Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2015 » Rugsėjo » 1

Uralo kalnuose rasta medinė skulptūra yra seniausia pasaulyje

Pasirodo, kad medinė skulptūra, kuri prieš šimtmetį Rusijoje buvo ištraukta iš durpynų, yra net du kartus senesnė už patį Stounhendžą.

1890 metais Uralo kalnuose rasta „Shigir Idol“ yra  seniausia medinė skulptūra pasaulyje. Jos amžius siekia net 11 tūkst. metų.

Skulptūra vaizduoja žmogų, ant kurio yra išraižyti paslaptingi senoviniai simboliai, kurių mokslininkams dar nepavyko iššifruoti. Paaiškėjo, kad medinis stabas yra net 1,5 tūkst. metų senesnis, nei buvo manyta anksčiau.

Vokietijoje, Manheime, mokslininkai šios skulptūros amžiui nustatyti pritaikė patį moderniausią radiometrinio datavimo metodą, kuris vadinasi masių spektometrija.

Žemutinės Saksonijos kultūrinio paveldo departamento profesorius Thomas Terbergeris, kuris priklauso komandai nustačiusiai tikrąjį stabo amžių, sakė, kad rezultatai „pralenkė jų lūkesčius“.

„Tai itin reikšminga data tarptautinei mokslinei bendruomenei. Ji svarbi bandant suprasti, kaip vystėsi civilizacija, Eurazijos menas ir žmonija iš esmės.

Dėl šio atradimo galime teigti, kad tais laikais, prieš 11 tūkst. metų, medžiotojai, žvejai ir rinkėjai Uralo regione buvo išsivystę ne mažiau nei ūkininkai Artimuosiuose Rytuose“, – kalbėjo T.Terbergeris.

Šiuo metu skulptūra yra demonstruojama Rusijoje, Jektaerinburge esančiame Sverdlovsko istorijos muziejuje. Šaltinis iš šio muziejaus pasakojo, kad praslinkus 107 metams nuo jos radimo, mokslininkai pirmą kartą skulptūros amžių nustatyti bandė 1997 metais.

„Pirmieji radiometrinio matavimo bandymai parodė, kad skulptūra yra 9,5 tūkst. metų senumo. Tai sukėlė daug ginčų mokslinėje bendruomenėje.

„Tam, kad abejonės būtų išsklaidytos, o rezultatai žinomi ir pripažinti, buvo nuspręsta tyrimus atlikti dar kartą, pasitelkus naujausias technologijas“, – aiškino šaltinis.

Mokslininkai spėja, kad painios skulptūroje išraižytos runos – tai užšifruota senovinė informacija apie visatos kilmę.

Muziejaus šaltinis šią skulptūrą pavadino „raktu į Eurazijos meno supratimą“.

Originaliai ši skulptūra buvo 5,3 metrų aukščio. Bet sovietinio laikotarpio metu kelios jos dalys dingo. Dabar liko tik 2,8 metro ir eskizai, kuriuos 1914 metais nupiešė žymus vietinis archeologas Vladimiras Tolmačevas.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
02.11.2017 laikas 08:52 Receptai – Patiekalai Svogūnas, žąsų taukai gydo bronchitą

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Bronchitas. Ingredientai: Svogūnas, Žąsų taukai

Skaityti daugiau

16.06.2019 laikas 11:10 Receptai – Patiekalai Žagarėlių su varške receptas
Šiuos žagarėlius su varške greita ir labai paprasta pagaminami, puiki idėja užsimanius kažko skanaus. Skanaus.

Skaityti daugiau

10.09.2018 laikas 09:29 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nervams nuraminti

Nervinės ligos liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nervams nuraminti, nervinės ligos, receptai nervams nuraminti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydyt...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau