Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2017 » Liepos » 11

Vaistai nuo skausmo 14-os dienų uždelsto veikimo bomba

Aaronui Marinui Atlantoje, JAV priklauso vyrų stiliaus ir įvaizdžio konsultacijų įmonė Alpha M. Kai jis atidarė ir savo sporto klubą, Aaronui pradėjo skaudėti galvą. Jis pats tai aiškino įtampa darbe. Vyras nemalonią problemą spręsdavo paprastai - kiekvieną rytą apie penktą valandą, pakeliui į darbą pajutęs buką, pulsuojantį skausmą prie kaukolės pagrindo, imdavo dvi tabletes vaistų nuo skausmo, užgerdavo jas puodeliu juodos kavos, ir skausmas greitai praeidavo. Aaronas vartodavo ibuprofeno - vieno iš populiariausių pasaulyje nereceptinių vaistų nuo skausmo, kuris skirtas artrito, galvos, menstruaciniams ir kitiems skausmams malšinti, sako Celeste McGovern.

Vaistai nuo skausmo 14-os dienų uždelsto veikimo bomba

Kiekvieną kartą, pajutę skausmą, griebiamės nereceptinių ar receptinių vaistų nuo jo. Deja, šie medikamentai nėra tokie nekalti, kaip atrodo, iš tikrųjų į vaistus nuo skausmo nereikėtų įnikti.

Po kurio laiko vaistai nuo skausmo pasidarė įprotis, nes pora tablečių bet kurio nesteroidinio vaisto nuo uždegimo (NVNU) ar jo generinio medikamento skausmą numalšindavo žaibiškai. Tai tapo refleksu - kaskart, pajutęs skausmą, vyras negalvodamas išgerdavo vaistų - keletą metų vidutiniškai 3-5 kartus per savaitę.

„Žinojau, kad esama rizikos", - prisipažįsta A. Marinas. Jis buvo paviršutiniškai skaitęs vaisto pakuotės lapelį, tačiau jame išvardytų įspėjimų netaikė sau. Jo nuomone, tai tikdavo tiems asmenims, kurie vartodavo gerokai daugiau nei 2 tabletes vaistų nuo skausmo per dieną. Aaronas buvo sporto klubo savininkas pačiame jėgų žydėjime (tada jam buvo 35 metai), puikios fizinės formos, - kodėl jam reikėtų jaudintis dėl vaisto nuo skausmo galimų šalutinių poveikių? Be to, minėtų medikamentų neribotais kiekiais buvo galima įsigyti bet kuriame prekybos centre (pas mus - visose vaistinėse), ir - svarbiausia - jie patikimai numalšindavo erzinantį galvos skausmą!

Praėjo treji metai, ir vieną dieną 2010-aisiais A. Marinas tualete pastebėjo, kad tai, ką jis paliko klozete, buvo saldymedžio (beveik juodos) spalvos. Tai įvyko antradienį. Penktadienį vyrui keliantis svaigo galva, o kolegos pastebėjo, kad jis yra labai išblyškęs. Google rasta informacija Aaroną pribloškė: dervos spalvos ekskrementai yra skrandžio ir žarnyno kraujavimo požymis. Vyras kreipėsi į gydytoją, kuris nusiuntė jį į nepaprastą kraujo perpylimo procedūrą bei operaciją, siekiant išvengti dvylikapirštės žarnos perforacijos.

„Jei gydytojai nebūtų įsikišę laiku, po dviejų dienų aš jau būčiau miręs", - liūdnai prisipažįsta A. Marinas. Tai sakydamas jis neperdeda: kasmet vien JAV dėl NVNU sukeltos skrandžio opos ir kitų sveikatos problemų į ligonines patenka daugiau nei 100 tūkst. asmenų, o tūkstančiai miršta nuo NVNU sukelto virškinimo trakto organų kraujavimo.

NVNU, pavyzdžiui, ibuprofenas, gali sukelti opas, kraujavimą, taip pat skrandžio ar žarnyno pažeidimus, kurie gali susiformuoti bet kurią šių vaistų vartojimo akimirką be išankstinių įspėjamųjų simptomų, ir sukelti mirti.

Tyli epidemija

Jau 1999-aisiais leidinyje The New England Journal of Medicine virškinimo trakto organų kraujavimas, sukeltas NVNU, buvo pavadintas tylia epidemija. JAV ji kasmet nusineša 16 500 žmonių gyvybių, o tai duomenys tik apie artritu sergančius pacientus bei asmenis, kurie vartoja receptinių medikamentų, o ne NVNU, kurių galima įsigyti be recepto. Apžvalgoje taip pat sakoma, kad beveik 75 proc. iš apklaustųjų, kurie reguliariai vartoja NVNU, „arba nežino apie galimas komplikacijas, arba jomis nesidomi".

Be to, beveik du trečdaliai tų asmenų, kurie reguliariai gerdavo vaistų nuo skausmo, manė, kad prieš NVNU sukeltų sunkių komplikacijų pradžią turėtų pastebėti kokius nors įspėjamuosius signalus. Iš tikrųjų daugiau nei 80 proc. pacientų, turinčių sunkių skrandžio ir žarnyno komplikacijų, iki momento, kai patyrė staigų ir netikėtą sveikatos būklės pablogėjimą, nejautė jokio diskomforto.

Amerikos gastroenterologijos koledžo (The American College of Gastroenterology) apibendrintais duomenimis, dabar mirties atvejų skaičius nuo NVNU vartojimo sukelto skrandžio ir žarnyno kraujavimo yra sumažėjęs - JAV nuo tokių komplikacijų kasmet miršta 7-10 tūkst. žmonių. Vokiečių mokslininkai apskaičiavo, kokia galėtų būti rizikos išsipildymo tikimybė - po du mėnesius trukusio NVNU vartojimo šansas mirti nuo skrandžio ir žarnyno kraujavimo yra 1:1220. Atrodo, kad tai menka rizika, tačiau iš tikrųjų ji didesnė, nei tikimybė užsimušti, kelis šimtus kartų šokant su guma. Be to, kuo ilgiau vartojate šių medikamentų, tuo sparčiau didėja rizika.

NVNU sukelti širdies priepuoliai ir insultai

Skrandžio ir žarnyno opos bei kraujavimas - tai tik maža dalis kainos, kurią mokame už savo neapdairumą. NVNU šalutinis poveikis taip pat didina širdies priepuolių ir insultų riziką. Neseniai JAV maisto ir vaistų tarnyba (angl. FDA - US Food and Drug Administration) pakartotinai išplatino įspėjimą dėl šių medikamentų vartojimo rizikos.

Analizuodama naujausius duomenis apie vaistus, kurių sudėtyje esama, pavyzdžiui, ibuprofeno, naprokseno, diklofenako, ketorolako, celekoksibo ir kt. medžiagų, FDA pareikalavo ir nereceptiniams vaistams nuo skausmo, ir receptiniams NVNU, kuriuose nėra aspirino, taikyti naują ženklinimą. Vaistų gamintojai turi įspėti vartotojus apie tai, kad šie vaistai jau per pirmą jų vartojimo savaitę padidina širdies nepakankamumo ir insulto riziką, bei apie tai, kad didesnės dozės ir ilgesnis vaistų vartojimas gali padidinti grėsmę.

Anksčiau buvo manoma, kad NVNU galėtų žaloti kraujagysles tik tiems asmenims, kuriems jau yra padidėjusi kardiovaskulinės sistemos ligų rizika. Tačiau neseniai išplatintame FDA įspėjime aiškiai pasakyta, kad padidėjusios rizikos tikimybė įmanoma ir tarp žmonių, kuriems nediagnozuotos širdies problemos, o sveikata gali pablogėti „be išankstinių įspėjamųjų požymių“.

Didžiausią pavojų NVNU kelia asmenims, jau patyrusiems vieną širdies priepuolį. FDA nurodo, kad, vartodami vaistų nuo skausmo, tokie pacientai „dažniau miršta pirmais metais po širdies priepuolio", palyginti su žmonėmis, nevartojančiais tokių medikamentų.

„Asmenys, kurie serga koronarine liga ir jau patyrė širdies priepuolį, kelia sau riziką jau su pirma praryta tablete, be to, rizika nemažėja ir vienus ar net dvejus metus po širdies priepuolio", - pabrėžia Gary’is Kaplanas, JAV Džordžtauno universiteto Medicinos mokyklos (Georgetown University School of Medicine) algologas (skausmo specialistas) ir knygos „Visiškas išgijimas: aiškinantis lėtinio skausmo ir depresijos paslaptį" (Total Recovery: Solving the Mystery of Chronic pain and Depression, leidykla Michael Joseph, 2014) autorius.

FDA įspėjimas dabar papildo jos anksčiau išplatintą pranešimą, kuriame sakoma, kad NVNU, pavyzdžiui, ibuprofenas, gali sukelti opas, kraujavimą, taip pat skrandžio ar žarnyno pažeidimus, kurie „gali susiformuoti bet kurią šių vaistų vartojimo proceso akimirką be išankstinių įspėjamųjų simptomų, ir sukelti mirtį". Įspėjime taip pat nurodyta, kad rizika padidėja, kai NVNU vartojami ilgą laiką ir tai daro pagyvenęs silpnos sveikatos asmuo, ar jei tuo metu, kai vartojamas ibuprofenas, išgeriama 3 ar daugiau alkoholinių gėrimų vienetų per dieną.

Ko gero, žmonės apie NVNU keliamą grėsmę virškinimo traktui žino tiek pat mažai, kaip 1999-aisiais, kai apie tai rašė

žurnalas The New England Journal of Medicine. 2010 metais FDA atliko apklausas norėdama nustatyti, ar senjorų analfabetizmas apie vaistų vartojimą galėtų būti svarbiausia priežastis, kodėl jie nesuvokia NVNU vartojimo rizikos. Ši prielaida nepasitvirtino.

Didžiojoje Britanijoje supratimo trūkumo esama pačioje Nacionalinėje sveikatos tarnyboje, nes, pavyzdžiui, jos interneto svetainėje galimas NVNU vartojimo šalutinis poveikis apibūdintas kaip „varginantis“, opos bei skrandžio ir žarnyno kraujavimas minėti po pilvo skausmų ir viduriavimo, savo ruožtu širdies priepuolis ir insultas įvertinti kaip mažiausiai tikėtini ir retai pasitaikantys šalutiniai reiškiniai. Svetainėje net neminima, kad simptomai gali pasireikšti staiga, be jokio įspėjimo.

Medicininėje literatūroje jau nuo 1999 metų dokumentuoti atvejai, kai, padidinus alkoholinių gėrimų vartojimą, padidėjo skrandžio ir žarnyno kraujavimo rizika, bet britų Nacionalinė sveikatos tarnyba naiviai tvirtina: „Paprastai alkoholinių gėrimų vartojimas vienu metu su NVNU yra saugus, nors nesaikingas minėtų gėrimų vartojimas medikamentų gėrimo metu gali dirginti skrandį."

Kitos grėsmės

Atvejai, kai NVNU vartojusiems asmenims kilo širdies ar skrandžio ir žarnyno problemų, pakankamai patvirtinti dokumentais, tačiau tai nėra vienintelės šių medikamentų keliamos grėsmės. 2005-aisiais Pfizer atšaukė kompanijos sukurtą NVNU valdekoksibą (Bextra) iš JAV rinkos. Taip atsitiko ne tik todėl, kad vaistas pasižymėjo didele širdies ligų rizika, bet ir todėl, kad būta įtarimų, jog jis sukėlė daugiau nei 150 sunkių ir net mirtinų alergiškų odos reakcijų atvejų.

Po dvejų metų Didžiojoje Britanijoje ir Australijoje iš apyvartos staiga buvo išimtas NVNU lumirakoksibas (Prexige), nes buvo konstatuota, kad kai kuriems asmenims jo vartojimas sukėlė sunkių kepenų pažeidimų, o keliems iš jų prireikė net kepenų transplantacijos. 2015 metais vaistų priežiūros agentūros, kruopščiai išanalizavusios duomenis apie NVNU, kuriuose esama diklofenako, pašalino juos iš nereceptinių medikamentų kategorijos, ir dabar jų galima įsigyti tik su gydytojo išrašytu receptu (be recepto galima nusipirkti gelių ir tepalų su diklofenaku).

Vaistų priežiūros specialistams gerai žinoma ir rizika, kokią NVNU kelia inkstams. Neseniai atlikta apibendrinta penkių tyrimų rezultatų analizė patvirtino, kad NVNU vartojimas iš esmės padidino ūminių inkstų pažeidimų riziką. Be to, šie vaistai siejami su klausos netekimu ir tarp vyrų, ir tarp moterų, ir, nors tyrimų rezultatai apie grėsmes, kokias kelia NVNU vartojimas nėštumo metu, vertinami kaip prieštaringi, kai kurie tyrėjai padarė išvadą, kad keletas NVNU gali sukelti spontaninį abortą. Vaistai nuo skausmo taip pat gali sukelti ar paaštrinti sinusitą bei dilgėlinę, o tyrimai rodo, kad tarp astma sergančiųjų šie medikamentai gali 10-30 proc. padidinti alerginių reakcijų tikimybę.

Gali sustiprinti skausmą

Kad ir kaip ironiškai tai skamba, šie medikamentai, kurie skirti skausmui malšinti, gali nuslopinti organizmo natūralius gebėjimus mažinti skausmą, todėl ilgainiui skausmas ne nugalimas, bet palaikomas.

COX-2 inhibitoriai greitai tapo „bestseleriu" - tik per pirmus metus gydytojai išrašė daugiau nei 100 mln. receptų, o medikamentų gamintojai susikrovė milijardus. Deja, dešimtys tūkstančių pacientų mirė nuo širdies smūgio ir insulto.

Kaip tik taip nutiko įvaizdžio konsultantui Aaronui Marinui, apie kurį pasakojome straipsnio pradžioje. Kai dėl žarnyno problemų jis turėjo atsisakyti NVNU, vyras konstatavo, kad jau beveik po savaitės galvos skausmas, dėl kurio jis daug metų gerdavo vaistų, tiesiog dingo.

Algologas G. Kaplanas aiškina: „Negalima sakyti, kad NVNU formuoja priklausomybę, tačiau tam tikru mastu galite pasidaryti priklausomi nuo jų. Reguliarus NVNU ir tailenolio (pastarasis nėra NVNU, bet acetaminofenas / paracetamolis) vartojimas po 3 ar daugiau kartų per savaitę gali trukdyti paties organizmo natūraliam skausmo malšinimo mechanizmui. Todėl, liovęsi vartoti medikamentų, skausmą pajusite dvigubai stipriau, nes organizmo natūrali skausmo malšinimo sistema jau nebefunkcionuos.

Jei nepradėsite vėl gerti vaistų, po kurio laiko sistema atsigaus ir skausmas išnyks. Ši problema gana plačiai aprašyta dokumentais, tyrinėjant lėtinio galvos skausmo kamuojamus žmones.

Kad įveiktų skausmus, kai kuriems asmenims tereikėjo tik kelioms savaitėms nutraukti vartoti NVNU ir tailenolį, ir organizmas pats susitvarkė."

Kodėl COX inhibitoriai veikia žarnyno veiklą?

Dažnai įvairūs NVNU keliami šalutiniai reiškiniai aiškintini jų veikimo principu. Žmogaus organizme esama fermento ciklooksigenazės (COX), kuris sintetina prostaglandinus, kurie savo ruožtu skatina uždegimo, skausmo ir karščiavimo susiformavimą. Manoma, kad NVNU blokuoja šiuos COX fermentus ir taip sumažina prostaglandinų sintezę, dėl to mažėja uždegimas, skausmas ir karščiavimas.

COX yra dvejopas: COX-1 ir COX-2.

COX-1 žinomas kaip „fermentas - namų tvarkytojas", nes atlieka lemiamą vaidmenį, pavyzdžiui, atkuriant ir apsaugant inkstus bei žarnyno gleivinę. Iš esmės COX-1 yra dalis sistemos, neleidžiančios mums suvirškinti patiems savo skrandžio kiekvieną kartą, kai ko nors suvalgome. Todėl, vartodami NVNU, kurie griauna COX-1 funkciją, keliame grėsmę žarnyno gleivinei.

„Žmonės paprastai galvoja, kad NVNU sukelia skrandžio veiklos sutrikimus, pavyzdžiui, skrandžio opą, tačiau daug didesnė problema yra tai, kad reguliarus šių medikamentų vartojimas beveik 75 procentams asmenų sukelia opą plonosiose žarnose", - aiškina gydytojas C. Kaplanas, JAV Džordžtauno universiteto Kaplano integracinės medicinos centro (Georgetown University, Kaplan Center for Integrative Medicine) medicinos direktorius.

„Plonosios žarnos yra paskutinis „sargybinis", reguliuojantis, kurios medžiagos iš to, ką suvalgome, bus įleistos toliau į organizmą, o kurios pateks į išmatas. Jei NVNU šį filtrą sugadina, organizmas absorbuoja medžiagas, kurios normaliomis sąlygomis būtų pašalintos. Taip padidėja alerginių reakcijų ir jautrumo maistui rizika."

Kita NVNU keliama problema yra tai, kad jie slopina žarnyno mikrobiomą. Tai žarnyno mikrofloros mini ekosistema, sąveikaujanti su mūsų nervų sistema ir padedanti palaikyti kūno ir smegenų sveikatą.

„Išdraskydami savo žarnyno „daržą", leidžiame jį užvaldyti piktžolėms ir taip potencialiai kenkiame sveikatai, taip pat kaip piktžolėmis užžėlęs daržas neleidžia visavertiškai sužydėti gėlėms ir žaliuoti kitiems augalams, kuriuos norime auginti", - lygina gydytojas G. Kaplanas.

NVNU tikrai nėra efektyvūs šalinant artrito skausmo pagrindines priežastis, nors, žinoma, trumpam jie gali numalšinti skausmą. Naujausi tyrimai rodo, kad ilgalaikis NVNU vartojimas artritą tik paaštrina. JAV Džonso Hopkinso universiteto (Johns Hopkins University) tyrėjai 3 metus stebėjo asmenis, kurie vartodavo vaistų nuo skausmo (du trečdaliai gerdavo NVNU) siekdami sumažinti kelio artrito sukeltus skausmus, ir, tam tikrais intervalais darydami kelio rentgeno nuotraukas, lygino gautus rezultatus su kitų žmonių grupe, kuriuos kamavo ta pati liga, bet kurie nevartojo medikamentų. Artrito paaštrėjimas ir potencialus poreikis atlikti kelio sąnario endoprotezavimą dažniau buvo konstatuojami tarp asmenų, kurie gerdavo vaistų nuo skausmo, nei tarp tų, kurie nevartojo NVNU.

COX-2 skandalai

Selektyvieji COX-2 inhibitoriai buvo sukurti kaip COX-1 ir žarnyno gleivinę saugantys vaistai nuo skausmo ir nuo uždegimo (žr. aiškinimą anksčiau tekste). Farmacijos kompanijos Merck preparatas Vioxx (rofekoksibas) ir bendrovės Pfizer gaminamas Celebrex (celekoksibas) buvo pirmieji tokie COX-2 inhibitoriai.

Jau pradėjus gaminti šiuos vaistus 1999 metais, jie greitai tapo „bestseleriu" - tik per pirmus metus gydytojai išrašė daugiau nei 100 mln. receptų, o abu medikamentų gamintojai susikrovė milijardus. Deja, dešimtys tūkstančių pacientų mirė nuo širdies smūgio ir insulto.

Pfizer atšaukė kompanijos sukurtą NVNU valdekoksibą (Bextra) iš JAV rinkos ne tik todėl, kad vaistas pasižymėjo didele širdies ligų rizika, bet ir todėl, kad būta įtarimų, jog jis sukėlė daugiau nei 150 sunkių ir net mirtinų alergiškų odos reakcijų atvejų.

Tai, kaip savanaudiškai farmacijos gigantai manipuliuodavo duomenimis ir sąmoningai slėpdavo medikamentų potencialią riziką, galų gale iškilo aikštėn per gausybę teismų procesų. 2004 metais Vioxx buvo išimtas iš rinkos.

„COX-2 inhibitorių skandalas iš tikrųjų yra kažkas neįtikėtino..." - savo knygoje „Mirtini vaistai ir organizuotas nusikalstamumas" (Deadly Medicines and Organised Crime, leidykla CRC Press, 2013) nurodo buvęs medikamentų apžvalgininkas, vienas iš organizacijos Cochrane Collaboration Danijoje steigėjų Peteris Getzschė. Jis rašo: „Medikamentai buvo patvirtinti gamybai remiantis rezultatais, kurie gauti per nedidelės apimties trumpalaikius eksperimentus, kuriuose net nebuvo nagrinėjama žala, kokią vaistai daro širdžiai ir kraujagyslėms. Be to, šiuose eksperimentuose dalyvavo asmenys, kurių rizika patirti tokias problemas vertintina kaip maža, nors beveik pusė žmonių, kuriuos iš tikrųjų kamuoja artritas, taip pat serga ir širdies kraujagyslių ligomis."

P. Gotzschė pasakoja apie tai, kaip Merck darbuotojai sąmoningai manipuliuodavo duomenimis, ne tik perdėdami medikamento Vioxx efektyvumą, bet ir išleisdami savo sugalvotą žurnalą, kuriame neegzistuojantys gydytojai aprašė puikias šių vaistų savybes. Be to, Merck iki pat 2006 metų, t. y. dvejus metus po medikamento išėmimo iš apyvartos, nepublikavo duomenų, kurie buvo prieinami jau 1999-aisiais ir aiškiai rodė padidėjusią širdies priepuolių ir insulto riziką. Kai šie duomenys galų gale buvo paskelbti, išvados buvo sąmoningai iškraipytos, pavyzdžiui, nebuvo minėti 3 širdies priepuolių atvejai klinikinio tyrimo metu, o vieno paciento mirties priežastis buvo pavadinta „nežinoma", nors tai vienareikšmiškai buvo širdies priepuolis.

Kompanijai lojalių žiniasklaidos priemonių veikla neleido daugumai amerikiečių sužinoti Merck tiesos slėpimo kampanijos tikrųjų mastų. Pavyzdžiui, televizijoje po pranešimo apie Vioxx uždraudimą buvo transliuojamas 10 minučių trukmės interviu su Pfizer finansuojamo artrito fondo atstovu, kuris guodėsi, kokią didžiulę žalą toks draudimas daro pacientams. Savo ruožtu 2007 metais informacija apie teismo sprendimą, kuris pripažino, kad Vioxx atveju bendrovės Merck elgesys buvo „piktybiškas, nežmogiškas ir absoliučiai nepriimtinas", valstybės masto žiniasklaidoje pasirodė minimaliai. Tik 2009 metais Australijoje teismo procese iškilo į viešumą to, kas įvyko, niuansai, pavyzdžiui, buvo atskleista farmacijos kompanijos Merck vidinė elektroninė korespondencija, kurioje įtakingi gydytojai ir tyrėjai dalijosi nerimu dėl medikamento keliamos potencialios rizikos. Savo ruožtu Merck darbuotojai vidiniame susirašinėjime diskutavo, kaip „neutralizuoti ir diskredituoti" tokius triukšmą keliančius asmenis. Siekiant įgyvendinti tokią neutralizacijos operaciją, buvo taikomos kelios kompanijos siūlomos galimybes: tiriamasis darbas, dalyvavimas valstybės masto konsultantų susitikimuose ir įvairiose mokymo programose, studijų stipendijos. Atvejais, kai kyšių davimo taktika pasirodė neefektyvi, buvo pasitelktos tokios schemos, kurios nebuvo atvirai aptariamos el. pašto laiškuose, tačiau buvo skirtos „problemų keliantiems" gydytojams diskredituoti.

P. Gotzschė taip pat aprašo, kaip, panašiai į kompaniją Merck, celekoksibo (Celebrex) gamintojas Pfizer iškraipė duomenis, kad šie atitiktų kompanijos rinkodaros strategijos poreikius. Tyrėjo nuomone, didžiausias šios kompanijos atliktas tyrimas buvo sufabrikuotas ir faktiškai jo autoriai buvo kompanijos darbuotojai ar jos apmokėti konsultantai.

Kai Vioxx buvo išimtas iš rinkos, Pfizer begėdiškai pasinaudojo galimybe aktyviai reklamuoti savo medikamentą. Jau kitą dieną bendrovė išplatino Danijos gydytojams adresuotą laišką, kuriame tvirtino, kad daugiau nei 50 mln. asmenų visame pasaulyje vartoja celekoksibo, o įmonė išanalizavo klinikinių tyrimų rezultatus, kuriuose iš viso dalyvavo daugiau nei
400 tūkst. pacientų. Esą nerasta rezultatų, patvirtinančių, kad celekoksibo vartojimas padidintų širdies ir kraujagyslių problemų riziką. Taip, jie parašė būtent 400 000, nors iš tikrųjų tai buvo 40 000. Už tokią dezinformaciją kompanija sumokėjo baudą -2000 JAV dolerių..." - nurodo P. Gotzschė.

Iš tikrųjų visi COX-2 slopinantys preparatai padidina širdies priepuolių ir insulto riziką. Celebrex -vienintelis šiuo metu rinkoje esantis šios kategorijos medikamentas - pasižymi į Vioxx panašia kardiovaskuline rizika. Pfizer sumokėjo milijonus dolerių žmonėms, nukentėjusiems dėl kompanijos gaminamų vaistų vartojimo, ir net 164 mln. USD savo akcininkams, kurie protestavo prieš tai, kad įmonė iškraipė duomenis apie savo gaminamų medikamentų saugumą.

P. Getzschė daro išvadą: „Istorija apie NVNU ir vėl parodo, kad kilus abejonėms vaistų priežiūros institucijos priima sprendimus gamintojų, o ne pacientų naudai."

Susipažinkite su vaistais nuo skausmo

Apie jokį medikamentą negalima tvirtinti, kad jis yra visiškai saugus. Šioje lentelėje 5 populiariausi vaistai nuo skausmo suskirstyti pagal jų potencialius šalutinius poveikius.

Susipažinkite su vaistais nuo skausmo

Kokia alternatyva?

Daugiau nei 100 mln. amerikiečių kamuoja lengvi, atsitiktiniai, nuolatiniai ar varginantys lėtiniai skausmai - tai neginčytinas faktas. Taigi, liko neatsakyta į pagrindinį klausimą: kokia gali būti NVNU alternatyva kovojant su skausmu?

Jei skausmas ūminis

Gydytojas C. Kaplanas, osteopatas ir vienas iš vos 19-os JAV gydytojų, kurių specialybė-šeimos gydytojas ir algologas, esant ūminiam raumenų skausmui pataria pridėti prie skaudamos vietos ledo, pakelti ją aukščiau ir pailsėti, tai pat imtis kokios nors raumenis atpalaiduojančios priemonės.

Kai nuo traumos patyrimo momento praėjo 24 valandos, gydytojas C. Kaplanas rekomenduoja skaudamą vietą šildyti.

Pavyzdžiui, skausmą efektyviai malšina homeopatinis preparatas Traumeel, kurio galima įsigyti kaip tabletes, kremą ar gelį (www.traumeel.com).

Jei skausmas lėtinis

Gydytojas C. Kaplanas pabrėžia, kad lėtinių skausmų priežastis yra uždegimas, todėl pirmiausia, ko jis imasi darbe su pacientais savo klinikoje, - jų mitybos analizė. Išbraukite iš valgiaraščio visus riebius ir keptus produktus, taip pat rafinuotą cukrų ir stimuliantus, tokius kaip kava ir arbata.

Rinkitės produktus, pasižyminčius uždegimo slopinamuoju poveikiu, pavyzdžiui, ruduosius ryžius, žuvį, vištieną, šviežius vaisius ir daržoves, taip pat išbraukite produktus, kuriuose esama glitimo, sojų pieną ir pieno produktus.

Atskiri asmenys, kuriuos vargina osteoartritas, pripažįsta, kad jiems padeda bulvinių šeimos augalų (pomidorų, baklažanų, paprikų) išbraukimas iš valgiaraščio.
Pabandykite šitaip maitintis vieną mėnesį ir pamatysite, ar būklė pagerės.

Jei jus kankina artritas, vartokite omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių. Jos gerina kūno gebėjimą kovoti su uždegimu net tada, jei sergama osteoartritu ar reumatoidiniu artritu.

Siūloma paros dozė: 200-1000 mg žuvų taukų ar 1 valgomasis šaukštas sėmenų aliejaus.

Įrodyta, kad gliukozaminas taip pat palengvina artritu sergančiųjų būklę, nes teikia kremzlėms ir sąnarių sinoviniam skysčiui atkurti reikalingų žaliavų. Per vieną tyrimą, kuriame dalyvavo asmenys, sergantys vidutinio sunkumo ar sunkiu klubo ir kelio osteoartritu, buvo konstatuota, kad 1500 mg gliukozamino sulfato ir 200 mg omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių rytais sumažino skausmą ir sąnarių sąstingį efektyviau nei gliukozaminas vienas.

Siūloma paros dozė: 2500 mg. didesnis būklės pagerėjimas.

Vartokite ciberžolės! Tai imbierinių šeimos augalas ryškia geltona šaknimi, kuris žinomesnis kaip prieskonis indiško kario sudėtyje. Šimtai tyrimų patvirtina, kad ciberžolės veiklioji medžiaga kurkuminas turi uždegimo slopinamųjų savybių. Be to, įrodyta, kad jis veikia kaip COX-2 inhibitorius, tačiau neturi tokio šalutinio poveikio kaip, pavyzdžiui, Vioxx ir Celebrex.

Siūloma paros dozė: 1-3 g džiovintos šaknies miltelių per dieną.

Per vieną tyrimą buvo padaryta išvada, kad kurkuminas biologiškai prieinama forma sumažino reumatoidinio artrito simptomus, pavyzdžiui, sąnarių jautrumą ir patinimą, efektyviau už NVNU.

Tarp žmonių, kurie vartodavo kurkumino ir atsisakė diklofenako, apskritai buvo konstatuotas didesnis būklės pagerėjimas. Be to, ciberžolę vartojusiųjų grupėje nebuvo konstatuotas joks šalutinis poveikis, o iš kitų dalyvių 14 proc. nutraukė dalyvavimą, nes NSLP, kurių jie vartodavo turėdavo įvairių šalutinių reiškinių.

Siūloma paros dozė: 500-3000 mg biologiškai prieinamo kurkumino ekstrakto 3 ar 4 kartus per dieną.

N-acetilcisteinas (NAC) - aminorūgštis, pasižyminti uždegimo slopinamuoju poveikiu, kuris plačiai aprašytas, tačiau tik neseniai tyrėjai per nedidelės apimties pradinį tyrimą nustatė, kad šios aminorūgšties biocheminis mechanizmas taip pat malšina skausmą, todėl buvo patarta taikyti jos potencialą gydant lėtinio uždegimo sukeltus skausmus.

Siūloma paros dozė: 600-1200 mg ar pagal gydytojo nurodymus.

Trešnės ir avietės - pačios gamtos sukurti COX inhibitoriai. Vieno tyrimo rezultatai parodė, kad šiose uogose esama ypatingų antioksidantų ir antocianinų, kurie gali nuslopinti COX-1 ir COX-2 veiklą panašiai kaip ibuprofenas ir naproksenas.

Piknogenolis (Prancūzijos pajūrio pužų žievės ekstraktas) - dar vienas natūralus COX inhibitorius, kurio teigiamas poveikis nuo įvairių uždegiminių ligų ir kitų sveikatos problemų, įskaitant žmonėms, kuriuos vargina osteoartrito keliami skausmai, aprašytas daugelyje publikuotų mokslinių veikalų. Per vieną tyrimą 100 asmenų 3 mėnesius maistą kasdien papildė 150 mg piknogenolio. Buvo nustatyta, kad šioje grupėje „skausmas iš esmės sumažėjo", taip pat sumažėjo vartojamų NVNU kiekis. Tarp tyrimo dalyvių, vartojusių placebo, nebuvo konstatuotas būklės pagerėjimas, o jų geriamų NVNU kiekis padidėjo.

Siūloma paros dozė: 150 mg per dieną ar pagal gydytojo nurodymus.

Vartokite magnio, nes raumenų trūkčiojimas, traukuliai, įtampa ir skausmas - vieni labiausiai paplitusių šios mineralinės medžiagos deficito simptomų. Nenuostabu, kad skausmo specialistai, pavyzdžiui, gydytojas G. Kaplanas, pataria asmenims, kurie patiria lėtinį skausmą - nuo migrenos iki fibromialgijos - papildomai vartoti magnio. Jei šios medžiagos organizme stinga, sunku tai kompensuoti tik maisto produktais.

Kai kuriais artrito atvejais ir ant odos tepamas magnio aliejus per kelias minutes iš esmės numalšina skausmą.

Kapsaicino kremas, kuriame yra bent 0,075 proc. kapsaicino, išgauto iš aitriųjų paprikų, taip pat gerai malšina skausmus.

Siūloma paros dozė: tepkite ant skaudamų vietų, neliesdami pažeistos odos. Jei per 2-4 savaites būklė nepagerėja, nebenaudokite jo. Gali dirginti odą. Neleiskite kremui patekti į akis ir, panaudoję jį, kruopščiai nusiplaukite rankas.

Gydytojo G. Kaplano nuomone, miegas taip pat yra labai svarbus skausmo kontrolės veiksnys, todėl viskas, kas padeda jums naktį gerai miegoti, taip pat palengvins būklę. Tai gali būti meditacija, joga, mankšta ir tempimo pratimai. Itin efektyvūs gali būti masažai, akupunktūra ir fizioterapija.

Vaistai nuo skausmo 14-os dienų uždelsto veikimo bomba

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
17.01.2018 laikas 13:52 Receptai – Patiekalai Tonizuojamoji medaus kaukė

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: riebios veido odos. Ingredientai: Baltymas, Medus, Pienas, Citrinų sultys.

Skaityti daugiau

22.06.2019 laikas 09:21 Receptai – Patiekalai Cukinijų blynai
Gardžių cukinijų blynų receptas. Skanaus

Skaityti daugiau

15.07.2019 laikas 10:02 Receptai – Patiekalai Kiaulienos muštiniai
Kiaušinius išplakame dubenėlyje. Imame muštą kiaulieną, apvoliojame džiūvėsėliuose, merkiame į kiaušinį ir kepame įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių. Jeigu norite, kad kiaulienos muštiniai būtų storesni, paniruokite du kartus. ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
23.04.2024 laikas 06:51 Ar išrinktojo apkabinimas gali pakuždėti apie jo ketinimus?
Paprastai vyrai parodo savo meilę poelgiais. Tačiau išsireiškimo, kad moterys myli ausimis nereikia nedavertinti. Dažniausiai stiprioji žmonijos pusė reiškia savo jausmus apsikabinimu ir bučiniais. Sekantį kartą, kai mylimasis tave apkabins, atkreipk...

Skaityti daugiau

22.04.2024 laikas 08:26 Chuliganas ar geraširdis: paveikslėlio testas parodys, kas esate iš tikrųjų
Norite daugiau sužinoti apie savo tikrąjį "aš"? Atlikite šį testą - nedvejodami pasirinkite vieną iš trijų rožių. Jūsų pasirinkimas parodys, ar esate taisyklių laužytojas, ar konformistas. Ar pasirinksite erškėčiais ir žvaigždėmis nusėtą kelią, ar la...

Skaityti daugiau

22.04.2024 laikas 07:19 VW tapo programišių taikiniu - pavogta tūkstančiai failų
Maždaug prieš dešimt metų automobilių gamintojas ilgą laiką buvo tapęs duomenų vagių taikiniu. Šalies ambasada neigia įtariamas sąsajas su Kinija.

Skaityti daugiau