Maisto derinimas iki šiol nepraranda aktualumo. Tam yra nemažai priežasčių. Viena iš pagrindinių yra ta, kad kitokie maisto produktuose virškinami nevienodą laiką ir skirtingose virškinamojo trakto vietose. Pavyzdžiui, vaisiai beveik iš karto patenka ir pradedami virškinti plonojoje žarnoje, o mėsa visų pirma apvirškinama skrandyje ir tik tada patenka į plonąją žarną. Nepaisant elementarių maisto derinimo taisyklių gresia skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimai.

Sveikatos patarimai, kaip derinti maistą

Maistą derinti siūloma pagal šią klasifikavimo sistemą:

I grupė: baltymų produktai. Virškinami rūgštinėje terpėje. Baltymų produktai – tai, pavyzdžiui, mėsa, žuvis, kiaušiniai, ankštinės daržovės, riešutai, sėklos, baklažanai.

II grupė: gyvi produktai. Šiai grupei priklauso maisto produktai, neapdorojami karščiu. Sudėtyje jie turi fermentų, kurie skaido maistines medžiagas. Tai vaisiai, daržovės (išskyrus bulves), uogos, sausas vynas.

III grupė: angliavandeniai. Virškinami šarminėje terpėje. Angliavandeniai, įskaitant cukrų, medų, džemą, duoną ir bulves.

I ir II bei II ir III grupės maisto produktai yra suderinami.

Niekada nederinti šių maisto produktų:

Baltymai ir angliavandeniai. Mitybos specialistai ir gydytojai, propaguojantys sveiką mitybą, niekada nerekomenduos derinti baltymų su angliavandeniais. Duona, kruopos, bulvės priklauso II produktų grupei yra suskaidomoms, padedant šarminėms medžiagomis, kurias išskiria seilių liaukos. Tačiau baltymai, pavyzdžiui, varškė, kiaušiniai, soja, mėsa yra virškinami plonojoje žarnoje kartu su rūgštimis, kurias išskiria liaukos, pavyzdžiui, kasos. Rūgštys neutralizuoja šarmus. Tai nėra labai gerai, nes maistas nėra iki galo suvirškinamas ir organizme prasideda puvimo procesai. Todėl rekomenduojama pamiršti sumuštinius su mėsa ir sūriu, kiaušinius su koše ir bulves su mėsa.

Baltymai ir baltymai. Organizmui, norint suvirškinti gyvulinės ir augalinės kilmės baltymus, reikia skirtingos rūgšties koncentracijos. Skirtingų baltymų derinys gali sukelti nevirškinimą. Nerekomenduojama derinti sūrį ir mėsą, mėsą ir kiaušinius. Tai taip pat susiję su tuo, kad, pavyzdžiui, sūris yra turtingas fosforo – mikroelemento, kuris sulėtina cinko įsisavinimą. Cinko yra mėsoje ir tai yra žmogui gyvybiškai svarbus mineralas.

Cukrus ir krakmolas. Cukrus ir krakmolas neturėtų atsidurti vienoje lėkštėje. Batonas su razinomis, sūrio tortas ir pyragėliai su džemu, košės su medumi – šie deriniai yra ne tik figūros ir sveikatos žudikai, ir ne tik dėlto, kad turi daug kalorijų. Jie virškinami visiškai kitaip: krakmolas pradedamas virškinti burnoje ir toliau virškinimo procesas tęsiamas skrandyje, o cukrus – plonojoje žarnoje. Jeigu valgoma viskas kartu, krakmolas lieka skrandyje ir pradeda ten išskirti sveikatai kenksmingas medžiagas.

Geri patarimai, kaip derinti skirtingus maisto produktus:

Mėsa, paukštiena, žuvis. Geriausia kaip garnyrą rinktis daržoves ir žalumynus. Pavyzdžiui, prie mėsos kepsnio tinka špinatų, burokėlių, kopūstų, smidrų, cukinijų, svogūnų, ridikėlių, agurkų salotos. Tačiau klasikinio agurkų ir pomidorų geriau vengti, nes agurkuose yra fermentų, kurie naikina pomidoruose esantį vitaminą C.

Bulvės. Naudingiausios virtos arba keptos orkaitėje, su kuo mažiau riebalų. Bulvės dera su cukinijomis ir kopūstais. Taip pat galima paskaninti šviežiais žalumynais ir keptais svogūnais. Sviesto rekomenduojama vengti, jei rūpinatės kūno linijomis.

Pienas. Šis maisto produktas suvirškinamas dvylikapirštėje žarnoje, o ne skrandyje. Todėl geriausiai jį vartoti atskirtai nuo kitų produktų. Patekęs į skrandį pienas tampa varškės konsistencijos ir padengia kitų maisto produktų paviršių. Iš tokių maisto produktų prastai įsisavinami vitaminai ir mineralai.

Vaisiai. Ryškūs ir sultingi vaisiai nemėgsta kitų produktų kompanijos. Vaisius rekomenduojama valgyti kaip atskirą maistą. Užkandžiauti tarp pagrindinių valgymų taip pat nereikėtų, nes taip virškinimo sistema veikia be pertraukų. Valandą ar pusvalandį prieš valgį galima suvalgyti vaisių, tačiau jo nereikėtų barstyti cukrumi.

Melionai ir vynuogės. Suvalgius jų rekomenduojama nieko nevalgyti bent pora valandų.

Sveikata