencialiai kancerogeninių junginių žarnyne, todėl jie netirpsta ir lengvai pasišalina. Kalcis taip pat gali tiesiogiai nulemti ląstelių vystymąsi ir sulėtinti nevaldomą jų augimą.

Tai ką daryti vyrams? Jei jums patinka pieno produktai, nėra reikalo jų vengti. Jei šeimoje yra sergančių prostatos vėžiu, galbūt turėtumėte vartoti šiek tiek mažiau, bet jei pasitaikė storosios žarnos vėžio atvejų – galbūt papildoma stiklinė pieno visai gera idėja.

Kiti būdai sumažinti vėžio riziką

Be mitybos rekomendacijų, taip pat labai svarbus yra fizinis aktyvumas. Nustatyta, kad reguliari mankšta gaubtinės žarnos ir krūties vėžio riziką sumažina apie 20-40 proc.

Bėgimas

©www.iflscience.com

Koks fizinis aktyvumas yra pakankamas? Judėti yra visada gerai, tačiau apskaičiuota, jog vėžio prevencijai užtenka iki vienos valandos vidutinio intensyvumo fizinio aktyvumo arba 30 minučių intensyvios treniruotės.

Viršsvoris taip pat labai padidina vėžio riziką, ypač krūtų ir storosios žarnos. Vyrų liemens apimtis neturėtų siekti 94 cm, moterų – 80 cm.

Apibendrinant WCRF rekomendacijas, sveikam žmogui reikėtų daugiau valgyti augalinės kilmės maisto, judėti, atsakingai gerti alkoholį, nerūkyti ir nepiktnaudžiauti Saulės spinduliais.

Vis dėlto, reikia suvokti, kad prevencinės gairės tai nėra kategoriškas gydytojo nurodymas atsisakyti visų gyvenimo malonumų. Kiekvienas turėtų pats nuspręsti, kaip sveikai nori gyventi ir kartais net mažas pokytis gali atnešti pastebimų rezultatų.

Straipsnio autorius – mitybos specialistas Timas CroweDeakino universiteto.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://www.technologijos.lt/n/mokslas/zmogus_ir_medicina/S-57522/straipsnis/Nereikia-jokiu-kvailu-dietu-ar-burtu-sesios-mokslu-patvirtintos-

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
18.06.2019 laikas 10:19 Receptai – Patiekalai Daržovių troškinys su pievagrybiais

Gardžių, sveikų ir lengvai pagaminamų daržovių patiekalų receptai. Skanaus!

Skaityti daugiau

16.08.2019 laikas 19:18 Receptai – Patiekalai Obuolių blyneliai: daug obuolių ir labai mažai miltų
Kaip pagaminti blynelius su obuoliais? Žinoma, galima pagaminti iš obuolių tyrelės ar pridėti kefyro vietoje obuolių sulčių. Bet galima pasigaminti ir kitaip. Manau, kiekvienam patiktu, kad blyneliuose būtų daug obuolių ir tik tru...

Skaityti daugiau

31.01.2018 laikas 19:09 Receptai – Patiekalai Vaisingumui skatinti (Paprastoji takažolė)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Džiovinta takažolė, Verdančio vandens

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 17:21 Poltergeistas Grotono ūkyje, Konektikute
Veiksmo vieta - ūkis Grotono mieste, Konektikuto valstijoje, JAV. Ūkyje gyveno pagyvenusi pora, 70 metų ponas Hemstedas ir jo žmona, ramiai ir taikiai gyvenę santuokoje daugiau kaip 30 metų, ir 13 metų sūnėnas Frenkis Gardneris bei jo jaunesnis broli...

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 17:06 Zimbabvės šeima teigia, kad juos persekioja «nematomi goblinai»
Šeima iš Magwegvės (Magwegwe) miesto Bulawayo šiaurėje, Zimbabvėje, yra išsigandusi dėl nepaaiškinamų ir bauginančių reiškinių, vykstančių jų namuose.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 16:50 Tamsioji materija gali sukurti sprogstančias žvaigždes

Astronomai jau seniai spėliojo, kad paslaptingoji tamsioji medžiaga, sudaranti didžiąją dalį visatos, gali turėti didelę įtaką įprastai materijai. Naujas tyrimas rodo, kad tamsioji medžiaga gali būti pajėgi kurti sprogstančias žvaigždes.

...

Skaityti daugiau