Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2015 » Gruodžio » 19

Supernovos sprogimo pranašystės pasitvirtino

Iš anksto numatyti tokių dalykų, kaip žvaigždžių sprogimai, astronomai negali. Tačiau šįkart jiems pavyko gana tiksliai nuspėti, kada ir kur bus matoma supernova. Kaip?

Kai žvaigždė išdegina savo kurą ir pasiekia paskutinę gyvavimo stadiją, ji kolapsuodama nusimeta išorinius sluoksnius ir šio sprogimo metu trumpam tampa ryškiausiu objektu visoje galaktikoje. Tokių sprogimų astronomai yra užfiksavę ne vieną ir ne du, bet šis įvykis ypatingas: mokslininkai prognozavo, kur ir kada toks žybtelėjimas įvyks.

Tiksliau, jie numatė apytikslį supernovos laiką – ji turėjo pasirodyti kažkuriuo metu iki ateinančių metų balandžio pabaigos. Iš tiesų tai nutiko anksčiau: pakartotinis Refsdalo supernovos sprogimas užfiksuotas gruodžio 11-ąją.

Supernovos vardas suteiktas Norvegijos astrofiziko Sjuro Refsdalo garbei, kuris 1964-aisiais pirmasis pasiūlė Visatos plėtimąsi matuoti pasinaudojant gravitacinio lęšiavimo principu, fiksuojant pavėluotai Žemę pasiekiančius supernovos vaizdus. Tinkamo stebėjimų objekto astronomai ieškojo net pusšimtį metų.

Gravitacinis lęšiavimas įvyksta tuomet, kai itin masyvus objektas padidina ir iškreipia už jo esančių objektų, tokių kaip galaktikos, šviesą. Kitaip sakant, tas masyvus objektas yra tarsi didinamasis stiklas.

Aplenkdama masyvųjį objektą tolimojo šaltinio šviesa stebėtoją pasiekia ne tiesia linija, o išlenktai ir visomis kryptimis aplink tą objektą. Todėl stebėtojas mato žiedinį atvaizdą – Einsteino žiedą (šį efektą numatė garsiojo fiziko sukurta bendrojo reliatyvumo teorija).

Kadangi šviesa skrieja vienodu greičiu, fotonams gali prireikti mažiau laiko apskrieti masyvų objektą vienu keliu nei kitu. Taigi stebėtojas vieną ir tą patį objektą, tik skirtingu jo egzistavimo periodu, gali matyti keliose to žiedo vietose.

Taip buvo ir šiuo atveju. Lęšio vaidmenį atliko galaktikų grupė MACS J1149+2223, įsikūrusi už 5 mlrd. šviesmečių nuo mūsų. Ji astronomams padėjo stebėti Refsdalo supernovą, kuri yra gerokai toliau – už maždaug 9,3 mlrd. šviesmečių nuo Žemės.

2014 metų pabaigoje Hablo teleskopu minėtoji supernova užfiksuota net keturiose vietose vienu metu. Taip nutiko todėl, kad tiesiai tarp supernovos ir Žemės atsidūrė viena iš galaktikų grupės narių – elipsinė galaktika.

Supernovos yra trumpi reiškiniai, taigi netrukus šis vaizdas išblėso. Tačiau išanalizavę galaktikų grupės masės pasiskirstymą tyrėjai priėjo išvadą, kad dalis supernovos išsviestų fotonų tebekeliauja Žemės link ir mus turėtų pasiekti per artimiausią dešimtmetį.

Neseniai duomenis jie patikslino: mokslininkų vertinimu, tai turėtų įvykti per pirmus keturis 2016 metų mėnesius. Dėl to Hablo teleskopo lęšiai buvo periodiškai nukreipiami į šį kosmoso užkampį, laukiant tolimoje sprogusios žvaigždės pasikartojimo.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://lrytas.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
04.08.2019 laikas 17:42 Receptai – Patiekalai Čirviniai blynai

Maišome, iš pradžių šaukštu, po to plaktuvu. Čirvinių blynų tešla paruošta, kepame širdutės formos blynelius specialioje čirvinių blynų keptuvėje. Pagal šį receptą kepti čirviniai blynai saldoki, tad gali būti tiekiami tiesiog ...

Skaityti daugiau

09.06.2019 laikas 14:49 Receptai – Patiekalai Pyragas prie arbatos per 5 minutes. Viską sumaišiau ir į orkaitę
Paprastas ir skanus naminis pyragas! Išsamų torto paruošimą žiūrėkite vaizdo medžiagoje.

Skaityti daugiau

24.08.2018 laikas 09:43 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai širdies negalavimams gydymui
Širdies ligos liaudies medicinoje, Liaudiški patarimai širdies negalavimams gydymui, receptai nuo širdies negalavimu, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uo...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 06:59 WEF informatorius įspėja, kad netrukus kepsniai bus gaminami iš "žmonių š*do"

Pasaulio elitas planuoja priversti žmoniją valgyti išmatas ir gerti šlapimą, teigia vienas Pasaulio ekonomikos forumo informatorius, kuris tvirtina, kad jei manėte, jog galimybė valgyti vabalus yra bloga, dar nieko nematėte.

...

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 06:35 Balandžio 24 d. horoskopas: sunku Jaučiui, Liūtui, Skorpionui ir Vandeniui
Vakar mums su jumis buvo sunki diena, ypač psichologiniu požiūriu. Šiandiena tęsia vakarykštės dienos tendencijas ir "dovanoja" mums įtampą. Pažvelkite į šios dienos horoskopą - Saulė, Mėnulis ir Plutonas tam tikru metu danguje sudaro įtemptą trikamp...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 19:30 Spuogai ant veido: kaip atsikratyti problemos namuose
Spuogai anksčiau ar vėliau "užnuodija" beveik kiekvieno žmogaus gyvenimą. Visų pirma, remiantis statistiniais duomenimis, odos problemų turi apie 85 % planetos žmonių. Jie sukelia daug rūpesčių kasdieniame gyvenime. Kaip atsikratyti problemos ir užki...

Skaityti daugiau